Ékszer lexikon


4 A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Y Minden

4C

A gyémánt osztályázásának alapjai. Az első C mint cut azaz csiszolást jelent, a második C color azaz színt, a harmadik C carat a kő mértékegysége 1 ct 0,2 grammnak felel meg, az utolsó C pedig a clarity, azaz a tisztaság.

A Bölcsek köve (lapis philosophorum)

Elméletileg képes kihasználatlan fémek finomítására. Arisztotelész ezt a Natural Philosophy-ban írta le. Az alapanyag a legfinomabb részecskékre rakódik szét, és az alkímiai felvonuláson keresztül tökéletesen befejeződik, majd újraszerkesztésre kerül, és ennek eredményeként lesz a bölcsek köve. A bölcsek köve alkimisták szerint, képes bármely anyagot arannyá változtatni.

Alrosa

Orosz cég, a Jubillee gyémántbánya tulajdonosa, mely becslések szerint 50 évre elegendő gyémántkészlettel rendelkezik.

Arany tanúsítvány

A befektetési arany fizikai birtoklása esetén, lehetőség van az arany certifikát megvásárlására. Egy eszköz, fizikai kézbesítés nélkül. Az arany nincs a vásárlónál, helyében részesedést élvez a speciális befektetési alapok állományában. Az EU-ban az arany certifikátok és a befektetési arany adómentesek.

Aranystandard

Aranystandard rendszernek azt a nemzetközi monetáris, vagyis pénz-, illetve valutarendszert nevezzük, melyben az ország valutájának értéke törvény által meghatározott módon megegyezik az arany egy rögzített mennyiségével. Az aranyhoz rögzített valuták esetén állandó az átváltási árfolyam, feltételezve, hogy minden egyes bankjegy mögött áll fenn fedezet.

Aranytömb

Arany téglának azt az öntvényt hívjuk, ami a LBMA (London Bullion Market Association) szabványainak megfelel. A minimális finomság 995/1000 tiszta arany. A súly 350 Troy uncia (kb. 10,90 kg) és 430 Troy uncia (kb. 13,40 kg) között mozog. Ajánlott méretek: Alsó oldal 255x81 mm, felső oldal 236x57 mm, magasság 37 mm. Minden arany téglát a sorozatszám, a márka azonosítása vagy felelőssége azonosít. Például, 999,9 és a termelés éve, például 2009.

Argyle

Ez a világ legnagyobb gyémántbányája, Észak-Ausztráliában fekszik. A világon egyedülálló rózsaszín gyémántok forrása. A bánya több mint 675 millió karátnyi nyers gyémántot állított elő. A készletei további százmillió karátnyi gyémánt.

Aszterizmus

A csillagalakzat (aszterizmus) 6, ritkán 12 vagy 4 ágú csillag, amely a kő belsejében elhelyezkedő, egymást keresztező csatornák vagy kristálytűk rendszerére vezethető vissza.

Avanturizáció

A hematit, a fuchsit vagy más ásványi anyagok kicsi szeletei, vagy pikkelyes beágyazódásainak színes, csillogó tükröződései.

Baht bars

Arany tégla a standard finomság 965/1000 és súlya 152,44 gramm. Thaiföldön gyátják és ott is kerül eladásra. A teljes éves termelés több tonna. Az alkalmazott finomság múltbeli költségekkel jár, ahol a gyártási folyamatok nem engedték meg a fémek tisztaságát. Jelenleg egy kivétel létezik és az a 10 bath-os tégla.

Befektetési gyémánt

Ez egy különálló kő egy lezárt dobozban vagy egy fóliában. Része tanúsítvány fajtájáról, csiszolásáról, méretéről és származásáról

Briliáns

Drágakő csiszolási forma, mely rendszerint kör alakú, háromszögletű fazettált felső és alsó résszel. A legnépszerűbb csiszolási formákhoz tartozik.

Briliáns csiszolás

ideális csiszolás, mely matematikailag kiszámolt proporciókon alapszik. Tervezet formája a lehető legjobban kiemeli a gyémánt fényét és diszperzióját.

Brillancia

A drágakő fénytükröző képessége.

Briolett

Fazettált csiszolású drágakő háromdimenziós csepp formájú, többnyire kifúrtt lukacskával

Chi bars

Arany téglák kizárólag Vietnam számára. A Svájci Pamp volt az első olyan finomító, mely téglát gyártott Vietnámnak.

