Ismerik ezeket az esküvői szokásokat és hagyományokat?Ismerik ezeket az esküvői szokásokat és hagyományokat?

A szerelem univerzális, de az esküvői szertartás mindenhol másképpen zajlik. Tudják, miért dobja hátra a menyasszony a csokrot, visel fátylat, vagy miért bújik el az esküvő napján a vőlegény tekintete elől? Ismerje meg velünk Magyarország, valamint a világ esküvői szokásait, és akár inspirációt is meríthet belőlük.

Az esküvői szertartáshoz és a kísérő társasági rendezvényekhez kapcsolódó ceremóniák napjainkban nem jelentenek merev sablont, amely szerint az esküvőnek meg kell valósulnia. Nem létezik egyetlen, vagy helyes módszer arra nézve, miként kell összeházasodni. A világ más kultúráiból származó különféle szokások gazdag repertoárjainak ismerete azonban jól jöhet minden esküvői nap változatosabbá tételéhez.

 

Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék

A „Something old, something new, something borrowed, something blue, and a sixpence in her shoe.“ rigmus a tizenkilencedik századi viktoriánus Angliából származik, és lefordítva a következő a jelentése „Valami régi, valami új, valami kölcsönvett, valami kék és hat penny a cipőben.” Ennek célja az volt, hogy tanáccsal lássa el a babonás menyasszonyt annak érdekében, mit vegyen magára, hogy a nagy napján minden rossz elkerülje.

A „régi” a babának nyújtott védelmet, aki majd az esküvő után világra jön, egyúttal a házasság intézményének állandósságát és folytonosságát szimbolizálta. Az „új” optimizmust hozott a jövendő partnerek közös jövőbe való belépésénél. A „kölcsönvett” örömöt, boldogságot és termékenységet hozott olyan menyasszonytól, aki ezeket már megélte. A „kék” a hűség szimbóluma volt, és elhárította a szerencsétlenséget és a szemmel verést. A „hat penny a cipőben” (a modern változat ezt elhagyta) jólétet biztosított és védett a sikertelen kérők esetleges rosszhiszeműségétől.

Kék hímzett esküvői zsebkendő

Ennek az esküvői szokásnak jó példája volt Vilmos herceg és Kate Middleton királyi esküvője. Kate hagyományos kézimunkával készített ír „Carrickmacross“ csipkét (régi), egy pár gyémánt fülbevalót Robinson Pelham műhelyéből (új), Cartier tiarát, amely eredetileg az anyakirálynőé (kölcsönvett) és ruha visszájába beleszőtt kék szalagot választotta.

Ha Önt is megszólította ez az esküvői szokás, az esküvői kinézetét opálos fülbevalóval, kék zafíros karkötővel, vagy kalcedonos nyaklánccal gazdagíthatja. Azonban a kéket, Katehez hasonlóan egyáltalán nem kell a tekintetek kereszttüzébe kitenni, akár kék alsóneműt is vehet fel. Ezek közül az elemek közül egyiknek sem kell csak a ruhára és a szokványos ékszerekre korlátozódnia. Enyhén kék körömlakk, vőlegény kitűző, szalag vagy ridikül, egyaránt megfelel. Egy régebbi díszzsebkendő, a nagymama brossa és medalionja épp oly megbízható „védelmezői” lesznek a menyasszonynak.

 

Magyar esküvői hagyományok

A magyar esküvői hagyományok tárháza bőséges. Minden temperamentum találhat magának megfelelőt, és az esküvői programba egymástól függetlenül is besorolhatók.

A vőfély valójában a ceremóniamester, és az a személy, aki ezt a funkciót betölti (rendszerint férfi), felügyeli a lakodalom programjának menetét, valamint a megegyezett hagyományok betartását. Ezek közül egyeseket közvetlenül irányíthat, esetleg különféle feladatokat is átvállalhat. Tipikus kelléke, amellyel felkelti magára a figyelmet, a szalagokkal feldíszített vőfélybot.

