Meg tudja mondani első pillantásra mi a különbség az arany és aranyozott ékszerek között?Meg tudja mondani első pillantásra mi a különbség az arany és aranyozott ékszerek között?

Mindent arról, hogyan ismeri fel az aranyat, mire figyeljen, amikor megvásárolja, és milyen előnyei vannak a kevésbé értékes alternatíváknak.

Ki ne vágyakozna egy mély, intenzív színben pompázó, ragyogó csillogású arany ékszer után? Hogy ne csak tartós díszként, hanem valódi értékként funkcionáljon hosszú generációkon át. Azonban valószínűleg sejtik, hogy nem minden arany ékszer rendelkezik azonos szintű minőséggel és ahogy a mondás is tartja "nem minden arany ami csillog".

A könnyebb eligazodás érdekében ismerkedjünk meg közelebbről az ékszerészetben használatos aranyfajtákkal es azok jelölésével.


Aranyozott és arany karika fülbevaló függőkkel


Aranyozott nyaklánc strasszokkal és arany nyaklánccal

 

Összehasonlítás:

A felső kövekkel díszítet lánc aranyozott, az alsó pedig arany.

 

 

Arany, mint ötvözet

Az arany tiszta formájában sárgás narancssárga színű és magas csillogással rendelkezik. Ugyanakkor viszonylag puha (könnyen karcolható) és jól formázható. Ha az aranyat ilyen formájában használnák ékszerek készítésére, akkor az ékszerek könnyen megsérülnének, a beépített drágakövek meglazulhatnának.

Ezen fizikai tulajdonságok javítása érdekében az ékszeriparban használt aranyat más fémekkel vegyítik, mint például az ezüst, réz és ón. Ez különböző arányú aranyötvözeteket képez, melyek meghatározzák az ékszerek minőségét és árát.

Leghasználtabb aranyjelző rendszerek közzé tartozik a karátos (1 karátos) és numerikus (ezredék tömegben kifejezve) rendszer. (Megjegyzés: a nagyon hasonló hangzású "carat" kifejezést használják az ékszerészetben a gyémántok súlyegységének jelölésére. Az arany esetében a karát kifejezés mindig "k" betűvel kezdődik.)

Aranyozott karika fülbevaló telt kör medállal

Az arany a legtisztább formájában 24 karátos. Ha valaha bárki több mint 24 karátos aranyat próbálna eladni Önöknek, legyenek elővigyázatosak, bizonyosan csalásról lenne szó. Az alacsonyabb aranytartalmú ötvözetek esetében a karát szám az arany és a többi fém arányát jelzi. Például egy 14 karátos ötvözet 14 rész aranyaból és 10 rész másik fémből áll. Általában az alábbiakat jelölésekkel találkozhat:

24K – 14 karát 99,9%-ban tiszta aranyat tartalmaz
A 24 karátos arany tiszta arany. Ránézésre külseje gyönyörű, viszonylag ritka is. Mivel nagyon puha és hajlékony, ezt az aranyfajtát nem használják ékszerek készítésére.

18K – 18 karát 75% -ban tiszta aranyat tartalmaz
A háromnegyed tiszta aranyat tartalmazó ötvözet (az ötvözet képzeletbeli 24 azonos részéből 18 tiszta arany) a legjobb megoldás gyakorlati és esztétikai szempontból. Gyűrűkre, órákra és egyéb ékszerekre használják, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel. Az irritáció veszélye minimális, de előfordulhat például nikkelallergia esetén.
A 18 karátos arany fantasztikusan néz ki, főként a klasszikus sárga megjelenés miatt, amelyet a legtöbb ember az arany ékszerekkel társít. A belőle készült ékszerek is a legdrágábbak közé tartoznak. Felülete könnyebben karcolódik.

14K – 14 karát 58,3% -ban tiszta aranyat tartalmaz
Az ötvözetben lévő 58,3% arany és a maradék fémek 41,7%-a (24 részből 14 arany) a tisztaság, a tartósság és a minőség/ár arány nagyszerű kombinációját eredményezi. A 14 karátos arany a legnépszerűbb gyűrűanyag, és a becslések szerint az összes eljegyzési gyűrű és jegygyűrű 90%-át teszi ki. Klasszikus arany megjelenése és gazdag színe van, amely nem olyan erős, mint a 18K, de ez nem feltétlenül tekinthető hátránynak, különösen, ha jobban szereti a sárga arany árnyalatait.
A 14 karátos arany fő előnye a tartósság és a megfizethetőség. A belőle készült ékszerek ideálisak a gyakori mindennapi viselethez, és lényegesen olcsóbbak, mint a 18K-s változat.
Mivel azonban nagyobb arányban tartalmaz egyéb fémeket, néha viszketést okozhat, különösen réz-, ezüst-, nikkel-, cink- vagy vasallergia esetén.