Csiszolás

A kő sima lapokra alakítása, fazettálása.

Csiszolás

Leírja a felületkezelés típusát, akár a sima, fazettált csiszolást vagy a megmunkált kő teljes alakzatát, körvonalát.

Diffúzió

Drágakő nemesítési eljárás, amely során a köveket magas hőfokra hevítik vegyi anyagok jelenlétében. Az eljárás a drágakő színét változtatja meg maradandóan a felszínen, de a belső tömege változatlan marad.

Diszperzió

A fehér fény felbomlása színeire - szivárványszínekre - ha szöget bezáró felületeken halad keresztül, mint a prizma vagy a fazettált drágakő.

Dísztéglák

Arany téglák grafikailag módosított hátoldallal. Ez a technológia viszonylag új, 1980 körül jelent meg először. Németországban, Svájcban és Brazíliában találkozhatunk velük leggyakrabban.

Elektroform

Ez az ékszerek felületi kezelése üreges vagy fúvott termékkel, a felületet telt arany vagy érme színűre kezelik. Csiszolható simára, vagy speciális technológia segítségével, karcos külsőt nyerhet el. a Elvileg ugyanaz a módszer, mint a "stone washed"

Elszíneződés

A kristály elszínezédőse nem megfelelő kezelés eredménye ként esetleg szennyeződés által okozot elszíneződés.

Elveszett viassz öntés

Ez egy olyan eljárás, amelyben egy viaszból öntött háromdimenziós forma szerkezete elnyeri a kívánt formát. Majd fokozatosan felmelegszik, a viasz olvad és lefolyik. Az így kapott üregbe olvadt fémet öntenek.

Extrúdált textúra

Nyomtatott dekoratív textúra egy arany vagy ezüstlemezre a felhevített fém áthúzásával a textúrás henger felületén.

Fantáziacsiszolás

Szokatlan alakú drágakő, szintén olyan drágakő mely kitűnik színével, pld. Színes gyémánt vagy kettős gyöngy.

Fazetták/ fazettált

a drágakő felületének fazettákra való csiszolása és fényezése. A fazetták száma, alakja és egymással bezárt szöge adja meg a csiszolás módját.

Fényesség

A drágakő felületének képessége a fénysugarak tükrözése. Legfényesebb drágakő a gyémánt extra fényes gyémánt van

Fluorescencia

Van egyfajta lumineszcens jelenség, amikor az ultraibolya fényben a drágakövek adják a látható fénysugarakat. A kőzetből származó atom gerjesztéséből adódik az UV sugár hatása alatt.

Fújt ékszer

Ez egy termék, amely üreges. A gyakran fúvott termékek nagyobb mennyiséget érnek el, mint ami a súlyához képest várható.

Golyós kaboson

Sima csiszolási forma fazetták nélkül. A drágakő felülete enyhén domború vagy teljesen egyenes.

Granuláció

ezzel a módszerrel arany ékszereken domborműves díszítményt lehet alkotni oly módon, hogy aranyszemcséket forrasztanak rá egy fém lapra.

Granuláció

Ezzel a módszerrel arany ékszereken domborműves díszítményt lehet alkotni oly módon, hogy aranyszemcséket forrasztanak rá egy fém lapra.

Grapnis foglalat

A kő beültetése négy vagy hatkarmos fémfoglalatba, melyek a fazettált kő szélet tartják.

Gyémánt

A világ legkeményebb anyagaként tartják számon. A gyémánt földkéregben nagy nyomáson és magas hőfok tartományában képződik. A Mohsov skálán szerinti keménysége 10. Leggyakrabban ékszerészetben briliáns formára csiszolják.

Gyűrűfej

Némely gyűrűnek felső, kerékre vagy szögletesen kidomborított és cifrázott, gyakran drágakővel ékesített része.

Habitus

Az adott ásvány kinézete, külseje, mely lehet intnzív vagy épp kevésbé kristályos, szálas, tű alakú

Hasadási sík

Sík, melyen a kristály széthasadhat. Léteznek kristályok, melyek nagyon könnyen széthasadnak, némelyikük viszont egyeltalán.

Hőkezelés

A drágakövek felmelegítése a szín mélyítésének vagy halványításának érdekében.

Hologram bars

Hologramos aranytégla, elsőként svájci finomító a Pamp gyártotta 1990-ben. Ez a fajta tégla Közel-Keleten a legkedveltebb.

