Valentin-nap – Tudnivalók a szerelmesek ünnepéről plusz ajándék tippekValentin-nap – Tudnivalók a szerelmesek ünnepéről plusz ajándék tippek

Minden év februárjában eljön a nap mikor a szerelmesek romantikus üzenetekkel, vörös rózsával és édes meglepetéssekkel halmozzák el egymást. Szent Valentin napjának hosszú történelme van, és sok inspirációt rejt, hogyan ünnepeljük igazán stílusosan.

A szerelmesek védőszentjéről, Szent Valentinról szóló legendák az ókori Róma történeteire támaszkodnak, és a források többet is idéznek. Az első történet II. Claudius császár uralkodása időszakához fűződik, mikor a fiatal férfiaknak tilos volt megházasodni, hogy a katonai szolgálatot ne kerülhessék el. Egyedül Valentine pap volt az, aki a fiatalokat, a tilalom ellenére is összeadta. Amikor erre fényderült, a császár kivégeztette.


Ölelkező fiatal pár ajándékkal

A történészek azonban megkérdőjelezik az esküvők tilalmát, azt állítva, hogy Claudius, épp ellenkezőleg, támogatta katonái nősülését, sőt nem voltak kivetései sem ellene, hogy akár több feleséget is tartsanak. Ez alapján talán kissé hitelesebb az a legenda, hogy Valentine szokása szerint szív alakú pergamen darabokat osztogatott a katonáknak, amelyek emlékeztették őket házassági fogadalmukra, valamint Isten végtelen szeretetére. Azt is állítják, hogy Valentine nem Rómában végezte munkáját, hanem püspök volt a fővárostól mintegy 100 km-re északra fekvő Terni városában .

 

A legenda másik, izgalmasabb változata Valentine-t bátor papként ábrázolja, aki segített az üldözött keresztényeknek, különösen a börtönből menekülésük során. Őt magát börtönbe vetették és halálra ítélték, ami nem törte meg hitét. A börtönben csodálatos módon meggyógyította fogvatartójának beteg lányát, Júliát, és ez a cselekedet kereszténységre késztette a lány egész családját. Valentine, a kivégzés előtt levelet küldött Júliának, amelyben állítólag "A te Valentinod" aláírás állt. A mártír kivégzésére február közepén került sor, ezért az állatalunk ismert Valentin napkor halálának évfordulójára emlékezünk.

Szerelmespár szív alakú dekorációval és fényekkel a háttérben

 

A következő történet, arról mesél, hogy február 15-én a Luperkália nevű termékenységi ünnepet tartottak az ókori Rómában. Ezen a napon Lupercusnak, a farkasként megjelenő Istenségnek kiengesztelése érdekében fiúk és lányok különböző pogány rituálékon vettek részt, melyet követően csak hogy nem meztelenül futottak át a város utcáin kecskebőrből készült rituális korbáccsal, és az útjukba kerülő nőket megostorozták, mivel a hiedelem szerint, tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott a megkorbácsolt nőknek. Az ünnepség olyan szertartást is tartalmazott, amelyben az egyedülálló férfiak és nők nevét két urnába helyezték el, és véletlenszerűen alkottak párokat. Ezután egy évig együtt éltek, ami gyakran elegendő volt új, tartós házasságok kialakításához. Luperkália túlélte a kereszténység felemelkedését, de egy ideig betiltották. Az ötödik században az akkori pápa február 14-én hirdette ki Szent Valentin-napot, mintha az elveszett legitimitás egy részét ismét a pogány ünnepségeknek adta volna kölcsön.

 

 

A középkorban február közepe már számos madárfaj párzási időszaka is volt. A tizennegyedik században létrejött az első Valentin napi vers, és a valentini jókívánságok is megjelentek - eleinte csak szóban, de hamarosan írásban is. A Valentin-napot Shakespeare Hamlet című műve is megemlítette. Az első mindenki számára elérhető valentin-napi üdvözletek a XIX. századtól lettek ismertek.

Szerelmespár


Valentin napi képeslapok

A romantikus valentin-napi szerelmi vallomások írásának történetét állítólag a XV. században kezdte Charles Orleans herceg. Éppen fogságban volt a londoni Towerben, ahonnan Bonne nevű feleségének rövid szerelmeslevelet küldött, amelyben a "Az én Valentinomnak" megszólítást használta. Egy kis paradoxon, hogy házasságukat politikai megállapodás keretében kötötték meg, és ennek eredményeként Károly fogságba került. Több mint 20 évig ébredt a börtönben, és sajnos Bonne-val soha többé nem találkozott, mert időközben meghalt.

