Meditáció – útmutató a nyugodtabb élethezMeditáció – útmutató a nyugodtabb élethez

A meditáció egy mindenki számára elérhető egyszerű gyakorlat, amely nagy potenciállal csökkenti a stresszt, javítja a lelki egyensúlyt, elősegíti az elme tisztaságát és általánosan javítja a közérzetet.


Meditáló nő Mala gyöngyökkel a kezében

A kutatók az elmúlt évtizedekben szisztematikusan kutatták a meditáció emberi agyra gyakorolt ​​hatásait. A jótékony hatásáról szóló gyakori, megalapozatlan állítások így egyre szigorúbb kritikai nézeteknek vethetők alá, és összevethetők az egyre növekvő mennyiségű adattal. És úgy tűnik, hogy e régi technika pozitív előnyeiről szóló kijelentések nem állnak rosszul a modern tudomány fényében.

Az fMRI (mágneses rezonancia képalkotás) és az EEG (elektroencefalográfia) módszerek lenyűgöző neurológiai előnyök egész sorát sugallják – a szürkeállomány-térfogat változásától az agy „I” központjainak csökkent aktivitásán át a különböző területek közötti jobb kapcsolatig. agy. Helyénvaló azonban az a kérdés is, hogy az ilyen fiziológiai változások pozitív pszichológiai hatásokban is megjelennek-e. Pszichológiai tanulmányok azt mutatják, hogy a meditáció segít enyhíteni a szubjektív szorongás és depresszió érzéseit, javítja a figyelmet, a koncentrációt és az általános jólétet.

Törökülésben ülő meditáló nő térdre tett kezekkel


A meditáció jótékony hatásai

Íme néhány tudományos kutatás részletesebb megállapítása:

  • Az átlagosan 20 évig meditáló emberek agyában nagyobb mennyiségű szürkeállomány található. Bár az idősebb meditálók körében még mindig csökken, kifejezetten kevésbé, mint egyébként.
  • A meditáció megszünteti az önreferenciális gondolatokat és azok negatív vándorlást, amelyek gyakran a jövőtől való félelmekkel járnak együtt. A meditáció elnyomja az nemkívánt folyamatokat az agyban, és nyugtatóan hat az elmére.
  • A meditáció hatása a depresszió, a szorongás és a fájdalom csökkentésére a becslések szerint megközelítőleg megegyezik az antidepresszáns gyógyszerekkel.
  • Pozitív korreláció mutatkozott a meditáció és az agy egyes részeinek térfogata között. Míg a sejtek száma nőtt a tanulási, memória- és érzelemszabályozási központokban, addig a szorongást és félelmet előidéző ​​központokban csökkent.
  • Néhány hét meditáció után minden korcsoportban keressen jobb koncentrációt és figyelmet.
  • Egyre több tanulmány utal arra is, hogy az agy önkontroll területeire gyakorolt ​​hatása miatt a meditáció nagyon hatékony lehet a különböző típusú függőségekből való felépülésben.
  • A meditáló tanköteles gyermekek kognitív és érzelmi fejlődésére gyakorolt ​​pozitív hatásait is azonosították.

Férfi, a tengernél meditálva


A meditáció típusai

A meditációs gyakorlat évezredek óta létezik. Régebben inkább a misztikus gyakorlatok, vallásos gyakorlatok része volt, manapság inkább a személyes fejlődés vagy a testi-lelki állapot javítására, gyógyászati eszközként használják.

 

A meditáció hagyományos koncepciója a csendesülés, egyenes gerinccel, rendszeres szabályozott légzéssel.  le, egyenes gerinccel, rendszeres szabályozott légzéssel. Bár a meditáció így nézhet ki, valójában sokféle formát ölt, különböző mértékű fizikai aktivitással. A "meditáció" kifejezést leginkább úgy lehet értelmezni, mint egy általános kifejezést, amely több módszert és technikát is magában foglal.


Meditáló idősebb nő a kanapén ülve


A vezetett meditáció az Ön által relaxációsnak vélt ellenőrzött vizualizálása, miközben a lehető legtöbb érzékszervet (szagok, nézetek, hangok, textúrák stb.) próbálja bevonni. Megtörténhet tanár közvetlen irányítása és közreműködése mellett.

