Karácsonyi dekorációs trendek 2020-ban Karácsonyi dekorációs trendek 2020-ban

Kevésbé hagyományos inspirációt keres karácsonyi díszekhez? Szeretné valamivel feldobni a zöld-piros klasszikust? Vagy azon emberek közé tartozik, akik felfigyelnek nem mindennapi és különleges ötletekre. Itt, egy helyen megtalálja az idei év összes trendjét.

Ki ne szeretné a helységeket varázslatos stílusban átalakítani, eredeti kiegészítőkkel vagy modern formában feldíszíteni karácsonyfáját? A megfelelő hangulat megteremtéséhez nem szükséges hosszú órákat a dekorációnak szentelni, vagy elvégezni egy belsőépítészeti tanfolyamot. Elegendő ötlet, tipp és trükk található megvalósításhoz, függetlenül a lakóterület teljes méretétől, illetve a költségvetés nagyságától.


Karácsonyfa díszítés

Színek és témák   

Ha új karácsonyi díszeinkkel maradandó hatást szeretnénk elérni a legjobb, ha ragaszkodunk az egységes stílushoz vagy egy előre meghatározott színvilághoz.

A monokróm fehér garantálja az egyensúlyt és a finomságot, sőt az éteri energiát is. Mindezek mellett nem feltétlenül szükséges megmaradnia a tiszta hófehér színnél, bátran játszhat a sötétebb árnyalatokkal. Ennek eredménye egy álombeli, időtlen hangulat lesz, hasonló érzést kelt, mint amit a havas síkság nyújt szélcsendben.

Gyöngyházfényes dekorációk a karácsonyfán

 

 

A megfelelő árnyalatok kiválasztása egyben a kulcsa annak, hogy a zöld és piros szín kombinációját újabb szintre emeljük. A modern színpaletta a releváns tónusok egész sorát tartalmazza a sötét cseresznyétől a mély bordóig, a vadász zöldön át és a fiatal fenyőtűk friss árnyalatáig. Megpróbálni ezeket összehangolni, már önmagában nagy öröm.

Piros és arany díszek a karácsonyfán

 

 

A nem erőltetett és természetes hatást a kék és a fehér kiegészítők elemei hozzák létre. Ez a páros azon kívül, hogy kiválóan működik a zölddel, alkalmas belső terekbe is, ahol különböző világnézetű és vallású emberek találkoznak. Mivel nem utal közvetlenül semmilyen konkrét vallási ünnepre, egyszerűen csak emlékeztet arra, hogy itt a "téli ünnepnek" az ideje.

Kék, ezüst és fehér díszek a karácsonyfán

 

 

Megbízható módszer, hogyan legyen varázslatos, egyszerűen csak hagyjuk csillogni a fényeket a sűrű díszeken, amelyek között leginkább a fémesebb színűek dominálna, főleg az ezüst és az arany.  Azon kívül, hogy ünnepi hangulatot idéznek, nagyon jól illenek bármilyen hétköznapi színhez. Leggyakrabban a vastag ezüst vagy aranyszínű szalagot használják.

Fémszínű karácsonyi díszek

 

 

 

Az aranyat azonban választathatja akár központ színként a különlegesebb díszeknél. Ebben az esetben ki lehet egészítenie a mélykék árnyalataival, smaragdzölddel, a fuksziával, a bordóval és az üresebb helyeket akár élénk fehér hó utánzattal kitölteni.

 

Rószaszín és fémszínű díszek a karácsonyfán

 

 

 

A mesebeli jégbirodalom kifinomult stílusa az ezüst és a jégkék kölcsönhatásában rejlik. A zúzmarahatású háttéren, hópehely és jégcsap alakú kiegészítőkkel nagyon szép eredményt érünk el.

Jégkék díszek a karácsonyfán

 

 

 

A következő tippünk, a rusztikus hatás elérése zöld és barna színnel, melyhez gyakran elég csak pár tűlevelű ág.  A vidámabb összhatás érdekében, például a gyermekes családok, választtathatják a szivárvány színeit, a finomabb virágdíszítéshez pedig használjon finom, visszafogott rózsaszín, bézs és zsálya zöld árnyalatokat.

Zöld díszek a karácsonyfán

 

 

A karácsonyi díszítésnél nem feltétlen fontos elsőszempontok a színek és a formák. A fenntarthatóság és a környezettudatosság mértékletességhez és egyszerűséghez vezet az anyagok tekintetében, amelyek így többnyire természetes anyagok fogják alkotni. Kevesebb szín és forma felhasználásánál remek kompenzációja a természetes fény, valamint a fa, élő koszorúk vagy girlandok alapformáinak hangsúlyozása.

