Segítünk Önnek a karkötő kiválasztásában

Amennyiben mindennapos viseléshez keres karkötőt, a hosszának meg kellene felelnie az Ön csuklójának, hogy feleslegesen ne csússzon le. Csuklóját szépen kellene öveznie, bár nem túl szorosan, hanem úgy, hogy ne menjen át könnyen a csuklón. Ne feledje, hogy a karkötőt az iZlatonál bármikor lerövidíttetheti, pontosan az Ön hossza alapján.

Ha esti ünnepségre készül és öltözékét szívesen kiegészítené egy karkötővel, amely dominálni fog az Ön kezén, akkor a gyémánt karkötőkre tegyen. Ha ezenfelül kombinálja ezeket a drágakövek valamelyikével, már ki sem kell hirdetni az est királynője címért folyó versenyt :)

Nagyon alkalmas azonban a karika karkötő is, amely mellett kitűnik az Ön nyári öltözete.

 

Hogy ne feledkezzünk meg az urakról sem, az ő számukra is folyton bővítjük az arany karkötő kínálatunkat.

Az egyre népszerűbb kaucsuk szintén dominál kínálatunkban. Önállóan kihangsúlyozza az Ön eleganciáját, viselheti még karórával való kombinációban is. Arany vagy ezüst kivitelezésben készítettük meg Önnek, a női modelleket is.

Ha ajándékba szeretne karkötőt vásárolni, tegye különlegessé azáltal, hogy belegravíroztatja a saját szövegét. A gyermek karkötők nagy választékán kívül a gravírozáshoz népszerű még a Celebrity kollekció is.

Szívesen figyelmébe ajánljuk a Palmyra exkluzív karkötő-kollekciót és Kollekciók Be happy.


Karkötők zárszerkezetei

A karkötő az egyik legnépszerűbb ékszer. Kiválasztásánál a legtöbben elsősorban a dizájnra, az anyagra, minőségre és az árára figyelünk. Fontos része azonban ezeknek az ékszereknek a rögzítésük is, vagyis az a mechanizmus, amely lehetővé teszi a karkötő könnyű fel- és levételét anélkül, hogy megsértené az öltözékünket vagy bőrünket. A rögzítés gyakran kulcsfontosságú dizájneleme egy karkötőnek, más esetekben a lehető legkevésbé feltűnő, ami a lényeg a kapocsnál, hogy legyen a lehető legpraktikusabb.

Sokféle zárszerkezet létezik, a leggyakrabban használt és legérdekesebbeket emeljük ki a következő sorokban.

 

Karabiner (Lobster clasp)

Sokan jól ismerjük a karabinert, mivel ez az egyik legelterjedtebb rögzítési mód. A rögzítés egy mozgatható karral történik, melynek segítségével kinyitjuk a karabinert és biztonságosan lezárjuk benne a karkötő hurkát. A karabiner szilárdan rögzíthető az ékszer egy részéhez, vagy elhelyezhető a forgó mechanizmuson, ami különösen előnyös a sokat mozgó karkötőknél, mert így nem csavarodik el az egész karkötő.
Ez az egyik legbiztonságosabb rögzítési mód, mert ritkán fordul elő a karabiner spontán kinyílása és a karkötőszem elcsúszása.

Karkötők zárszerkezetei - Karabiner

Rugós karika (Spring ring)

Egy másik nagyon gyakran használt zárszerkezet, a rugós karika, egy rugós mechanizmuson keresztül működő gyűrűt tartalmaz. Az elve ugyanaz, mint a karabinernél, amikor meghúzzuk a kis kart, egy kis lyuk jelenik meg, amelyen keresztül át tudjuk húzni a karkötő végét. A karabinerhez hasonlóan ez a klip is önzáró.
A rugós karikál kis csatok különösen alkalmasak könnyűláncokhoz. Bár meglehetősen biztonságosak, bosszantó lehet felvenni őket, különösen, ha a gyűrű túl kicsi.

