A barátság karkötő visszatéréseA barátság karkötő visszatérése

A barátság karkötők nem a múlté és nem csak a kreatív foglalkozásokon gyakran előforduló tárgy.  Manapság megújult és felfrissült formában jelennek meg a divatvilág élvonalán.

A saját kézzel kötött egyéni minta alapján készült, vagy üzenetet továbbító karkötők nagyon közvetlen módon fejezik ki a barátságot. Mivel elkészítésük bizonyos készségeket és erőfeszítéseket igényel, a személyes és meghitt ajándék lehetőségét is jelentik. A barátság karkötők népszerűségüket soha nem veszítették el teljesen, de az elmúlt divatszezonokban valóban teljes erővel tört előre. A visszatérés újra gondolt értelmeket hoz megával, amely korántsem korlátozódik a szőtt mintákra, anyagokra és képzett ékszerészek és jól ismert márkák által készített feldolgozásra.

Barátság karkötők és pamut az elkészítésükhöz

 

Története

A csomó, mint az örök barátság dekoratív szimbóluma hosszú és gazdag múlttal rendelkezik. Művészi formában való előfordulása Kínából már a Kr. E. 5. században ismert. A macramé nevű textilszálak összefonásának technikája a 13. században jelent meg az Arab - félsziget országaiban. Eredeti célja a szövőgépeken szőtt termékekből származó laza szálak lezárása volt. Mivel azonban rengeteg kreatív teret biztosított, a szövők fokozatosan elkezdték használni az egyes alkotásokhoz.

Arábiában jött létre a macramé módszer, és a matrózoknak köszönhetően szállt híre a világban. A matrózok egyik kedvenc elfoglaltsága volt az a fajta csomókötés, így ütötték el az időt a hosszú hajó utak alatt. Némelyik csomónak szintén hasznát vették a hajó köteleinek megkötésénél.

A kézzel szőtt karkötők népszerű formájukban, amely színekben pompázik, és különféle mintákat jelenít meg, Közép-Amerikából származnak. Szélesebb körben ismertté váltak a hippi mozgalom és a 1980 -as évek guatemalai maja népirtása elleni tömeges tiltakozások során.

 

Barátság karkötők és pamut az elkészítésükhöz

 

Barátság karkötők és pamut az elkészítésükhöz

Jelentősége és szimbolizmusa

A barátság karkötőket a szokások szerint egymásnak kötik kezükre a barátok. Az a személy, aki a karkötő kapja, miközben kíván valamit. Ezután a karkötőt addig viselik, amíg természetesen az anyag kopása miatt le nem esik a kézről. Abban a pillanatban azt mondják, hogy viselőjének vágyai teljesülnek.

A karkötőknek a csomón kívül számos más szimbolikus jelentésrétege is van. A színek a velük hagyományosan összefüggő érzelmeken kívül utalhatnak egy különleges időszakra vagy eseményre is két ember között. Hasonlóképpen, a formák, a szálak száma és a szálak közé szőtt díszek különleges jelentéssel bírhatnak, amelyet csak a két személy ismer.

Minden jó barátság karkötőnek feladata megragadni a baráti kapcsolat lényegét, ezenkívül fontos, hogy a darabok viselőinek egyéni személyiségét is tökéletesen tükrözze.

Barátság karkötő készítése

A karkötő kézi szövésének alapelve, hogy a színes szálakat egymáshoz kössük, így létrejön a kívánt minta. A karkötő kívánt szélességétől függően először ki kell választania a megfelelő számú szálat, általában nem lehet kevesebb, mint hat. A szálak hossza körülbelül 80 centiméter legyen. A célmintától függően a szálakat ezután mindig meghatározott módon kötik össze. A népszerű kezdő minták az átló (színes csíkok, amelyek egyik oldalról a másik oldalra futnak körülbelül 45 fokos szögben), a csücske (a szalag alakja éles szögben) és a fonat.

Az átlót úgy érjük el, hogy a szálak kötegét az egyik végén, a végétől körülbelül 5 centiméter távolságban egy nagy csomóval kötjük össze. Ugyanezt a végét rögzítik a felülethez, például csapszeggel, hogy a szálak kezelhetők legyenek. A végszálat ezután feltekerjük, és egyenként összecsomózzuk a maradék szálak körül (pl. Balról jobbra). Ezzel az eljárással a szál (eredetileg a bal szélső) a köteg ellenkező (jobb) széléhez kerül. Ezt követi egy másik szélső szál a keleti oldalon. A színes szálak így keringnek, és az átlós színes csíkok rendszeresen váltakoznak. A végén a csomót újra elkészítik, és a fel nem használt szálmaradékot levágják.

