Kövek csillagjegy szerintKövek csillagjegy szerint

A drágakövek és a csillagjegyek kombinálása hosszú és társadalmilag viszonylag elfogadott hagyomány. A drágakövek varázslatos egyedisége, valamint az égen lévő csillagképek egyedisége mindig felidézte az emberekben annak szükségességét, hogy olyan tulajdonságokat tulajdonítsanak nekik, amelyek kiemelik vagy ösztönzik bizonyos személyiségjegyeket. A drágakövek előfordulásának ritkasága és egyedi fizikai-kémiai tulajdonságai gyógyító erejükről szóló elméletek szült.

E tekintetben gyakori bibliai utalás volt az úgynevezett Aaron mellvért, amely az Exodus könyvében említett papi reverenda részét képezte. Tizenkét drágakőből állt, amelyek díszes fémlemezbe, négysorban voltak ültetve.  Ezt az ékszert a pap a mellkasán viselte, és Istennel való kommunikációt segítette. Elsőként a mellvért és az állatöv összefüggését Josephus római történész az első században írta le.

Azonban a szokás, hogy a konkrét köveket a születési időszakokkal azonosítsák, fokozatosan csak a XVI. századtól kezdett megjelenni a nyilvánosságban. Amint egyre népszerűbbé vált, szükség volt Aaron mellvértjének kétértelműen meghatározott drágakövek listájának naprakészebbre cserélésére. A feladatot az amerikai ékszerészek szövetsége vette át, és 1912-ben létrehozták az állatöv kövek modern listáját. Számos változata van, és a származási országtól függően változik, valamint attól függ, hogy a kövek összefüggenek-e az év hónapjaival vagy az állatöv jeleivel.

A születés napjához párosított kövekkel ellátott ékszerek nemcsak nagyszerű születésnapi ajándékok, hanem klasszikus módon is kifejezik viselőjük egyéniségét. Igaz, nem mindenki hajlandó értelmezni a személyiséget a horoszkóp alapján, de a szkeptikusok is biztosan értékelni fogják e drágakövek tagadhatatlan esztétikai tulajdonságait, nem beszélve a pozitív pszichológiai reakciókat okozó esetleges placebo-hatásról.

 

A horoszkóp szimbólumai az ősi Torre dell′Orologio óratornyon

 


 Kos (3.21. -4.20.)

Bika (4.21. -5.20.)

  Ikrek (5.21. -6.20.)

Rák (6.21. -7.22.)

Oroszlán (7.23. -8.22.)

Szűz (8.23. -9.22.)

Mérleg (9.23. -10.22.)

Skorpió (10.23. -11.22.)

Nyilas (11.23. -12.21.)

Bak (12.22. -1.12.)  

Vízöntő (1.21. -2.19.)

Halak (2.20. -3.20.)

 


  Kos (3.21. -4.20.)

Kos csillagjegy - Aries

A Kost harciasság, bátorság és ambiciózus jellemzi, szeret - fejjel a falnak menni - új kihívásokat keresni. Határozott, motivált és magabiztos vezető, aki energikusan képes vezetni másokat. Megközelítése közvetlen és egyszerű nem foglalkozik a részletekkel, ezzel azonban kellemetlen helyzeteket teremthet, egyes szituációkban akadályt jelenthet számára. Ennek hatására/ a temperamentumos vállalkozói szelleme hirtelen a dezorientáció pontján találhatja magát. A túlzott bátorság és az erős tenni akarás vakmerő lépésekhez vezet.

Ennek a tüzes csillagjegynek mindenekelőtt szüksége van arra, hogy belső káoszában rendet rakjon, amelyben a gyémánt nyújt számára segítséget.  Ugyanakkor nemcsak pozitív, hanem negatív oldalát is befolyásolja, önkritikát gyakorlatot és segít, hogy felismerje saját gyengeségeit. A gyémánt a kos életébe kiegyensúlyozottságot és gazdagságot hoz.

 

 

A Kos tulajdonságai - Elem: Tűz, Bolygó: Mars, Drágakővek: gyémánt, rubin, Színek: piros

Keménység, fényesség és tökéletes forma a leggyakrabban emlegetett tulajdonságai ennek a keresett drágakőnek. Kémiailag tiszta szénből áll, amely magas nyomás hatására egyedülálló kristály formává alakul.  A gyémánt önmagában nem kivételesen ritka vagy drága, amit gyakori ipari felhasználása is bizonyít. Viszont az ékszereknél használt nagyobb, tömör darabok azonban ritkák. A legnagyobb lelőhelyek Afrikában, Oroszországban és Kanadában találhatók.

A következő drágakő, amely ezt a csillagjegyet tökéletesen kiegészíti, az a rubin, amely képes elnyomni egoizmusukat. Ösztönzi a kreatív oldalukat is, ahol segít a kosnak olyan új lehetőségek felfedezésében, amelyeket még nem látott. Különösen a tanulás során fogják használni. Mint a gyémánt, úgy a rubin is pozitivitást hoz a kos életébe.

Amitől a rubinvörös ennyire tökéletes és lenyűgöző, hogy az alumínium-oxid vegyületben (Al2O3) lévő alumíniumionok 1% -át krómra cserélik. Ez megváltoztatja a drágakőre eső fény abszorpcióját, és ennek eredményeként a felülete csak mélyvöröst tükröz. Sőt, a visszavert fény hullámhosszának megváltoztatása csábító, kissé fluoreszkáló fényt is eredményez.

