Gyémántok és gyöngyök

Gyémántok minősége

A világon sok olyan kritérium létezik, amelyek objektíven meghatározzák a gyémánt értékét – 4C elv alapján:

Carat (tömeg), Clarity (tisztaság), Color (szín), Cut (csiszolás). Ezen elv alapján egy mérést végzünk, amely meghatározza például a két ránézésre egyformának tűnő, kövek értékét. A Diamond Report egy árlista, amelyet a gyémántpiac részletes elemzésére hoztak létre. Az aÉkszerek, mint népszerű ékszerészet, csakis olyan gyémántokat kínál, melyek minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek. Így biztosítjuk az ügyfélt arról, hogy a kő hiteles és minősége a legjobb. A gyémántok és gyöngyök minősége az Gschmuck® tanúsítvánnyal rendelkeznek. A 0,200 ct vagy annál nagyobb súlyú gyémántokat a Nemzetközi Gemológia Intézet (IGI), a GIA, az EGL és a HRD, a SIGMA, vagy a DPL tanúsítja.

Gyémánt

Gyémánt tanúsítványok

Nemzetközi Gemológia Intézet (IGI), GIA, EGL, HRD, SIGMA, DPL

1.C - CARAT (tömeg)

A súlyt karátokban (ct) adják meg. Egy karát 0,2 g. A karát egy olyan egység, amely 100 pontra osztódik, tehát például egy 20 pontos gyémánt súlya 1,20 karát, általában 0,20ct-os gyémántként jelölik.

A drágakövek súlyára vonatkozó mértékegység elnevezésének gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza, ahol így a keration nevű földközi-tengeri növényt nevezték. Magjai azon kívül, hogy nagyon kicsik és kemények voltak, arról is elhíresültek, hogy majdnem azonos súlyuk volt, s ezért nehezékként használták őket.

A legnagyobb gyémántot, amelyet valaha találtak, ”Cullinan”-nak nevezik. A Rough súlya 3106 karát volt és 105 gyémántra vágták fel. Az esetek többségében, a gyémánt a csiszolással elveszíti súlyának megközelítőleg 50%-át. A ”Cullinan” a feldolgozása alatt több, mint 65%-ot veszített. A legnagyobb, belőle kicsiszolt gyémánt a ”Star of Africa”, 530 karátos súllyal. Ez díszíti a brit királyi jogart...

Gyémántok különböző karát méretben

2.C - CLARITY (tisztaság)

A drágakövek elválaszthatatlan részei az ”inklúzióknak” nevezett mikroszkopikus részecskék.

Már a kövek képződésénél létrejöttek. A mikroszkopikus nagyítás lehetővé teszi a tisztaság osztályának definiálását – minél értékesebb gyémánt, annál kevesebb inklúzióval rendelkezik. A tökéletesen tiszta gyémántok nagyon ritkák. A kliensek számára főleg azok érdekesek, amelyeknek a tisztasága az SI térközében van – kis inklúziók (rendszerint a H színnel való kombinációban).

Ha a tisztaság SI-ként van jelölve, vagy magasabb, az ”inklúziók” általában szabad szemmel nem láthatók.

Azok az ügyfelek, akiknél első helyen áll a gyémánt tisztasága, gyakran döntenek a VS mellett – nagyon kis inklúziók (gyakran a G színnel kapcsolatban) vagy magasabbal.

Gyémántok különböző tisztasággal

 

3.C - COLOR (szín)

Speciális skála használata során határozzák meg.

A gyémántok többségének finom barna vagy sárgás színe van. A szabály az, hogy minél fehérebb a gyémánt, annál nagyobb az értéke. Kivételt képezhetnek a nagyon intenzív színű kövek.

Megállapítás: a fancy szín azokkal a kövekkel összefüggésben használatos, amelyeknek a színe természetes és nem mesterséges festés technológiájának köszönhetően érik el (HP/ HT segítségével). A legnépszerűbbek a színes gyémántok H – fehér (általában az SI világossággal való kombinációban). Viszonylag gyakran jelennek meg az I vagy J színes gyémántok is – világosan árnyalt fehér. Azok az ügyfelek, akik a gyémánt színét az első helyre helyezik, gyakran döntenek a G színes kövek mellett – extra fehér (általában a VS tisztasággal való kombinációban).

Gyémántok különböző szín árnyalatokban

4.C - CUT (csiszolás)

A gyémánt a briliáns csiszolásnak köszönhetően változik briliánssá.

Nagyon esztétikusnak kellene lennie és jótékony optikai hatást kellene szolgáltatnia. A komplett briliáns csiszolás 58 lapból áll. A piacon olyan kövek is vannak, amelyek a csiszolás után érdesek maradnak, hogy a nyers gyémánt lehető legnagyobb mennyisége maradjon rajtuk.

A rossz csiszolás a gyémánt értékének a csökkenését okozza, akár a felével is. A csiszolás értékelése a legnehezebb része a kő felbecsülési folyamatának, de egyúttal a legfontosabb része is, mivel jelentős mértékben meghatározza a gyémánt specifikus tulajdonságait – a fényét.

Gyémántok különböző csiszolása

aÉkszerek gyöngyök

A gyöngyök különböznek méretükben, alakjukban, színeikben, a gyöngyház réteg vastagságában, fényességben, és egyedi előfordulási helyükben. Ismerünk édesvízi gyöngyöket, Akoya tengeri gyöngyöket, South Seas gyöngyöket, Tahiti gyöngyöket, Cortéz és a conch gyöngyöket. A gyöngy minőségét gyöngyházfénye, alakja, mérete, felületminősége, fényessége, színe és ezek tulajdonságok összhangja szerint ítélik meg.

1. Forma

Gyöngyök különböző formályi

2. Minőség

Gyöngyök különböző minősége

3. Tisztaság

Gyöngyök különböző tisztasága

4. Méret

Gyöngyök különböző mérete

Az aÉkszerek® gyöngyei esetében speciális Gshmuck® tanúsítvánnyal rendelkeznek, amely igazolja a gyöngy értékét és a valódiságát. Olyan természetes gyöngyöket választunk, amelyek a minőségre és a tökéletes szépségre összpontosítanak. A tanúsítvány a gyöngyök legszebb tulajdonságainak megerősítésére szolgál. Garantáljuk az ügyfeleink számára, hogy cégünk a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal közelíti meg ékszer-tanúsítványainkat és az általános hitelességüket.

Gyöngyök

Gyémánt gyűrűk rózsaarany, fehérarany és sárga arany kivitelezésben

Gyémánt gyűrűk fehér és sárga arany kivitelezésben

Kombinált arany gyémánt gyűrűk