12K – 12 karát 50% -ban tiszta aranyat tartalmaz
 

10K – 10 karát 41,7% -ban tiszta aranyat tartalmaz
A 14 karátos aranyéval ellentétes arány kiemeli a kevésbé koncentrált aranyötvözet előnyeit és hátrányait. A 10 karátos arany tartósabb, olcsóbb és halványabb színű. Halvány színe vagy tetszik, vagy nem – esztétikai minőséget kölcsönöz a vizuális finomságnak, de nem fog megfelelni azoknak, akik a gazdag arany tónust részesítik előnyben az ékszereknél. Fülbevalókban és megfizethető ékszerekben használják, nem túl népszerű fém az eljegyzési gyűrűk és a finomabb kidolgozású ékszerek számára.
A 10K arany nagy előnye a tartóssága. Meglehetősen nehéz megkarcolni, horzsolni vagy meghajlítani. Másrészt az adott arány mellett ennél az ötvözetnél megnő a fémekkel, például rézzel, ezüsttel, nikkellel, cinkkel vagy vassal történő bőrirritáció kockázata is.


9K – 9 karát 37,5% -ban tiszta aranyat tartalmaz
A 9K arany arany és egyéb fémek, általában réz, ezüst vagy cink ötvözete, és jó választás azok számára, akik a legolcsóbb alternatívát vagy ékszert keresnek igazán mindennapi viselethez. Ennek az ötvözetnek a féme erős és tartós, így megbízhatóan ellenáll a normál kopásnak. Nem valószínű, hogy zavarossá válik vagy elszíneződik.
A 9K arany nikkelallergiára is alkalmas. A nikkelt gyakran használják aranyötvözetek adalékanyagaként, mert a kapott fém sárga színt ad. Viszont allergiát is okoz, de mivel a 9K ötvözet általában nem tartalmaz ilyet, lehet, hogy pont ez a tény fog a javára válni egy ékszer kiválasztásánál (a pontos összetétel ékszerésztől függően változhat, mindig jobb előre érdeklődni).

 Karátok  Az arany egységek aránya  Tisztaság  Finomság
 24K  24/24 99.9 %   999
 22K  22/24  91.7 %  916/917
 18K  18/24  75.0 %  750
 14K  14/24  58.3 %  583/585
 12K  12/24  50.0 %  500
10K 10/24 41.7 % 416/417
9K 9/24 37.5 % 375

Aranyozott karika fülbevaló szív alakú medállal

Hasonlóképpen fejezi ki az arany arányát az ötvözetben a numerikus rendszer is- ez a szám egy ezrednyi töredék:

750 azt jelenti, hogy például az 1 kg ötvözetből 750 gramm az arany, azaz 750/1000 vagy 75%.

A 18K és 750 jelzések így az arany azonos arányát jelzik.

Ezeken a modern jelöléseken kívül az antik ékszereknél találkozhatnak képjelzéses aranyjelző rendszerrel is. Egy kép, mint például egy állat képe, mindig egy bizonyos szintű aranytartalmat képvisel. A részletes értelmezésért mindig forduljanak szakértőhöz.

Az ötvözet ékszerek, különösen a magasabb aranytartalmúak, megfelelő gondoskodással tartósan megőrzik minőségüket és értéküket. Ezért befektetésként a legjobb választásnak minősülnek. 

Arany karika fülbevaló színes kövekkel díszítet szív medállal


Vizsgálati módszerek

Nem csupán az ékszereken látható jelzés nyújt fontos információt, hanem az is, ki a jelölés végrehajtója. Más szavakkal, az aranyötvözetek arányát mutató jelzésekben csak annyira bízzanak meg, mint azokban, akik a jelölést feltüntették. Ha kétségei vannak ezzel kapcsolatban, akkor a legjobb, ha az ékszert tesztelésnek vetik alá. Erre a célra mérőeszközt vagy savat ideális használni.

