Miért döntsön a zafírüveg óravédő mellett?Miért döntsön a zafírüveg óravédő mellett?

A minőséges óraüveg az egyik kulcsfontosságú tényező, mely segít megőrizni karóránk értékét. Tudja, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy óráját több generáció is viselni tudja?


Vízcsepp karóra védő üvegén

Az óraválasztásnál a megjelenés, a márka, a funkciók, vagy az ár alapján tájékozódunk, valószínűleg nem jut eszünkbe fegyelembe venni az üveget, amely a számlapot takarja. Ugyanakkor minőségi szempontból ez nagyon fontos lehet, hiszen ki szeretne olyan órát, aminek idővel nem látszik a számlapja, mert az üveg teljesen karcos. Új óránk megvásárlásakor szánjuk tehát figyelmet az üvegére is. 

Három általános típusú óraüveg létezik:

  • akril üveg,
  • ásványüveg,
  • zafírüveg.

Valamilyen szinten mindegyikük eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, így adott helyzetekre és funkciókra alkalmas.

Női aranyóra


Akrilüveg 

Az akrilüveg, más néven "Hesalite", "Perspex" vagy "Plexiglass", lényegében a műanyag (polimetil-metakrilát) speciális formája, amelyet úgy alakítottak ki, hogy illeszkedjen az óralaphoz.

Az alacsony kiskereskedelmi költségek miatt gyakran találunk lapos akrilüvegeket rendkívül olcsó órákon. Ezt az üvegtípust gyakran használják retro stílusban készült órákon, mivel könnyedén manipulálható, ami lehetővé teszi az órások számára, hogy nagyon könnyen készítsenek íves üveget, ami szögből nézve szép torzítást eredményez. Tehát vannak, akik az akril külsejét részesítik előnyben, míg mások szerint olcsónak tűnik.

Bár az akrilüveghez könnyen hozzá lehet jutni, puhasága miatt könnyen kikarcolódik, viszont rugalmassága miatt meglepően ütésálló. A fentiekben felsorolt akrilüveg bizonyos változatai, amelyek tulajdonságai alig különböznek, de teljesítményük nagyon hasonló.

 

Előnyök:

  Ütésálló.
  Az enyhe karcok polírozással eltávolíthatók.
  Alacsony költségű.

Hátrányok:

  Nagyon könnyen karcolódik.
  A többszörös karcolás ronthatja a számlap láthatóságát.
  Vannak, akik "olcsónak" tartják őket.

 

 

Leginkább olcsóbb órákon, retro órákon használják, de praktikus búvárórákon is. 


Ásványüveg 

Az ásványüveg, amelyet néha "Hardlex" néven is ismernek, alacsony ára miatt számos alaposztályú óra népszerű választása. Az ásványüveg szilícium-dioxidból készül, és jobb védelmet nyújt a karcolásokkal szemben, mint az akril. Szinte azonos a közönséges üveggel és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ásványüveg gyakran megtalálhatók a "divatórákon", mivel olcsó a gyártásuk, és némi karcállóságot biztosítanak.

 

Előnyök:

  Karcállóbb, mint az akril.
  Kevésbé fényvisszaverő, mint a zafír.
  Viszonylag ütésálló.

Hátrányok:

  Sokkal kevésbé karcálló, mint a zafír.
  Ütődésnél darabokra törhet.
  Ha megsérült (azaz repedt, erősen karcos vagy kitört), a javítás általában nem lehetséges, ki kell cserélni.

 

 

Legjobban felhasználható az alacsonyabb osztályú órákon alkalmas, mindennapi viseletre, amikor a zafír nem fér bele a költségvetésbe. 


Zafírüveg 

Általában a magasabb osztályú órákhoz a zafírüveget részesítik előnyben. Optimális anyag, ha óraüvegről van szó, főleg azért, mert ez a legkeményebb kristály.

A karórákban található legtöbb zafírüveg valójában szintetikus (mesterséges) zafír. Az akrilhoz hasonlóan ez sem technikailag "üveg", hanem kristályos alumínium-oxid, általában laboratóriumban készül. Ennek az átlátszó anyagnak a keménysége a természetes zafír drágakövéhez hasonlítható, innen ered a neve is. A természetes zafírral ellentétben azonban nincs színe.

 

Előnyök:

  Páratlan karcállóság.
  Vonzó megjelenés és szín.
  Magas vizuális tisztaság.

Hátrányok:

  Magasabb költségek.
  Hajlamos a törésre erős ütések esetén.
  Ha megsérült vagy törött, a javítás általában nem lehetséges, csere szükséges.

 

 

Leggyakrabban prémium órákon használják, ahol a karcok nem kívánatosak. 

 

 

Mi az a zafírüveg?

A zafírok leginkább a természetben előforduló ritka kék drágakövekként ismertek. Ám a gyémántokhoz hasonlóan a zafír is előállítható szintetikus úton – valójában az első szintetikus zafírok már 1902-ben készültek. A szintetikus zafír gyártási folyamata ma lényegében ugyanaz, mint száz évvel ezelőtt. A természetes alumínium-oxid vegyületet porrá őrölik, majd legalább 2200 °C-ra melegítik.

