Inspirációk és tippek az esküvői csokor kiválasztásához

Az esküvői csokor nem csupán arra való, hogy elfoglalja a menyasszony kezét a szertartás során. A csokor kiegészítő, az esküvői dizájn központi eleme. Tehát ha Ön jövendőbeli menyasszony, a döntés arról, hogy milyen csokrot tart majd a kezében, valóban meglehetősen fontos.


Rózsaszín-vörös esküvői csokor

Honnan jött az esküvői csokor?

A menyasszonynak szánt virágkompozíció valószínűleg az öltözékének a második legfontosabb eleme, amely mindjárt az esküvői ruha után következik. De miért is visznek a menyasszonyok virágot?

Az esküvői csokrok gyakorlata az ókorba nyúlik vissza. A régi görögök és rómaiak, de még az egyiptomiak is illatos gyógynövényeket és fűszereket vittek magukkal, hogy elűzzék a balszerencsét az esküvő során. A virágok az új kezdetet jelképezték, és reményt hoztak a termékenység, boldogság és hűség terén. Azonban a napjainkban is ismert esküvői csokor csak a viktoriánus korban született meg. Míg akkoriban a virágszimbolika rendkívül népszerű volt, és a menyasszonyok a romantikus hangulataikat konkrét virágos kreációik által tudták kommunikálni, napjainkra ez a gyakorlat háttérbe szorult és a modern párok a virágaikat már inkább a szépségük és színeik alapján választják ki.

A másik rendkívül prózai oka annak, miért vittek az arák magukkal virágcsokrot már évszázadokkal ezelőtt, az a virágillat volt, amely elnyomta a testszagukat. Mára már azonban tényleg nem ez az ok, amely szerint napjaink menyasszonyai a csokrot kiválasztják, így a csokor fő célja elsősorban az, hogy gyönyörű kiegészítő legyen.

 

Fehér kerek esküvői csokor 


Milyen virágot válasszunk?

A virágok kiválasztása három dolgon múlik: a személyes preferenciák, az esküvő színvilága és az évszak, amelyben az esküvő megvalósul.

Nem létezik „nem megfelelő” stílusú csokor. Legyen szó akár hagyományos, élő vagy művirágról, kicsiről vagy nagyról, a tanácsunk, hogy a menyasszony olyan csokrot válasszon, amellyel komfortosan érzi magát és amely a párt is jellemzi. Ami a csokor méretét illeti, annak arányban kell lennie a menyasszony teljes kinézetével.

Színes rusztikus esküvői csokor


 A csokornak az esküvői ruhám kiegészítőjének kellene lennie?

A csokor végső dizájnjának sok köze van a ruha kinézetéhez. Az elegáns, egyszínű bélésű ruha tán minimalistább csokrot követel meg, hogy ne kerekedjen a ruha fölé. Ellenben a nagyobb estélyi ruhák akár nagyobb és kidolgozottabb csokorral is elbírhatnak.

Nagyobb esküvői csokor eukaliptusszal

Az esküvői csokor kiválasztásánál az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • az esküvő időpontja (évszak),
  • a menyasszony alakjának típusa,
  • az esküvő stílusa,
  • az Ön által preferált virágok és színek.

Manapság ugyan csaknem egész évben kapható bármely virág, azonban ha szezonális virágokat választ, bizonyára örülni fog az alacsonyabb árnak és az egyes fajták szélesebb választékának. Azonban, ha a szezonális virágok között nem találja meg a kedvencét, olyanokat válasszon, amelyek egész évben gondmentesen elérhetőek.

Menyasszony bazsarózsákból és rózsákból álló esküvői csokorral


 

Mit válasszunk az évszaknak megfelelően?

 

Tavaszi esküvő

A tavaszi esküvőhöz friss, pasztell vagy élénk színű tavaszi virágokból válogathatunk. Ilyenek a közkedvelt tulipánok, nárciszok, jácintok, krókuszok, íriszek vagy fréziák. Romantikusan néz ki az illatos orgonából vagy százszorszépből és gyöngyvirágból kötött csokor is.

