Tippek a tökéletes baby shower, azaz babaváró bulihoz + letölthető játékok

A legjobb inspirációk a kismamának és a várva várt babának szóló babaváró buli megszervezéséhez!


Mézeskalácsok baby felirattal

Szeretne a barátnőjének babaváró ünnepséget szervezni, de azt sem tudja, hogy fogjon hozzá? Az ötleteink segítenek abban, hogy aranyos ajándékok tömkelegével árasszák el a kismamát, a vendégeket pedig érdekes és üde programmal szórakoztassák. 
„A „Baby shower“ tulajdonképpen egy olyan parti, amelyet az új családtag közelgő megszületésének tiszteletére szerveznek. Valamint annak is egy módja, ahogy a rokonok és a barátok a jövendőbeli szülőknek segítenek mindent megszerezni, amire a baba megszületése után szükségük lesz. Végtére is, a gyerekeknek rengeteg dologra van szükségük, és a lista meglehetősen hosszú és költséges lehet!

Letölthető: Baby shower játékok


A legújabb divathóbort?

Dehogyis! A születés, általában az elsőszülött gyermek megszületése ünnepének eredetét nem könnyű meghatározni, azonban egyes történészek úgy vélik, hogy az első ilyen ünnepek még az ókori Rómából erednek, mások szerint a kezdetük a múlt század negyvenes éveinek Amerikájába tehető. Az újszülöttek mindig is öröm és ünneplés forrásai voltak - azonban a múltban ezek az ünnepségek nagyon különböztek attól, amit ma ismerünk. Így vagy úgy, a „baby shower“ fő célja, hogy a jövendőbeli anyukát megajándékozhassák azokkal a dolgokat, amelyekre a baba megszületését követően szüksége lesz. Egyúttal a nő anyává válásának ünnepe is. Az eredeti szándék az volt, hogy a nő bölcs tanácsokat kapjon az idősebb és tapasztaltabb anyáktól az életről és az anyaságról.

Az ókori görögök és egyiptomiak különböző rituálékat hajtottak végre, hogy megünnepeljék egy új gyermek és anyja érkezését, amely során a különféle istenségeket is ajándékokkal látták el. A középkorban a gyermek keresztelője lehetőséget jelentett az újdonsült szülők megajándékozására. Rendszerint az ajándékok vallási jelentéssel bírtak, és általában a keresztszülők ajándékoztak. A viktoriánus korban nem beszéltek nyilvánosan a várandósságról, így az anyák csak a baba születése után kaptak ajándékokat. A viktoriánus „baby showers“ valójában teaestek voltak, amelyek játékokra és az újdonsült anyának szánt ajándékokra terjedtek ki.

Az elkövetkező évtizedekben ezek a „gólya partikként” is ismert ünnepségek egyre népszerűbbé váltak. Mindkét világháború során és után terjedtek el - elsősorban az USA-ban - hogy a háborús konfliktusok által okozott gazdasági nehézségeket követően lehetőséget teremtsenek a hozzátartozóknak a kapcsolatok megerősítésére és az újdonsült szülők megsegítésére.

Várandós nő lufikkal a babaváró buliban

Hogyan fogjunk hozzá?

Az etikett szerint, a bulit általában a jövendőbeli szülők egyik barátja szervezi, mivel illetlennek számíthat, ha maga a család kéri az ajándékokat vagy a pénzügyi hozzájárulást. Régen az illemnek megfelelően ezek a partik számos szabályt tartalmaztak, de napjainkban ezek betartása megengedőbb. Babaváró bulit már nem csak az elsőszülött gyermeknek rendeznek, sőt napjainkban a kismamákat már különféle személyek csoportjai is megajándékozhatják, például a munkatársak is, ami azelőtt nem volt gyakori. Nem jelent akadályt már a jövendőbeli apa, vagy más férfiak jelenléte sem, a család és barátok soraiból. Korábban a terhesség és a szülés tabu témák voltak, amelyeket csak a nők körében lehetett megvitatni. Napjainkban azonban egyre elfogadottabb - és elvárt -, hogy az apák is jobban bekapcsolódjanak ebbe. Végtére is, a várva várt baba hamarosan világra jön, és a babaváró buli csodálatos módja annak, hogy egy kis időt töltsenek szeretteikkel körülvéve még a nagy nap előtt!

