Ötletek, hogyan ünnepeljük meg az anyák napjátÖtletek, hogyan ünnepeljük meg az anyák napját

Egy kis inspiráció ahhoz, hogyan lehet feldobni az anyák napi ünneplést, és emlékezetessé tenni ezt a napot a számunkra legfontosabb ember számára.


Visszatekintés a múltba

Az anyák napja egy ünnep az anyaság tiszteletére, amelyet világszerte különféle formában ünnepelnek. Az anyákat és az anyaságot már az ókori görögök és rómaiak is nagyra becsülték. Az anyaság istennőinek, Rheának és Cybele-nek tiszteletére tartott ünnepségeket azonban ma már csak távolról említik. A modern anyák napja inkább egy korai keresztény ünnep, amelyet "Anyák vasárnapjaként" ismernek.

Réges-régen, Európa egyes részein az ünneplés nagyböjt negyedik vasárnapjára esett, és eredetileg egy alkalom volt a hívők számára, amikor visszatérhettek az „anyatemplomukba" (az otthonuk közelében lévő főtemplomba) egy különleges istentiszteletre.

Az anyák vasárnapjának hagyománya idővel világünneppé nőtte ki magát, a gyerekek virággal, ajándékkal vagy más módon nyilvánítottak köszönetet édesanyjuknak. Ez a szokás azonban fokozatosan veszített népszerűségéből Európában, mígnem az 1930-as és 1940-es években összeolvadt az amerikai anyák napjával.

 

Egy kislány lila tulipáncsokorral köszönti édesanyját anyák napján

Az Egyesült Államokban ünnepelt anyák napja eredete a 19. századra nyúlik vissza. A polgárháború előtti években a nyugat-virginiai Ann Reeves Jarvis segített létrehozni "Anyák napi állásklubokat", hogy megtanítsa a helyi nőket, hogyan gondoskodjanak megfelelően gyermekeikről. Ezek a klubok később egyesítő erővé váltak a polgárháború miatt még megosztott ország régiójában. 1868-ban Jarvis megszervezte az „Anyák Barátság Napját”, amelyen az anyák találkoztak korábbi uniós és konföderációs katonákkal, hogy elősegítsék a megbékélést.

Az anyák napja egy másik elődje Julie Ward Howe-tól, az abolicionista és szüfrazsetttől származott. 1870-ben Howe megírta az „Anyák napi nyilatkozatát”, amely cselekvésre szólította fel az anyákat, hogy egyesüljenek a világbéke előmozdításában. 1873-ban Howe az anyák napja mellett kampányolt, amelyet minden év június 2-án kellett megünnepelni.

Az anyák napja további korai úttörői közé tartozik Juliet Calhoun Blakely, egy mértékletességi aktivista, aki az 1970-es években a michigani Albionban inspirálta a helyi anyák napját. Mary Towles Sasseen és Frank Hering eközben mindketten az anyák napján dolgoztak a 19. század végén és a 20. század elején. Egyesek Heringet az „Anyák Napjának atyjának” is nevezték.

Az "Újjászületés" Anyák napját Anna Jarvis, Ann Reeves Jarvis lánya elevenítette fel. Anyja 1905-ös halála után Anna Jarvis úgy tekintett az anyák napjára, mint az anyák gyermekeikért hozott áldozatainak tiszteletére. 1914-ben az anyák napja az Egyesült Államok hivatalos ünnepnapja lett. Később azonban Jarvis maga is elítélte az ünnep kereskedelmi forgalomba hozatalát, és élete második felét azzal töltötte, hogy eltávolítsa a naptárból.

Az anyák napi dátumok és ünnepségek világszerte eltérőek. Az Egyesült Királyságban például a nagyböjt negyedik vasárnapja, az arab országokban pedig március 21-én van. Szlovákiában május második vasárnapján ünneplik az anyák napját. Magyországon május első vasárnapján. Május második vasárnapjának időpontját is a világ legtöbb országa elfogadta. Csehszlovákiában az ünnepet 1923-ban kezdték megünnepelni, később az 1950-es években a kommunisták a Nemzetközi Nőnapot (MDŽ) váltották fel, és csak 1989 után kezdték újra megünnepelni. Az anyák napjának nincsenek közös hagyományai, szokásai, kivéve az egyik lehetőség, hogy az anyukáknak virágokat, képeslapokat és egyéb ajándékokat adjunk.

Egy kisfiú édesanyjával ölelkezve anyák napjára készült képeslappal

Hogyan tiszteled anyát?

Ez egy közhely, de tényleg igaz, hogy a legjobb anyák napi ajándék, amit anyukádnak adhatsz, az az időd. Akár személyesen, akár virtuálisan. Annyira a legjobban csinálod, hogy ez a legértékesebb dolog az életedben. Vagy adj neki a második legjobb anyák napi ajándékot – adj neki egy kis időt a feltöltődésre.

De még ha a minőség a legfontosabb, édesanyám mindenképpen megérdemel valamilyen értékes tárgyi ajándékot. Te tudod a legjobban, hogy édesanyád mit szeret, de a következő tippek inspirálhatnak, hogyan ünnepelheted vele az anyák napját. 