Tavaszi esküvői csokor fréziákból

 

 

 

Nyári esküvő

A nyári esküvők tarka kombinációkat kívánnak. Ez a napraforgók, hortenziák, dáliák, valamint a mezei virágok szezonja is. A margaréták, kamillák, kardvirágok, búzavirágok és a különféle harangvirágok és gabonakalászok kombinációját mintha egyenesen a romantikus lelkeknek teremtették volna, vagy a rusztikus típusú esküvőkre.

Nyári esküvői csokor napraforgókból

 

 

 

Őszi esküvő

Az őszi esküvőre ne féljen a virágokat terményekkel kombinálni. Tökéletes látványt nyújt például a mákgubó, a makk vagy a csipkebogyó. A virágok közül például a krizantémok, az oroszlánszáj és a kardvirágok alkalmasak ehhez, amelyeket szépen kiegészít például a borostyán vagy a mentából és eukaliptuszból készített dekorációk.

Őszi színes esküvői csokor 

 

 

Téli esküvő

A téli hangulatot vagy a decens fehér virágok, a nagyon finom pasztellszínekben pompázó virágok, vagy épp ellenkezőleg, a kontrasztos vörös árnyalatok emelik ki. Gyönyörűen mutatnak majd az egzotikus kálák, orchideák vagy liliomok és természetesen a közkedvelt rózsák is.

Téli esküvői csokor fehér színben

 


Milyen virágok alkalmasak az esküvői csokorba?

Ez elsősorban az Ön ízlésétől és preferenciáitól függ, mi 10 tippel szolgálunk az esküvői csokrok legkedveltebb virágai szerint: 

 

1. Rózsa

A rózsát eleve a szépség és a szerelem jelképének tartják, számos mesében is szerepel. A rózsa, amely az esküvők világának sztárja, egyáltalán nem unalmas, különösen ami a színét illeti - a rózsák a legkülönbözőbb árnyalatokban és akár kétszínű fajtákkal is rendelkezésre állnak. Kereskedelmi célokra több, mint 3 000 rózsafajtát nevelnek, számos közülük egész évben kapható és meglepő módon az áruk is kedvező. És ugyan a rózsához luxus illat kapcsolódik, nem minden rózsa illatos. Esküvői virágként három fő rózsafajta a legkedveltebb: a hibrid tearózsák (klasszikus, egyenletesen formázott, amelyeket minden virágüzletben megtalál), száranként öt-tíz apró virággal rendelkező rózsák és a kertben nevelt rózsák.

 

Esküvői rózsacsokor

 

2. Tulipán

Habár a tulipánt a leggyakrabban Hollandiához kötik, ez a virág eredetileg Perzsiából származik. Az árnyalatok széles skáláját termesztik belőle, beleértve a fehéret és krémszínűt, a pasztellszíneket (rózsaszín, sárga és barackszínű) és az élénk árnyalatokat is (bíborszínű, vörös, narancssárga és lila). A leggyakoribb tulipánok, amelyek az év nagy részében rendelkezésre állnak, eléggé hozzáférhetők, de a ritka fajták drágák is lehetnek. Az univerzális tulipán az elegáns esküvői környezeten és a kevésbé formális környezeten is javíthat, és az esküvő csaknem minden részletében működőképes, a csokroktól a kompozíciókig. Rendszerint három fő fajtát szoktak használni: a holland tulipánok (a virágüzletek leggyakoribb és szokványos kínálata), francia tulipánok (drága és elegáns, rendkívül hosszú szárral és nagy szűk virágokkal) és a papagáj tulipánok (intenzív színű redőzött, csíkos sziromlevelek jellemzik).

Esküvői csokor fehér tulipánokból

 

3. Kála

Ez az elegáns tölcsérvirág Afrikából származik és virágnyelven „gyönyörű szépséget” jelent. A kála egyedi formáját gyakran jelenítették meg a szecessziós műveken és az art deco stílusú műveken is. Rendszerint két típus áll rendelkezésre: a nagy fejjel és hosszú sima szárral rendelkező típus, amely magas kompozíciókba vagy prezentációs stílusú csokrokba alkalmasak, és a kis kompozíciókba és boutonnieres-hez (gomblyukba való virág) alkalmas miniatűr változat. A krémes elefántcsontszín árnyalat a legkedveltebb szín, de a kálák sárga, narancssárga, lila, rózsaszín és sötétlila színben is léteznek (esküvői csokorhoz ez utóbbi tökéletes választás az enyhén élesebb levegőjű vagy hűvösebb időjárás esetén).

