Minden, amit érdemes tudni a keresztelőről

A keresztelő a hit útjának kezdete, a szertartás napja különleges a család és a közeli barátok számára. Ha a közeljövőben keresztelőt tervez, itt minden kérdésre választ kap az előkélszületekkel és menetével kapcsolatban.


Szülők a csecsemővel keresztelőn

A keresztelés története

A vízzel való keresztelés a megtisztulást és az új életet jelképezi, első lépés és egyben feltétele a hit és az örök üdvösség felé. A szertartás és a keresztség közismert Keresztelő Szent János nevéhez fűződik. Az isteni beavató szentség, kezdeti felvételének szokásos formája saját lelki mozgalma volt, vízbe merítéssel beiktatja a keresztség felvevőjét a hívő közösségbe. János által végzett keresztséget a kereszténység a kezdetektől fogva átvette. Ennek a vallásnak a korai szakaszában a keresztség túlnyomórészt a felnőttek számára történt, mivel hosszan tartó böjt előzte meg, de a gyermekek megkeresztelésére vonatkozó utalások szórványosan megjelentek a Krisztus utáni második század óta.

Kisgyermek a keresztelőn

A keresztelési szertartás menete az idő múlásával változásokon esett át, ennek eredménye az is, hogy a szertartást felkészítés előzi meg, amely hetekig is eltarthat, a lelkész vezetésével. Résztvevői a szülök, keresztszülők és maga a keresztelendő is.  Ahogy a kereszténység vallásokra ágazódott, a keresztség értelmének némileg eltérő értelmezései jelentek meg – az eredendő bűn eltörlésétől az ördögűzésen és Isten testének befogadásán keresztül egészen az élet hátralévő részének Istennek való átadásának ígéretéig. 

A katolikus egyház modern felfogásának egyik érdekessége, hogy a vízzel való megcsepegtetés, bár népszerű és leggyakrabban alkalmazott, nem kizárólagos formája a keresztelésnek. Merítés vagy akár leöntés is megengedett. A keresztséget bizonyos körülmények között nem is végezheti el a pap. Drámai helyzetekben, amikor a kereszténységre váró közvetlen halálveszélyben van, a keresztséget egy hétköznapi hívő is elvégezheti.

A gyermek megkeresztelése vízzel


A gyermek keresztelése szentelt vízzel

A keresztelkedések menete

A keresztség szentsége a Római Katolikus Egyházban előírt szervezett szerkezettel rendelkezik, bár különféle változatai általánosak és megengedettek. A köszöntés után a pap általában megkérdezi a gyermek keresztnevét, ahogy szüleinek, keresztszülőinek is, hogy megismerjék a hitélettel járó kötelességeket, és a homlokon lévő kereszt feltüntetésével fogadja a gyermeket a gyülekezeti közösségben. Ezt követi az istentisztelet és az egész összegyűlt közösség közös imái, amelyekbe belefoglalhatók a szülők által lelkésszel előre megbeszélt Istenhez intézett imákat. Az istentisztelet lezárása a szentekhez való könyörgés tartozik, beleértve azt is, aki a keresztelő nevét elfogadja. Ezután a pap imádkozik a gyermekért, és a megkeresztelendőnek olajjal megkeni a mellkasán.

Keresztelő gyertya

Magát a keresztelés szertartását a lelkész valósítja meg. Megáldja a tiszta vizet, amitől szenteltvíz lesz, a gyermeket pedig meghinti, vagy enyhén meglocsolja. Azonnal felszólítja a szülőket, keresztszülőket, hogy újítsák meg fogadalmukat és hitvallásukat, és hivatalosan is megkérdezi, meg akarják-e keresztelni a gyermeket. Pozitív válasz után a gyermeket hivatalosan a következő szavakkal keresztel: "(Név), megkeresztellek az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében." a keresztapa vagy a keresztanya húsvéti gyertyát gyújt a lelkész kezében.

Indulás előtt még szükséges az áldozati ajándékok átadása (a szentmise utáni keresztelőn), vagy a szülők imája és áldása.