 

Reggeli az ágyban

Általában az anyukák kelnek fel reggel, hogy elkészítsék a reggelit az egész családnak. Fordítsa meg, és lepje meg reggelivel az ágyban. Készítse el kedvenc ételét, és hagyjon édes üzenetet az tálcán, hogy elmondja neki, hogy őt szereti a legjobban a világon, és mennyire szerencsésnek érzi magát, hogy a mai napig maga mellett tudhatja.

Reggeli az ágyba, a tálcán  croissant-al, gofrival, eperrel, kávéval és teával

 

Lepje meg virággal

A virágok mindig feldobják a hangulatot és örömet szereznek. Egy kézzel készített csokor friss, színes virágokkal a tökéletes módja annak, hogy felköszöntse édesanyját ünnepe alkalmából, és kifejezze iránta érzett szeretetét.

A lány egy puszit ad az anyjának és egy nagy csokrot anyák napjára

Adj szabadnapot anyukádnak

Szabadítsd meg anyukádat minden házimunkától. Osszátok szét a feladatokat, és hagyjátok anyát pihenni, vagy küldjétek el barátaival szórakozni.

Készíts egy meglepetés bulit

Szervezzen anyák napi meglepetést otthon, és vonja be az egész családot. Készítse el édesanyja kedvenc ételeit és koktéljait. A legjobb, ha teljesen váratlanul éri, így majd kellemesen meglepődik.

Töltsék együtt a napot

Szenteld az egész napot anyukádnak, és csinálj olyan dolgokat, amiket mindig is szeretett volna veled csinálni, de mindeddig nem volt rá idő. Sokat lehetőség létezik, például bátorítani, hogy beszéljen fiatalságáról és családjáról – eltölthet egy kis időt a fényképalbumok böngészésével. Vagy kérje meg, hogy tanítsa meg kedvenc ételét úgy elkészíteni, ahogyan csak ő tudja. Sok jó dolog van, ami legfontosabb, hogy ő érezze magát a figyelem középpontjában, és tudassa vele, mennyire fontos ez Önnek.

 

Vigye el édesanyját kirándulni

A természetben való tartózkodás minden bizonnyal örömet okoz, különösen, ha szép az idő. Ha családi piknikkel kombinálja, tökéletes lehet az eredmény. Elmehetnek együtt kiállításra, galériába, sétálni az üzletekben, vagy moziba, színházba vagy koncertre –csak Önön múlik és természetesen édesanyján, hogy mi az, amit a legjobban élvezne. Minden bizonnyal értékelni fogja az erőfeszítéseit.

Anya lányával egy családi pikniken

 

Kényeztesse őt

Egy kis pihenés és kikapcsolódás minden bizonnyal édesanyád testi-lelki egészségét segíti. Rendeljen neki pihentető masszázst, pedikűrt és manikűrt – ezt biztosan értékelni fogja. Az ilyen eljárások után minden nő úgy érzi, hogy újjászületett.

Egy nő relaxációs, gyertyás masszázs közben

Lepje meg egy gyönyörű ajándékkal

Ki ne szeretne ajándékokat kapni? Ha sikerül kitálalnia, mire vágyik édesanyja, akkor igazán könnyű lesz olyan tartalmas ajándékot rendelni, amilynek igazán tudna örülni. Egy kisebb méretű ékszernek biztos nem mondana nemet, és nem kell, hogy sok pénzbe kerüljön. Szép medálok gazdag választéka található az ékszerüzletekben, amelyek tökéletesek erre az alkalomra.

Medál tippjeink:


Életfa

nagyon népszerű medál, amelynek többféle jelentősége is van: a fa ágai a család és a gyökér stabilitását szimbolizálják, a fa koronája a védelem és a biztonság szimbóluma - ugyanezt ezt érzést érezzük egy szerető anya karjában.

Arany nyaklánc életfa medállal


Szív / összekapcsolt szívek

a szeretet univerzális szimbóluma, az összekapcsolt szívek is egy szép változat, amely a szeretet végtelen kapcsolatát jelképezi anya és gyermeke között.

Arany nyaklánc két összekötött szívvel


Gyöngy

ez a tengeri kincs a tapasztalat során szerzett bölcsességet szimbolizálja, és akárcsak az édesanya, minden gyöngy egyedi.

Arany nyaklánc gyönggyel


Angyalszárnyak

A védőszárnyak, amelyeket édesanyja egész életében Ön felett tartott, a hála csodás szimbólumai, és rejtett üzenetet hordoznak.

Arany nyaklánc angyalszárnnyal


Végtelen

a vízszintes nyolcas szimbólum a végtelent vagy az örökkévalóságot jelenti, a gyengéd és nem feltűnő szimbólum pedig szépen ábrázolja végtelen szeretetét és kötelékét.