Karkötők zárszerkezetei - Rugós karika


Horog zár (Hook clasp)

A kampós zár az egyik legrégebben használt típus mivel a horgos csat nagyon egyszerű kialakítású és nem volt nehéz a gyártása. A csat "S" betű alakú, amely egyik végén nyitott, és az ékszer másik végén lévő karikán lóg. Ha több láncszem van a karkötőn, akkor a karkötő hosszát is könnyedén beállíthatjuk.
A horog zárak nagyon erősek, és a legtöbb ékszertípushoz használhatók. Bár külsejük nem igazán kifinomult, a biztonságosabbak közé tartoznak, és megfelelnek a céljuknak.
 

Halász horog kapocs (Fishook clasp)

Az úgynevezett horgászhoroggal ellátott csatok kevésbé elterjedtek, mint az előző típusok. Elég elegánsak és gyakran a modern dizájn fontos részét képezik, drágaköveket, gyémántokat vagy egyéb díszítőelemeket tartalmaznak. Bár ez a kapocs bonyolultabbnak tűnik, alapvetően egy fém kampó, amely a karkötő egyik oldalán található, és illeszkedik a karkötő másik végén lévő, általában ovális formájú részbe. Ez az ovális rész többnyire nagyon díszes. A benne lévő horog halhorog alakú, innen ered a rögzítőelem neve is.
Ez a típusú csat ideális könnyű nyakláncokhoz és karkötőkhöz. Mivel egy kézzel nehezebb felvenni őket, a legtöbben a nyakláncokon részesítik előnyben.

A gyöngy- vagy golyókapcsok (Ball clasp / Bead clasp)

A gyöngy- vagy golyókapcsok kerek, gömb alakúak, gyakran füles vagy bajonettzárral. Ezek a golyók általában díszítettek, és gyönyörűen illeszkednek az ékszer többi részéhez, ami a fő értékük.
Általában gyöngy karkötőkhöz vagy gyöngyöket tartalmazó karkötőkhöz használják.
 

Karkötők zárszerkezetei - A gyöngy- vagy golyókapcsok

Doboz kapocs (Box clasp)

A dobozkapocs úgy működik, hogy egy kis horgot vagy szemet helyeznek be egy doboz alakú keretbe, és egy csuklós fedél takarja el a nyílást. A dobozkapcsok elegánsak és stílusosak, és zökkenőmentesen illeszkednek a dizájnba.
Gyakran használják ékszerekben, például gyémánt tenisz karkötőkben. Bár viszonylag erősek, nehéz ékszerekhez nem alkalmasak.
A dobozkapocs hátrányai közé tartozik, hogy elakadhat, és a nyitási kísérlet megsértheti a kapcsot. A kis csuklós fedél is könnyen eltörhet.

Karkötők zárszerkezetei - Doboz kapocs


Henger kapocs (Barrel clasp)

Ennek a zárnak van egy kis henger alakú záróeleme, amely két részből áll, amelyek csavarozással, pattintással vagy beakasztással kapcsolódnak egymáshoz, egy kis horog segítségével. A csat egy hordóra hasonlít, innen ered a neve is.
Bár a rögzítés nagyon biztonságos, a bonyolultabb egykezes manipuláció miatt inkább nyakláncon keresett, mint karkötőn. Különösen alkalmas nehezebb és robusztusabb típusú ékszerekhez.

Amerikai kapocs (Toggle clasp)

A toggle-rögzítés, más néven amerikai rögzítés egyszerűen működik – egy hosszú, vékony pálcát függőlegesen egy kör alakú lyukba szúrnak, majd elfordítják úgy, hogy az vízszintesen haladjon át. Egyszerűen fogalmazva, a kalapács átcsúszik a gyűrűn, és a karkötő zárjává válik, mivel nem tud visszajutni a gyűrűn, hacsak nincs megfelelően elfordítva.
A kapcsolócsatok egy nagyon stílusos rögzítési típushoz tartoznak. Ideálisak drágakő ékszerekhez vagy látványelemekhez, ahol a csat a design részét képezi. Ez is egy nagyon biztonságos típusú csat, és bármilyen típusú ékszert tárolhat. A billenőkapocs rögzítése bonyolult lehet, különösen, ha egy kézzel csinálja. Ha azonban a kalapács a helyére került, a zár nagyon megbízható.