Az is rendben van, ha a jövendőbeli szülők összeállítják az ajándékok listáját. Ez azoknak a vendégeknek hasznos, akik nem biztosak abban, hogy mit ajándékozzanak a kismamának, egyúttal segít elkerülni a különböző emberektől származó ismétlődő ajándékokat is.

 

 

 

Négy barátnő a babaváró bulin

Az ünnepség megfelelő helyének kiválasztása attól függ, hány vendéget hívnak meg. Ha kisebb ünnepség lesz, akkor akár az otthonában, vagy a kismamánál is tartható, akinek az ünnepség készül. Alternatív megoldásként választhatja a népszerű családi helyek valamelyikét a környéken, mint például a közösségi központok, teázók, szállodák, klubok, parkok, éttermek stb. A legfontosabb, hogy ne tévessze szem elől a kismama és kispapa preferenciáit, és olyan helyet válasszon, amely megfelel ennek az örömteli napnak a tervezett tevékenységeihez. A park vagy klub ideális lehet, ha sok szórakoztató játékot tervez. Ezzel ellentétben egy étterem vagy teázó alkalmasabb lehet egy nyugodtabb és elegánsabb „baby shower“ számára. A COVID-19 járvány idején népszerűvé vált a biztonságosabb online ünneplés is, amelynek előnyeit akkor is élvezhetik, ha az ünnepelt valamelyik rokona vagy barátnője egy másik városban él. Mivel egyetlen garantált szabály sem létezik, hogy mikor és hol kell tartani a bulit, ez a szervezőktől és a kismamával való megegyezéstől függ.

Ráadásul a „baby shower” akár a baba megszületése után is megtartható, amikor már a csecsemő is jelen van a bulijában. Azonban az ünneplés megtartásának leggyakoribb változata, hogy azt a várandósság második és harmadik trimesztere között tartják. Mivel a kismamának már van elképzelése arról, hogy mire lenne még szüksége a babakelengyéhez, és elegendő ereje is van, hogy a bulit teljes mértékben kiélvezze. 

Várandós nő és a barátnői a babaváró bulin

Mit szolgáljunk fel

Az a tény, hogy a várandós kismama nem iszik alkoholt, még nem jelenti azt, hogy nem lehet csodás italokat felszolgálni az ünnepségen! Válassza az alkoholmentes koktélok készítését és felszolgálását, vagy hozzon létre egy koktélbárt, ahol a vendégek elkészíthetik saját italukat a rendelkezésre álló összetevőkből. Manapság nem jelent gondot alkoholmentes bor vagy pezsgő felszolgálása, vagy a „mimóza” helyett virgin mojito, gyümölcs sorbet, sangria vagy „mom-osa” összeállítása. Ha a babaváró bulit az őszi/téli időszakban szervezik, italként akár alkoholmentes puncs is kínálható. Ezenkívül akár a színekre is alapozhat. Ha a várva várt baba fiú, például áfonyás mojitot szolgálhat fel, ha pedig kislány, akkor epres sangriát.

Alkoholmentes ital a babaváró bulin

 

Mivel a babaváró bulik többsége napközben zajlik, a közkedvelt késői reggeli, az ún. „brunch“, inspirációként szolgálhat az étel büféasztalos felszolgálásához. A késői reggeli azonban nem az egyetlen módja a frissítő felszolgálásának. Számos egyéb lehetőség is létezik, például aprósütemények, tematikus szendvicsek vagy a partifalatok. Számos ilyen egyszerű étel előre elkészíthető, így az akció napján nem kell beleőrülni a tennivalókba.

