Érdekes újévi szokások és hagyományok a nagyvilágbanÉrdekes újévi szokások és hagyományok a nagyvilágban

Nem mindenhol fogadják az újévet pohárköszöntővel és konfettivel. A világon sok féle formája létezik az ünneplésnek és a jókívánságoknak, némelyiküknek csak az adott kultúrában van értelme. Azonban mindenkit összeköt az őszinteség és a jó hangulat.

A napéjegyenlőség köszöntése, már 4000 évvel ezelőtt az ókori Babilonban is szokás volt. Akitu fesztiváljuk 11 napig tartott, és mindegyiket külön szertartás jellemezte. Mivel az ókori civilizációkban egyre kifinomultabb naptárformák jelentek meg, szükség volt egy rendszeres éves ciklus kezdetének megjelölésére. Ez általában egy jelentős csillagászati ​​jelenség vagy egy fontos mezőgazdasági esemény napján következett be. Kínában az első telihold volt a téli napforduló után, Egyiptomban pedig a Nílus áradásának kezdetének napja, amely egy időben volt a Sirius csillag megjelenésével az esti égen 70 napos távollét után. A tavaszi napéjegyenlőséget az első közel-keleti birodalmak dátumai is szabályozták, ahol a Nowruz ("Új nap") fesztivál az Achaemenid Birodalomban gyökerezik.

 

Újévi pezsgő

 

A római újév eredetileg többé-kevésbé szintén megfelelt a tavaszi napéjegyenlőségnek. Mivel azonban az akkori naptárnak csak 304 napja volt, előfordult, hogy az év elejével nem volt szinkronban. Többszörös kiigazítás után a naptár megkapta Julián változatát (Julius Caesar császárról kapta a nevét), és az abban szereplő év első napja végül januárra esett. Ez az a hónap, amelyet Janus nevű istennek, az ajtók, kapuk és új kezdetek védőszentjének szenteltek.


Szokások és hagyományok 

 

 

Újévi pezsgő

Slovakia Szlovákia

Szlovákiában újévkor az új esztendő eljövetelét ünneplik és azt kívánják egymásnak, hogy legyen sikeresebb az előző évnél. A múltban, amikor az emberek kissé babonásabbak voltak, mint manapság, az újév beköszöntéhez számos babona és népi hagyomány kötődött. A lencséből és sertéshúsból készült ételeket azért főztek, mert a bőséget szimbolizálták, ezzel ellentétben baromfi- vagy vadételeket nem ettek, hogy a szerencse ne repüljön el tőlük és ne pattogjon le róluk. Rendkívül fontos volt előre kitakarítani és korán kelni, mert a mondás úgy tartotta: "Ahogy újévkor úgy egész éven!" A következő év karakterét a ház első vendége határozta meg, és mindenki azt szerette volna, ha az egy egészséges fiatalember lenne szívből jövő jókívánságokkal. Az újévhez számos jóslat is kapcsolódik, ilyen például az is, ha szerdai napra esik úgy tartották, hogy a következő éven sok bornak örülhetnek, viszont kevés méznek. 

 

 

Mazsolás fonottkalács

Czech Csehország

1827-ben Karel Chotek Cseh palotagróf úgy döntött, hogy nem teszi kényelmetlenné az újévet az egész napos látogatók fogadásával. Hogy ezt elkerülje, küldött mindenkinek, egy "elnézést kérő" levelet küldött. Ezeken a jól ismert PF - Pour féliciter ("A boldogságért") állt, és ez a fajta újévi köszöntő olyan sikert aratott, hogy a mai napig is használatos. A PF képeslapok azóta sok tervezési változtatáson estek át, és az ilyen stílusú kívánságok más típusú levelezés részévé is váltak.

Az egyik cseh népszokás a fonott kalács sütése volt (karácsony napján), amelybe egy szem borsót rejtettek. Az elkészült kalácshoz azonban senki sem érhetett hozzá Szilveszter napjáig, majd az nap felvágták, akinek a borsószemes szelet jutott, az sikeres év elé nézett. Az emberek sót szórtak a ház köré, hogy megvédje őket a gonosz szellemektől. Ahhoz, hogy az utakon biztonságban legyenek, éjfélkor háromszor körbejárták az otthonukat, bőrönddel a kezükben.