Csúsztatható csat (Slide clasp)

Az ilyen nevű rögzítőelem két fémrúdból áll, amelyek egymásba illeszkednek, összekapcsolás után szükséges elfordítani, hogy biztonságosan összetartsanak.
A csúszó csattal való rögzítés bonyolultabb, de eleganciája miatt elég gyakran használják. Főleg kissé vastagabb, de egyben minimalista karkötőknél fordul elő.

Mágneses csat (Magnetic clasp)

A mágneses zárat úgy alakították ki, hogy az ékszer mindkét végén benne legyen a zár egyik fele. Csatlakozás után a két rész erős mágnesek segítségével pattan össze. Ez az elegáns stílusú csat, amely szinte láthatatlan, könnyen beilleszthető az ékszer általános kialakításába.
A mágneses kapcsok fő előnye, hogy egy kézzel nagyon könnyen rögzíthetők. Bár ezek a kapcsok általában nagyon biztonságosak, erősen meghúzva szétválhatnak. Ennek eredményeként a legjobb, ha ezt a csatot könnyű ékszerekhez használja.

Bolo zár (Bolo clasp)

Hasonlít a tipikus texasi nyakkendőkre, amelyeket olyan filmekből és amerikai produkciók sorozataiból ismerhet meg, mint például Walker, Texas Ranger. A Bolo kapcsos karkötők jelenleg nagy keresletnek örvendenek, és egyre népszerűbbek azoknak a hírességeknek köszönhetően, akik szívesen viselik őket.
Ennél a fajta kötésnél a karkötő mindkét vége áthalad egy csigacsaton, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a karkötő méretét a csuklójához vagy a kéz bármely részéhez igazítsa, ahol viselni szeretné.
Főleg finom, vékony láncú ékszereken használják, és bár viszonylag erősek, ezek a finom láncok hajlamosak a törésre.

Csat (Buckle clasp)

A csat kevésbé elterjedt formája nagyon jellegzetes, és kevesen fogják hiányolni. Specifikussága miatt nagyon ritkán használják, mert úgy néz ki, mint egy közönséges öv csatja. Az ilyen kötéssel való manipuláció tehát ügyes kezeket igényel, de az ékszer ilyen rögzítése esetén szinte lehetetlen magától kioldani.

Vannak zsinórból készült karkötőink is, amelyek speciális csomókkal lazíthatók vagy megfeszíthetők. Ilyeneket használnak például az úgynevezett kabala karkötőkhöz, amelyek nagyon népszerűek.

Természetesen vannak olyan karkötők is, amelyek nem használnak rögzítést. Ilyenek elsősorban a karperecek, amelyek általában vagy fixek és nem állítható a méretük, áthúzzák a ökölbe szorított kézen, ami aztán reteszeli őket, vagy nyitott kör alakúak, amelyek enyhén bővíthetők a könnyebb felhelyezés érdekében. A harmadik típus és egyfajta kompromisszum a karikás és kapcsos karkötők között a zárókarikás karkötő, amelyet egy betolható kapoccsal oldanak ki, hogy fel lehessen tenni, majd a kapcsot elengedik, így a karkötő nem t csúszik le a kezéről.

Az utolsó típus a gumis karkötők, amelyek rugalmasságának köszönhetően könnyen felhelyezhetők a kézre. Az olyan anyagok, mint a gumi könnyű tönkremenetele vagy kopása miatt azonban főként olcsóbb, ékszer karkötők készítésére használják.

Ha legközelebb karkötőt választ magának vagy szeretteinek, ne habozzon visszatérni oldalunkra, ahol hasznos tanácsokat talál a megfelelő zár kiválasztásához.