A tizennyolcadik századi Angliában a szerelmespárok kézzel készített romantikus üdvözlőlapokat küldtek egymásnak. Szerelmes verseket írtak rájuk, és akkoriban a szerelem szimbólumai rajzaival díszítették őket. Ezek voltak a virágok, kötél csomó és természetesen a szív is. Az előre kinyomtatott valentin lapok a 19. század első felében váltak népszerűvé Angliában, amelynek kétségtelenül segített a postai reform és az egységes postaköltség. London városi múzeumában megtalálható az 1 700 darabos gyűjtemény, mely különleges valentin-napi lapokból áll.

Az egyik tipikus valentin-napi ábra Kupidó (szintén Ámor), egy kis testes angyal, amely íjat és nyilat tart. Szeszélyes természetű, és szeret játszani az emberi érzelmekkel, amelyeket láthatatlan nyilakkal manipulál.

De nem minden valentin-napi képeslap volt mindig romantikus. Az úgynevezett "ecetes valentin- napi képeslapok" feladata a címzett nevetségessé tétele volt. A karakter, a viselkedés vagy akár a megjelenés hibáira összpontosítottak, és ez alól a hölgyek sem voltak kivételek. Mások humorosak voltak, és szórakozásból küldték őket.

Képeslap és rózsák

Miután a valentin-napi üzenetek átlépték az Atlanti-óceánt, semmi sem állíthatta meg végtelen kereskedelmi sikereiket.

Mitől jó egy valentin-napi szöveg? Ideálisak az irodalom legnagyobbjainak tollából származó vagy más hírességek idézetei. A szerelmes versek, különösen a szonettek olyan hatással vannak valakikre, mint Cupido nyila. De talán, ami felülmúl mindent, a saját érzéseink megfogalmazása. Tartalmuknak tükröznie kell a feladó és a címzett kapcsolatát, mert a valentin-napi üzeneteket messze nem csak egyedülálló és szerelmes fiatalok küldik. A férjek, barátok, szülők és gyermekek ugyanúgy kedvelik, de a háziállatok részére készült üzenetek sem számítanak ritkaságnak.

Egy pár idézet:

Minden, amire szükséged van, az a szerelem.” John Lennon

Akiken nem látszik a szerelem, nem szeretnek.” William Shakespeare

Ha valaki nagyon szeret, az erőt ad, míg ha valakit te szeretsz nagyon, az bátorságot.“ Lao-c

Férfi egy csokor rózsával valentin napra

Tippek, hogyan ünnepeljünk

A valentin-napoknak szórakoztatónak, romantikusnak kell lenniük, kettesben és nyugodt légkörben. Kombinálni más érzéki élményekkel egyáltalán nem rossz ötlet.

Tánc, korcsolyázás, túrázás, kerékpározás, közös edzés fitneszteremben, vagy csak egy séta a parkban elhozzák a mozgás örömét és a fizikai szinkront a másikkal.

A közös főzés (otthon vagy tanfolyamon), sör, bor vagy csokoládékóstoló, vacsora egy jó étteremben kielégíti még az ízlelőbimbókat is.

Főzés kettesben

A romantika és a szórakozás kombinációját garantálja a stand-up komikus előadások, koncertek, mozi, színház vagy sportesemények.

Szintén nagyszerű ötlet egy romantikus este tábortűznél a csillagos égbolt alatt, művészi tevékenységek (festés, zene, agyagozás stb.), a versek közös olvasása, vásárlás, közös fürdőzés, vízi parkok vagy a romantikus naplemente nézése kilátóról.

Pár a természetben romantikus naplementénél


Ajándékok

Ennek a gyönyörű ünnepnek a szerves része az ajándék, melyet szerelmüknek adunk. Ami azonnal eszünkbe jutnak azok az ékszerek és virágok. A leghagyományosabb valentin-napi ékszerek közé tartoznak a szív alakúak. A legtöbb esetben rózsaszín aranyból készült szív formájú fülbevalók. Hasonlóképpen, a piros szív alakú kővel ellátott gyűrűk, amelyek egyet jelentenek a szerelemmel, vagy egy nyaklánc, amely több kisebb, szimmetrikusan elrendezett szívvel rendelkezik.