A menyasszony kikérése egy formális gesztus a vőlegény részéről, amellyel a szülőkhöz szól, hogy kikérje a menyasszonyt a szülői házból. Ez az esküvő napjának bevezető szakaszában zajlik. A vőlegény a menyasszony szülői házába a családja idősebb férfitagjai kíséretében érkezik. A kikérés gyakran humoros verses formában zajlik, a menyasszony kezéért fizetendő „árról” folyó alkudozás kíséretében.

Váltságdíj - a menyasszonyi háztól a szertartás helyszínére tartva a legények a pár útjába akadályt építenek, és az esküvői menet emiatt nem tud továbbhaladni. Az akadály eltávolítására csak azután kerül sor, ha a vőlegény váltságdíjat fizet, vagy valamilyen feladatot teljesít, amelyen az egész társaság jól szórakozik.

Konfetti, rizs és virágszirmok szórása a szertartás után következik, azonnal, amint az ifjú pár kilép a templomból vagy a hivatalból. A vendégek ezzel a boldog esemény által kiváltott örömüket fejezik ki.

Galambok kiengedése, amelyek életében csak egy partner van, egyúttal az egész életre szóló hűség és szerelem kívánsága és ígérete is.

Rizsdobálás az ifjú párra

A lakodalom helyszínén a pohárköszöntőt rendszerint a menyasszony édesapja mondja, és az mi másról szólhatna, mint arról, hogy boldogságot, szerelmet és korai gyermekáldást kíván nekik.

A tányértörés akkor zajlik, amikor az ifjú pár még áll. Az egyikük seprűt kap a kezébe, a másikuk lapátot és közös erővel igyekeznek a széttört tányért eltakarítani a földről. Ez nem csupán az együttműködésük első próbája, hanem annak is jele, miként fognak a házasságban együtt boldogulni. A cserepek, amint ismeretes, szerencsét hoznak, és a hangjuk elűzi a gonosz szellemeket.

A leves közös evése a második lehetőséget jelenti, amikor a pár bemutathatja az összhangját és a kooperációs képességét. A közös tányér jelentősége abban is rejlik, hogy a közös megosztást szimbolizálja. A balesetek elkerülése érdekében ehhez különleges nagy előkét is szoktak használni.

Az esküvői torta felvágása, azaz a kölcsönös koordináció bemutatása harmadszorra is. Ennek mottója is a kölcsönös segítség és a javak megosztása. A tortaszeleteket fokozatosan szétosztják, előbb a legközelebbi családnak, majd minden vendégnek.

Az első tánc csak az ifjú páré. A dal kiválasztása, amelyre táncolni fognak, tőlük függ és a legkellemesebb esküvőt megelőző feladatok közé tartozik. A többi vendég fokozatosan csatlakozik hozzájuk, miközben váltakoznak a menyasszonnyal és vőlegénnyel való táncnál. Ismét előbb a család, majd fokozatosan a többiek.

Az esküvői csokor dobása a menyasszony örömeinek és kötelességeinek a stafétaként történő képzelt átadása, az egyik jelenlévő hajadonnak. A fiatal lányok egymás mellé állnak, a menyasszony hátat fordít nekik, majd a háta mögé dobja a csokrot. Amelyik ifjú hölgy kezében landol a csokor, az fog legközelebb férjhez menni.

Az esküvői harisnyakötő a menyasszony kedvenc kiegészítő ruhadarabja lett. Nem szokott gyakorlati funkciója lenni, csupán esztétikai, és az este során a szórakozás tárgyát is szokta képezni – hálás feladat a harisnyakötő oly módon való eltávolítása az ara lábáról, amelynél a vőlegény nem használhatja közben a kezét. A harisnyakötőt ezt követően a nőtlen legények közé dobhatja (hasonlóan, mint a menyasszony a csokrot), vagy árverésre bocsáthatja.