 Hogyan történik a felnőtt keresztelése

Felnőtt az a személy, aki elmúlt tizennégy éves. A keresztelésre való felkészítést egy pap vezeti, akivel a keresztelő néhány héttel-hónapokkal a szertartás előtt többször találkozik. Különbség a felnőtt és a gyermek megkeresztelkedése között az, hogy a felnőtt számára az öröklött bűn eltörlése mellett a saját bűneinek eltörlését is jelenti.


Felkészülés a keresztelőre

Bár a keresztelés menetét a pap irányítja, ez némi előzetes felkészülést igényel a megkeresztelt családjától. Mindenekelőtt a gyermek templomi megkeresztelésének feltételeit kell teljesíteni.

Melyek a következők:

 • Legalább az egyik szülő vagy törvényes gyám hozzájárulása.
 • Jogos remény (egyházi szempontból), hogy a gyermeket katolikus szellemben nevelik.
 • Keresztszülők kiválasztása.
 • Keresztelési katekézis (a lelkész által biztosított tanítás) szülőkkel és keresztszülőkkel.
 • A szülők gyóntatása. Pontosabban legalább az egyik szülő, mert a gyermek megkeresztelésére akkor is sor kerülhet, ha csak az egyik szülő tagja az egyháznak (egyházi esküvő nélküli gyermekkeresztelés is lehetséges).
 • A keresztelés időpontjának megválasztása és a pappal való megegyezés a templomban történő keresztelésről. A gyermek születési anyakönyvi kivonata, a szülőkre vonatkozó alapvető adatok és a lelkész engedélye szükséges, ha a keresztelés nem a lakóhely szerinti plébánián történik.
 • Szintén jó gyakorlat az egyházközség anyagi jótékonyságának átadása. Hogy mennyit adnak a keresztelésért, az a szülők dolga.

A gyermek keresztelése templomban

 

Keresztszülőség, életre szóló feladathoz szükséges feltételek és személyiségjegyek:

 • A keresztelők kiválasztása a szülők vagy maga a keresztelendő által.
 • A tizenhatodik életév betöltése (kivétel lehetséges).
 • A római katolikus hit, a bérmálás elvégzése/abszolválása, a legszentebb Eucharisztia elfogadása és a keresztény erkölcsnek megfelelő példaértékű élet. A keresztszülő nem válhat el, ha pedig házas, akkor egyházi házasságot kell kötnie.
 • Nem sújtotta semmilyen kánoni büntetés (egyházjogi értelemben vett büntetés).
 • Nem lehet a gyermek biológiai szülője.

A keresztszülők kiválasztásával kapcsolatos népszerű hagyomány az, hogy egy párt alkotnak (bár ez nem kötelező). Gyakran fontos szempont, hogy a keresztanya és keresztapa alkalmasak-e szülők pótlására, ha azokat végzetes következményekkel járó tragédia érné. Keresztszülők nélkül (legalább egy) nem lehet keresztelni.

A keresztelő gyertyát és a fehér inget is be kell szerezni a keresztelőkhöz (a keresztség két fő szimbóluma). A keresztelőingen általában a gyermek hímzett vagy díszítő írott neve, valamint születési és keresztelési dátuma található. Ennek a tipikus keresztelői ruhának erős szimbolikus jelentése van - a tisztaságot és a kereszténység legmagasabb eszményeit képviseli.

 

Keresztelő ing, takaró, gyertya és nyaklánc kereszttel

 

 

Keresztnévként előnyben részesítik a szentek nevét. Ideális esetben a szent alak a megkeresztelt ember példaképe is lesz, és olyasmi lesz, mint a mennyei védőszentje.

Az egyéb keresztelési szokások a templomban lezajlott hivatalos rész után általában otthon történnek, és magukban foglalják az ünnepséget, megvendégelést és a rokonok ajándékait. Egy tematikusan díszített keresztelő torta sem hiányozhat egyetlen ilyen ünnepségről sem.