Az XRF spektrométeres fémötvözet mérőeszköz kielégítően precíz eredményeket kínál az ékszerek károsodásának veszélye nélkül. A legérzékenyebb eszközöket szakembereknél lelhetik meg.

Megbízható módszer a salétromsavval történő tesztelés is. Ez azonban megköveteli, hogy maga az ékszer kémiai vizsgálatnak legyen kitéve. Kockázattal jár maga a sav kezelése is, így jobb, ha ezt a tesztelést is a szakértőkre bízzák.

Egyszerűbb, mechanikus és vizuális tesztek, melyeket saját otthonukban is elvégezhetünk:

- az illesztések nyomon követése, ellenőrzése, hogy a szín nem e halványul el,

- mágneses teszt, az arany nem mágneses fém (ez a teszt azonban nem túl megbízható),

- a sűrűség meghatározása víz kiszorításával, az ékszerek szűk laboratóriumi kémcsőbe történő bemerítése és az azt követő számítás,

- a porcelán tányéron maradt ékszernyomok vizuális vizsgálata. 

Aranyozott és arany karika fülbevaló medálokkal

 

Összehasonlítás:

A kép bal oldalon két pár aranyozott karika fülbevaló medálokkal, jobb oldalon pedig arany karika fülbevaló szív medállal színes kövekkel.

 


Az ékszer arany kategóriái

"Igazi" arany ötvözet

Az aranyötvözetből készült ékszerek, amelyeket a köznyelvben "igazi aranynak" neveznek, a legértékesebb, amit megvásárolhat. Megnevezésük általában egy szám, amelyet a „k” vagy „ct” karátos rövidítés követ (pl. 9k arany, 12ct stb.). Együtt adnak tájékoztatást az arany fém tisztaságáról.

Minél nagyobb a tiszta arany aránya az ötvözetben lévő többi fémhez viszonyítva, annál nagyobb a karátszám és annál magasabb a fém vagy az ékszer értéke. Az ékszerekhez használt aranyötvözet legnépszerűbb típusai a 9k, 14k és 18k.

Az arany hosszú ideig megőrzi értékét, és megfelelő gondozás mellett nagyon sokáig eltarthat. Nem kopik és nem romlik, könnyen felolvasztható, és újra felhasználható új ékszer készítéséhez.

Arany nyaklánc

Előnyök: arany a szó valódi értelmében, az eredeti, amit más típusok próbálnak utánozni, tartósság, nem veszíti el a színét vagy a fényét, a több karátos mélyebb színt jelent.

Hátrányok: magasabb ár, rossz karbantartás mellett foltok jelenhetnek meg, a tiszta 24k arany gyakorlatilag nem használható, több karát a fém kisebb ellenállását jelenti.

Gondozás: Az "igazi" arany nem igényel különösebb törődést. Meleg szappanos vízzel és puha ruhával tisztíthatja. Kerülje a kemény vegyszerek vagy durva anyagok használatát, mivel ezek károsíthatják az aranyat. Használjon puha, szöszmentes ruhát az arany fényezéséhez. Óvatosan, körkörös mozdulatokkal többször dörzsölje át a ruhát az aranyhoz. Használhat kereskedelmi forgalomban kapható ékszertisztító oldatot is. A legjobb eredmény érdekében kövesse a csomagoláson található utasításokat.


Töltött arany

Az aranyötvözetek olcsóbb alternatívájának számít a modern technológiával előállított töltött arany. Az alapot egyébb fém képezi amely nagy nyomás alatt egy vagy több aranylemezzel (általában 12K, 14K vagy 18K) vonnak be. Így egy adott vastagságú külső réteget képeznek (minimum legalább 5%), ami az arany esztétikai és fizikai tulajdonságait biztosítja az ékszer számára annak ellenére, hogy térfogata nagy részét egy másik fém képezi. Az arany így olyan, mintha belsejében töltve lenne, innen a megnevezés "töltött".

A töltött arany jelzése általában két információt tartalmaz – a külső aranyréteg finomságáról és súlyáról:

1/20 12K G.F. – Ez a jelzés azt jelenti, hogy az arany aranyrétege 1/20-da az ékszer súlyának és 12 karátos aranyról van szó. A "G.F" betűk az angol "Gold Filled"-ből erednek. A jelölések formájukban különbözhetnek:

20/12 – rövidített megnevezés a fentiekkel megegyező minőségű töltött aranyból, csak rövidebb kifejezésbe sűrítve. Akkor használják, ha az ékszer fémfelülete a kialakítás miatt lecsökkent.