Illúzió foglalat

Az illúzió foglalatot azért alkalmazzák, hogy a befoglalt kő nagyobbnak tűnjék azáltal, hogy fém veszi körül. Ennek kidolgozása gyakran érdekes mintákat mutat.

Inkluzió

Az idegen anyagok szilárd, folyékony vagy gáznemű drágakövek részecskéi , amelyek segítenek azonosítani az ásványi fajtákat, bizonyítani a kő eredetét és bizonyítani a helyszín helyét.

Irizálás

Ez a szivárvány fény, amelyet a fényvisszaverődés indukál a drágakő tömegének belsejében lévő struktúrák fényében, amelyben a fehér fény a spektrum szivárványszíneiben olvad

Kalett

Fazettált kő legalsó része, csúcsa. Néhány kőről hiányozhat is, ami hiányosságnak minősülhet.

Karát

A drágakövek tömegének és az arany tisztaságának mérésére szolgáló mértékegység. Ez egy súlyegység, amelyet a drágakövek nemzetközi kereskedelmében használnak. Egy karát 0,2053 grammnak felel meg. Az arany tisztaságát is karáttal jelölik. A tiszta arany 24 karát (1000/1000), például 18 karátos arany 18 rész aranyból ál és 6 másféle fém részből.

Karima

A karima vagy rundiszt a kő éle vagy szegélye ami a kő kerületét alkotja. Ez az az él, amely a kő felső és alsó része között helyezkedik el, mintegy választóvonal. Általában a foglalat karmai ezt a részt fogják.

Keménység

A kő képessége ellenállni a karcolásoknak és vágásoknak

Kilo bars

Arany tégla súlya 1 kg, leggyakrabban vásárolt és eladott tégla a világon. Két féle verzióban gyártják, hagyományos tégla formában és nemzetközi verzióban, mely hasonló egy szétnyújtott laphoz.

Királyvíz

Egy rész tömény salétromsav és három rész tömény sósav keveréke; az egyetlen folyadék, amely az aranyat és a platinát is oldja

Koban bars

Az arany téglát Tokuriki Honten gyártotta Japánban a 60-as évek eleje óta. Ezek ovális alakúak, hasonlóak a 16. és 19. században Japánban használt hagyományos érmékhez, amikor a Koban aranyérme 5 és 50 gramm közötti volt, és a finomság, például 568/1000, az 1601-es monetáris reform során.

Korona

Fazettált kövek rundiszt feletti része

Labradorizáció

Színes, csillogó fények egyedi reflexiója. A labradorit belső szerkezetétől való fényvisszaverődéssel keletkezik.

Láthatatlan beültetés

Egy olyan ültetési módszer, ahol az egész drágakő elmerül az ágyban, amelybe bele volt helyezve a külső szélei befogásával.

LBMA

Kiválasztott aranykereskedők egyesülete. Jelenleg 57 tagból áll, ebből 10 tag rendelkezik "market maker" státusszal, pld. Deutsche Bank AG,JP Morgan Chase Bank a Barclays Bank PLC.

Libor

London Interbank Offered Rate a londoni bankközi referencia jellegű kínálati kamatlábat jelenti, amelyen egymásnak hitelt nyújtanak a nemzetközi bankok.

Matrix

Anyakőzet, amely körülveszi a nyers drágakövet a természetben.

Mohs keménységi skálája

Gyakorlatban a német geográfus Friedrich Mohs 1822-ben összeállított keménységi skáláját használják. Lényege, hogy minden nagyobb sorszámú ásvány karcolja az előtte álló, nála kisebb sorszámúakat. Két fokozat közé eső keménységet törtszámmal jelölik. A skála az ásványok előzetes, terepi határozásához ad kiváló segítséget. A referens ásványok 1-től 10-ig osztályozza keménységüktől függően. Különbségek a szomszédos ásványok között soha se egyformák, legközelibb értékek 4 és 5, 6 és 7. A gyémánt 140x keményebb mint a korund. Gyémánttal képesek vagyunk bármelyik más követ megkarcolni, ellenkezőleg, a gyémántot nem lehetséges megkarcolni semmilyen más kővel. 1.Zsírkő
2. Gipsz (kő só)
3. Mészkő (kalcit)
4. Fluorit
5. Apatit
6. Földpát
7. Kvarc
8. Topáz
9. Korund
10. Gyémánt

Mugle

Ez egyfajta drágakő feldolgozás sima - boltíves felületté fazetták nélkül

Neferiti

Nefertiti (ie 1381-1344), teljes nevén Nefernefruaton Nefertiti volt az egyiptomi királynő és Achton felesége. A neve a szépség szinonimájává vált. Napjainkban elsősorban gyönyörű arca (mellszobra) és szokatlanul finom vonása jellemzi, amely ellentétben áll a férje, Achatenon király vonásaival.