 

 

Japán rizstorta kagami-mochi

 

Japan Japán

A Japán szertartások, szokások és rituálék a hosszú történelmi alakulás eredményei, és ez alól az újévi ünnepek sem kivételek. Omisoka (december 31.) az egész ház takarításával kezdődik. Éjfél körül 108 harang szól az egész országban. Ennek a buddhista szokásnak a feladata ugyanannyi zavaró vágy és érzés eltávolítása, amelyek a buddhista tanítások szerint emberi nyomorúsághoz vezetnek. A rénszarvas rizstészta az újévi étkezés alapja. Előkészítésük során a tészta hosszú formává alakul, ami hosszú és egészséges életet jelent. A dekoráció bambuszból, fenyőből és szilvafából készült ikebanából áll, mindez nagyon pozitív szimbolikával. A kagami-mochi rizstorta szintén népszerű díszítő elem

Ganjitsu, az újév első napja nagyon eseménydús. Az osechi ryori ünnepi reggelit bento stílusban szolgálják fel, és számos finomságot tartalmaz. A rossz szellemek elűzésére Sake-t isznak. Később olyan emlék helyekre látogatnak el, ahol az elhunyt rokonok is pihennek, valamint különleges újévi kedvezményekkel vásárolnak. A pénzzel ellátott borítékokat a gyerekek kapják, a felnőttek jókívánságokkal teli képeslapokat ajándékoznak egymásnak.

 

Hongbao piros boríték pénzzel Kínában

 

China Kína

A Hongbao, vagyis a piros boríték a kínai ajándék hagyományos formája. A piros szín a szerencse színe, ezért a borítékban kézpénz található, melynek összege páros szám, mivel "a szerencse párban jár", (de összértéke soha nem a 4 jüan, mert ezt a számot a halálhoz kötik). Lottó szelvényeket is szokás ajándékozni - ha a szelvény nyerő, a nyereményt az ajándékozó.

Az elkövetkező tavasz szimbólumaként barkák díszítik a kínai újévi belső tereket. A nyers yusheng halsaláta a hangulat javítása céljából készül - sokféle színben pompázik, és fogyasztása magában foglalja az étel különféle összetevőinek a levegőbe dobását, amelyet újévi hangos kívánságok kísérnek. 

Hullám átugrás Brazíliában

 

Brazil Brazília

Brazíliában az újév színe a fehér, aki szilveszter napján ezt a színt viseli, azt egész évben szerencse kíséri. Ez azonban csak a kezdet, az újesztendő fogadása tiszteletére fehér virágokat dobálnak a tengerbe. Ezeket áldozzák fel a tenger istennőjének abban a reményben, hogy a következő évben is teljesíteni fogja az emberek kívánságait. A boldog 12 hónap esélye még inkább megnő azok számára, akik belépnek a vízbe és átugornak hét hullámot. Hét darab gránátalma mag elfogyasztása, szintén a szerencse esélyét növeli. 

Szerencsehozó cserepek Dániában

 

Dansko Dánia

A cserepek, bizonyos körülmények között, különböző kultúrákban szerencsét hoznak. Dániában Szilveszter késő délutánján szándékosan összetörnek egy tányért - minél több darabra törik, annál több boldogság és szeretet várja a ház lakóit egész évben. A második szokás: felállni egy székre és pontosan éjfélkor lelépni róla egyenes az új esztendőbe. 

12 szőlőszem fogyasztása szilveszterkor Spanyolországban

 

Spain Spanyolország

Spanyolországban valamivel nehezebb biztosítani a sikeres új évet. Éjfél előtt 12 szőlőszemet kell elfogyasztani, az óra tizenkét ütésére. Minden egyes szem egy sikeres hónapot jelent. Spanyol szokás, hogy semmit sem hagynak a véletlenre, ezért a 12 szőlőszemet már előre elkészítik. Az üzletekben még speciális szilveszteri konzerveket is találni, amelyekben különleges, kisebb szőlőszemek találhatóak. A Spanyol televízió gondoskodik a visszaszámlálásról, és már csak önön múlik, hogy időben érkeze azokat megenni!