1/20 12K Gold Filled – teljes megnevezés ismét azonos arányt jelezve, csak ezúttal teljesen kidolgozott formában.

1/20 12K Shell – „shell“ – külső doboz aranyból. Ez a töltött arany kevésbé elterjedt megjelölése, általában a vintage ékszereken jelenik meg.

1/20 12K G.F. Sterling Silver – Jelzi, hogy a belső fém kiváló minőségű ezüst A "Sterling" egy kiváló minőségű ezüstötvözet, amely 92,5 tömeg% ezüstöt és 7,5 tömeg% egyéb fémet, általában rezet tartalmaz.

Guaranteed 10 Years – különösen az órákon, garantálja az aranyréteg tartósságát a gyártótól. Ez mintegy garancia arra, hogy az arany nem kopik le az ékszer felületéről a címkén feltüntetett időtartam alatt. Leggyakrabban a régebbi zsebórákon található.

A töltött arany ékszerek évtizedekig bírják rendszeres használat mellett. Mivel a külső réteg nagyon lassan kopik, ezen ékszerek az érzékeny bőrű emberek számára is alkalmasak.

Idővel azonban ezeknek az ékszereknek az aranyrétege végül elkopik, felfedve az alatta lévő nem nemesfémet. Az arany ékszerek aranyszínének javítása, visszaállítása nehézkes, mert az eredeti gyártástól eltérő technológiai eljárással új aranyréteget visznek fel.

Előnyök: az arany mechanikusan kötődik a hordozófémhez (nem csak lerakódik), az aranyötvözetéig tart, de olcsóbb.

Hátrányok: nem gyakori és nem mindig elérhető, drágább is, mint a Vermeil.

Gondozás: Ne tegye ki az arannyal töltött ékszereket agresszív vegyszereknek, sós víznek vagy ultrahangos tisztítószereknek. Az otthoni tisztítás során csak enyhe szappanos oldatot és meleg vizet használjon. Óvatosan mossa le az ékszert puha szivaccsal, majd öblítse le és szárítsa meg puha ruhával. Polírozáshoz használhatja a kereskedelmi hálózatban kapható készítményeket.


Vermeil arany

A "Vermeil" az aranyozott ezüstöt jelölő kifejezés, mely bizonyos elvárásokat teljesít. Az ezüstnek kiváló minőségűnek kell lennie ("Sterling" ötvözet, amely 92,5% ezüstöt tartalmaz), az erre elhelyezett aranyrétegnek legalább 0,0025 mm (2,5 mikron) kell lennie, és legalább 10 karátos finomsággal kell rendelkeznie. 

A vermeil általában magasabb kategóriának számít az aranyozott ékszerekhez képest, mert lehet réz vagy sárgaréz alapú is, és az aranyréteg minimális vastagsága nincs szabályozva.

A Vermeil és az arannyal töltött közötti döntésnél a fő tényező a színváltozás toleranciája – ha nem bánja, hogy az arany viszonylag gyorsan „ezüstté változik”, a Vermeil jó választás lehet. Ha azt szeretné, hogy ékszerei hosszabb ideig megőrizzék aranyfényüket, válasszon töltött aranyat. Mindig érdeklődjön az aranyozás vastagságáról (Vermeil), a karátszámról (töltött arany) és a nem nemesfém fajtájáról. Nos, természetesen a legtartósabbak az aranyötvözetek.

A Vermeil azért is vált népszerű választássá, mert az aranyozott réteg eltűnése után is megmarad az ékszerek nemesfém minősége. Ideális azok számára, akik korlátozott költségvetéssel ugyan, de értékes gyűjteményt szeretnének létrehozni.

Előnyök: jobb minőség, mint a közönséges aranyozás, az alapfém ezüst - önmagában is értékes, a felvitt aranyréteg viszonylag vastag és garantált tisztaságú.

Hátrányok: drágább, mint az aranyozás, nem kellő gondossággal oxidáció veszélye, nyomokat hagyhat a bőrön.

Ápolás: Ez az aranyfajta nagyon kényes, könnyen megkarcolódhat vagy elszennyeződhet. Ezért fontos, hogy vigyázzon rá, távol tartsa erős vegyszerektől és tisztítószerektől, és használaton kívül puha, száraz ruhában tárolja. Tárolja a vermeil arany ékszereket hűvös, száraz helyen, napfénytől és magas hőmérséklettől védve. Ha nincs rajtad, tartsd ékszerdobozban vagy tasakban.