Arany nyaklánc a végtelen szimbólumával


Nevek

Remek ötlet, ha gravírozott medált vagy karkötőt választ, belegravíroztathatja testvérei és saját nevét is, egy fontos dátumot vagy egy olyan szót, aminek sajátos jelentése van a család számára.

Arany nyaklánc szív alakú medállal, gravírozott nevekkel

 

Az üzletben vásárolt ékszereken vagy ajándékokon kívül felhasználhatja ügyességét és kreativitását. Az ötlet összetettségétől függően szánjon elegendő időt az ünnep előtt, és készítsen ajándékot sajátkezüleg. Vonja be gyermekeit, és az eredmény tökéletes lehet – az unokáktól kapott ajándékokat kétszeresen értékelik.

Tippjeink itt is segíthetnek: 

 

 

 

- Süssenek macaront , rengeteg bevált recept van az interneten.

 

Türkiz és rózsaszín macaronok

 

 

- Varrjon vászonszatyrokat, amiket ugyancsak kihímezhetsz valamilyen díszítéssel, és töltse meg levendulával (pl. lehet más illatos gyógynövény).

Levendula csomagok

 

 

- Az anyának szánt virágokat saját kezűleg csomagolja be, például egyszerű papírból formált tölcsérbe.

Házi készítésű csokor újrahasznosított papírba csomagolva

 

- Csodálatos ötlet a szárított virágok üvegkeretben. Ahhoz, hogy kellően vékonyak legyenek, a virágokat mikrohullámú sütőben szárítják (körülbelül egy-három percig vastagságától függően) úgy, hogy pamutszövetre helyezik őket (hogy ne olvadjanak meg a hő hatására), lefedve egy második ruhadarabbal, és ráhelyeznek, a legjobb, tűzálló tégla. 1-3 perc múlva vegye le a téglát, és hagyja száradni további fél percig. Ezután a virágokat két üvegtábla közé illesztjük, átlátszó ragasztóval rögzíthetjük, és beillesztjük a keretbe. Kicsit bonyolultabb, de az eredmény nagyszerű, és anya biztosan értékelni fogja az ajándékba fektetett erőfeszítést.

Bekeretezett szárított virágok

 

- Valamivel nagyobb kézügyességet igényel a pamutból készült szív. Szüksége lesz egy szív alakú sablonra, amivel fa alapra rajzolhat (válasszon szebb alapot, mert ez képezi a következő kép alapját). Ezután üssön kisebb szegeket a kerület mentén azonos távolságra, hogy elég erősek legyenek, és a fejük egy magasságban legyen. Ezután kössön pamutot az egyik szögre, ahol a szív két fele találkozik, és feszítse ki a szemközti szegre, ami köré tekerve menjen az oldalszeghez (óramutató járásával megegyező irányba). Ott újra körbe tekeri, és átmegy az ellenkező oldalra. Fokozatosan folytatja, amíg az összes szöget össze nem köti. Győződjön meg arról, hogy a pamut kellően megfeszül. A végén ismét az utolsó szögre kötjük, a fa alapra illesszünk akasztós kampót és már kész is a díszítés.

Piros pamut szív egy fából készült táblán

- Remek ötlet a saját kezűleg készített "ajándékkuponok" is. Adhat kuponokat reggelire, porszívózásra, szemétszállításra, mosogatásra és egyebekre, amelyeket szükség szerint felhasználhat. Nincs más dolga, mint készíteni a számítógépen egy szép borítékot, amit kemény papírra nyomtatsz, hogy a kuponok belekerülhessenek és gemkapcsokkal rögzíthetők legyenek. Majd saját belátásod szerint készítesz egyedi kuponokat (nem kell kinyomtatni, akár le is rajzolhatod), könyvbe rakod és anyukád választhat, hogy mikor melyik ajándékot használja fel.


Mi van akkor, ha messze lakik, és a körülmények nem engedik, hogy együtt legyenek? Ezután használja a modern technológiát. És nem csak azért, hogy kapcsolaltba legyenek és gratuláljon anyukájának. Itt is több ötlettel élénkíthető a köszöntés. Például egy videó a család összes tagjának gratulációjával, egy közös virtuális reggeli, egy konferenciahívás az egész családdal, bárhol is legyenek. Sok lehetőség van, minden a kreativitásától függ.

Egyébként tudta, hogy anyák napján többet telefonálnak az emberek, mint az év bármely más napján? Az anyákkal való beszélgetések akár 37 százalékkal növelik a telefonhívások számát.

 

Szóval hogyan ünnepli az idén édesanyját? Akár egy nagy családi vacsorát készít anyák napjára, részt vesznek valamilyen fizikai tevékenységben, vacsorázni mennek, vagy csak találkoznak valamelyik alkalmazásnak köszönhetően, mindenképpen keressen olyan elfoglaltságot, amely anyukájának a legmegfelelőbb, mert ez a nap csakis róla szól. És ne felejtsen el írni neki egy szép anyák napi üdvözlőlapot!

Apa és lánya egy csokor sárga tulipánnal és egy becsomagolt ajándékkal köszönti anyát anyák napján

 


27.04.2022


További cikkek