Sajtos raclette Németországban

 

Germany Németország

A német újév előtti menüből nem maradhat ki: a felmelegített sajt (fondue vagy raclette) és a fánk, amit ők Pfannkuchen-nek hívnak. A sajtot a jó idők hírnökének tartják, a Pfannkuchen pedig a bőséges időket jelképezi. A jó hangulat megteremtése érdekében a szilveszteri partin a házigazda lekvár helyett a fánkok egy részét csípős mustárral tölti meg. A németek ólom segítségével jósolják meg sorsukat az elkövetkező esztendőre. Egy kis darabot kiskanálba helyeznek, majd gyertyaláng felet felmelegítik és folyékony állapotában hideg vízbe öntik. Ezután pillanatokon belül megszilárdul, és az kialakult formából kiolvassák, mi vár rájuk egész évben. 

Ólomból jóslás Finnországban

 

 

Finland Finnország

Szinte azonos forró fémből készült jóslást végeznek Finnországban is, egy különbséggel. A választott fém cin. A kör alak esküvőt, a csónak utat és bármi, ami csak egy kicsit is hasonlít egy malacra gazdagságot jelent. 

Újévi hagyma Görögországban

 

Greece Görögország

A görögök számára az újjászületést, a megújulást és a fejlődést egy olyan egyszerű termés szimbolizálja, mint a hagyma. A háztartásokban az a szokás, hogy több hagymából font csomót, egy látható helyre akasztanak az újév köszöntésére. A szülők úgy ébresztik fel a gyerekeket, hogy finoman homlokon ütik hagymával.  Az újévi Vaszilopita egy édes kenyér melybe elrejtenek egy pénzérmét, akihez hozzákerül, annak magas lesz a jövedelme. 

Halászat a jeges tavon Kanadában

 

Canada Kanada

A kanadai tevékenységeket a vízzel kapcsolatos közös akciók uralják, akár a tengeren, akár a befagyott tavak és folyók felületén. A horgászat magától értetődő - a fogás jelzi, milyen lesz az év. A második az újévi úszás jeges vízben (úgynevezett jegesmedve úszás). Több mint egy évszázados hagyománya van, és manapság edzett emberek csoportjai gyakorolják a juharleveles ország határain túl. 

Szerencsehozó piros alsónemű

 

Italy Olaszország, Bolívia, Peru, Venezuela és Dél-Amerika más országaiban

A mediterrán országokban piros fehérneműt kell viselni a sikeres, szeretetben gazdag, bőséges, boldog újév érdekében. Ugyanez igaz a dél-amerikai kontinensen is, csak a ruhák színei változhatnak a konkrét céligény szerint: piros és rózsaszín - szerelem, sárga - pénz. 

Újévi fagyöngy Írországban

 

Ireland Írország

Az egyedülálló nők abban a reményben, hogy jövőre rájuk talál a szerelem fagyöngyöt tesznek a párnájuk alá. Az ír családok közösen legyőzik a gonosz szellemeket és az elmúlt évben felhalmozott negatív energiát is, úgy, hogy kenyeret dobálnak a falhoz. Ennek a szokásnak az a célja, hogy kiűzzön minden rosszat a házból. 

Sült tésztagolyó oliebollen Hollandiában

 

Holand Hollandia

Ebben az országban szilveszter éjszakáján bő olajban sült olliebolen tésztagolyókat fogyasztanak. Hiedelmek szerint megvédi őket Perchtet gonosz istennőtöl, aki kardjával átszúrja az emberek hasát, de a zsíros ételnek köszönhetően a kardja elcsúszik, így nem hatol be a gyomorba.  

Só a jólét szimbóluma Törökországban

 

Turkey Törökország

Törökországban a só a béke, a jólét és a jó idők alkotóeleme. Csodálatos erejének tudatában pontosan szilveszter éjfélkor szórják otthonaik ajtajának küszöbje elé. 

