Tudta, hogy az arany ehető?Tudta, hogy az arany ehető?

Az arany közimert a belőle készült varázslatos ékszerekről, vagy mint befektetésre alkalmas nemesfém és azt is tudjuk róla, hogy fogtömésre is használják. De az arany, mint fogyasztható elem?


Egy darab ehető arany csoki bonbonon

Igen, az arany ehető, és hivatalosan is elismert élelmiszer-adalékanyag. Ha szokta olvasni az összetevők listáját, és véletlenül az E 175 jelzéssel találkozik, az azt jelenti, hogy egy kis ehető arany részecske is van az ételben. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az ehető aranyat megkóstolhatja az extravagáns haute cuisine valamelyik ételében, vagy desszert, vagy ital díszeként egy egészen különleges alkalomból.

Az arany fogyasztásának nincs pozitív vagy negatív hatása a szervezetre. És mivel más fémekkel ellentétben nem oxidálódik és nem korrodálódik, így kiválóan alkalmas pazar gasztronómiai alkotások díszítésére. Ahhoz azonban, hogy az arany felhasználható legyen erre a célra, először nagyon vékony, körülbelül 1/8000 milliméter vastagságú lappá kell feldolgozni, vagy finom porrá összetörni.

Bár az aranyélelmiszerek iránti kereslet jelentősen megnőtt, elsősorban a huszonegyedik századi digitális korszak vizuális promóciós lehetőségeinek köszönhetően, feltételezett gyógyszerként már ősidők óta használták. Az egyiptomiak hittek a test és lélek tisztító erejében, az alkimisták fiatalító elixírekbe keverték, a középkori orvosok pedig az ízületi gyulladások leküzdésére használták – ez a gyakorlat valamilyen formában egészen a múlt század elejéig fennmaradt.

Ehető aranylevél és egy kis a darab a levélből egy pinzettán


Aranypehely készítése

A rendkívül vékony aranypehely előállítása különleges szakképzetség, a kifinomult technológia és a kohászat titkainak mélyreható ismeretének kombinációját igényli. Az egész gyártási folyamat hosszú és bonyolult. Körülbelül tíz óra kitartó és türelmes feldolgozás szükséges az arany vastagságának fokozatos csökkentéséhez.

Minden a tiszta arannyal kezdődik, amely 1000 °C feletti hőmérsékleten összeolvad más nemesfémekkel (például rézzel és ezüsttel). Cseppfolyósítás és olvasztás után a különböző komponensek ötvözetet képeznek, amelyet formákba öntenek és hagyják kihűlni. Ezzel olyan rudakat állítanak elő, amelyek színe a felhasznált nemesfémek mennyiségétől függően változik. Az ötvözetek arányát gyakran régi receptúrák határozzák meg, amelyeket a gyártók gondosan őriznek. A rudakat ezután hengereken átvezetve dolgozzák fel, amelyek több tizedmilliméter vastag csíkokká alakítják őket. Következik a következő hengerlési eljárás, amely fűtési és hűtési ciklusnak kitéve csökkenti a fém feszültségét. A lemezek vastagsága még jobban csökken, és csak mikronban mérhető.

Az aranypehely előállításának következő lépése a legjellemzőbb az egész folyamatra, és ezt verésnek nevezik. Ebben a szakaszban az aranylemezeket kis bélyegszerű négyzetekre vágják, és papírlapok közé helyezik. Így számos ütési ciklusnak vannak kitéve mechanikus kalapácsok segítségével, amelyek tovább vékonyítják őket.

Az aranypehely már csak néhány tized mikron vastag, és készen áll az utolsó lépésre, amelyben az ötvös kézügyessége számít leginkább. A befejező fázist általában kézi szinkron ütésekkel hajtják végre, és különböző típusú kalapácsokkal a lemezek felületét addig lapítják és simítják, amíg olyan simák lesznek, mint a selyem. Végül az aranyszeletekt kézzel vágják le egy speciális kétpengéjű késsel.


A fogyasztható arany formái

Élelmiszeripari felhasználáshoz az étkezési arany aranytartalma legalább 90% (azaz legalább 21,6 karátos tisztaságú), ezüsttartalma legfeljebb 7%, réztartalma pedig legfeljebb 4%. A legnépszerűbb minősített gyártók esetében azonban a jellemző szabvány a legalább 23 karátos arany, amely még a törvényben előírtnál is tisztább, és nem tartalmaz rezet.

 Az egető arany négy alap formája:

 

Aranylevél szív alakra faragva egy tortán

Aranylevél

az ehető arany leghagyományosabb és legértékesebb formáját főként éttermekben használják nagy felületű ételek, például sütemények díszítésére. Az ehető aranylevél egészben vagy különböző formájú és méretű darabokra vágva alkalmazható.

Csokoládébonbon ehető arany darabokkal

Aranypelyhek 

ez a forma kreatív alkotóelemnek is megfelel, amitől az étel ékszernek tűnik. A pelyhek kiválóak könnyű előételekhez, fúziós konyhákhoz, desszertekhez és díszes süteményekhez.

Csoki-epres sütemény aranymorzsával

Aranymorzsa

sokoldalú forma, ideális fényhatások létrehozásához. A morzsákat tiszta aranylevél aprításával nyerik, és az ehető arany univerzálisan alkalmazható fajtája.