További drágakövek, melyek legalább szimbolikusan, esélyesek harmonikusra hangolni jellemvonásait, azok egyéneknél, akik tavasz elején jöttek a világra: szivárvány obszidián (spirituális ébredés, a realitásban maradás), jáspis (kreativitás), borostyán (védelem), alexandrin (érzelmi egyensúly) és szivárvány fluorit (kommunikáció).
 

 

Rubin
Arany nyaklánc rubin medállal

Brilliáns
Arany gyémánt eljegyzési gyűrű

 


   Bika (4.21. -5.20.)

Taurus – Bika csillagjegy

Minden Bika élvezi a békés és nyugodt légkört, mikor idilli és békés környezet veszi körül, tele szépséggel, szeretettel és bőséggel. Szereti a kényelmet és a luxust, nem idegen számára testi gyönyör sem, imádja ha kényeztetik, a törődést. A bika azonban semmit nem vár el ingyen. Tisztában van a kitartó munka és a jól átgondolt befektetés értékével, keményen, könyörtelenül összpontosít céljára , emellett ellenáll a sorstól kapott nehézségeknek is. Szívesen és őszintén osztja meg munkája gyümölcsét másokkal. A bika természet ellenkező oldala az alkalmi makacsság, nem hajlandó irányt és véleményt változtatni, ingerlékenység és a hedonizmus eltúlzására való hajlam.

A bika fő kövei az ún. királyi drágakövek: smaragd és zafír. Erre az örökösen makacs jellemre nyugtató hatással bírnak, így lehetőséget adva gondolatai rendezésére. A smaragd segít felszabadítani az öröm érzéseit, ezekre leginkább kommunikáció során vágyik, ennek köszönhetően egyszerűben könnyűséggel kezeli a konfliktus helyzeteket. Ennek jóvoltából fejleszti az empátiáját is.

 

 

A Bika tulajdonságai - Elem: Föld, Bolygó: Vénusz, Drágakővek: smaragd, zafír, Színek: Zöld, barna

A legkifejezőbb leírás már magában a nevében rejtőzik - a smaragdos görögül "zöld drágakövet" jelent. Ahhoz azonban, hogy egy drágakő smaragdnak minősüljön, a kémiai összetétel (berillium-alumínium-szilikát) és a zöld színárnyalat kombinációja nem elegendő. Csak a mélyzöld, kifejezetten telített árnyalatot, amelynek fényereje körülbelül 75% (a színtelentől add feketéig terjedő skálán), minősítik szakemberek elsőrendűnek és méltónak erre a megjelölésre.

Zafír viszont a bikának azt az alapvető tulajdonságot adja, amellyel a legkisebb mértékben rendelkezik - ez pedig a türelem. Hála neki, ez is erősíti és elmélyíti a családi kapcsolatokat, és segíti a megállapodásban. A zafír új erővel tölti fel lelkét. Megtanítja, hogyan oldja fel az érzelmeket, és hogyan tartsa kordában saját érzéseit.

A zafír egy ásványi korund, vagyis az alumínium-oxid kristályos formája (Al2O3), amely kis mennyiségben más elemeket is tartalmaz. Jellemzően kék színű, úgyszintén értékesek a sárga, lila, narancssárga és zöld drágakövek is. Az egyik leghíresebb zafír, a Mumbai Sapphire amely Srí Lankáról származik és egy némafilmben szereplő sztárnak, Mary Pickfordnak ajándékozta férje Douglas Fairbanks.

További kövek, melyek szintén remekül kiegészítik a bika egyéni természetét: tigrisvas (mélység), gyöngy (szellemiség), aventurin (a nyugalom és a derű), korall (tovább növeli az állóképességet) és a szivárvány-fluorit (kommunikáció).
 

 

Smaragd
Arany gyűrű smaragddal

Zafír
Arany zafír fülbevaló

 


  Ikrek (5.21. -6.20.)

Gemini – Ikrek csillagjegy

Az Ikrek kettősségének eredete abban rejlik, hogy szét kellett válniuk annak érdekében, hogy folytatni tudják azt, ami érdekli őket és azokat a dolgokat, amelyekben érintettek voltak. Ezt a kettősséget azonban nem kell kétszínűségként vagy képmutatásként értelmezni, mert az ikrek általában nem rejtegetnek semmit, felvállalják cselekedeteit.  Játékosak, kíváncsiak és tele vannak lelkesedéssel új dolgok, hobbik vagy munkafeladatok megtanulása iránt. Barátságosak és beszédesek, problémamentesen lépnek fel a társadalmi kapcsolatba. Viszont könnyen előfordul, hogy lelkesedésük hamar elillan, ezzel gyengül állóképesség és fogy a türelem, helyükbe érdektelenség és unalom lép.

Az Ikrek kettősségükből fakadó koncentrációhiánya gyakran megnehezíti döntésképességüket, a problémákba való elmélyülést. Az elszántságot és a kitartást elősegítő citrin jelentősen segíti őket ebben a tekintetben. Ugyanakkor a sárga szín fejleszti a kreativitást, és érzelmi egyensúlyhoz vezeti. Ebből a szempontból a ikreknek jelentősen segít a borostyán is, amely leegyszerűsíti döntéshozó képességüket.