Esküvő csokor fehér kálából

 

4. Gyöngyvirág

Az apró csüngő harangszerű virágokkal megszórt, vékony szárú gyöngyvirágot olykor „az égbe vezető lajtorjának” is nevezik. Az apró virágaiból áradó friss, parfümös illat senkit sem hagy hidegen. Az északi mitológiában a virágot Ostarához, a tavasz istennőjéhez kapcsolják, de valószínűleg Kate Middleton 2011-es királyi esküvőjéről is emlékezhetnek rá. És habár tavasszal a legbőségesebb, az év nagy részében - habár elég drágán - szintén elérhető marad. Az emberek többsége a fehér fajtáját ismeri, azonban a gyöngyvirág a nagyon ritka rózsaszín színben is előfordul.

Egyszerű esküvői csokor gyöngyvirágból

 

5. Hortenzia

A telt virágfejnek és a rózsaszín, kék, borvörös és lila színnek köszönhetően nem csoda, hogy a hortenzia a viktoriánus virágnyelven hiúságot jelentett (de ne féljen, attól még nem hiú, ha imádja a hortenziát). Az egyik legkedveltebb hortenziafajtának az évek során a talaj savanyúságától függően a rózsaszíntől egészen az égszínkékig változik a színe. Ebből az átlagos árú, enyhén illatos bokros növénynek egy vagy két virága kitölti a kompozíciókat és néhány ága elbűvölő boutonniere-ket képez. A hortenzia fehér színben, valamint a zöld, rózsaszín, bordó és kék árnyalataiban kapható.

Esküvői csokor fehér hortenziából

 

6. Bazsarózsa

A bazsarózsára, amely finomságával és erőteljes szépségével tűnik ki, erős illat és élénk szín jellemző. Azonban a külső pompája ellenére a virág viktoriánus jelentése mégis a „félénkség”. Ázsiában több, mint ezer éve termesztik, a franciák fejlesztik tovább. Két fő fajta áll rendelkezésre, a lágyszárú és fás bazsarózsa (vágott virágként nem bírja sokáig). A kizárólag bazsarózsából készített csokor gyönyörű lehet; a virág csodás kompozíciók készítésére is alkalmas. Ez a drága virág, amelyet egy- és kétvirágú stílusban termesztenek, szezonálisan tavasz végétől nyár elejéig hozzáférhető, de ősszel is importálható.

Esküvői csokor fehér bazsarózsából

 

7. Ranunculus - Boglárka

Kedvező árú alternatívát keres a rózsákhoz vagy bazsarózsákhoz? Próbálja ki a buja boglárkát különféle sziromlevelekkel. A Távol-Keletről származik. Ennek az enyhe illatú virágnak a szárán több virágfej is található, páfrányhoz hasonló levelekkel. Boglárkát kézben tartva a viktoriánus virágnyelven azt üzenjük a társunknak, hogy: „A bájaid elkápráztatnak” – ami egyáltalán nem hangzik rosszul, nem? Ideális virág a menyasszony vagy koszorúslányok csokraihoz, de hóbortos boutonniere-hez is. Számos színben rendelkezésre áll, a fehéret, sárgát, narancssárgát és rózsaszínt is beleértve.

Esküvői csokor narancssárga boglárkával

 

8. Stephanotis, vagy madagaszkári jázmin

E virág viktoriánus jelentése „házastársi boldogság”, amelynek köszönhetően az elegáns fehér stephanotis egyértelmű esküvői választásnak tűnik. A koszorúfutókának is nevezett növény csillag alakú viaszos virágai kúszó száron növekednek. A stephanotis virágaiból készült csokor az egyik leghagyományosabb, amelyet a menyasszony tarthat, és a stephanotis boutonniere a formális esküvő klasszikus választása. Enyhén illatos, egész évben hozzáférhető és az ára is arányos.

