Gyöngy

A gyöngy a gyönyörű nő szimbóluma.

A gyöngyöket a művészek munkájának tartják. Jelentős a fényük, a szép formájuk és a nagyságuk. Fejlődésük egy élő szervezet belsejében történik. Egyedülállóak a drágakövek között, amelyek így keletkeznek. A gyöngy már több, mint ezer éve ismert. Főleg amiatt ismertek, hogy gyűjtik és keresik őket. Nem függnek össze a kitermeléssel.

A híres gyöngyök közé tartoznak: édesvízi gyöngyök, amelyeknek azonban kisebb az értékük, mint a tengeri gyöngyöknek. Akoya gyöngyök – szinte tökéletes alakjuk van. Krém, sőt fehér színűek.

Az édesvízi gyöngyöknek csodaszép fényük van és tartósság jellemzi őket. A fekete tahiti gyöngyök – a megmunkált gyöngyök között a legértékesebbek. Sötét szín jellemzi őket.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Alak: A gyöngyök különféle formákban találhatók meg. Ha a gyöngy az asszimetrikusak közé tartozik, annál nagyobb az értéke. Túlnyomórészt kerekek, de más formákban is kialakulhatnak. A legpreferáltabbak közé tartoznak a kerek formák.

Fény: A gyöngyház a gyöngyök tökéletes, finom formáinak a megnevezése. Megtalálhatjuk a kagylókban és a gyöngyökben. Ha rossz a fényük, mattnak néznek ki. Ha a fény fémesen hat, akkor ezek a gyöngyök a legbecsesebbek közé tartoznak.

Szín: A legdrágább gyöngyök közé tartozik az arany színű és a rózsaszín felszínű gyöngy. Az általános színek közé tartoznak: krémszín, arany, rózsaszín, fekete, ezüst, szürke. Minden egyes szín kiveszi a részét a gyöngy árából. Az általános színek olcsóbbak, mint azok a színek, amelyek a gyöngyöknél szokatlanok.

Orient: Ha a gyöngy orienttel rendelkezik, akkor az értékesebbek közé tartozik, mint nélküle. Ez egy szín, amelyet a színek szivárványának, színjátéknak nevezünk.

Gyógyhatások

A gyöngyök főleg amiatt ismertek, mert a nőnek, a női szépségnek értelmet és megfontolást adnak. Többnyire arról híresek, hogy taszítják a negatív energiát. Szépségük a női szépséghez hasonlatos. Védelmezi az embereket a negatív hatásoktól és a rossz energiától.

A felhasználás módja és kezelése

A gyöngyök jellemző tulajdonsága, hogy fényesítik őket. Ennek a módszernek az alapján a gyöngyöknek szerkezetet adnak és a felszínüknek pedig fényt. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a gyöngy hatása gyönyörű, áttetsző fehér szín legyen, akkor úgymond ki kell fehérítenünk. A fehérítés ennek a módszerének köszönhetően az összes gyöngy hasonló kinézetű.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

A múlt utal arra, hogy a gyöngyöket sárkányok őrizték. Többnyire a gyöngyök a sárkány szájában voltak, amely egész testével védte azokat. Ha valaki meg akarta szerezni a gyöngyöt, először meg kellett ölnie a sárkányt. Ha a gyöngyök az óceánból keltek ki, feltárták a héjukat, hogy megszerezzék az égi harmat cseppjeit. Így keletkezik az a gyöngy, amelynek árnyalata az égi harmathoz hasonló.

Ára és népszerűsége

A gyöngy szépségét főleg a fény és a ragyogás tükrözi. Felszíne alapján megállapítható, hogy milyen minőségű a gyöngy. Ha a gyöngy túl vékony, vagy rossz gyöngyrétegződés jellemzi, ez rögtön megnyilvánul a tökéletlenségében. Ebben az esetben az értéke kisebb. A mai világban találkozhatunk jó minőségű, de kevésbé jó minőségű gyöngyökkel is. E tényező alapján állapítják meg az árukat is. A gyöngy értékeléséhez fontosak a következő tényezők: fény, nagyság, forma, szín, a gyöngyház és a felszín minősége.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

krémszín, zöld, kék, fehér, fekete, szürke, piros, narancssárga, színtelen

Fajta

szerves

A súly, amelyben mérik

2,65

Keménység

a Mohs-skála szerint eléri a 2,5 - 4,5 számot

A csíkok színe

a fehér színük ismeretes

Fluoreszcencia

fehér gyöngyök: kék, sárga

Törésindex

1,530 sőt 1,685

Kristálytani készlet

rombuszos, szerves

Vegyi összetétel

kalcium-karbonát, CaCO3

 

Története és fellelhetősége

A La Peregrin a világ leghíresebb gyöngyei közé tartozik. Vonzereje Amerikából származik. Alakjával a galambtojásokra emlékeztet. A tulajdonosai, akik birtokolták, Nagy Britanniából és Spanyolországból származtak. Elizabeth Taylor volt az utolsó tulajdonosa.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Gyöngy