 

 

Az Ikrek tulajdonságai - Elem: Levengő, Bolygó: Merkúr, Drágakővek: citrin, Akvamarin, Színek: sárga, lila

A citrin olyan kristály, amely halványsárgától sötétbarnáig terjedő színben létezik. Természetes állapotában viszonylag ritka, ezért kereskedelmi célokra főleg ametiszt vagy más kristályok hőkezelésével állítják elő. Néha a citrin és az ametiszt is együtt van jelen a kristályban, ami érdekes kétszínű ametrint eredményez. A legnagyobb citrintermelő Brazília.

Az ikrekre az akvamarin is nagyon hasonló hatással van, belső egységet és a döntés szabadságát hozza életükbe. A kaotikus gondolatok elengedése mellett egyensúlyt és harmóniát visz a kapcsolatokba. Tanácsadó, különösen a házasságban, amikor a szeretetet és a békességet is újra életre keltheti.

Az aqua marina vagyis a "tengervíz" latin eredetű az akvamarin megnevezése, amely egy varázslatos, kék színű kő. Kristályai általában nagyobb mennyiségűek, ennek köszönhetően jó dolgozni vele és népszerű a modern ékszerészek körében. A világ legnagyobb akvamarinját Dom Pedro-nak hívják, súlya 45 kg, obeliszk alakú, és a washingtoni Természettudományi Múzeumban látható.

A szerpentin (szerelmet a szimbolizálja), a türkiz (állítólag növeli az önbizalmat és javítja a kommunikációs készséget) és labradorit (amelyet álltalában az érzelmi egyensúllyal kötnek össze) ezek drágakövek kimondottan az ikrek  számára lett teremtve.
 

 

Citrin
Arany gyűrű citrinnel

Akvamarin
Arany lógó fülbevaló akvamarinnal

 


  Rák (6.21. -7.22.)

Cancer – Rák csillagjegy

A vízben és a szárazföldön való élethez egyaránt jól alkalmazkodó rák képes optimálisan összeegyeztetni az érzelmi életet az anyagi szükségletekkel. E csillagjegy személyiségének egységét/teljességét a környezete iránti érzékenysége, a jó intuíció és az önvédelem igénye ábrázolja, ezt az erős páncél is szimbolizálja. A rák elsőre a hidegnek és távolságtartónak tűnik, de ez csak az első benyomás, viszont, ha közelebbről megismerjük kiderül, hogy érzékeny és végtelenül együttérző személyiség. Nem számít ritkaságnak az sem, ha egy rák családcentrikus és mindent elkövet annak érdekében, hogy családjának otthont teremtsen.  Túlzott gondoskodása sokszor féltékenységig fajulhat, passzív agresszióig, zárkózottsága akadályozza a nyílt kommunikációban.

Az állatöv egyik legérzékenyebb csillagjegye, amely szempillantás alatt képes visszahúzódni házába, valahányszor felzaklatják. Erre a problémára a gyöngy jelenthet megoldást, amely biztonságot és békét teremt az életében. Megvédi a stressztől, emellett támogatja bölcs és őszinte viselkedését. Ennek köszönhetően a rákok képesek gyorsabban megbirkózni a múltban átélt terhekkel, melyek azonban belülről még mindig gyötörik.

 

 

A Rák tulajdonságai - Elem: Víz, Bolygó: Hold, Drágakővek: gyöngy, smaragd, Színek: fehrér, Zöld

A drágakő, he nem is a szószoros értelmében, de az emberiséggel egykorú mítoszokba jelenik meg, mint a természet lenyűgöző gyümölcse, amely másodterméke a kagyló védekező ösztönének. A bent lévő idegen testtel azonmód barátkozik, hogy hosszú időn keresztül  fáradhatatlanul újabb és újabb gyöngyház-rétegekkel vonja be. Körülbelül 24 hónapig elhúzódó, tartós immunreakció után tökéletes színű és fényű gömb jön létre, amelyre számos ékszerkedvelő vágyik.

A következő rákokhoz illő drágakő, a smaragd, amely legyőzi az önzőséget és közelebb segíti a világ intuitív felfogásához. Ezenkívül nehéz élethelyzetekben segít megmutatni a helyes irányt, és szerencsét hoz a szerelembe. A smaragd könnyen megbirkózik a legbonyolultabb tulajdonságukkal is - a szeszélyességgel.

A Bulgari márka világhírű smaragd-gyémánt ékszereinek tulajdonosa Elizabeth Taylor volt, melyet férje, Richard Burton ajándékozott neki. A bulguri nyaklánc, bross, karkötő, medál, gyűrű és fülbevaló tökéletes műalkotások, amelyek kihangsúlyozzák ennek a pop-kulturális ikonnak a nőiességét, varázsát és magával ragadó szépségét. Az ékszereket 2011-ben a Christie’s Auction House-ban aukción értékesítették.

A kék kalcedon (saját identitásának újrafelfedezése és megerősítése) az önazonosság érzetének újrafelfedezése és megszilárdítása, a szelenit (a lelki újjáéledés megkönnyítése) és a holdkő (az önvizsgálat elősegítése) hálás és jól célzott ajándékok lesznek a június vége és július második fele között született emberek számára.
 