Esküvői csokor fehér rózsából és jázminból

 

9. Szagos bükköny

Vagy másképp Édes borsó, amely „tartós örömöket” jelent, Szicíliából származik. A cukorkás illata és a redőzött virágai régimódi kedvenccé teszik a menyasszony és koszorúslányai csokraiban. A szagosbükköny számtalan színe a fehértől egészen az intenzív rózsaszínig és liláig terjed, az illata pedig erőteljes és édes.

A szagosbükköny rózsaszín és lila virágai

 

10. Gardénia

A sötétzöld viaszos levelekkel körbevett csodálatos gardénia erős és érzéki illatot áraszt. Éppen ez a bódító illat keltette fel az 1754-ben Dél-Afrika partjainál hajózó angol tengerészkapitány figyelmét, aki emlékül hazavitt egy eredeti növényt. A gardéniák csokorba szúrva vagy alacsony tálkában csúcsként lebegve szépségesek, egyetlen gardénia gyönyörű illatos korzettet, boutonnieret vagy hajdíszt alkot. Azonban legyen óvatos: ennek a drága virágnak a lágy szirmai könnyen összenyomódhatnak. Rendelkezésre állnak akár 7-10 cm nagy virágok, de mini fajták is.

Esküvői csokor gardéniából


A csokor formája

A saját esküvőjére készített esküvői csokor tartalmazhat olyan egyedi virágot, amelyet különösen kedvel, és ez hatással lehet a csokor választott típusára. A rózsák és bazsarózsák rendkívül jól használhatók a kerek csokrokban, míg azok a menyasszonyok, akik a zöldre fókuszálnak, választhatják a kaszkád stílust is. Saját maga válasszon. 

 

Gömbölyű csokrok

Az esküvői csokrok egyik legnépszerűbb formája a gömbölyű stílus. Míg a gömbölyű csokrok többsége egyfajta virágból készül, például rózsa vagy bazsarózsa, számos menyasszony hasonló kinézetű virágot választ, mint például a ranunculus, kerti rózsa vagy egyéb népszerű esküvői virág. Azonban az ilyen típusú kompozícióknak sem kell monokrómoknak lenniük - nyugodtan keverjen saját színes koktélt az esküvői virágokból!

Gömbölyű esküvői csokor rózsákból és bazsarózsákból

 

Prezentációs csokrok

Ezek a gyönyörű esküvői kompozíciók hosszú szárú virágokat és leveleket vagy zöldet tartalmaznak, amelyet a menyasszony a karjában tart. Ez a modern vagy klasszikus esküvőkhöz elegáns kialakítás, és lehetővé teszi, hogy a menyasszony esküvői ruhája kerüljön a figyelem középpontjába, mivel a csokor oldalra van helyezve.

Nagy prezentációs csokrok

 

 

Kaszkád csokrok 

A kaszkád csokor olyan virágokat tartalmaz, amelyek könnyedén hullanak alá, mint a vízesés. A virágkompozíció gyönyörű, királyian hat.

Kaszkád esküvői csokor

 

 

Nosegay - csokor

Tieto zvyčajne menšie kytice sú ideálne pre svadobné družičky. Kompaktný zhluk kvetov je pevne zabalený a často kladie dôraz na zeleň. Je to drobnejšie usporiadanie kvetov, ktoré môže byť tiež krásnou kyticou na intímnejšiu svadbu.

Kis nosegay esküvői csokor rózsákból

 

 

Csokrocskák

Ez a virágkompozíció is kicsi és könnyen egy kézben tartható. Gyakran kerek alakú és a virágok rendszerint szalaggal vannak megkötve.

Kis esküvői csokor

 

 

Pomander csokrok

A pomander csokor szilárdan elrendezett virágszférával rendelkezik, amelyet a díszszalag hurkán tartanak. Könnyen tartható - ráadásul elbűvölően néz ki! Az ilyen típusú virágdísz dekorációként is használható, a fákra vagy az esküvői folyosó mentén felakasztott virágokkal.