Természetes fa díszek a karácsonyfán

 

 

A minimalizmus, a lehető legkevesebb mesterséges eldobható kiegészítő értelmében többféle módon alkalmazható. Ha a zöld marad a domináns szín, fém hatású elemek hozzáadásával melegebb hatást érhetnek el. Ezek lehetnek fém díszek, régebbi használati tárgyak, amelyeket kézzel készített dekorációkba építenek bele, vagy használhat akár egyszerű, környezetbarát fémszínű sprayt. A rézdróttal díszített gyertyatartók, állványok és vázák egyaránt alkalmasak erre a célra.

Minimalista karácsonyi dísz

 

 

A tűlevelű ágakon kívül a növények több részét is érdemes felhasználni - tobozokat, szalmát, fagyöngyöt vagy magyal agácskákat. És ha kedveli az üvegdíszeket, nézzen szét használt vintage darabok után. A természetes módon készített hosszú gyertyák szintén abszolút trendnek számítanak. Nagyon népszerűek például a mézes vagy a szója gyertyák.

Méhviasz gyertya

 

Klasszikus karácsonyfa

A teljes karácsonyi dekoráció központi eleme természetesen a fenyőfa, és továbbra is az amatőr és profi dekoratőrök érdeklődésének középpontjában áll. Amikor még meztelenül áll ön előtt, a helyén talpba rögzítve, valódi kihívást jelent a képzelete és kreativitása számára.

Rögtön az első kulcskérdés, hogy milyen színű tűlevelűt válasszon. Valószínűleg sokak számára a legnagyobb kedvenc az eredeti zöld lesz. Manapság viszont a mesterséges fehér és az aranysárga fa sem szokatlan. Ha a cél egy kis extravagancia, akkor válasszon világos türkiz, rózsaszín vagy akár fekete színűt.

 

 

Fehér fa fémszínű díszekkel

 

A fa majdnem kúpos alakja remek alapot jelent a színátmenethez. Fokozatos átmenetet a legsötétebb árnyalattól a világosabbig lentről felfele és fordítva a fehér, valamint ezüstszínek árnyékolásával valósítható meg. Nagyon különleges a szivárvány színeiben, de ha ezt a tűlevelek festése nélkül kívánja elérni, megteheti ezt színes díszítő elemekkel is a végeredmény csodás lesz.

Ami a fa díszeit illeti, a már az írásban említett színtippeket korlátok nélkül lehet alkalmazni. Garantált siker az arany - ezüst vagy az arany - matrózkék kombináció. Hasonlóképpen a fehér és a vörös használata.

Piros díszek a karácsonyfán sárga ízzókkal

 

Stílusos minták és különböző típusú fadíszek széles választéka áll rendelkezésre. Nagy kedvencek a személyre szabott családtagokat ábrázoló fényképes díszek, melyek hasonlítanak a régi Polaroid fotókhoz. A fotókat a tematikához illő keretekbe teszik, vagy csak egyszerű csipesszel rögzítik a faágra.

Nagyon hálás a piros-fehér "Mikulás" téma, cukorpálcával, kétszínű szélforgóval, Mikulás sapkával a tetején. A csavart cukorka pálcák fellelhetőek a hagyományos cukorboltokba, melyek leginkább pasztell színűek. A csavart cukorpálcák az édességkereskedelem témájában is alkalmazást találnak. Tekerhet a fa köré színes szalagot, és az ajándékokat is csomagolhatja cukorka formában.

Cukorpálca, mint karácsonyfadísz

 

 

 

Abban az esetben, ha már az otthon meglévő dolgokat szeretné felhasználni dekorációként, akassza fel például hobbi tárgyait a fára. Ha varr, akkor lehetnek azok nagyobb gombok, cérnagombolyag és szalag helyet pedig mérőszalag.

Kézzel készített textíl szív dísz

 

Tud origamit hajtogatni? Valószínűleg egy csomag színes papírtól többre nincs is szüksége, hogy karácsonyfája az elképzelései szerint nézzen ki. Ugyanakkor hópelyheket, egyszerű csillagokat vagy harangokat mindenki ki tud vágni. Készülhetnek színes filcből is.

Idén a trendi díszek közé tartoznak a bolyhos, vatta és finoman szőrös gömbök. Ezen kívül a piros masnik és a piros flanel textúrák. Felkapott a virágos kvázi - girlandok, melyet spirálisan tekernek a fa köré szalagok és nagyméretű golyók helyett. A gyerekek minden bizonnyal imádni fogják a faállatokat, mese- és képregényhősöket, ostyákat színes fagyi gombócokkal, vagy az apró dinoszaurusz és veterán autó formájú díszeket.

Karácsonyi girland fémszínű díszekkel

A képregények és az animációs sorozatok nagyszerűek fő témaként is, mivel egész díszleteket vásárolhatnak meg. Még akkor sem fog hibázni, ha minimális absztrakt geometriai alakzat díszei vannak, amelyeket gyengén világító fények egészítenek ki. A retro, vintage és rustique stílusok már úgynevezett klasszikusok.