 

Különböző barátság karkötő dizájnok

A csücsök minta annyiban különbözik, hogy a szálakat kezdetben nem a végén kötik össze, hanem félbehajtják. Ezért szükséges, hogy kétszer olyan hosszúak legyenek. A hajtogatott ponton (a hossz fele) nagy, közös csomót készítenek a hajtogatási ponttól kb. 2-3 centiméter távolságra, és ez által egy hurkot képeznek. A csomóból kiinduló egyes szálak szimmetrikusan vannak elrendezve, így a színek egymáshoz illeszkednek, amikor mindkét széltől számítják őket. A négy szín esetében az elrendezés 1 2 3 4 4 3 2 1. Tehát a két külső szál azonos színű lesz, és a többi szál is, ha mindkét széltől számolunk.

A köteg végét rögzítik. A baloldaltól kezdve a külső szálat egymás után kétszer csomózzák a belső szálak körül, egészen a közepéig, beleértve a központi szálak párjának első részét is. Folytassa ugyanezt jobbról. A két eredetileg külső szál így a köteg közepén találja magát, ahol kétszer csomóznak. A következő szín ismét bal oldali külső szállal folytatódik. A kapott minta egymásba fonódó csücskök ("V" alakú) ismétlődő színrendben lesz.

A fonat ugyanabból a fűzőlyukból származik, mint a hegy. A különbség az, hogy a szálak számának páratlannak kell lennie. Az alapcsomó kialakítása után a szálakat úgy csoportosítják, hogy mindkét szál együtt maradjon. Ezúttal a szálak nem csomóznak, csak azonos színű párokba fonódnak össze. Példaként 5 pár szálat lehet venni, amelyek mindegyike különböző színű. A párokat balra 3 -ra, jobbra 2 -re osztják. A bal külső szálpár balról a második pár fölé, balról közvetlenül a harmadik alá fonódik össze. Eredetileg a külső szálpár most középen marad, inkább jobbra. Az új osztály 2 pár lesz a baloldalon és 3 a jobb oldalon. A következő összefonódás a jobb külső pár lesz - ismét a második pár felett a jobb oldalon és a harmadik pár alatt a jobb oldalon. Folytassa újra balról. Az eredmény egy színes fonat lesz, amely szabályosan elosztja az egymást keresztező színeket.

Miután elsajátította az egyszerűbb mintákat, továbbléphet a bonyolultabbakra, számos bonyolultabb mintákat, lépésről lépesre megtanulhat a webről.

Barátság karkötők és pamut az elkészítésükhöz

Trendi karkötők

A kézzel készített termékek és textilszálak e népszerű csuklódíszének változatossága korántsem ért véget. A divathullám, amely a múlt évtől a jelenig tart, egyáltalán nem tekinti kimerítve a témát vagy a gyerekkori szánalmas nosztalgia jelének. A barátság karkötő tisztességes ékszerré nőtte ki magát.

R Az anyagok sokfélesége magában foglalja a bőrt és a fémeket, a dekoratív csomók kiegészítik a kis tengeri kagylókat, medálokat és gyöngyöket. A személyes jelleget hangsúlyozzák a díszítésbe épített kezdőbetűk, vagy akár teljes nevek vagy rövid szóbeli hivatkozások. Az ismert divatházak a gyártás során nem spórolnak ritka anyagokkal vagy eredeti ötletekkel.

A minimálisan feltűnő, egyszerű, vékony arany karkötők finoman gravírozott személyes mottóval ideálisak azok számára is, akik egyébként nem viselnek ékszereket.

Vastagabb, punk divat ihlette bőr karkötők, kétszegecses gombbal, amelyekhez két különböző dekoráció rögzíthető, pároknak megfelelőek. A díszek cserélhetők egymással, vagy mindig helyettesíthetők újakkal, aktuális témával.

Egy másik sláger a párok számára a vékony bőrcsíkok, közepén egy kis aranymedál. Ez tartalmazhat neveket vagy romantikus emblémákat.

A vékonyabb vörös húrok, amelyek védőerővel rendelkeznek, kagylókkal és vallási medálokkal díszítettek, minden korosztályban megtalálják rajongóikat.

Az élénk színű, egymás mellé rakott mini gyöngyök tökéletesek egy napsütéses nyári napon.

A második nagyszerű választás a nyári szezonban - kis kagylók pasztellszínekben, vagy akár csábító azúrkék színben. Medálokat képezhetnek, vagy sorozatban összefonódhatnak.

Csodás variáció a kézi szövésű témában a kör keresztmetszetű vastagabb textil karkötők, amelyek fémcsattal záródnak viselőjük kezdőbetűivel.

Enyhe adag extravaganciát kínál egy vastag, kötélszerű karkötő, lazán lelógó, kopott véggel.

Az intimitást többféleképpen is becsempészhető a karkötőbe. Az egyik a Morse - jelekkel kódolt szó - hosszabb és rövidebb méretű fémgyöngyök csoportjai jelennek meg a finom láncon rendszeres időközönként. Elrendezésük elrejt egy nevet vagy üzenetet.

 


16.04.2020


További cikkek