Rubin

Ez a drágakő piros színe miatt ismert. Egy szimbólum, amely nekünk a szerelemmel teli szívet jellemzi. Ennek az ékkőnek gyönyörű világos piros színe van. A kifejező kövek közé tartozik. A Bibliában is olvashatunk róla. Már akkor is fenséget és kedveltséget szerzett az embereknél. Ez az ékszer az egész világon ismert. Kifejező bíborszínű, sőt barnáspiros szín veszi körül.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: A többi általános drágakőhöz hasonlóan különféle alakúra csiszolják. Nagyon törékeny.

Szín: Az emberek között gyönyörű, kifejező, piros színe miatt ismert.

Tisztaság: A nagyon tiszta drágakövek közé tartozik.

Gyógyhatások

Értékes kő. Már időtlen idők óta arról ismert, hogy képes kivonni a mérget a testből. Nagy ereje van a házasságban, mivel piros színe megtartja és védelmezi a házastársak szerelmét. Szintén igyekszik az életből kiűzni a szomorúságot és örömmé változtatni azt. A "drágakövek királyának" nevezik. Ismeretes arról, hogy a kígyó bölcsességével, az oroszlán erejével és a sas vakmerőségével rendelkezik.

A felhasználás módja és kezelése

A rubinok azok közé a kövek közé tartoznak, amelyek általában kezelésen mennek keresztül. A megmunkálás előtt először 1800°C fölé melegítik fel őket és később csiszoláson mennek keresztül. Ezeknek a köveknek a hőkezelése aránylag gyakori.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

A rubint több legendában is feljegyezték. Egy nősténysassal kapcsolatban is megemlítették, akit Lalnak hívtak. Minden egyes állat elkerülte és tartott tőle. Az egyetlen, aki állandóan szemmel tartotta és érdeklődött iránta, az uhu volt. Az uhu figyelte, hogyan öregszik a nősténysas. Lal maga is tudta, hogy az élete rövidül. Egy este meglátogatta az uhu. Azt ajánlotta neki, hogy lakjanak jól együtt. A sas azt válaszolta, hogy elkövetkezett az órája és a meghívást elutasította. Még egyszer utoljára felrepült az égbe és fokozatosan ereszkedni kezdett, amíg le nem zuhant a sziklákra. Vére a köveken a rubinhoz hasonló, gyönyörű, piros köveket hozott létre. Ez a Barmából származó legenda a mai napig ismert ezzel az ékszerrel kapcsolatban.

Ára és népszerűsége

Más színes drágakövekhez hasonlóan, a világosságon és a nagyságon kívül a színintenzitás az elsődleges tényező, amely meghatározza a drágakő értékét. A legfinomabb rubinokat élő, telt, a piros szín közepes, sőt sötét tónusai, valamint a mérsékelten bíborpiros árnyalatok jellemzik. A leginkább kívánt színű rubinok üzleti terminusa a "sötét piros vér". Jelentősek a tiszta piros, kék árnyalatú rubinok is.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

jellemző színe a piros, a piros különféle árnyalatai

Fajta

Korund - ásvány

A súly, amelyben mérik

3,97 sőt 4,05

Keménysége

a Mohs-skála szerint eléri a 9-es számot

A csíkok színe

a fehér színük ismeretes

Fluoreszcencia

nagyon kifejező piros szín

Törésindex

1,672 sőt 1,778

Kristálytani készlet

táblák, hasábok

Vegyi összetétel

KORUND Al203

 

Története és fellelhetősége

A "Rosser Reevers" egy nagyon jelentős rubin. Az emberek többnyire csillagrubin néven ismerik. A további ékességek közül ismert az "Edwardwes Ruby", amely kitűnik a szépségével és színével. Ha szeretné saját szemével is látni, ezt Nagy Britanniában teheti meg. A rubin elnyerte a királyi nemzetség megtiszteltetését. Sok jelentős király koronáján látható ez az unikum. A fején viseli a cseh Szent Vencel is.

 

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Rubin