Tippek minimalista háztartáshoz és kapszulagardróbhozTippek minimalista háztartáshoz és kapszulagardróbhoz

Időről időre úgy érzi, hogy több dolog hever Ön előtt, mint amennyivel el tud bánni? Tárgyak, visszatérő gondolatok, nem kívánt érzések. A minimalista életmód gyakorlása segíthet az elménk és a minket körülvevő tér megtisztításában.

A háztartásunk teljes leltározásának ötlete sokunk megfordul a fejébe, hogy kompromisszum nélkül, dolgainkat, használati tárgyainkat újra értékelve, megszabadulunk a fölöslegessé vált daraboktól. Ám az ötlet kivitelezése sok esetben már nem olyan egyszerű, és ha meg is tesszük az első lépéseket, sokszor félúton fel is adjuk. Ennek legfőbb okai a határozatlanság, az érzelmi kötődések és a félelmek, hogy a megválást egy adott tárgytól később megbánjuk.

Ilyenkor nyújt óriási segítséget a minimalizmus elmélete, nemcsak hozzáállás szempontjából, hogy tárgyainkat fontosságuk szerint osztályozzuk/ fontossági sorrendebe állítjuk, hanem mint útmutató a mindennapi élethez. Rendszert kínál a jobb átláthatósághoz és a tájékozódáshoz, hogy könnyebben felismerjük a lényeges és fontos dolgokat, valamint tanácsokat ad ahhoz, hogyan távolítsuk el a felesleges és zavaró dolgokat környezetünkből (és elménkből).


Világos színű szvetterek egy kapszulagardrbóban

Általános elvek 

 

A minimalizmus célja nem a lehető legkevesebb dolog birtoklása, sem az összes régi vagy kevésbé használt tárgy megsemmisítése. Ez az életprioritások újraértékelése és az azokhoz való igazodás. Miután elgondolkodott azon és eldöntötte, hogy Ön számára mi a legfontosabb és melyik irányba szeretne haladni, akkor jött el az idő a tárgyi világának átszervezésére. A dolgoktól való megszabadulás nem a minimalizmus szigorú szabálya, hanem inkább az a tendencia, amelyet a legtöbb ember természetes módon elér.

A minimalizmus célja a személyes növekedés, önmagunk újrafelfedezése, új értelmek felfedezése, a saját időnk irányításának visszaszerzése, több szabadság, kreativitás, szenvedély és élmény az élet minden pillanatában. 

Előnye, hogy a minimalizmus alkalmazása nem szűkül le életünk egy bizonyos területére, hanem szinte mindenhol alkalmazható.

Táblagép és minimalista íróeszközök egy dolgozószobában

1. Minimalizmus otthonunkban

Természetesen, ha merész döntésekről és nagy változásokról van szó, első sorban otthonunkkal kell kezdni, a legközvetlenebb élettér újjáépítésével.

Nappalijában a minimalizmushoz vezető első lépés megszabadulni a helyiségben található összes felesleges vagy többé-kevésbé véletlenszerűen felbukkanó tárgyaktól. Régi folyóiratok, dokumentumok és levelek a szelektív hulladékok közé tartoznak. Második lépésben szabaduljon meg elromlott, nem működő és nagy valószínűséggel javíthatatlan tárgyaktól. Ezt követhetik olyan dekorációs tárgyak, amelyek régóta nem teljesítik céljukat, és csak porfogóként szolgálnak.

Ezután összpontosítson a bútordarabokra - ha egy darab nem teljesít semmilyen funkciót, adja vagy ajándékozza el. Ugyanez vonatkozik a párnákra, takarókra és plédekre. Ha lehetséges, a padlóról távolítsa el a szőnyegeket, így megszabadul azok tisztántartásától is. Korlátozza a falak díszítését is, ideális az egyiket üresen hagyni.

 

Nappali szoba minimalista stílusban

A konyha a gyakorlati tevékenységek helyszíne, ezért elrendezésével könnyebbé és hatékonyabbá kell, hogy tegye azokat. Szép gondolat, de a valóságban gyakran tele van élelmiszerekkel, tányérokkal, edényekkel és különféle eszközökkel. A minimalista konyha felé vezető út az összes szekrény kiürítésén és tartalmuk becsületes átválogatásán keresztül vezet.