Aranyporral díszített desszert

Aranypor

az fogyasztható arany egy formája, amely szétszórt fény hatását kelti. Az aranypor szinte megfoghatatlan és észrevehetetlen az szájpadlás számára a fogyasztó szájában. Az ehető aranypor mindenféle étel, fagylalt, csokoládé díszítésére, valamint koktélok, likőrök és minőségi habzóborok díszítésére szolgál. A másik három formától eltérően a kiskereskedelmi hálózatban is gyakrabban jelenik meg.

Milyen íze van a fogyasztahtó aranynak?

Az ehető aranynak bármely formája teljesen íztelen, nincs se illata se aromája. De amit evés közben érezhet, az a szilárd anyag finom textúrája. Ez a sima, fényes sárga fém ezért leginkább fényt és presztízst kölcsönöz az ételeknek. Rendkívül dekoratív funkcióját pedig kiválóan betölti - az ehető arany garantáltan varászlatos pillanatot szerez minden tányéron vagy csészében.


Hogyan bánjunk az ehető arannyal

Amint már említettük, az ehető aranylemezek nagyon kényes és nehezen használhatók. Viszonylag könnyen elszakadhatnak, ráncosodhatnak és megmozgathatják a legkisebb léglökések is, gyakran emberi lehelet. Az is előfordul, hogy az ehető arany rátapad a bőrre, ami használhatatlanná teszi.

Ezért ennek az érzékeny anyagnak a kezelésekor fontos betartani néhány utasítást, és mindig legyen kéznél néhány hasznos eszköz – kés vagy borotva, tiszta és száraz kefe és egy pár pamutkesztyű. Mivel az aranylevél a legtöbb felülethez van rögzítve, kést vagy borotvapengét használnak a mozgatásához. Erre a célra a csipesz is alkalmas aranypehelyhez. Az aranymorzsákat és -porokat megszórhatjuk és ecsettel felvihetjük.

Ami a tárolást illeti, az ehető aranyat az eredeti csomagolásban, speciális papírlapokban kell tárolni. Lapos helyen, légmentesen záródó, hűvös és száraz helyen kell tárolni, távol minden mechanikai ütéstől, páratartalomtól vagy hőmérséklet-ingadozástól. Ilyen körülmények között az ehető arany elég sokáig eláll

 


Ehető arany darabok csokoládé desszertekben


Az ehető arany ára

Az ehető díszarany ára az eladott lapok méretétől és számától függ. Szemléltetésképpen: 10 5 x 5 centiméter méretű lap hozzávetőlegesen 10-15 euróba kerül a világméretű online kereskedőktől.

Híres ehető arany kínálat a világ éttermeiben

Természetesen az ehető arany gondolata elsősorban egy kivételes desszerthez vagy pezsgőhöz kapcsolódik. A világ ehető aranyat tartalmazó éttermeinek kínálata azonban korántsem korlátozódik a felhasználás e két változatára.

Ám éppen a legkifinomultabb (és egyben a legdrágább) "aranyozott" desszertek váltak az őket készítő éttermek fő vonzerőjévé, nem pedig más ételek.

A Golden Opulence Sundae-t megrendelésre készítik New York-i Serendipity 3 étteremben. A rendelkezésre álló információk szerint havonta átlagosan egy adag fogy el, elkészítése 48 órát vesz igénybe. Az aranylevél exkluzív vanília fagylaltot tartalmaz, és az ára 1000 dollár.

Az ok, amiért az elsőként említett desszert nem szerepel a jól ismert rekordok könyvében, az ugyanebből a konyhából származó, még drágább alkotás, a The Frrrozen Haute Chocolate. Ez az arany fagyasztott extravagancia körülbelül 25 000 dollárba kerül. Az arany köret 5 gramm ehető 23 karátos aranyból áll, és arannyal bélelt pohárban tálaljuk. A finomság a világ tizennégy legritkább kakaófajtájából származó csokoládé pépből áll. A desszertet aranykanállal fogyasztják, amelyet a vendég hazavihet.

The Golden Phoenix Cupcake-t először a Bloomsbury zászlós éttermének és pékségének, a dubai Dubai Mall bevásárló központban szolgáltál fel 2013-ban. Ez az aranyszínű cupcake olasz kakaóból, ugandai vaníliahüvelyből, bio eperből, ehető aranyporból készül, és 23 karátos aranylevélbe csomagolják. Stílusosan, aranykanállal tálalják. Ez valamivel több, mint 1000 dollárba kerül.

Krispy Kreme’s Luxe Doughnut megtalálható az Egyesült Királyságban, a londoni Selfridge áruházban, és ára 1682 dollár körül mozog (az összeg egy része jótékony célra megy). Összehasonlításképpen, ezen az áron körülbelül 2000 normál Krispy Kreme kúpot vásárolhat. A Luxe Donut tölcsérek Dom Perignon pezsgőzseléből, 2002-es évjáratú, ehető arannyal, ehető gyémántokkal, maracuja cukormázzal megszórt belga csokoládé virágokból és 24 karátos aranylevéllel díszítettek.

The Lindeth Howe Country House Hotel Chocolate Pudding úgy néz ki, mint egy királyi húsvéti tojás a Faberge-től, és gyönyörű arany színű. Cumbria egyik luxus brit vidéki szállodájában szolgálják fel. A desszert az ehető arany és a finom csokoládé mellett egy 2 karátos gyémántot is tartalmaz, ami nem ehető. Ez a puding egy üveg Chateau d'Yquem desszertbort is tartalmaz, amely önmagában körülbelül 700 dollárba kerül. A rendelést három héttel előre jelezni kell, és a teljes 35 000 USD előleget kell fizetni.


17.05.2022


További cikkek