A mantra-meditáció egy nyugtató szó, gondolat vagy kifejezés néma ismétléséből áll, elkerülve ezzel a zavaró gondolatokat.

A Mindfulness meditáció egy népszerű módszer, amely az éberségen, a körülöttünk lévő világ fokozott tudatosságán és a jelen pillanat elfogadásán alapul. Ugyanakkor nem szorítjuk ki a gondolatainkat az elménkből, hanem inkább próbáljuk kívülállóként megfigyelni és szabad utat adni nekik.

A chi kung a kínai orvoslás hagyományos meditációs formája. A meditációt, a relaxációt, a fizikai mozgást és a légzőgyakorlatokat ötvözi, az egyensúly helyreállítására és megőrzésére összpontosítva.

A Tai Chi egy finom harcművészet, meditatív aspektussal, amelyet egyedül is gyakorolhat. Ez egy sor koncentrált mozdulat végrehajtásából és egy ellenőrzött légzésből áll.

A transzcendentális meditációt úgy gyakoroljuk, hogy ismételgetjük a tanárunk által ránk rendelt személyes mantránkat. Fokozatosan a mély pihenés és ellazulás állapotába kell juttatnia, minden további erőfeszítés nélkül.

Elégedett nő kezével a feje mögött, meditatív relaxációban

A jóga, amelyet ma inkább fizikai gyakorlatok sorozataként ismernek, erős meditációs komponenssel is rendelkezik, és eredeti formájában a szellemi fejlődést is szolgálta.

A meditáció adott formájától függetlenül a rendszeres gyakorlás során nagy valószínűséggel el kell sajátítanunk legalább néhányat az alábbi technikák közül.

  • Fókuszáljon és összpontosítson egy adott témára, mentális képre, mantrára vagy a légzésére.
  • Nyugodt légzés "hasba", azaz a rekeszizommal, valamint ellazult nyak, váll és mellkas mellett. A légzésnek mélynek és ellenőrzöttnek kell lennie.
  • Meditáció közben zavaró elemek kiküszöbölése, azaz lehetőség a hosszú távú tartózkodásra csendes, nyugodt helyen, szükség esetén digitális technológiák nélkül.
  • Kényelmes ülő, fekvő vagy kontrollált mozgású testhelyzet felvétele.
  • Tudatának nyitott attitűdjének fenntartása a környezet iránt, anélkül, hogy megítélné a bejövő gondolatokat vagy álomállapotba zuhanna.
  • Az is fontos, hogy magát a meditáció menetét ne értékeljük – az, hogy „helyesen” csinálod - e, ne jelentsen újabb stressz forrását.

Egy nő jógázás közben


Meditációs alkalmazások  

A meditáció elsajátításának kulcsa a rendszeresség. Ennek követésében segíthetnek a meditációs alkalmazások, amelyek előnye, hogy számos más hálás funkcióval is rendelkeznek.

Balance

A Balance olyan, mint egy személyes meditációs edző. Minden nap több kérdést is feltesz Önnek, és válaszai alapján állítja össze az optimális meditációs programot. Minél több információt ad meg magáról, annál testreszabottabbnak és hatékonyabbnak kell lennie a meditációs gyakorlatoknak.

A speciálisan koncentrált meditációs programok 10 napig tartanak, és segítenek például növelni tudatosságot az Ön körül lévő világban, javítani a figyelmet, csökkenteni a nem megfelelő zavaró tényezőkre való hajlamot, és mély ellazulást találni stressz idején.

Az egyszeri meditációk nagyobb rugalmasságot kínálnak, amelyet a Relax, Energize és Concentrate – és még sok más – magától értetődő elnevezésű programokkal teljesíthet. Az alkalmazás utasításokat is tartalmaz a jobb alvás érdekében.

Meditáció Balance alkalmazásban

 

 

Headspace

A Headspace az egyik legtöbbet letöltött meditációs alkalmazás. Kidolgozásában egy volt buddhista szerzetes vett részt (magának az appnak nincs vallási háttere), ami a közvetlen tapasztalatok ígéretére utal. A Headspace a „mindfulness” sikeres elsajátításának, a minőségi relaxációnak, a jobb koncentrációnak és az élethez való pozitív hozzáállásnak az útmutatója. Vezetett meditációt, alvásmeditációt, légzőgyakorlatokat és tanácsokat kínál az olyan betegségek kezelésére, mint a szorongás, a feszültség és a stressz.