Amire valószínűleg nincs szüksége, azok a törött konyhai eszközök, adagolók, felesleges csomagolások és hasonlók. Cserélje le őket minőségi, tartós és többcélra is felhasználható változatokra. Szekrényeket és polcokat, melyek kézre esnek a főzés során, tegye funkcionálisabbá, mint dekoratívvá. Tartson bennünk rendet, és csak gyakran használt tárgyakat tároljon bennük.

Minden nagyobb területnek és felületnek üresen kellene maradnia. Különösen a kisebb elektromos készülékek jelentenek problémát. Hasznosak, de állandó tárhellyel kell rendelkezniük, hogy ne legyenek útban.

Egyszerű minimalista konyha

 

Mindjárt rátérünk a ruhásszekrényre, de hallószobájának többi részét sem szabad olyan tárgyak tárolására használni, amelyek máshol nem találták helyet. Az ágy csak a kellemes éjszakai alváshoz szükséges dolgokat tartalmazza, azaz egy párnát és takarót. A könyvet, szemüveget vagy más apróságot az éjjeliszekrényre tegye, és a szokásos módon a lehető legkevesebb dekoráció legyen a szobában.

A minimalista fürdőszoba alapja az, hogy tétovázás nélkül eldobja azokat a termékeket, amelyeket nem használ. Rendszerint több van belőlük, mint gondolná, és az újonnan létrehozott tér kellemesen meglepő lesz.  A funkcionális és rendezett fürdőszobához egy egyszerű zuhanyfüggöny, egy szőnyeg és egy szemétkosár szükséges.

Tubusok többféle arcápoló kozmetikummal

 

Az otthoni irodának megvannak az előnyei, de az íróasztalt gyakran rendezetlen papírhalom, irodai kellékek vagy olyan dolgok borítják, amelyek teljesen lényegtelenek a munka szempontjából. Legyőzheti őket egy szkenner segítségével, és azok dokumentumokat melyeknek eredeti verziójára nincs szüksége, digitális formában tárolja tovább, és ellenáll a kísértésnek, hogy irodai kellékeket vásároljon tömegesen, annak ellenére is, hogy pénzbelileg kifizetődőbb.

 

Dolgozószoba minimalista stílusban

2. Kapszulagardrób – minimalista ruhatár

A ruházati cikkek kiskereskedelmi koncepciója, amint az a bevásárlóközpontokban található üzletek példáiban látható, lehetővé teszi, hogy a ruhásszekrényeket teljes mértékben feltöltsük anélkül, hogy ez anyagilag megviselne. Ennek ellenére mégis előfordul, hogy szembe kell állnia a "mit vegyek fel?" kérdéssel.  A megoldás nem egy újabb kiruccanás egy outletbe, inkább egy jobban átgondolt koncepció a szekrény tartalmáról - az úgynevezett kapszulás szekrényről.

Miről is van szó? Egy korlátozott mennyiségű ruha kollekcióról, amely olyan ruhákat tartalmaz, melyek könnyen kombinálhatóak és több alkalomkor is viselhetők. Miért is kéne hasonlóan kinéznie az Ön ruhatárának is, és mi köze van ennek a minimalizmushoz? Pénzt takaríthat meg a ruhákon, időt spórol a reggeli öltözködésnél, és inkább a tartós minőséget részesítse előnyben, amellyel közvetett módon támogatni fogja a ruhagyártók és -forgalmazók felelősségteljesebb megközelítését.

Szvetterek természetes színekben

Hogyan is vágjunk bele a minimalizusba? Három lépesben:

  1. Csökkentse a jelenlegi ruhatárát minimumra, körülbelül 50 darabra, cipővel együtt. Ne számolja a pizsamát, fehérneműt, ékszereket, kézitáskákat, kiegészítőket, fürdőruhákat, fitneszruhákat vagy kertbe, vagy az otthoni műhelybe használt ruhákat. A megtartott ruhákat ossza el egyenletesen, a felsők enyhe túlsúlyával.
  2. A következő három hónapban csak azokat a dolgokat viselje, amelyeket megtartott, és kerülje a ruhaüzletek látogatását és az új ruhák vásárlását. Ne feledje, hogy az ékszerek és kiegészítők nem szerepelnek a választékban, és tetszés szerint kombinálhatja őket.
  3. A három hónapos időszak utolsó két hetében tervezzen hasonló gardróbot a következő három hónapra, vásárolja meg a hiányzó alap darabokat, majd ismételje meg az öltözködés minimalista megközelítésének teljes folyamatát.