Aranyozott fém

Az aranyozást semmilyen szabályozás nem irányítja. Az aranyréteg vastagsága általában vékony és alacsony finomságú aranyból készül. Az alapfémen (mely változó minőségű) csak egy vagy két évig tart ki, néha még hamarabb is lekopik. Előfordulhat, hogy hosszabb viselés közben megszínezheti a ruhát vagy irritálhatja a a bőrt.

Az aranyozás következőképp jelölhető:

14KGP – 14 karátos aranyozás ("GP" - Gold Plate). Ez a megjelölés 14K arannyal való aranyozást jelent.

14K GEP ("GEP" – Gold Electroplated) – A galvanizálás az a folyamat, amikor egy fémet vagy fémtárgyat egy nagyon vékony réteggel vonnak be egy másik fémből, ebben az esetben arannyal, általában elektromos egyenáram alkalmazásával.

14K HGE – 14 karátos elektrolízises aranyozás ("HGE" - Heavy Gold Electroplate). A megadott minimális vastagságú galvanikus bevonat legalább 10-es tisztaságú arannyal.

Arany Clad / Karat Clad – Az alapfém olyan kis koncentrációjú arany bevonattal van bevonva, hogy gyakorlatilag nem ad hozzáadott értéket az ékszernek.

Aranymosás - Ékszerészeti kifejezés, jellemzően vintage ezüst, rendkívül vékony aranyréteggel, általában mártással vagy polírozással/dörzsöléssel. Az arany végső aranyvastagsága az alkalmazás után általában kevesebb, mint 0,175 mikron.

Bonded Gold - az aranyozás régi kifejezése, amelyet általában Nagy-Britaniában használnak. 1973 óta a törvény értelmében már nem használható.

10 Microns – aranyozás vastagságát jelöli, 1 mikron = 0,001 mm

Az aranyozott ékszerek is megfelelhetnek az Önök érdeklődésének. Ha egy ékszertervezés érdekes darabot hoz létre, nagyszerű egyhasználatos kiegészítőként vagy akár gyűjtöi darabként is szolgálhat.

Az aranyozott ékszerek, legyen az ezüst (Vermeil) vagy más fém alapú, a legolcsóbb és legrosszabb minőségűek. Rövid élettartamuk rendszeres kopás mellett azt jelenti, hogy rendszeres újraaranyozást igényelnek, hogy megőrizzék aranyszínű megjelenésüket. Általában ruhaékszerként hordják őket, mert új korukban első ránézésre nagyon hasonlítanak az "igazi" arany ékszerekre. Értékük azonban nem túl magas. 

Az "igazi" arannyal ellentétben az aranyozott ékszerek még csak nem is teljesen vízállóak. Annak érdekében, hogy ne fakuljanak ki gyorsan, ne hordja őket zuhany alatt vagy medencében. Alvás közben is jobb, ha nem hordjuk őket, mert a bőrhöz dörzsölve még jobban kikophatnak.

Előnyök: a legolcsóbb opció arany fényes hatással, minél jobb a minőség és minél vastagabb az aranyozás, annál tovább tart az ékszer.

Hátrányok: a legtöbb esetben alacsony minőség és tartósság, nagy az oxidáció és a gyors lebomlás veszélye, nyomokat hagyhat a bőrön.

Ápolás: Az aranyozott ékszerek ápolásának részeként fontos, hogy kerüljük a vegyszerekkel, parfümökkel és bőrtermékekkel való érintkezést. Csak nagyon óvatosan tisztítsa száraz, puha ruhával. Ne használjon vegyszereket, durva anyagokat, vizet vagy tisztítószereket.

Aranyozott nyaklánc strasszokkal

 

   Arany  Töltött arany  Vermeils Aranyozott 
 Tartósság          
 Fakulás            
 Vízhatlanság            
 Könnyen javítható        újra aranyozást igényel  újra aranyozást igényel
 Könnyen fényesíthető            
Újra használható/ reciklálható   csak kereskedelmileg előnyös mennyiségben    
Karcálló        
A karcok eltüntetése        
Alacsonyabb ár Karáttól függ      

16.01.2023


További cikkek