 

gyöngyArany gyöngy fülbevaló

Smaragd
Arany gyűrű smaragddal

 


  Oroszlán (7.23. -8.22.)

Leo – Oroszlán csillagjegy

A dzsungel királya pont olyan, mint amilyennek elvárjuk - érzékeny, szívós, szenvedélyes és néha teátrális - színházi. Szeret a figyelem középpontjában lenni, imádja a személyére irányuló dicsérő szavakat, és igazi hírességnek tartja magát. Olyan kapcsolatokat ápol, amelyek inspirálják, bár néha túl drámai módon jelenik meg bennük. Az oroszlán képviseli a stabilitást, a hűséget és az elvet, ha fenyegetve érzi magát, akkor az egoja, a büszkesége és a féltékenysége átveszik a hatalmat felette. Tipikus tulajdonságai az erő és bátorság, de az arrogancia és a vereség beismerésére való képtelenség is.

A legdominánsabb csillagjegynek, amelyet gyakran a csillagjegy királyának is hívnak, a túlzott önbizalom miatt, szüksége van javítani azon képességen, amely segíti felismerni és elfogadni saját gyengeségeit/hibáit. Ebben segít a tigrisszem. Ezenkívül leküzdi a stresszt, amely az oroszlán túlzott aktív életének eredményeként keletkezik.

 

 

Az Oroszlán tulajdonságai - Elem: Tűz, Bolygó: Nap, Drágakővek: Tigrisszem, gyémánt, Színek: sárga, arany

A tigrisszem általában nem átlátszó, természetes barna vagy aranybarna, de bármely más színben megtalálható a rózsaszíntől a zölden át egészen a sötétkékig. Főleg Afrikában bányásszák, de Brazíliában, Ausztráliában és az USA egyes részein is vannak lelőhelyek. Egyedülálló megjelenésének köszönhetően ez a kő az ősi idők óta nagy népszerűségnek örvend. Az egyiptomiak úgy vélték, hogy ez a "mindent látó szem" egyik formája, és az istenek szobrainak szemének elkészítésére használták. A római katonák a frontra is magukkal vitték, hogy a vadállát erejével áldja meg őket, amelyről nevét kapta.

Milyen is lenne az, ha a drágakövek királya nem az állatöv királyának drágaköve lenne? Pontosan a gyémánt az, amely megerősíti ambícióit, másrészt emlékezteti arra, hogy mennyire fontos mások megsegítése. A gyémánt kitartást is ad, és megtanítja arra, hogyan távolítsa el az útjából azokat az akadályokat, amelyeket maga teremt gondolataiban.

Az elmúlt évek egyik tendenciája, mint sok más iparágban, a gyémántkereskedelemben is az etikai szempontok figyelembevétele, különös tekintettel e gyönyörű drágakövek gyártásának eredetére és körülményeire. A bányákban lévő munkakörülményekről, a tulajdonjog átláthatóságáról az ellátási láncon való átmenet során, a jövedelemadózásról és a bányászat környezeti hatásáról is szóló információk egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vásárlók iránt, és a végső kiskereskedelmi ár standard tényezőivé válnak.

Az arany (spirituális fejlődés), amely tipikusan egy királyi fém, az oroszlánhoz passzol leginkább, és vele együtt az olivin (érzelmi egyensúly), a septarium (a valóságban lehorgonyzás), vagy a lapis lazuli (meditatív meditáció).
 

 

Tigrisszem
Arany pecsétgyűrű tigris szemmel

Brilliáns
Arany eljegyzési gyűrű gyémánttal

 


  Szűz (8.23. -9.22.)

Virgo – Szűz csillagjegy

Logikusan gondolkodó, gyakorlatias ember, szisztematikus élet hozzáállással, a szűz szíve legmélyén perfekcionista. Nem fél készségeit szorgalmasan és következetesen gyakorolni, a gyors előrehaladás érdekében. Szeret a részletekre is koncentrálni, és csak ritkán kerülik el figyelmét az apróságok. Szigorú önmagával és másokkal, kapcsolataiban szinte elérhetetlen magas mércét állít fel szemben. Az ideál folyamatos keresése azonban romboló lehet egy szűz számára, különösen, ha nem tudja elfogadni a tényt, hogy a kisebb hiányosságok nem számítanak mindig hibák. Ez kihat a hangulatára, ilyenkor cinikussá válik. A szűz hasznos gyakorlati megoldásokat és fejlesztéseket talál ki, de a megvalósításban szinte mindig segítségre szorul.

Ha van olyan csillagjegy, amely szeret kritizálni másokat, akkor az a Szűz. Cinizmusával sokakat megsebez és már a puszta jelenléte irritál másokat. A borostyán segíthet ebben a problémában, több emberséget és empátiát kölcsönöz viselkedésének. Ezenkívül ez az egyedülálló kő segít munkára való koncentrációban, döntések meghozatalában, vagy ötleteket végrehajtásában.