Colombia Kolumbia

Egyesek számára az egészség a fontos, vannak, akiknek a pénz, és élnek köztünk olyanok is, akik az utazást teszik első helyre. A harmadik csoportba tartozó kolumbiaiaknak van ehhez fűződő újévi rituáléjuk is, amely segíti őket az álmaik megvalósításában - Szilveszterkor egy üres csomagot visznek magukkal. A jólét jövendölését pedig három burgonya felhasználásával hajtják végre. Az egyik teljesen meghámozott, a másik félig és a harmadik egyáltalán nincs meghámozva. Mindegyiket az ágy alá teszik, és szilveszter napján pontban éjfélkor egyiküket véletlenszerűen kihúzzák. A hámozott burgonya pénzügyi problémákat, a nem meghámozott jólétet és félig hámozott változatlan helyzetet jelent. 

 

Puertorico Puerto - Rico

Hogy otthonukba csalogassák a jó szellemeket, a Puerto - Rico - iak cukrot szórnak házuk bejárati ajtaja elé. A rosszak elűzésére nyitott ablakokon egy teli vödörnyi vizet öntenek ki. 

 

Panama Panama a Ecuador Ekvador

Minden rossz elűzésére és az elmúlt tizenkét hónap nem kívánt eseményeitől való megszabadulás érdekében Panamában a tavalyi évet jelképező próbababákat elégetik. Nem szokatlan az sem, hogy a babák a helyi kevésbé népszerű politikusokra hasonlítanak, de van, hogy az óév kevésbé boldog pillanatait és eseményeit idéző ​​fényképeket is lángba vetik. 

 

Scotland Skócia

A Hogmanay, az elkövetkező év ünnepe alatt a skótok egymást látogatják és ajándékokat adnak. Különösen fontos számukra, hogy az, aki először lépi át házuk küszöbét olyan ajándékkal érkezzen, amely szerencsét hoz. 

 

Philippines Fülöp-szigetek

Ebben a dél-ázsiai szigetországban a kör jelképezi a jólétet. Mindenhol ilyen formájú dekorációkkal találkozunk az újév beköszöntét megelőzően. A fülöp-szigetiek úgy vélik, hogy az év pozitív menetéhez tizenkétféle kerek gyümölcsöt kell megenniük. Ezen a napon a pöttyös ruhák nagy népszerűségnek örvendenek. 

 

Russia Oroszország

Bajkálon két szereplő létezik, Télapó és a Jégleány lemerülnek a tó befagyott szintje alá 100 méter mélységig. Van náluk egy feldíszített fenyő, az úgynevezett újévi fa, amelyet rituálisan átadnak a tónak. Oroszország európai részén kevésbé szélsőséges, bár kissé furcsa események zajlanak. Az újév beköszöntére az ünneplő oroszok egy kis papírlapra írják kívánságaikat, a papírt elégetik és a hamut egy pohár pezsgőbe szórják. Meg kell inniuk az egészet, legkésőbb egy perccel éjfél után. Persze csak akkor, ha azt akarják, hogy kívánságuk valóra váljon. 

 

Estonia Észtország

Észtországban viszonylag egyszerű a képlet. Minél több ételt fogyasztottak az újév előtti napon, annál bőségesebb lesz az újesztendő. Az észtek hét, kilenc vagy akár tizenkét ételt próbálnak megenni. Nem baj, ha valamelyik fogást nem sikerül elfogyasztani az utolsó morzsáig, a maradékot a jelenlévő családtagok szellemei eszik meg. 

 

Armenia Örményország

Amikor az Örmények elkészítik a tésztát az újévi kenyérhez, képzeletben belekeverik az újévi kívánságait. Ezt az un. "boldog kenyeret" ünnepségeken szolgálják fel. 

 

Chile Chile

A chilei újévi misék nem templomokban, hanem temetőkben zajlanak. Ez azért van, hogy az embereknek lehetőségük legyen üdvözölni az újév tizenkét hónapját közösen azokkal is, akik már nem lehetnek közöttünk. 


30.12.2020


További cikkek