A menyasszony elrablása előre megegyezett dolog szokott lenni, a násznép férfi tagjai a lakodalom során „elrabolják” a menyasszonyt, és a közeli bárba vagy más szórakozóhelyre viszik. A vőlegény ezt követően a keresésükre indul, és ha megtalálja őket, minden elrablónak italt kell fizetnie, hogy visszakapja a menyasszonyt. A menyasszony utolsó táncára a fehér esküvői ruhájában még éjfél előtt kerül sor.
A menyasszonytánc kezdetét a vőfély vagy ceremóniamester verssel vagy „Eladó a menyasszony!” felkiáltással jelzi, és ő is kezdi meg a menyasszony megtáncoltatását. Eközben a násznép a násznagyoknál vagy épp a vőlegénynél lévő kosárba, tányérba, vagy lábasba teszi az ifjú párnak szánt pénzajándékot, azaz a táncért járó fizetséget. Az utolsó, aki megtáncoltatja az arát, az a vőlegény, aki felkapja a menyasszonyt és a pénzzel teli edényt, majd kiszaladnak és a menyasszony menyecskeruhába öltözik

Van, ahol a menyasszonyt már menyecskeruhában táncoltatja meg a násznép, rendszerint éjfél után. A menyecsketáncot szintén a vőfély nyitja meg „Eladó az újasszony!” felkiáltással. Ez a szokás is a pénzajándékok átadásáról szól. Sőt, vannak helyek, ahol a hagyomány szerint a táncoltatás után aprópénzt dobálnak a menyecskének. Ezt neki söprűvel kell összesöpörnie és egy vödörbe gyűjtenie, amit az ifjú férj tart, ezzel szimbolizálva szerepeiket a házasságban.

torta szeletelése

 

Esküvői harisnyakötő

A menyasszony küszöbön való átvitele elsősorban a gonosz szellemek ellen szól – a vőlegény ilyen módon becsapja őket, hogy ne vegyék észre, hogy feleséget hozott magának a házba. Ezenfelül azt is kifejezi, hogy képes és hajlandó gondoskodni a választottjáról.

Esküvői hagyományok a világban

A lakodalom programjának érdekes és eredeti kiegészítőjét képezheti a világból ismert valamelyik esküvői hagyomány is.

Japán

San san kudo (szó szerinti fordítása „három- három - kilencszer”) formális rituális szaké-ivás három függőlegesen egymásra helyezett közös csészéből – az eget, a földet és az emberiséget jelképezik. A vőlegény és a menyasszony is minden csészéből háromszor apró kortyot iszik, amivel szellemi egységet alkotnak.

Németország

Az ifjú házasok munkában való együttműködésének németországi megfelelője a farönk fűrészelése egy nagy, két markolattal ellátott fűrésszel. Ahhoz, hogy ezzel a látszólag egyszerű feladattal gyorsan megbirkózzanak, a kölcsönös mozgás magasfokú összehangolása szükséges.

Dél-Kórea

Annak kifejezésére, hogy a vőlegény a jövendőbelijével kitart a monogám viszonyban, a kóreai vőlegény a menyasszony anyjának egy libát adományoz. A már említett galambokhoz hasonlóan, a libákról is ismert, hogy életükben nem cserélik le a partnert.

Franciaország

A croquembouche annak ékes bizonyítéka, hogy a franciák a lakodalmi menü esetén sem maradnak adósai a kulináris nagyhatalomról szóló hírnevüknek. Az égetett tésztából készült golyókból képzett magas torony, amelyeket finom krémmel töltöttek meg és édes mázba csomagoltak, a legmagasabb szintű cukrászművészet remeke. Ez a desszert helyettesíti a francia esküvőkön a tortát.

India

A hagyományos indiai esküvő nem valósulhat meg a menyasszony kezének és lábának (ideiglenes) henna tetoválással készült díszítése nélkül. Erre az esküvőt megelőző este kerítenek sort, a Mehndi ceremónia keretében. A professzionális művészek nemcsak a menyasszonyt ékesítik ily módon, hanem a család többi nőtagját is. A bonyolult minták az életörömöt szimbolizálják, ünneplik annak szépségét, a szellemi ébredést és az istenek áldozati ajándékát jelképezik. Az egész estét élőzene kíséri.

 

Esküvői henna a kézen Indiában

 

 


29.04.2020


További cikkek