Olvadás folyadék jelenlétében

Ez a módszer szintetikus drágakövek előállítására szolgál, amelyekben a porkomponensek olvadnak a megfelelő szer jelenlétében magas hőmérsékleten több hónapon át. Így például rubint vagy zafírt állítanak elő.

Olvasztás

Ez a fémek összekötése teljes felületük felmelegítésével melyek megolvadnak és egymásba forrnak.

Opalizáció

Ez egy tejszerű, kékes, fehér hatás, amelyet a drágakőben lévő apró szemcsékből visszavert rövid fény szórása okoz.

Patina

Fémfelület melynek színe kémiai reakciónak az eredménye

Pavé

Foglalt típus, több apró drágakő szorosan egymás mellé beültetve szemes technikával

Pavilion

a fazettált drágaköveknél a rundiszt alatti rész.

Pennyweight

Közismert rövidítése a DWT, ahol a D azt jelenti, hogy az egységet már a tizedes rendszer bevezetése elött Nagy Britaniában és Írországban használták, míg a pwt vagy pw alternatíva kevésbé használt és ismert.

Plaochroismus

Jelenség, mikor a drágakő több szemszögből nézve más-más színt játszik. Megfigyelhetünk 2-3 féle árnyalatot vagy teljesen más színeket is.

Pont méret

Kis kalibrált gömb alakú kő átmérőjének nagysága annak karátsúlyához viszonyítva, a karát pontokban mérhető ( 1 karát 100 pontra oszlik )

Prémium

Pótlék, melyet a vásárló kifizet az aktuális aranyártól függően. Ez a juttatás többek között magában foglalja a gyártó költségeit, szállítási költségeit, árfolyamdíját és az eladó árrését. Általában 5-8% -ot tesz ki a standard üzleteknek, és kis mennyiségben, például alacsony súlyú aranyban 50-80% -ot képes elérni.

Rainbow bars

A mitschubishi japán cégnek köszönhetően a 750/1000 tisztaságú arany téglák piacra kerültek. Az arany különböző finomsággal készül el, a leírt szivárványhatás elérése érdekében. Ez a különlegesség az arany téglák között 1993-ban került piacra.

Refrakció

A fénytörés (refrakció) egy optikai jelenség. Ha a fény két eltérő optikai sűrűségű közeg határára érkezik, akkor egy része visszaverődik, másik része pedig belép az új közegbe.

Reszelés

Ez filigrán lánc reszelt kinézettel, a szélek kézzel vagy gépel csiszoltak, telt anyag használata eseten, abszolút a legszilárdabb.

Retikuláció

A fém fokozatos felmelegítése, egészen olyan hőmérsékletre,amíg a felülete beráncolódik így elnyeri dekoratív textúráját.

Ruta

A 17. század elejétől használt gyémánt csiszolás, lapos talpazattal és fazettált koronával. Gyakran fóliát tettek alá.

Smaragd csiszolás

Smaragd csiszolás ahol az alap egy téglalap aminek a sarkai is le vannak törve. A csiszolás közben folyamatosan állitgatni kell a gép magasságát. Sok időt és koncentrálást igénylő munka.

Sugárzás

Ez egy módszere a drágakövek finomításának sugárzás segítségével, ami megváltoztatja vagy fokozza a kő elszíneződését. A sugárzás hatása nem mindig tartós.

Sűrűség

A sűrűség az a mennyiség, amely kifejezi az adott anyag egységnyi térfogatának a tömegét. Ebben az esetben az ásvány és víz tömegének arányát, kifejezve mint gramm/cm3

Szállas foglalat

Van egy ültetési módszer, amelyben a kicsi, kör alakú kabolák egymás mellé vannak helyezve és szálakkal össze vannak kötve.

Tábla

A drágakő koronájának a középső fazettája.

