Cirkon

A világon arról híres, hogy a gyémánt „testvére“.

Ez a kő majdnem a legöregebb az egész bolygón. Történelmi jegyzetek bizonyítják, hogy idősebb, mint a hold. Amennyiben a színezetéről van szó, ez többnyire egyenetlen és különféle színekből áll. Ha tóriumot és uránt tartalmaz, teljesen megváltoztathatja a színezetét. A legpreferáltabb, ilyen fajtájú kövek közé tartozik a kék árnyalat. Láthatjuk még sárga, lila, barna és piros színben is. Segít azoknak, akik éjszaka nem tudnak aludni és védi azokat, akik elhatározták, hogy valahová messze utaznak kirándulni.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: Főként melegítéssel kezelik. Ennek alapján megváltoztatja a színét és az alakját. Többnyire a megmunkálástól függ az ára is.

Szín: A legtöbbet vásároltak és a legdrágábbak közé tartozik a kék cirkon. Megtalálhatja azonban sárga és piros színben is. Az ismertek és a kedvező árúak közé tartoznak a barna cirkonok.

Tisztaság: Olyan tisztaság van benne, amely az embert megszemélyesíti.

Gyógyhatások

Erős gyógyhatásairól ismert. Többnyire azoknak segít, akik jelentős ideges viselkedésben szenvednek. Képes javítani és kiegyensúlyozni az aurát. Ha ez a kő az Ön birtokában van, azt rebesgetik, hogy Ön érzékenyebb és empatikusabb lesz az emberekkel szemben. Amennyiben konkrét betegségekről van szó, segít a különféle allergiáknál, májproblémáknál és bőrbetegségeknél.

A felhasználás módja és kezelése

A briliáns megmunkálás azokban a drágakövekben megy végbe, amelyek színesek. Ha azonban helyesen és precízen csiszolják, eléri a kívánt hatást és megőrzi a természetes kinézetét, amellyel nagyobb értéket szerez. A nagyon törékeny kövek közé tartozik. Nagyon óvatosan kell bánni vele és védeni kell. Ezek a drágakövek pontos gondoskodást igényelnek, csak így tudják kinyilvánítani a gyógyhatásaikat.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

Sok más kőhöz hasonlóan, ez is a hatalma és történelme miatt ismert. A tulajdonosának kellemes, nyugodt álmot és egészséges, józan fejjel történő megfontolást garantál. Ha azonban Ön nem hisz ebben a kőben, akkor nem használ. Ha valóban hisz benne, csodálatos hatással van az Ön emlékezetére is és növeli az önbizalmát. Nem csak a tulajdonosait védelmezi, hanem az eladóit is. Elismerést szerzett a kőfaragóknál is.

Ára és népszerűsége

Ára a többi kő árához hasonló. Főleg a kő megmunkálásától és színétől függ. Nagyon kedvelt drágakő a gyógyhatásai miatt.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

zöld, szürke, barna, pirosasbarna, színtelen, kék, piros

Fajta

szilikátok

A keménység, amelyben mérik

7,5

Keménysége

a Mohs-slála szerint eléri a 7,5-ös számot

A csíkok színe

fehér

Fluoreszcencia

nincs

Törésindex

akár, 015nε = 1,920-1,960, nω = 1,967-2

Kristálytani rendszer

tetragonális

Vegyi összetétel:

kémiailag feldolgozott cirkónium-szilikát (ZrSiO4)

 

Története és fellelhetősége

A múltban az alacsony keménysége miatt ismerték. Ezt a követ többnyire a gyémánt pótlásaként használták. Az összes kő közül éppen ezt árulták annak pótlásaként. Amikor helyettesítette a "kubikus cirkónium", ez egy következő kellemetlen megállapítás volt a drágakövek ezen csoportja számára. Sajnos sokan árusították, ugyanis az ára jelentősen alacsonyabb, mint a valódi gyémánté. Ennek köszönhetően egy olcsóbb lehetőségről van szó. A legidősebb cirkon 3,4 milliárd éves.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Cirkon