Meg tudja mondani első pillantásra mi a különbség az arany és aranyozott ékszerek között?Meg tudja mondani első pillantásra mi a különbség az arany és aranyozott ékszerek között?

Mindent arról, hogyan ismeri fel az aranyat, mire figyeljen, amikor megvásárolja, és milyen előnyei vannak a kevésbé értékes alternatíváknak.

 

Ki ne vágyakozna egy mély, intenzív színben pompázó, ragyogó csillogású arany ékszer után? Hogy ne csak tartós díszként, hanem valódi értékként funkcionáljon hosszú generációkon át. Azonban valószínűleg sejtik, hogy nem minden arany ékszer rendelkezik azonos szintű minőséggel és ahogy a mondás is tartja "nem minden arany ami csillog".

A könnyebb eligazodás érdekében ismerkedjünk meg közelebbről az ékszerészetben használatos aranyfajtákkal es azok jelölésével.

A faszén arany színre festése ecsettel

Arany, mint ötvözet

Az arany tiszta formájában sárgás narancssárga színű és magas csillogással rendelkezik. Ugyanakkor viszonylag puha (könnyen karcolható) és jól formázható. Ha az aranyat ilyen formájában használnák ékszerek készítésére, akkor az ékszerek könnyen megsérülnének, a beépített drágakövek meglazulhatnának.

Ezen fizikai tulajdonságok javítása érdekében az ékszeriparban használt aranyat más fémekkel vegyítik, mint például az ezüst, réz és ón. Ez különböző arányú aranyötvözeteket képez, melyek meghatározzák az ékszerek minőségét és árát.

Leghasználtabb aranyjelző rendszerek közzé tartozik a karátos (1 karátos) és numerikus (ezredék tömegben kifejezve) rendszer.

Az arany a legtisztább formájában 24 karátos. Ha valaha bárki több mint 24 karátos aranyat próbálna eladni Önöknek, legyenek elővigyázatosak, bizonyosan csalásról lenne szó. Az alacsonyabb aranytartalmú ötvözetek esetében a karát szám az arany és a többi fém arányát jelzi. Például egy 14 karátos ötvözet 14 rész aranyaból és 10 rész másik fémből áll. Általában az alábbiakat jelölésekkel találkozhat:

18K – 18 karát 75% -ban tiszta aranyat tartalmaz

14K – 14 karát 58,3% -ban tiszta aranyat tartalmaz

12K – 12 karát 50% -ban tiszta aranyat tartalmaz

9K – 9 karát 37,5% -ban tiszta aranyat tartalmaz

Hasonlóképpen fejezi ki az arany arányát az ötvözetben a numerikus rendszer is- ez a szám egy ezrednyi töredék:

750 azt jelenti, hogy például az 1 kg ötvözetből 750 gramm az arany, azaz 750/1000 vagy 75%.

A 18K és 750 jelzések így az arany azonos arányát jelzik.

Ezeken a modern jelöléseken kívül az antik ékszereknél találkozhatnak képjelzéses aranyjelző rendszerrel is. Egy kép, mint például egy állat képe, mindig egy bizonyos szintű aranytartalmat képvisel. A részletes értelmezésért mindig forduljanak szakértőhöz.

Az ötvözet ékszerek, különösen a magasabb aranytartalmúak, megfelelő gondoskodással tartósan megőrzik minőségüket és értéküket. Ezért befektetésként a legjobb választásnak minősülnek.

 

 

Vizsgálati módszerek

A nő nagyítóval vizsgálja a gyűrűt Nem csupán az ékszereken látható jelzés nyújt fontos információt, hanem az is, ki a jelölés végrehajtója. Más szavakkal, az aranyötvözetek arányát mutató jelzésekben csak annyira bízzanak meg, mint azokban, akik a jelölést feltüntették. Ha kétségei vannak ezzel kapcsolatban, akkor a legjobb, ha az ékszert tesztelésnek vetik alá. Erre a célra mérőeszközt vagy savat ideális használni.

Az XRF spektrométeres fémötvözet mérőeszköz kielégítően precíz eredményeket kínál az ékszerek károsodásának veszélye nélkül. A legérzékenyebb eszközöket szakembereknél lelhetik meg.