 

 

A Szűz tulajdonságai - Elem: Föld, Bolygó: Merkúr, Drágakővek: Borostyánkő, zafír, Színek: sárga, kék, fehrér

A borostyán nem egészen kő, hanem egy fa gyanta kövület, amely szilárd állapotban kémiai stabilitást nyert a föld felszíne alatti biztonságos rejtekhelynek köszönhetően. A legrégebbi és legértékesebb borostyánt 40-60 millió év alatt lassú hő és nyomás érte a föld belsejében. Az átható, mély sárga szín, a barna és a narancs árnyalatával az igazi borostyán összetéveszthetetlen jellemzője. Az egyik legnagyobb ismert lelőhely a Balti-tenger partján, a Gdanski-öböl térségben és Kalinyingrád környékén található.

A zafír egyárnt tökéletesen illeszkedik Szűzhöz kitartást, tiszta elmét, de mindenekelőtt harmóniát kölcsönöz számára. Ez nemcsak a munka területére vonatkozik, hanem az interperszonális és a családi kapcsolatokra is. A zafírok javítják a Szűz kritikus világnézetét és az elavult gondolkodást.

A zafír szó görögül (sappheiros) és latinul (sapphirus), és jelentése "kék". Az egyedi benyomást keltő mélykék szín mellett a zafír elenállóságával is kitűnik. A Mohs-ásványi keménységi skálán a 9-es pontszám a zafíré, amit már csak a gyémánt előz meg. A zafír hagyományos lelőhelyei: Kasmír és Srí Lanka, újkori Kambodzsa, Thaiföld és Madagaszkár.

A mangán kalcit (szerelem és kapcsolatok), az amazonit és a rózsaszín topáz (mind az érzelmi egyensúly szempontjából) mind a karneol (kreativitás) szintén remekül szolgálják a Szűzet.
 

 

Borostyánkő

Zafír

 

Arany gyűrű zafírokkal


  Mérleg (9.23. -10.22.)

Libra – Mérleg csillagjegy

A Mérleg az egyetlen élettelen szimbólum az állatöv jelei közül. Alapvető részeit a harmónia, az egyensúly és az esztétika alkotják. Ebben a csillagjegyben született embert szimmetria uralja, és az élet minden területén kiegyensúlyozott állapot elérésére törekszik. Ezen egyensúly esztétikája a jó ízléshez, a kifinomult szépségéhez és a művészeti érzékéhez kapcsolódik. Minden mérleg értékeli partnerét, ugyanakkor természetéből kifolyólog, szereti felkelteni tágabb körének figyelmét, ezért vigyáznia kell arra, hogy ne lépje túl a kapcsolatában előre megszabott határokat. Előfordul, hogy mások csodálatát néha jobban értékeli, mint a partneri vonzalmat. További gyengéi a határozatlanság és a pontatlanság.

Már csak a csillagjegy megnevezéséből is adott az a tény, hogy az ő leggyengébb oldaluk a határozatlanság. Ez leginkább a természetükből fakad, ami az igazságot keresi, és ebből eredően arra törekednek, hogy mindenkinek eleget tegyenek, ami végezetül a saját gyengeségükké válik. Ebben leginkább a füstkvarc drágakő segíthet nekik, amely meggyorsítja azon szituációk megoldását, amelyek konfliktushoz vezethetnek. Egyformán hasonló hatással bír a turmalin is, amely segítségével elérhető a test és a lélek harmóniája.

 

 

A Mérleg tulajdonságai - Elem: Levengő, Bolygó: Vénusz, Drágakővek: füsttopáz, gyöngy, Színek: fehrér, rózsaszín, barna

A füsttopáz drágakőfajta. Általában átlátszó, de átlátszósága a szinte teljes áttetszőségtől a gyakorlatilag átlátszatlan barna-szürke vagy fekete kristályig terjed. A füsttopáz használatának története a középkorig nyúlik vissza - Skóciában a kemencék (hagyományos tartán "szoknyák") díszítőékszerek része volt, a XII. századi Kínában pedig az első napszemüveg készült el belőle.

Ennek a született diplomatának, ahogy általában a mérlegeket minősitik, az energiáját a gyöngy adja, ami ráadásul hajtja őket és boldogságot hoz nekik. Mivel ez egy családi alapú jegy, segít nekik megteremteni és erősíteni az interperszonális és családi kapcsolatokat.

A gyöngy színe a kagyló belsejének színétől függ, amelyből származik. Az osztriga belsejében található gyöngyházrétegek között kalcium-karbonát és egy szerves "ragasztó", az úgynevezett konchiolin keverékének rétegei vannak. A konchiolin természetes pigmentációval rendelkezhet, amely kék, szürke, sárga, zöld, rózsaszín vagy narancssárga árnyalatként jelenik meg, majd felszívódik a gyöngy felületébe. Ennek a folyamatnak köszönhetően különböző színű gyöngyök léteznek.

A fuchsite (az egészség és a jólét köve), a moha-achát (új kezdetekkel és a természetbe való visszatéréssel jár együtt) és a bronz (bátorságot ad) ezek a drágakövek a következők, amelyek alkalmasak a mérleg számára, és akár amuletként is szolgálhatnak.
 

 

Füsttopáz
 

turmalin

 

Arany gyöngy fülbevaló


  Skorpió (10.23.-11.22.)