 

Világos blúzok szvetterek és fonott ridikül a fogason 

 

A szekrény gyorsabb elrendezésében segít a következő csoportosítás: "Szeretem", "Talán", "Biztosan nem" és a "Szezonális". A következő három hónap tervezésénél vegye figyelembe a célt, a hasznosságot, a sokoldalúságat és a minőséget. A felsőkben hármasával gondolkodjon - három pólóra, három pulóverre, három blúzra és így tovább. Remekül illenek egymáshoz a kék farmer, fehér blúz, fekete bőrdzseki, barna cipő és a természetes árnyalatok színei.

Kapszulagardróba való szvetterek és toppok

3. Minimalizmus az ékszerek világában

Az ékszereknél két értelemben jelenik meg a minimalizmus. Az első a már említett általános elvek és tágabb kontextus szellemében zajlik, vagyis a szelektív megközelítés a kiválasztáshoz, a minőség hangsúlyozása és a sokoldalúság. A második fontos szempont maga az ékszer tervezésének esztétikáját emeli ki, például a felhasznált anyagokat és a felesleges díszek eltávolítását.

A "minimalista ékszerek" kifejezés első hallásra oximoronként hangozhat, mivel a minimalizmus azt hirdeti, hogy arra összpontosítsunk, ami az életben igazán fontos, és az ékszereket általában "extra luxusként" értjük, viszont ez nem egészen van így. A múltban és jelenben is az ékszerek az értékeket, a hagyományok, a szépség, a kapcsolatok, az emlékek és az időtlen gondolatok szimbóluma. Ráadásul a minimalista dizájnban készült ékszerek igyekeznek elkerülni a társadalmi státusszal, a pompával, a büszkeséggel és a környezetre gyakorolt ​​negatív hatásokkal járó negatív asszociációkat, és előtérbe helyezni az egyszerű szépség lényegét.

 

Minimalista arany fülbevalók

4. Minimalizmus, mint életforma

Mint ahogy már említettük, a kevesebb tárgy birtoklása az élethez való hozzáállás változásának eredménye, nem pedig a minimalizmus elsődleges célja. Minimalistaként főleg a számodra fontos dolgokra próbálsz figyelni. Ehhez bizonyos mértékű önismeret szükséges, de gyakorlással ezt fokozatosan tökélesíthetjük.

Ezután természetes módon sikerül elhagyni jelentéktelen tárgyakat, gondolatokat és az ezeken való folyamatos töprengést. Számos kísérő jelenség is létezik, amelyeket egy kis idő elteltével észrevehet önmagán:

A nő a nappaliban pihen, kilátással a kertre

  • a függetlenség és az új dolgok iránti szenvedélytől való megválás, jobb ellenállás a reklámokkal szemben,
  • jobban értékeli a már meglévő dolgait,
  • lassabb életritmus és kevesebb stressz,
  • kevesebb gond, aggodalom és szorongás,
  • az élet értékéinek gyakoribb újraértékelése,
  • nagyobb hitelesség és kevesebb belső téboj,
  • magasabb ellenállóképesség a fogyasztói és a celebeket imádó világ hatásaival szemben,
  • és nem utolsó sorban sokkal több fizikai teret kap.

Az élet azok területei, ahol a minimalizmus gyakorlatilag alkalmazható: pénzügyek (adóságok rendezése), testmozgás (egyszerű rutin a saját testünk súlyával), étrend (édesítőszerek kizárása, alkalmi éhezés), karrier (hangsúly az értelemre, nem pedig a karrier növekedése bármi áron) és sok más.

5. Hogyan ne vigyük túlzásba a minimalizmust

Számos forrás, tippek és ötletek tengerében, hogy hogyan lehet egyikről napról a másikra minimalista stílusra váltani, teljesen elveszhetünk. Annak érdekében, hogy erőfeszítéseinek eredménye ne legyen kontraproduktív, kerülje a túl nagy megszállottságot, és vegye lazán a dolgokat. Ne feledje, hogy a minimalizmus nem verseny, és ne hasonlítsa össze magát másokkal, akik hasonló utat járnak, és egyáltalán nem a közösségi oldalak influencereivel.

Ne legyenek irreális elvárásai és ne tűzön ki elérhetetlen célokat. Vegyen részt az önreflexióban, fogadja el a dolgokat úgy ahogy jönnek, és hagyja, hogy azok maguktól múljanak. Ne tegye magát túlzott nyomás alá - a minimalizmus a terhektől való megszabadulást jelenti, nem az ellenkezőjét.


16.12.2020


További cikkek