Torta és édességek a babaváró bulin

 

Például különféle édességek készíthetők elő szép tematikus tálalóedényekbe. Egy nappal korábban megsüthető a torta vagy sütemény, és az ünnepség napján már csak a friss gyümölcsöntetet kell hozzáadni. Ha elsősorban a vendégek jelenlétét szeretné kiélvezni, az előkészületekkel járó stressz nélkül, választhatja az étel- és sütemény házhosszállítást is, vagy az ételt előre megrendelheti az étteremben.

Rózsaszín és türkiz cupcakes

Pelenkatorta

A kismamának elkészítheti az egyre népszerűbb pelenkatortát. Az összeállítása nem sok időt vesz igénybe. Ízléses és nagyon praktikus a jövendőbeli szülők számára, mivel pelenkából sosincs elég. Az elkészítéséhez szüksége lesz egy darab kartonra, a konyhai papírtörlő hengerére, elegendő pelenkára, szalagokra és plüss játékra a díszítéshez. A kartonból vágjon ki egy köralapot, és a közepére ragassza rá a konyhai papírtörlő hengerét. Tekerje fel és egyesével kösse össze a pelenkákat, majd helyezze el azokat a henger körül. Alakítson ki így több szintet belőlük. Ezután tegyen a tetejére plüss játékot vagy más díszt, és tekerje be a pelenkák minden szintjét szalaggal, hogy lefedje az egyes pelenka tekercsek kötőzsinórját. És voilá - kész a pelenkatorta!

Kék és rózsaszín pelenkatorta

De nem kell megállnia a pelenkatortánál. A jelenlévő vendégek számára ajándék édességeket is készíthet egy kis pólyásbaba formájában. Ez olyan babaváró buliba is alkalmas, ahol kiderül a baba neme.  Ezek elkészítéséhez csokoládé, rózsaszín vagy kék szalvéta, ragasztó, műanyag „biztosítótű”, mini műanyag cumik és kinyomtatott kis babaarcok szükségesek. Ezenfelül néhány pár gyermek zokni és szalag a dekorációhoz.

Helyezze a szalvétát egy sima felületre úgy, hogy gyémántnak nézzen ki. Tegye a csokoládét a szalvéta tetejére, és a szalvétát ragassza köré. A tetejére ragasszon a kis műanyag „biztosítótűt”. A kinyomtatott gyermekarcokat rögzítse a csokoládé tetejéhez. Ezután tegye az ilyen módon becsomagolt finomságot a baba zokniba, amelynek tetejét még bekötheti szalaggal.

Várandós kismama ajándékot kap a babaváró bulin


Játékok

Minden rendes házigazdának gondoskodnia kell arról, hogy a jelenlévő vendégek jól szórakozzanak. A fent említett frissítők mellett a „babaváró buli” során természetes, hogy különféle szórakoztató játékok is sorra kerülnek, amelyek felturbózzák a hangulatot, szórakoztatják a vendégeket és kellemes emlékeket hagynak. Néhányat elkészítettünk Önnek a szabályokkal együtt, amelyeket .pdf formátumban letölthet és kinyomtathat a vendégek számára.

Bármely formáját is választja a babaváró bulinak, bízunk benne, hogy tanácsaink megkönnyítik az előkészítését és a vendégek remekül szórakoznak majd. De elsősorban azt reméljük, hogy a kismamának örömteli és felejthetetlen napja lesz, amelyet majd évekig emlegetni fog.

 

Készítettünk egy letölthető PDF-fájlt, amelyet szórakoztató programként használhat fel a babaváró bulin.

Letölthető: Baby shower játékok


A gyermeknek szóló kívánságok

A gyermeke még meg sem született, mégis álmok, kívánságok és elképzelések ezreivel várja. Tudja meg, mi minden szépet kívánnak a gyermekének a vendégei ezzel a kedves és szórakoztató játékkal.