Pomander esküvői csokrok

 

Összetett csokrok

Ezek a virágkompozíciók, amelyek glamelia csokorként is ismertek, egyes sziromleveleket tartalmaznak, amelyek úgy vannak elrendezve, mintha egyetlen nagy virág lenne. A menyasszonyok ezt a fajta esküvői csokrot eléggé kedvelik, mivel jól tartható és a koszorúslányok számára is megfelel. Klasszikus vagy modern esküvőn is elbűvölően mutatnak. A virágok hosszúkás sziromlevelei szintén remek hátteret képeznek az eljegyzési gyűrűje fényképeihez is!

 

Kézzel kötött csokrok

Az ilyen stílusú csokrokat számos esküvői stílus kedveli, azonban többnyire rusztikus lakodalmakba használatosak. A nem formális szabad kinézet olyan virágokat mutat, mint amelyeket most téptek le frissen a kertben, ami szintén csodálatosan egészíti ki a szabad ég alatt megvalósuló esküvői szertartást.

 

Csokrok egy szárral

A kisebb költségvetésű esküvők gyakori választása, a menyasszonyok csak egyetlen, esetleg több virágot tarthatnak hosszú száron, amely nagyon szépen mutathat. Ehhez a nagyobb virágok alkalmasak, mint például a király protea, liliomok, bazsarózsák vagy akár a trópusi levelek is.

 

Csokrok vállra

Mivel sok menyasszony úgy érzi, hogy a nagy virágcsokor eltakarja a menyasszonyi ruhájuk legszebb részét, a legújabb trend a vállra helyezhető csokor. Ez a stílus ugyanolyan virágokat jelent, mint amilyenek a hagyományos virágkompozícióban lennének, és szalaggal öleli körbe a kart, hogy ne gátolja a kezet a mozgásban, így a menyasszony köszöntheti az esküvői vendégeit.

 

Bross csokrok 

Ez az utolsó közkedvelt esküvői csokor nem tartalmaz élővirágot. Remek választást jelent azoknak a menyasszonyoknak, akik az esküvői csokrukat évekig meg szeretnék őrizni emlékül. A friss virágok helyett az ékszereket és brossokat kerek virágcsokor alakba lehet komponálni, esetleg művirágokkal kiegészíteni.

Bross esküvői csokor


Csináld magad

Bizonyára akad olyan, aki szeretné az esküvői csokrát, esetleg a koszorúslányok csokrát saját maga, és a saját elképzelésének megfelelően elkészíteni. Íme, egy rövid útmutató hozzá. 

Amire szüksége lesz:

  • Virágolló
  • Virágszalag
  • Gombostű a csokrokhoz
  • Szalag a csokor körbekötésére
  • Virágok a saját választásának megfelelően
  • Vödör
  • Víz

 

Saját esküvői csokor készítése rózsákból

 

 

1. lépés: Szerezze be a virágokat
Mérje fel, milyen a költségvetése, milyen fajta virágra és hány virágra lesz szüksége, majd végezzen piackutatást. Nem muszáj virágüzletben vásárolnia, olcsóbb virágot a szupermarketekben vagy a piacon is találhat.

 

2. lépés: A munkaterület előkészítése
A konyha ideális helyszín az előkészítéshez, mivel könnyen tisztítható és ha elegendő hellyel rendelkezik a konyhapulton, akkor még jobb! Kint is meg lehet ezt oldani. Minden virágot helyezzen nagy vödrökbe!

Esküvői csokor különféle színű rózsákból és bazsarózsából

3. lépés: A virágok előkészítése
Kézzel vagy megfelelő eszközzel győződjön meg róla, hogy a szárakról minden levél el van távolítva.Ellenőrizze azt is, hogy minden szár nagyjából azonos hosszúságú legyen.
 
4. lépés: A kötés elkezdése
Válasszon ki 2-4 virágot, amely a csokor „alapját” képezi majd. Rendezze el a szárakat, majd tekerje be virágszalaggal. Alul hagyjon ki kb. 10-15 cm hosszú szárat.
 