Teal bars

Arany tégla, súlya 374 gramm és 999/1000 finomsága, leggyakrabban Kínában kereskednek vele, Tajvanon és a Konkongban. Jellemzően három különböző alakzatban gyártják- Boad bars, Biscuit bars és Doughnut bars, valamint öt különböző súlyban: 0,5999/100018,715 1 999/100037,429 2 999/100074,858 5 999/1000187,145

Teazebi bars

Arany téglák, amelyek csak Pakisztánban vannak jelen. Ezeket több ezer kis műhelyben gyártják. A súly, az alak és a méret nem állítható be, a finomság elméletileg 999/1000 lehet, de általában kevesebb, attól függően, milyen a fémkínálat. A frakcionált arany a leggyakoribb. Az alkalmazott gyártási technológiát csaknem 2000 éve használják.

Titkos foglalat

Beültetés, amelyben egy sor egymáshoz szorosan elhelyezet négyzet vagy baguette-csiszolt kő egy mélyedésben van elhelyezve, két oldalúan befogatva.

Töltött ékszer

Termék, mely nem tartalmaz üreges részt. Ezek az ékszerek erősebbek és nagyobb ellenálló képességgel rendelkeznek

Törés

Egy szabálytalan felület, amely akkor keletkezik, mikor a kő ütés hatására két részre törik.

Total bars

Arany tégla, súlya 116,64 gramm. Ezek a téglák leggyakrabban a következő országokban kerülnek eladásra: Szíria Irán Irak Szaud- Arábia Egyesült Arab Emírségek Kuvájt India Pakisztan Szingapúr

Triplett

Kő, mely három részből ál, ebből az egyiket igazi drágakő alkotja még a többi része üveg, fólia vagy más szintetikus (kevésbé minőséges) kő alkotja.

Trójai uncia

Az arany, platina, más nemesfém és drágakövek hagyományos súlyegysége. Drágakövek eseten nagyon ritkán használt. Nevét a középkorban kapta, melyet piacokon használták a francia Troyes városban. Angol megnevezője a Troy Weight vagy Troy Ounce. 1 trójai uncia (oz) = 31,1034807 gramm 32,15 trójai uncia = 1 kilogramm 32150 trójai uncia = 1 tonna Amerikai mérő rendszerben: 24 grains = 1 pennyweight 20 pennyweights = 1 unca (480 grains) 12 uncia = 1 libra (5760 grains)

Tutanhamon

A legismertebb fáraók közé tartozik. 1922-ben lett híres, mikor Howard Carter fel fedte a fáraó sírját, mely teljes temetkezési felszerelést tartalmazott, ezek felet a legendás arany maszkot is. Magát a mumifikált testét csak 3 évvel kesőbb találtak meg. Tutanchaton fáraó, ahogy eredetileg hívták. A tizenharmadik dinasztia nagy dicsőségének idején élt az 1347-1339-es évek előtt. Uralkodó neve Nebcheprure volt. A trónt először kilencéves fiúként foglalt el, és kilenc év uralkodás után tizennyolc éves korában titokzatosan meghalt. Tutanchaton herceg Achataton királyi udvarán nevelkedet, amelyet apja épített. Apja Pharaoh Achnaton (Amenhotep IV.) és anyja valószínűleg Kija volt, Achnaton második felesége. Nem zárhatjuk ki Amenothepal apaságát se. Egyiptológusok még mindig vitát folytatnak arról ki is volt valójában Tutankhamon volt.

Vegyes csiszolás

Olyan csiszolás, ahol a rundiszt feletti és alatti fazettálás másmilyen stílusú(általában fent briliáns, lent lépcsős csiszolás)

Véres gyémánt

Kövek, melyeket háborús övezetben bányásztak ki, sokszor ezek konfliktusok finanszírozására szolgálnak. Hivatalos adatok szerint 1%, nem hivatalosak szerint viszont egész 10% képezik a világ gyémánttermelésének.

Ying-Yang gold bars

Az arany tégla Jin (Jing) és Jang formában a hagyományos kínai erőszimbólummal egészítik ki egymást. Jin (Jing) egy női és férfi nem. Az erők egymástól függenek, támogatják egymást és megváltoztatják egymást. Például nappal és éjszaka, meleg és hideg, gonosz és jó, és hasonlók. A rendkívül szokatlan tégla súlya 150 gramm. 1993 és 2001 között gyártottak az Ishifuk Metal Industry Co. Ltd Japánban.