Scorpio – Skorpió csillagjegy

Szenvedély, karizma, erős megérzés, színes érzelmi világ a legfőbb jellemzői a Skorpiónak. Ellenségeihez képest, mindig pár lépéssel előrőbb jár, szisztematikusan készül a támadásra, hogy egyetlen csípéssel megsemmisítse az ellenfelét. Természetesen a skorpiót nem kell máris negatív megvilágításba helyezni - sajnos sokszor eltorzítják. Röviden: a skorpió tudja, mit akar, és hajlandó keményen küzdeni érte. Ennek a titokzatos természetnek az a paradoxona, hogy nem szereti felfedni a kártyáit, ugyanakkor mások közelségére és nyitottságára vágyik. Tedjük félre a poénkodást, ha a skorpiónak rossz napja van. Olyankor könyörtelenül, sőt alattomosan elpusztíthat mindent, ami keresztezi az útját.

A skorpió jegyet nagy ambíciók jellemzik, amelynek elérése érdekében makacsak és keményfejűek. Annak érdekében, hogy enyhítsék magukban a feszültséget, amit a céltudatosságuknak köszönhetnek, az opált kellene bevetniük, különösen annak a fekete verzióját. Ez a kő tükrözi a misztikus erejét, és kiemeli a Skorpió karizmáját. Jelentősen erősíti a belső motivációját, javítva ezzel a teljes eredményt.

 

 

A Skorpió tulajdonságai - Elem: Víz, Bolygó: Pluto, Drágakővek: Opál, Topáz, Színek: fekete, kék

Az opál szerkezetének sajátos kémiai jellemzője a vízmolekulák megkötésének képessége. Ez a világosabb árnyalatoknál, alacsonyabb hő hatására (akár csak a tenyerében) megváltoztatja a színét. A XIX. századig az eperjesi Vörösvágás falu volt az egyetlen ismert opálforrás, amely egész Európában elérhető volt. Ma ezt a gyöngyszemet az összes lakott kontinensen bányásszák.

A negatív gondolatokat és ötleteket a Skorpiónak a topáz segít eltávolítani, amely pozitív energiát rejt magában. Hasznos az emberi kapcsolatoknál is, amikor is segít neki, hogy a hűségre és lojalitásra koncentrálhasson. Ez is egy egyensúlyozási kő, amelyet ez a jegy különösen a konfliktusok megoldásánál értékelhet.

A természetben előforduló topáznak aranybarna vagy sárga színe van, ami néha a citrinnel való összetévesztéshez vezethet. Neki azonban legfeljebb 25% -kal nagyobb a sűrűsége, és ezzel a paraméterrel viszonylag könnyen megkülönböztethető. Keménysége ellenére a topáz körültekintőbb kezelést igényel, mert molekulái és atomjainak kölcsönös kötelékei gyengébbek. A régi angol babonák szerint ez a kő meggyógyította az őrültségben szenvedőket.

A hematit (logikai gondolkodás és emlékezet), a dalmata jáspis (együttérzés) és a tűzachát (az emberi kapcsolatok javítása) szintén pozitívan hatnak a skorpiókra.
 

 

Opál
Arany gyűrű opállal

Topáz
Arany gyűrű topázzal

 


  Nyilas (11.23. -12.21.)

Sagittarius – Nyilas csillagjegy

Kalandvágyó - a legmeghatározóbb jellemzője a nyilasnak. Legyen szó utazási, intellektuális vagy spirituális kalandokról. Lelkes és elszánt minden új, izgalmas kalandnál és persze határozott, akár csak a kilőtt nyíl. Élményeiről izgalmasan, viccesen tud beszélni, azonnal leköti környezete figyelmét. Kiváló beszélő képességének köszönhetően könnyen köt új barátságokat és nagyszerű szórakoztatója a társaságnak. De ha elszalad vele a ló elveszíti önkontrollját, hajlamos hivalkodó és arrogáns lenni. Mivel gyakran változásra vágyik, ezért nagyon rugalmas és könnyen alkalmazkodik. Romantikus kapcsolatokban szabadságát veszélyben érzi, ezért kicsapongó lehet.

A pozitív nézeteik a világról és az élethez való hozzáállásuk miatt ez a jegy nincs veszélyben, ami azonban azzal is megbosszulhatja magát, hogy ellenállóak a kritikával szemben. Abban az esetben, ha tévednek, agresszívek és nyugtalanok lesznek. Ebben a tekintetben az olivin nagyban segíti őket, ami felkelti bennük a felelősségtudatot. Ez megkönnyíti számukra azt, hogy megértsék a temperamentumukat, amelyet gyakran nem tudnak irányítani, nem a cél elérésének racionális útja.

 

 

Nyilas tuljadonságai - Elem: Tűz, Bolygó: Jupiter, Drágakővek: Olivin, Topáz, Színek: Zöld, kék

Ez a magma krisztallizációjának végterméke alacsony szilícium tartalommal, amely az ékszerészetben felhasználható minőségben a Vörös-tenger fenekén található.  Itt tágul a földkéreg, és nagy mennyiségű folyékony anyag keletkezik a felszín alól. Magas olvadáspontja miatt az alacsonyabb minőségű olivinnek gazdag ipari felhasználása van.