5. lépés: Alkossa meg a saját esküvői csokrát

Adjon hozzá további virágokat a rögzítettekhez és hozzon létre köteget. Képzelje el a csokrát és a központi pontját. Keverje a textúrákat és a virágok színeit, hogy érdekes kompozíciót alkosson. A virágok hozzáadásánál a csokrát fokozatosan csomagolja virágszalagba. A külalaknak támogatást nyújt és konzisztens, de attraktív kompozíciót alakít ki.
És kész! Ha elégedett az eredménnyel, az esküvő annál csodálatosabb lesz.

 

Természetes esküvői csokor gyengéd színekben


Kinek lesz még szüksége virágokra a társaságból?

Ha úgy dönt, hogy mindenkit virággal lát el, akkor a koszorúslányok esetén megszokott a csokor; továbbá virágszirmokkal teli kosár a sziromszóró kislánynak és boutonniere (hagyományosan esküvői kitűző) a vőlegény, a „koszorús fiúk” és a család férfitagjai (mint az apák, nagypapák és fivérek) számára. 

 

Milyen csokrokat válasszunk?

A leggyakrabban a menyasszonyok a koszorúslányok számára a saját csokruk kisebb változatát választják, olykor az esküvői csokorban megjelenő bizonyos virágra esik a választásuk. A saját csokrából különféle virágokat is választhat, amelyekből a koszorúslányok egy virágot vagy egy fajtából több virágot is vihetnek.

Menyasszony a koszorúslányokkal

Muszáj a csokrot dobnom?

Nem. A tökéletes csokor megtervezésére fordított rengeteg munkát követően, a csokordobás gondolata egészen szívbemarkoló lehet. Azonban, ha mégis szeretne csokrot dobni, de nem szeretne a sajátjától elbúcsúzni, megkérheti a virágboltot, hogy kössön egy kisebb (és olcsóbb) nosegay csokrot, amelyet dobhat, vagy dobja valamelyik koszorúslány csokrát. A kisebb stílus sokkal könnyebben dobható, és kevésbé veszélyes azok számára, akik igyekeznek majd a csokrot elkapni.

Csokordobáshoz készülődő menyasszony

 

Mi legyen a csokorral az esküvő után?

Ha kötődik a csokrához, tekintse át a lehetőségeket, hogyan lehet azt megőrizni? Néhány virágot lepréselhet egy könyvben, megszáríthatja és a szekrénybe teheti árnyékba, vagy hagyhatja szakszerűen konzerváltatni. Amennyiben a csokrát szeretné a legtovább frissen tartani, helyezze vázába és szórjon hozzá virágtápot, amelyet pár naponként adagoljon, hogy a virágok a lehető legtovább életben maradjanak.

Fehér-piros esküvői csokor

És végezetül néhány érdekesség a virágokról és a szezonjukról:

Delphinium – a gyorsaságot, könnyűséget testesíti meg – nyár

Frézia – ártatlanságot jelent – tavasz és nyár

Gardenia – a tisztaság, öröm szimbóluma – egész évben

Hortenzia – a megértés, de a hiábavalóság szimbóluma is – tavasz és ősz

Krizantém – bőséget és igazságot jelent – egész évben

Írisz – a hit üzenete, bölcsesség – tavasz

Kála – a szépséget testesíti meg – tavasz és nyár

Szekfű – a rózsaszín a merészséget, a piros a szeretetet, a fehér a tehetséget jelenti – egész évben

Gyöngyvirág – a boldogság virága – tavasz és nyár

Liliom – igazság és becsület – nyár

Magnólia – a természet szeretetét szimbolizálja – tavasz és nyár

Orchidea – a szerelem és szépség szimbóluma – egész évben

Orgona – a szeretetet és érzelmeket testesíti meg – tavasz

Bazsarózsa – a szégyenlősség, de az elszántság jele is – késő tavasz

Rózsa – a szeretet, öröm, szépség szimbóluma – egész évben

Százszorszép – oszd meg az érzelmeidet – egész évben

Napraforgó – tisztelet és fölény – ősz

Hóvirág – ártatlanság – tavasz

Stephanotis – a családi örömöt szimbolizálja – egész évben

Tulipán – igényes szerelmet, szenvedélyt, boldog éveket, észszerűséget jelent – késő tavasz

 

Esküvői csokor fehér orchideákból