1.lépés
Nyomtassa ki a kérdéseket tartalmazó papírlapot minden vendége számára. Saját kérdéseket is kitalálhat, vagy felhasználhatja a PDF-ben található kérdéseket.
2.lépés
Minden vendégnek be kell fejeznie a mondatokat a papíron. Buzdítsa arra a vendégeket, hogy a mondatokat viccesen és szentimentálisan egészítsék ki.
3.lépés
Amikor mindenki végzett a kitöltéssel, kérje meg vendégeit, hogy fokozatosan olvassák el válaszaikat, egyik a másik után. Ha interaktívabbá szeretné tenni ezt a tevékenységet, a többi vendég kiválaszthatja a legjobb választ az egyes kérdésekre. Az a vendég nyer, aki a legtöbb pontot szerezte a többi résztvevőtől.
4.lépés
A kitöltött lapokat összegyűjtheti és emlékként csatolhatja a gyermekek emlékkönyvéhez. 

Játék a babaváró bulin - a gyermeknek szóló kívánságok


Kvíz a szülőkről

Avagy ki ismeri a legjobban a szülőpárost. Ezt megtudhatja egy olyan játék segítségével, amely biztosan elszórakoztatja Önt és vendégeit is.

1. lépés
Készítsen válaszokat a PDF-fájlunk kérdéseire partnerével, vagy készítse el saját kérdéseinek listáját.
2. lépés
A kinyomtatott kérdéseket ossza szét a vendégeknek, akiknek az lesz a feladata, hogy minden kérdésnél bekarikázzák a megfelelő szülőt.
3. lépés
A legtöbb helyes választ adó vendég nyer.

 

Játék a babaváró bulin - kvíz a szülőkről


Találd el az árát 

Ha szokott amerikai gyártású filmeket és sorozatokat nézni, már biztosan hallott a Price is right játékról, ahol a versenyzők a különféle termékek árát igyekeznek eltalálni. Szórakoztassa vendégeit ennek a népszerű televíziós játéknak a kis otthoni változatával.

1. lépés
Még a vendégek érkezése előtt keressen az interneten 10-20 dolgot, amelyek szorosan kapcsolódnak a gyermekekhez és az anyasághoz. Készítettünk Önnek egy listát a termékekről hozzávetőleges árakkal, de nyugodtan készíthet saját válogatást is. Ne feledkezzen meg a győztesnek járó díjról sem!
2. lépés
Nyomtassa ki a képeket a kiválasztott termékekről, vagy mentse el ezeket, hogy bemutathassa a televízió képernyőjén. Jegyezze fel az egyes termékekhez tartozó hozzávetőleges árat és leírást.
3. lépés
Osszon szét a versenyzőknek papírt, amire feljegyzik az árakat, majd fokozatosan mutassa meg nekik a termékeket az előkészített leírással.
4. lépés
Minden termék után szólítsa fel a versenyzőket, hogy olvassák fel a tippjeiket. Jegyezze fel, ki volt a legközelebb a termék valós árához, vagy adjon ennek a személynek csokoládét vagy édességet minden helyes válaszért. Aki a legtöbb pontot/csokoládét kapja, az lesz az elkészített fődíj nyertese. 
 

A termékek listája és hozzávetőleges árai 2021-ben

Havi pelenka csomag újszülöttek számára 240 db: 17 000 Ft

Játék/„nyunyóka”: 11 000 Ft

Bébiőr: 36 000 Ft

Pelenkakiütés elleni krém 400g: 5 500 Ft

Tápszer 6x45g: 2 500 Ft

Elektromos mellszívó: 58 000 Ft

Mózeskosár (natural): 22 000 Ft

Gyermek ortopéd cipő, 8 méret: 18 000 Ft

Baba nadrág állati motívummal: 2 500 Ft

Terepjáró sportbabakocsi: 295 000 Ft

Plüss játék mesebeli motívummal 35cm: 5 500 Ft

Futóbicikli: 17 500 Ft

Montessori gyermek mászóka: 72 700 Ft

Anti-kólika cumi 2db: 2 900 Ft

Könyv a szülőségről: 6 500 Ft

Babaolló: 1 000 Ft

Pelenkázó asztal komóddal: 54 500 Ft

Autós gyerekülés 9-36 kg: 16 300 Ft

Elektromos rezgő pihenőszék: 32 700 Ft

Szilikon előke: 1 000 Ft