Az optimista jellemük fenntartása érdekében a topáz különösen alkalmas számukra, amely ráadásul még a hideg szívüket is megnyitja, megvédi őket az úton és megmutatja nekik a megfelelő irányt. Ennek a drágának köszönhetően a Nyilasok többféle szemszögből tekinthetnek a dolgokra.

A 18. és 19. századi Oroszországban a topáz csak a császári családhoz tartozó ékszerek díszítésére használható. Ez egyfajta rózsaszínű árnyalat volt, amelyet az Urál-hegységben bányásztak, ami a bőséget és a jólétet testesítette meg. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően megkapta az Imperial topaz nevet, és ez a minőségi jel még mindig megkülönbözteti más fajtáktól.

Ideális ajándékok a nyilas számára: fehér kalcit (hogy megnyissa az elmét), a csillag obszidián (hogy kétlábbal a földön maradjon) és a szivárvány-fluorit (a karakter megerősítéséhez).
 

 

Olivin
Arany stekkeres fülbevalók olivin kővel

Topáz
Arany gyűrű szív alakú topázzal

 


  Bak (12.22. -1.12.)

Capricorn – Bak csillagjegy

A mítoszi lény kecske testével és egy hal farkával jelzi ennek csillagjegynek ügyes és biztonságos mozgás képességét az anyagi és szellemi világban. Felkapaszkodni a legmagasabb világi célokig és elmerülni az emberi szellem legmélyebb zugaiban csakis a hősies koncentrációnak köszönhetően lehetséges, amely felfogható ridegségnek vagy érzéketlenségnek. Pontosan ezt a pillanatok kell, hogy felfedezze/ennek a pillanatnak kell tudatában lennie, ha szeretne jól kijönni környezetével. A Bakkok már gyerekkortól éret felfogással rendelkeznek, gyakran az élet eseményeinek szokatlan sorrendjéhez vezet - a nem szép dolgok korábbi megértése miatt a baknak már fiatalon meg kell küzdenie velük, ami ugyan kevésbé szerencsés, de az életkor előrehaladtával több optimizmust és vidámságot szerez. Szorgalmassága és kötelességtudata motiváló lehet, de munkamániát, kiégést és túlzott elvárásokat is eredményezhetnek másokkal szemben.

A horoszkóp egyik legbecsületesebb jele, amely szigorúan betartja az összes szabályt és dogmát. Épp ebből az okból kifolyólag nincsenek saját ötleteik és kreativitásuk, ami némi stresszt okoz nekik. Ebben a helyzetben különösen hasznos lehet számukra a gránát, ami ezenkívül az igaz szerelmet is bevonzza számukra.

 

 

A Bak tulajdonságai - Elem: Föld, Bolygó: Szaturn, Drágakővek: Gránát, Ametiszt, Színek: piros, kék, lila

Ez a köbös rendszerben kristályosodó ásvány a nevét a gernet kifejezésről kapta, amely a középkori angol nyelvben a sötétvörös színre utalt. Bár a gránát nem minden változatára jellemző, a mélyvörös árnyalatúakat ékszerekben használják. Az arany színezésének technikája a cloisonné nevű gránáttal már Kr.e. 3. évezred Mezopotámiából ismert.

A Bak számára egy másik fontos kő az ametiszt, amelynek köszönhetően az élete új és optimista irányt vesz. Erősíti a gyengeségeit, és segít neki abban, hogy személyi fejlődésbe kezdjen. Így a Bak nézete a világra már nem lesz olyan korlátozott, de tele lesz lehetőségekkel és új ötletekkel. Az ametiszt számukra a boldogság és a siker .

Az ilyen típusú kristályok lila színét sugárzás vagy csekély mennyiségű vas jelenléte okozza. A legmagasabb minőségű ametisztek, amelyek a legattraktívabb színjellemzőkkel rendelkeznek az ékszerek készítéséhez, Szibériában bányásszak és "mélyszibériai" néven emlegetik őket. Halványabb, de mégis nagyon hatékony ellentéte a "Rose de France", amely inkább levendulára hasonlít.

A malachit (mások megértése, a gyengeség leküzdése), a holdkő (kapcsolat a tudatalattival) és a krizoberil (védelem és könnyebb harc a rossz szokások ellen) a Bak természetének további többoldalú segítői.
 

 

Gránát
Arany nyaklánc gránát medállal

Ametiszt
Fehérarany nyaklánc ametiszt medállal

 


  Vízöntő (1.21. -2.19.)

Aquarius – Vízöntő csillagjegy

A Vízöntőt humanizmus, igazságérzet és forradalmi törekvések jellemzik, hogy radikálisan megváltoztassák a világot. Lázadó szíve van, nagyon szkeptikus, meg meri kérdőjelezni a korábbi konvenciók, ismereteket. Az excentrikus energiát szokatlan hobbiként alakítja át, finomítja a nonkonformista attitűdöket, az innovációt és megismerkedik az új technológiákkal. A Vízöntő rendkívül empatikus és ennek köszönhetően fontos eleme a közösségi életnek. Ez a természet azonban magában foglalja a túlzott gyanakvást és makacsságot is, és a Megváltó-szindróma is gyakori. A Vízöntő elképzelése a világ működéséről néha naiv is lehet.