Megbízható módszer a salétromsavval történő tesztelés is. Ez azonban megköveteli, hogy maga az ékszer kémiai vizsgálatnak legyen kitéve. Kockázattal jár maga a sav kezelése is, így jobb, ha ezt a tesztelést is a szakértőkre bízzák.

Egyszerűbb, mechanikus és vizuális tesztek, melyeket saját otthonukban is elvégezhetnek:

- az illesztések nyomon követése, ellenőrzése, hogy a szín nem halványul-e

- mágneses teszt, az arany nem mágneses fém (ez a teszt azonban nem túl megbízható),

- a sűrűség meghatározása víz kiszorításával, az ékszerek szűk laboratóriumi kémcsőbe történő bemerítése és az azt követő számítás,

- a porcelán tányéron maradt ékszernyomok vizuális vizsgálata.

 

 

Töltött arany

Az aranyötvözetek olcsóbb alternatívájának számít a modern technológiával előállított töltött arany. Az alapot egyébb fém képezi amely nagy nyomás alatt egy vagy több aranylemezzel (általában 12K, 14K vagy 18K) vonnak be. Így egy adott vastagságú külső réteget képeznek (minimum legalább 5%), ami az arany esztétikai és fizikai tulajdonságait biztosítja az ékszer számára annak ellenére, hogy térfogata nagy részét egy másik fém képezi. Az arany így olyan, mintha belsejében töltve lenne, innen a megnevezés "töltött".

A töltött arany jelzése általában két információt tartalmaz – a külső aranyréteg finomságáról és súlyáról:

1/20 12K G.F. – Ez a jelzés azt jelenti, hogy az arany aranyrétege 1/20-da az ékszer súlyának és 12 karátos aranyról van szó. A "G.F" betűk az angol "Gold Filled"-ből erednek. A jelölések formájukban különbözhetnek:

20/12 – rövidített megnevezés

1/20 12K Gold Filled – teljes megnevezés

1/20 12K Shell – „shell“ – külső doboz

1/20 12K G.F. Sterling Silver – Jelzi, hogy a belső fém kiváló minőségű ezüst

Guaranteed 10 Years – különösen az órákon, garantálja az aranyréteg tartósságát a gyártótól

A töltött arany ékszerek évtizedekig bírják rendszeres használat mellett. Mivel a külső réteg nagyon lassan kopik, ezen ékszerek az érzékeny bőrű emberek számára is alkalmasak.

 

 

Vermeil arany

A "Vermeil" az aranyozott ezüstöt jelölő kifejezés, mely bizonyos elvárásokat teljesít. Az ezüstnek kiváló minőségűnek kell lennie ("Sterling" ötvözet, amely 92,5% ezüstöt tartalmaz), az erre elhelyezett aranyrétegnek legalább 0,0025 mm (2,5 mikron) kell lennie, és legalább 10 karátos finomsággal kell rendelkeznie.

A Vermeil azért is vált népszerű választássá, mert az aranyozott réteg eltűnése után is megmarad az ékszerek nemesfém minősége. Ideális azok számára, akik korlátozott költségvetéssel ugyan, de értékes gyűjteményt szeretnének létrehozni.

 

 

Aranyozott fém

Az aranyozást semmilyen szabályozás nem irányítja. Az aranyréteg vastagsága általában vékony és alacsony finomságú aranyból készül. Az alapfémen (mely változó minőségű) csak egy vagy két évig tart ki, néha még hamarabb is lekopik. Előfordulhat, hogy hosszabb viselés közben megszínezheti a ruhát vagy irritálhatja a a bőrt.

Az aranyozás következőképp jelölhető:

14KGP – 14 karátos aranyozás ("GP" - Gold Plate)

14K HGE – 14 karátos elektrolízises aranyozás ("HGE" - Heavy Gold Electroplate)

Arany Clad / Karat Clad

Aranymosás

Bonded Gold

10 Microns – aranyozás vastagságát jelöli, 1 mikron = 0,001 mm

Az aranyozott ékszerek is megfelelhetnek az Önök érdeklődésének. Ha egy ékszertervezés érdekes darabot hoz létre, nagyszerű egyhasználatos kiegészítőként vagy akár gyűjtöi darabként is szolgálhat.

 


21.01.2019 |


További cikkek