Egy férfi és két női karóra

A további hőkezelés megszünteti a belső feszültséget, és az anyag vékony lapokká történő további feldolgozása előtt kerül végrehajtásra. Az eredmény egy átlátszó anyag, amely sokkal tartósabb, mint a normál üveg. Itt a szintetikus zafír ugyanazokkal a fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a természetben előforduló zafír, ami azt jelenti, hogy az anyagok keménységét mérő Mohs-skálán a legkeményebb a 9. fokozatú, azaz a gyémánt után (a korund csoportjába tartozik) . Ez azt jelenti, hogy a szintetikus zafírból készült üveg csak keményebb anyagot - gyémántot vagy szilícium-karbidot - képes megkarcolni. Szóval ideális anyag óraüvegnek.

A magasabb törésmutató miatt azonban a zafírnak nagyobb a fényvisszaverődése mint az ásványüvegnek (1,8 az 1,47-hez képest). Mutatósnak bizonyosul, viszont zavarható lehet a számlapra nézés közben. Ezért szokás egy vagy több réteg tükröződésgátló bevonatot felvinni rá, ami nagyon alacsony szintre hozza ezt a visszaverődést. Ha a tetejére alkalmazzák, idővel vonalak és foltok jelenhetnek meg az üvegen. Ez azonban a tükröződésgátló bevonat karcolódása vagy "elöregedése", amely idővel elhasználódik. Az üveg belsejében lévő bevonat jó teljesítményt biztosít, miközben elkerüli ezt a problémát.

A hősokkállóság a zafírüveg másik előnye. A zafír rendkívül magas olvadásponttal rendelkezik, akár 2030 Celsius-fok is. A zafír azonban viszonylag törékeny is, és nem igazán bírja a rá ható nagy nyomást, mondjuk egy másik kemény anyaggal való ütközéskor.

Mivel mind az ásványüveg, mind a zafírüvegek rendkívül kemények, és alig vagy egyáltalán nem hajlik, a kérdés az, hogy egy ilyen számlapburkolattal ellátott óra vízálló lehet-e. Ezt úgy oldják meg, hogy egy ilyen üveg kemény, acél vagy titán óraházba illesztve általában nejlon tömítéssel rendelkezik, ami biztosítja a vízhatlanságot. Ezek a tömítések laposak, „I” vagy „L” alakúak. A üveg egy szerszámmal benyomódik a borítóba, megbízható tömítést hozva létre. Ezek a tömítések azonban törékennyé válhatnak és idővel eltörhetnek, ezért ajánlatos néhány évente cserélni.

 

Hogyan állapíthatja meg, hogy óráján zafír vagy más üveg van-e?

Ennek többféle módja van. Első pillantásra nem lehet karcolás a zafírüvegen. Ez azonban az új órák más típusú üvegére is vonatkozik, így a hőmérsékleti teszt a legegyszerűbb. A zafírüveg tapintásra hidegebb az ásványüveghez képest. Még jelentősebb különbség van a zafír és az akrilüveg között. Ha lehetősége van külön csak az üveget nézegetni, annak színe eligazíthatja. Míg az ásvány kékes, a zafírnak halvány rózsaszínű vagy tejes árnyalatúnak kell lennie. A vízpróba is sikeresen használható - a zafírüvegen lévő csepp sértetlen marad, az ásványüvegen szétfolyik. A legmegbízhatóbb és legbiztosabb módszer egy speciális, erre a célra kialakított készülékkel végzett keménységi vizsgálat. De vigyázz! Az üveg kemény tárggyal történő megkarcolása saját felelősségére történik.

 

Kis vízcsepp védőüvegen

 

Zafírüveg elektronikához

A zafírüveg előnyei, hogy az elektronikai eszközök képernyőjére alkalmas anyaggá változtatható. A fogyasztók olyan eszközöket keresnek, amelyek kibírják a mindennapi használatot anélkül, hogy a kijelző minőségét veszélyeztetnék.

A fenti hátrányok miatt azonban nem lenne célszerű az okostelefonokat vagy táblagépeket ezzel az anyaggal kiegészíteni. Ezek az eszközök rövidebb élettartamúak, mint más termékek, a zafírüveg képernyők használata pedig a magasabb gyártási költségek miatt mindenképpen növelné az árakat. De vajon megérné legalább elméletben? A válasz a fogyasztói preferenciáktól függ. Lehetséges, hogy a gyártók ezt az anyagot választhatják exkluzív luxus okostelefonjaikhoz.

Ezért nem meglepő, hogy manapság népszerűek a zafírüveg alapanyagok, különösen a hosszabb élettartamú termékeknél, beleértve az óraüvegeket vagy lencséket, a golyóálló üvegek és képernyők, valamint a katonai testvédő réteg ruháikban.

Említésre méltó az is, hogy ezt az anyagot a szórakoztató elektronikai cikkek és kiegészítők több részében is felhasználták. Elérhetők a szintetikus zafírból készült képernyővédő fóliák okostelefonokhoz és táblagépekhez. Az újabb generációs okostelefonok egyes kameráinak lencséi is ebből az anyagból készülnek.

 

 


08.11.2021


További cikkek