Az alig előrelátó Vízöntő, akinek mindig tele van a feje ötletekkel, problémái vannak a koncentrációval. Ebben nagy segítséget jelent számára az akvamarin, amely még jobban a földön tartja őt. Ugyanakkor nyugtatja a frusztrációját is, ami a terveire való hosszú távú várakozás alatt éri őt. Tisztítja lelkét és elméjét, képes megerősíteni a belső egységét.

 

 

Vízöntő tulajdonságai - Elem: Levengő, Bolygó: Urán, Drágakővek: Akvamarin, türkiz, Gránát, Színek: kék

Az akvamarint végső drágakő formának elérése érdekében gyakran hő kezelik, hogy színe még közelebb kerüljön az ideális élénkkékhez. Az ilyen színváltozás tartós, és nem károsítja vagy más módon nem változtatja meg a kő szerkezetét. A hőkezelt akvamarinokat egyértelműen meg kell jelölni, és az értékük általában alacsonyabb, mint az azonos árnyalatú természetes kőből készült alternatíváké.

Következő kő, ami alkalmas e csillagjegy számára, amely szintén kék, az a türkiz, ami nemcsak inspirálja, hanem szabályozza is az állandó hangulatingadozását is. A Vízöntő túlzott kíváncsiságára való tekintettel, vagy a szarkasztikus viselkedése miatt, állandó jelleggel kellene hordania. A munkaterületen a gránát segíti, ami optimizmust ad, és megkönnyíti az új kapcsolatok kialakítását.

Téved, aki úgy gondolja, hogy a türkiz név a színéből származik. Valójában Törökország régi francia megnevezéséből ered. Pont Törökország területéről Selyemúton keresztül érkeztek meg az első türkizek Európa is. A színnevet később a kőmegjelölésből vették át. A türkiz megváltoztathatja a színét, ha hosszan érintkezik a közvetlen fénnyel, amit az emberek a múltban a fenyegető veszélyre figyelmeztetve magyaráztak.

Az ezüst (mint a jobb kommunikáció gyorsítója), a jadeit  (a békéért az egyensúlyért vagy a jobb alvásért) a fehér opál (pedig a magasabb empátiát és nagylelkűséget segíti elő a Vízöntőnél is).
 

 

Akvamarin

Türkiz

 

Arany lógó fülbevaló akvamarinnal


  Halak (2.20. -3.20.)

Pisces – Halak csillagjegy

Két ellentétes irányba úszó hal ábrázolja a Halak csillagjegyet. Figyelme sokszor megoszlik, ám nagyrészét a képzeleteknek szánja nem a realitásnak. Ugyanakkor végtelenül empatikus és együttérző. Tele van szeretettel és rendkívül figyelmes környezetével. Érzékeny, álmodozó természetű, emiatt figyelnie kell, hogy ne túl gyakran viselje a rózsaszín szemüveget. Nehezen mond nemet a kéréseknek, amivel sokan visszaélnek. A halak alkalmazkodóképesek, kreatívak, művészileg tehetségesek és nagyon romantikusak. Sokszor akad problémája akaraterjével és önbizalmával, ezért könnyen elbizonytalanítható.

Az érzéki és magányos halaknak, akiket minden kis apróság felbőszít, ametisztet kellene bebiztosítaniuk, ami leginkább önbizalmat és belső egyensúlyt biztosít számukra. Ez békés alvást eredményez, oldja a stressz során kialakult feszültséget és ösztönzi a pozitív gondolatok áramlását.

 

 

A Halak tulajdonságai - Elem: Víz, Bolygó: Neptún, Drágakővek: Ametiszt, Holdkő, Színek: lila, fehrér, bíborvörös

Az ókori Görögországban az ametiszt kissé kulturális és társadalmi szerepet játszott. Erős ellenanyagnak tekintették ott, túlzott alkohol fogyasztás esetén. Az ametiszt szó gyökere a görög nyelvben valami olyasmit jelent, hogy "nem részeg". Ennek a mítosznak gyakorlati következménye az volt, hogy a görögök borospoharat faragtak ametisztből. Tibetben az ametiszt szent kő és gyakori alapanyaga az imagyöngyök készítéséhez.

Egy másik drágakő, amely az álmatlanság mellett segít a halak kreativitásában vagy mentális egyensúlyában, az a holdkő. Ez ráadásul fejleszti az intuícióikat, és sokszorozza a pozitív aspektusaikat - a természetes érzékiség és empátia. Ennek a jegynek ezt mindig magánál kellene tartania, mivel képes arra, hogy kiválassza a testből azokat a mérgeket, amelyek a túlzott stressz következtében alakulnak ki, amelyekből a halaknak több mint elegendő van.

A holdkő a kőzetcsoport legértékesebb kője. Amikor a kő forog a fényben, lágy kék fénye kiemelkedik. Ezt a fényhatást (néha adularescenciának hívják) a holdkőben található más kőzetek jelenléte okozza. A rózsaszín, a sárga, a zöld és a narancssárga azok a színárnyalatok, amelyek a fehér-kék szín mellett feltűnnek a holdkőben.

A gyöngy (lelki ösztönzés), a labradorit (intuíció, kreativitás) és a heliotróp (a hosszú élettartam és a melankólia eloszlása) remek szimulánsok a halak jele szempontjából.
 

 

Ametiszt

Holdkő

 

Arany fülbevaló ametiszttel

 


27.04.2021


További cikkek