Meditáció Headspace alkalmazásban

 

 

InsightTimer

A világhírességek által erősen támogatott meditációs alkalmazás termékleírásában kijelenti, hogy a kínált meditációs programokat a meditáció és a „mindfulness” vezető szakértőivel, idegtudósokkal, pszichológusokkal és neves világegyetemek tanáraival együttműködve fejlesztették ki.

A meditáción kívül jógával, alvásminőséggel is foglalkozik, és ezekről a témákról instrukciókat, előadásokat, workshopokat, tanfolyamokat és oktatóvideókat kínál.

Meditáció Insight-timer alkalmazásban

 

Calm

Állítólagos listavezető a hasonló jellegű alkalmazások között. Amint megnyílik, felkéri Önt, hogy vegyen egy mély lélegzetet, és válassza ki a helyi menüből, hogy mi vezetett az alkalmazáshoz, hogy az ajánlásokat az Ön céljaira szabhassa.

A meditációs rész különböző kategóriákba sorolható - stressz, koncentráció, szorongás, kapcsolatok és hasonlók. A Calm irányított és kontrolláltalan meditációkat kínál 3-30 percig. A kezdők olyan kurzusokkal kezdhetik, mint a „Hogyan meditáljunk”, hogy először hozzászokjanak a rendszeres gyakorláshoz.

További népszerű alkalmazások az Oak, a Buddhify, a Breethe vagy a Meditation Studio. A piac azonban összesen több tíz hasonló alkalmazást kínál.

Meditáció Calm alkalmazásban


Mala gyöngyök

Ha elkezdi a meditációt és rendszeresen időt szentel rá, előbb-utóbb minden bizonnyal találkozni fog a Mala gyöngyökkel.

Japa néven is ismertek (az eredeti japamala kifejezés szanszkrit eredetű, és olyasmit jelent, mint egy "mantrakoszorú"), ezek a kis golyók olyan imagyöngyök, amelyeket évszázadok óta használtak talán minden vallás és felekezet hívei, a hinduizmustól egészen a katolicizmusig. A Mala gyöngyök azonban világi rangokban is megszerezték támogatóikat, különösen a meditációt gyakorló emberek körében.

Mala gyöngyökkel a kezében meditáló nő

108 kisebb, azonos méretű golyót és egy úgynevezett "guru" golyót tartalmaztak, amely nagyobb térfogatú és gyakran bojtos.

Hagyományosan különféle anyagokból, például fából, kőből, keményebb növényi magvakból, csontokból és nemesfémekből készültek, és természetes eredetű szálakba, például pamutba, selyembe vagy állati szőrbe fűzték. Jelenleg szintetikus anyagokból, üvegből vagy műanyagból készült Mala is megtalálható.

Hogyan segít a Mala a meditációban? Sok kezdő számára nehéz megakadályozni, hogy elméje a kadéton járjon a meditációs gyakorlat során. És itt jönnek jól ezek a céltudatos gyöngyök. Használatuk célja a meditáló gyakorlatban tartása a teljes koncentráció alatt az érintéssel és a kísérő tevékenységgel (kontrollált légzés, a mantráról való lemondás stb.).

Színes Mala gyöngyök bojttal egy kézben

Tartsa a Mala gyöngyöket az ujjai között meditáció közben, hogy könnyen mozgathassa őket. Vegye az első gyöngyöt a hüvelykujja és a középső ujja közé (a "guru" gyöngyök mellett található). Végezze el a mély belégzés és kilégzés teljes ciklusát. Mozgassa az ujjait a következő gyöngyre, és ismételje meg a teljes ciklust, összesen 108-szor. Az ellenőrzött lélegzetet helyettesítheti egy mantra kimondásával.

Ha a Mala felkeltette érdeklődését, és úgy gondolja, hogy szert tesz rá, kövesse az esztétikai vonzerejét (fontos, hogy elnyerjék tetszését), a tapintását (érintésre kellemes legyen), valamint színének és anyagának szimbolikus jelentését. A Malák nagyszerű ajándékok szerettei számára.

Nagyobb gyöngy guru bojttal Mala gyöngysoron


26.04.2022


További cikkek