Az eljegyzési gyűrűk és azok történeteAz eljegyzési gyűrűk és azok története

 

Az eljegyzések jelenleg az egyik legfontosabb életeseménynek számítanak. Egyedi ötletek, elképzelések, hogyan tehetjük felejthetetlenné ezt a pillanatot, hogyan térdepeljünk le választottunk elé, és biztos nem egy hölgy gyakorolgatta a választ e fontos kérdésre – ezek a dolgok csak emelnek a pillanat fényén. De tudta, hogy ez nem mindig volt így? Már tudjuk, hogy néz ki ma az eljegyzés, de nézzük meg, hogy valójában honnan ered az eljegyzési gyűrű hagyománya, és hogyan változott az eljegyzések története az évek során.

 

                    Ölelkező szerelmes pár

 

 

 

Ősi eredetű

 

  Az eljegyzési gyűrűk eredete az ókori Egyiptom időszakába nyúlik vissza, ahonnan ez a hagyomány nagy valószínűséggel ered. Kezdetben a gyűrűk egyszerű anyagokból készültek, például fűből vagy drótból. Ez azonban nem tartott sokáig, és értékesebb nyersanyagokból, például aranyból, bronzból vagy elefántcsontból készült gyűrűket kezdtek használni a hűség fogadalmának kifejezésére.

Ezeknek az ékszereknek az alakja nem volt véletlen - a karikák mindig is az örökkévalóságot és a végtelen szeretetet jelképezték. Ennek ellenére az eljegyzések távolról sem voltak romantikus események. A menyasszonyok ezen a napon először találkoztak leendő vőlegényeikkel, így nem csoda, hogy az eljegyzés szó inkább negatív benyomásokat keltett bennük. 

Ez a szokás a keresztény hagyományokban való megjelenésével megváltozott. A változás viszonylag későn, a tizenharmadik század körül érkezett III. Innocente pápa jóvoltából. Azóta az eljegyzési gyűrű a házasság és az életre szóló szerelem ígéretévé vált.

 A leendő menyasszony a bal keze ujján viselte, ami összefüggésben állt azzal a legendával, hogy egy véna fut át ​​rajta, amely vért visz közvetlenül a szívbe. Bár igaz, hogy a történészek soha nem erősítették meg ezt az elméletet, sok kultúrában még mindig ezen az ujjon viselik az eljegyzési gyűrűt. A szeretet és a hűség ígérete mellett azonban védő funkciója is volt - jelként szolgált más férfiak számára, hogy a hölgy már elkelt.

 

Eljegyzési gyűrű

 

 

 

Gyémánt eljegyzési gyűrűk

 

  Az eljegyzési gyűrűk ma ismert formáját először a reneszánsz idején mutatták be. 1477-ben az osztrák herceg szeretett burgundi Máriának ajándékozott eljegyzési gyűrűt, amelyet M alakban elhelyezett gyémántok díszítettek.

Ennek köszönhetően a következő évszázadokban a gyémánt eljegyzési gyűrűk trendje az egész világon elterjedt. A gyémántok sok tervező inspirációjává váltak, akik fokozatosan drágakövekkel gazdagították őket. Ezek különösen népszerűek voltak a 16. században, amikor színességükkel és egyedi virágmintákkal versengtek egymással. Éppen ellenkezőleg, a szívmotívum nagyon népszerű volt a viktoriánus időszakban. A gyémántokkal díszített eljegyzési gyűrűk fokozatosan megfizethetőbbek lettek.

A központi gyémánttal készült arany karika eljegyzési gyűrűk csak az 1930 -as években váltak népszerűvé. Jelenleg, ami a gyűrű külsőjét illeti, a lehetőségek határtalanok, ezért sok férfi él a lehetősséggel, és saját elképzeléseinek megfelelő gyűrűt készített. Nehéz megmondani, melyik modell népszerűbb, mivel a választék korlátlan, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Gyémánt

Eljegyzési gyűrű

Arany eljegyzési gyűrű

Eljegyzési gyűrű kombinált aranyból

Eljegyzési gyűrű cirkóniákkal

 


16.07.2018


További cikkek