 

 

Arany ékszerek Valentin napra

 

 

Arany ékszerek Valentin napra

 

 

Arany ékszerek Valentin napra

 

 

 

A "Love" szó szintén ehhez a naphoz kapcsolódik és persze mindenféle kalligrafikus megjelenése ékszerbe foglalva csodálatosan díszítik a kezet, füleket és a dekoltázst. A szöveg másik ékszerfeldolgozása a gravírozás, ennek köszönhetően kérésre lehetőség van egyesíteni a szerelmi kifejezéseket konkrét nevekkel. 

Ideális karkötők és medálok számára. További népszerű valentin-napi ékszerek a karkötő medálok, amelyekből össze lehet állítani személyre szabott karkötőt. A medálok minden elképzelhető szerelmi motívummal megtalálhatóak.

Ami a virágokat illeti, a hosszú szárú, erős szenvedélyt kifejező vörös rózsák a nyerők. A napraforgó, a lila orchideák, a rózsaszín liliom, a pünkösdi rózsa, a tulipán és a gerbera ideális helyettesítőjük. Kicsit eredetibbnek tűnnek, színükkel és szagukkal ugyanúgy felhívják a figyelmet, és könnyen kombinálhatóak is.

Vörös rózsa

Saját kezűleg készített ajándékok személyesebbek és szívmelengetőek. Nem kell bonyolultnak lennie, elkészítéséhez használjunk egyszerű alap dolgokat és persze szükséges némi kézügyesség is.

Szerelemkuponok - vágjon ki névjegykártya méretű kártyalapokat. Díszítse mindegyiket egy valentin naphoz illő rajzzal, és írjon rá egy kívánságot, amelyet teljesíteni fog partnere számára. Tegye őket egy piros borítékba. Ezután a partner saját belátása szerint felhasználhatja őket. Elkészítettük önnek ezeket kuponokat! Nem maradt más hátra, mint kinyomtatni és kivágni őket és már is kész az tökéletes ajándék. Ha saját kuponokkal szeretne előállni, akkor a PDF formátumban szövegnélküli kuponokat talál.

Letöltés: Szerelemkuponok

Szerelemkuponok
 

 

XY dolog, amelyeket szeretek Benned - szintén kiskártyákra írt tulajdonság és egyéb dolgok, amelyeket imád szerelmében. A kártyákból kisebb könyvecske is készíthető, ha lyukasztóval lyukakat vágunk rajtuk, majd összekötjük őket.

A szerelem Odüsszeiája - online térképen keresse meg az első randi, első csók és azt a helyet, ahol először mondta szerelmének, hogy szereti. Nyomtassa ki színesen, vágjon belőle kb. 5 x 5 cm szívecske formákat (az adott esemény pontos helyszíne legyen középen). A szíveket keretezze be, és írjon hozzájuk leírást és dátumokat.

Első randi, első csók és első szerelmi vallomás térképek

 

 

Valentini Jenga - vásároljon Jenga játékot, amelyet fahasábok alkotják. Rajzoljon kis, piros szíveket mindkét végére. Ezután az egyik hosszabb, nagyobb oldalára írjon olyan szerelmi nyilatkozatok részét, amelyeket partnerének játék közben be kell fejezni. Például: "Szeretlek, mert ______."

Valentini Jenga rajzolt szívekkel

 

Pohár 365 (vallomás) - 365 színes papírkára, szín szerint összeválogatva, írja rá:

  • azokat a dolgokat, amiért szereti őt,
  • szerelmes idézeteket,
  • közös emlékeket,
  • részleteket, azok dalok szövegeiből, amelyek szerelmére emlékeztetik,
  • biztató szavakat.

A papírkákat hajtsa össze, helyezze befőttös üvegbe, az üveg tetejére ragassza rá a leírást, melyik szín milyen tematikájú. Ezután szerelme minden nap, hangulatától függően, kiválaszt egyet.

Üveg pohár szerelmi vallomással és rózsával

 

 

Közös tevékenység pohara - szerezzen be jégkrémes pálcákat. Színezze ki őket, majd ragasszon rá szabadidőben végezhető tevékenységeket. Helyezze őket lezárható pohárba. Minden egyes, véletlenszerűen kihúzott pálca egy tevékenységet, új, izgalmas percet tartogat.

Színes fapálcák

 

 

Valentin-napi nyalóka - hosszú húrkapálcákra szúrjon fel karika formájú kekszeket (Oreo és hasonló). Ezután mártsa bele édes piros, rózsaszín és fehér öntetbe, vagy ezek kombinációjába. Mielőtt a nyalókák megszilárdulnak, megszórjuk kis dekoratív csokoládé szívekkel.

Valentin napi csokinyalóka

 

 


08.02.2021


További cikkek