Még egy merészebb ötlet. Próbálja fejjel lefelé fordítani a fát (ez elsősorban a rögzítésének kérdése), vagy a mennyezethez rögzíteni. Nagyon érdekes hatást ér el és helyet is spórol.

 

Alternatív karácsonyfa

A karácsonyfának nem kell szó szerint fának lennie. Az alternatív változatok előnyei között szerepel: a hely- és időmegtakarítás, a környezetkímélő hatás, padló lehullott tűlevelek nélkül és kevesebb aggodalom a szülők számára, hogy gyerekek megsérülnek. Ahhoz, hogy betöltse szerepét, elég, ha formájában hasonlít az eredetire. Ez által újabb teret nyit meg a kreativitás és a képzelet számára.

Fából készült karácsonyfa díszekkel

 

 

Tegyünk különböző hosszúságú, természetes fából készült fapálcákat egyenletes távolságra egymástól, a végein összekötve egy magas háromszöget alkotnak, akár minimális ügyességgel is elkészíthetjük és felakaszthatjuk a falra. A fa lehet fehér nyírfa, vagy használhat magyalágakat levelekkel. Akár rézcsövekkel is helyettesíthetik a fát. Egy ilyen fát sokféleképpen lehet díszíteni.

Fából készült karácsonyfák

 

 

Van otthon különböző méretű régi könyvgyűjteménye? Rakja őket egymásra a legnagyobbtól a legkisebbig, tegye egy virágcserépre, díszítse LED lámpákkal, és helyezzen el egy csillagot a tetején. Máris van egy fája, amely nem csak a könyvmolyok körében lesz népszerű.

A karácsonyfát festheti egy nagyobb függőleges téglalap alakú vászonra is. Akassza fel egy rövid kampóra, majd díszítse girlanddal vagy pár dísszel.

Karácsonyfa fapálcákból és könyvekből

Még egy nagyszerű ötlet! Fa helyett háromdimenziós fém állványt vagy szabóbabát használjunk. Csak annyit kell tennie, hogy a konstrukciót körbe tekeri izzósorral és felső részére csillagot helyez.

Szinte nagyobb erőfeszítés nélkül egy fali karácsonyfa újabb formáját hozhatjuk létre - fotókollázst. Nyomtassunk ki fényképeket, ezeket karácsonyfa alakzatban ragasszuk fel a falra – ideális, ha komód vagy polc felé ragaszuk – a díszeket helyezük a bútordarabra, ahogy az ajándékokat is. Kizárólag dekor szalagot vagy nagyobb háromszög alakú keretet ragasszunk a fa kontúrjaira, közvetlenül a falra.

Kisebb festőlétra fordított "V" alakú, majdnem minden lakásban, háztartásban megtalálható. Szétnyitott formában már önmagában is karácsonyfára emlékeztet, már csak arra vár, hogy díszek kerüljenek rá. 

 

Szintén modern és egyben gazdaságos a falemezekből készült karácsonyfa. Szüksége lesz csiszolt, egyforma vastagságú, különböző hosszúságú, melyeket piramis szerüen egymásra rögzít. Az egyes lemezek közt kialakult üres hely, alkalmas a dekorációk elhelyezésére.

Tárgyalótermekbe vagy recepcióra, készíthetünk kúp alakú fákat arany díszlevelekkel meghintve vagy vékony falemezekből egy háromszög keretet, húzzunk keresztbe egy pár fonalat, melyre majd a díszeket akaszthatjuk.

Fából készült alternatív karácsonyfa

Egyszerű kiegészítők

A tökéletes karácsonyi hangulat megteremtése a részletekben rejlik.

 

Ne spóroljon a szebbnél szebb dekorációs szalagokkal, legyenek mindig kéznél. Sokféle képen használhatók, és egyszerűen kitölthet vele olyan helyeket, amelyek egyébként üresek maradnának (sarkok, falak és bútorok szélei). Tanuljon meg masnit készíteni belőle, szintén számos helyen felhasználható.

Fehér díszek a karácsnyfán

 

 

 

Legyen étkészlete, evőeszközei, ünnepi asztalterítő, amelyeket kizárólag adventi és karácsonyi asztal megterítésére használ. Este legalább néhány percre kapcsolja le a lámpákat otthonában, hagyja, hogy gyertya lángja meghitt ünnepi hangulatot teremtsen.

Karácsonyi asztalteríték

 

Legyenek közös családi karácsonyi rituálék, ezek szintén várakozással töltik el a család minden tagját. Hallgasson karácsonyi zenét, közben süssön valami finomságot, ezzel más érzékeit is megörvendezteti.


22.12.2020


További cikkek