Gyémántok és Gyöngyök

MINŐSÉG

A világon sok olyan kritérium létezik, amelyek objektíven meghatározzák a gyémánt értékét – 4C elv alapján:

Carat (tömeg), Clarity (tisztaság), Color (szín), Cut (csiszolás). Ezen elv alapján egy mérést végzünk, amely meghatározza például a két ránézésre egyformának tűnő, kövek értékét. A Diamond Report egy árlista, amelyet a gyémántpiac részletes elemzésére hoztak létre. Az aÉkszerek, mint népszerű ékszerészet, csakis olyan gyémántokat kínál, melyek minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek. Így biztosítjuk az ügyfélt arról, hogy a kő hiteles és minősége a legjobb. A gyémántok és gyöngyök minősége az Gschmuck® tanúsítvánnyal rendelkeznek. A 0,200 ct vagy annál nagyobb súlyú gyémántokat a Nemzetközi Gemológia Intézet (IGI), a GIA, az EGL és a HRD, a SIGMA vagy a DPL tanúsítja.

Gyémánt minősége

 

Gyémánt tanúsítványok

Nemzetközi Gemológia Intézet (IGI), GIA, EGL, HRD, SIGMA, DPL
 
 

1.C - CARAT - (tömeg)

A súlyt karátokban (ct.) adják meg. Egy karát 0,2 g. A karát egy olyan egység, amely 100 pontra osztódik, tehát például egy 20 pontos gyémánt súlya 1,20 karát, általában 0,20ct-os gyémántként jelölik.

A drágakövek súlyára vonatkozó mértékegység elnevezésének gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza, ahol így a keration nevű földközi-tengeri növényt nevezték. Magjai azon kívül, hogy nagyon kicsik és kemények voltak, arról is elhíresültek, hogy majdnem azonos súlyuk volt, s ezért nehezékként használták őket.

A legnagyobb gyémántot, amelyet valaha találtak, ”Cullinan”-nak nevezik. A Rough súlya 3106 karát volt és 105 gyémántra vágták fel. Az esetek többségében, a gyémánt a csiszolással elveszíti súlyának megközelítőleg 50%-át. A ”Cullinan” a feldolgozása alatt több, mint 65%-ot veszített. A legnagyobb, belőle kicsiszolt gyémánt a ”Star of Africa”, 530 karátos súllyal. Ez díszíti a brit királyi jogart...

 

1.C - CARAT - (tömeg)

2.C - CLARITY - (tisztaság)

A drágakövek elválaszthatatlan részei az ”inklúzióknak” nevezett mikroszkopikus részecskék.

Már a kövek képződésénél létrejöttek. A mikroszkopikus nagyítás lehetővé teszi a tisztaság osztályának definiálását – minél értékesebb gyémánt, annál kevesebb inklúzióval rendelkezik. A tökéletesen tiszta gyémántok nagyon ritkák. A kliensek számára főleg azok érdekesek, amelyeknek a tisztasága az SI térközében van – kis inklúziók (rendszerint a H színnel való kombinációban).

Ha a tisztaság SI-ként van jelölve, vagy magasabb, az ”inklúziók” általában szabad szemmel nem láthatók.

Azok az ügyfelek, akiknél első helyen áll a gyémánt tisztasága, gyakran döntenek a VS mellett – nagyon kis inklúziók (gyakran a G színnel kapcsolatban) vagy magasabbal.

 

2.C - CLARITY - (tisztaság)

 

 

3.C - COLOR - (szín)

Speciális skála használata során határozzák meg.

A gyémántok többségének finom barna vagy sárgás színe van. A szabály az, hogy minél fehérebb a gyémánt, annál nagyobb az értéke. Kivételt képezhetnek a nagyon intenzív színű kövek.

Megállapítás: a fancy szín azokkal a kövekkel összefüggésben használatos, amelyeknek a színe természetes és nem mesterséges festés technológiájának köszönhetően érik el (HP/ HT segítségével). A legnépszerűbbek a színes gyémántok H – fehér (általában az SI világossággal való kombinációban). Viszonylag gyakran jelennek meg az I vagy J színes gyémántok is – világosan árnyalt fehér. Azok az ügyfelek, akik a gyémánt színét az első helyre helyezik, gyakran döntenek a G színes kövek mellett – extra fehér (általában a VS tisztasággal való kombinációban).

3.C - COLOR - (szín)

 

4.C - CUT - (csiszolás)

A gyémánt a briliáns csiszolásnak köszönhetően változik briliánssá.

Nagyon esztétikusnak kellene lennie és jótékony optikai hatást kellene szolgáltatnia. A komplett briliáns csiszolás 58 lapból áll. A piacon olyan kövek is vannak, amelyek a csiszolás után érdesek maradnak, hogy a nyers gyémánt lehető legnagyobb mennyisége maradjon rajtuk.

A rossz csiszolás a gyémánt értékének a csökkenését okozza, akár a felével is. A csiszolás értékelése a legnehezebb része a kő felbecsülési folyamatának, de egyúttal a legfontosabb része is, mivel jelentős mértékben meghatározza a gyémánt specifikus tulajdonságait – a fényét.

4.C - CUT - (csiszolás)

Gyöngyök aÉkszerek®

 

A gyöngyök különböznek méretükben, alakjukban, színeikben, a gyöngyház réteg vastagságában, fényességben, és egyedi előfordulási helyükben. Ismerünk édesvízi gyöngyöket, Akoya tengeri gyöngyöket, South Seas gyöngyöket, Tahiti gyöngyöket, Cortéz és a conch gyöngyöket. A gyöngy minőségét gyöngyházfénye, alakja, mérete, felületminősége, fényessége, színe és ezek tulajdonságok összhangja szerint ítélik meg.

-FORMA-

Gyöngyök formálya

 

-MINŐSÉG-

Gyöngyök minősége

 

-TISZTASÁG-

Gyöngyök tisztasága

-MÉRET-

Gyöngyök mérete

 

 

Az aÉkszerek® gyöngyei esetében speciális Gshmuck® tanúsítvánnyal rendelkeznek, amely igazolja a gyöngy értékét és a valódiságát. Olyan természetes gyöngyöket választunk, amelyek a minőségre és a tökéletes szépségre összpontosítanak. A tanúsítvány a gyöngyök legszebb tulajdonságainak megerősítésére szolgál. Garantáljuk az ügyfeleink számára, hogy cégünk a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal közelíti meg ékszer-tanúsítványainkat és az általános hitelességüket.

 

Perly Gyöngyök

Gyémánt gyűrűk

Arany gyémánt gyűrűk

Arany gyémánt gyűrűk