Díszes fehér keresztelő torta


Ajándékok keresztelőkre

A keresztelőről nem hiányozhatnak az ajándékok sem, amelyeket a keresztség – az egyházi közösségbe való belépés és a lelki üdvösség útjának kezdete – tartós emlékeként választanak ki. Az eredeti keresztelési ajándéknak tehát meg kell felelnie a tartósság, az időtlen érték és a lelki-vallási szimbolika kritériumainak. Az egész rendezvény formai stílusához való hűséget is meg kell őrizni, és a keresztelőajándék maradjon klasszikusan elegáns, ne pedig túlságosan különc. Lehetséges, vagy akár elvárás, hogy a megkeresztelt idővel személyes érzelmi viszonyt alakítson ki az ajándékkal, ezért az ajándéknak, ezt figyelembe véve, célnak megfelelőnek kell lennie. Például minden bizonnyal helyénvaló előnyben részesíteni a személyre szabott darabokat az általános stílusban készült darabok előtt. 

Gyermek cipőcske, gyertya, kereszt és egyéb tárgyak keresztelőre

Ezek az attribútumok bizonyos típusú tárgyak – különösen a művészi tárgyak – első ránézésre alkalmasak keresztelői ajándéknak. Nem drága, de mégis fontos darabja lehet egy idézettel ellátott keresztelői képeslap. Ennek a kivételes ajándéknak megfoghatatlan, de nem kevésbé fontos része lehet egy írással ellátott képeslap, amelyet egy alkalmas keresztelői idézet egészít ki. Ez az idézet lehet például egy részlet a Biblia szövegéből, akár egy szenttől vagy vallásos gondolkodótól. Egy kényelmes keresztelési vers a vallási ihletésű költészetből is remek választás. Természetesen minden szövegnek nem kell csak a képeslapon maradnia, hanem különféle módokon (grafika, kalligráfia, metszet stb.) könnyen átvihető magára az ajándékra.

Érthető, hogy a konkrét és elméleti vallási motívumok tökéletesek a keresztelési ajándék céljára. Nálunk az esztétikai érték a lelki szimbolikával párosul, és a dekoráció mellett könnyen válik az ajándékból szakrális tárggyá, amelyet például a mindennapi otthoni áhítatban is fel lehet használni.


IZ20361


IZ4788M


IZ18015R


Keresztelő ajándék fiúnak

A kereszt, mint dísztárgy a bölcsőtől kezdve a gyerekszobán, tanulószobán és dolgozószobán át a családi kandalló feletti szuverén helyre mindenhová elhelyezhető. Hasonlóképpen, egy vésett bibliai idézettel ellátott zsebiránytű megfelelően vezeti a fiút egész életében. A Noé bárkájával együtt elkészített állatkészlet ismét egy generációról generációra öröklődő játék lesz. Jó választás lesz még egy jól megmunkált, kézzel kötött Biblia, egy fémbögre a keresztség nevével és emléknapjával, vagy egy képkeret ebből a ritka pillanatból.

A szent kereszt alkalmazása nem csak formai egyszerűsége miatt élvezhető, hanem az ékszerek közt is nagyon népszerű. A láncon lévő medálok az egyik nemesfém anyagkialakításában pontosan az a klasszikus decens darab, amiben megvan az a lehetőség, hogy a megajándékozott meleg, személyes kapcsolatot épít ki vele. Kiváló alternatíva egy gravírozott névvel ellátott karkötő, egy gyűrű (talán jobb egy nagyobb átmérőjű, hogy "életre szóljon"), kezdőbetűs mandzsettagomb vagy a keresztelés dátuma. 

 

 

Fehérbe öltöztetett gyermek keresztelőre készen


IZ23069


IZ13905


IZ23406


Keresztelő ajándék egy kislánynak

A díszes bőrborító Bibliára, névvel és dátummal ellátott talapzaton álló angyalszobrocska, gravírozott díszharang vagy tematikus hímzéssel ellátott, minőségi gyapjútakaró mind maradandó értékű ajándék.

A fülbevalók és a brossok tipikus ékszerei hölgyeknek, lányoknak és kislányoknak. Az arany különféle színeiben, az ezüst, a platina vagy más nemesfémek a keresztény erkölcsi eszméket szimbolizáló drágakövekkel kombinálva minden bizonnyal a hölgyek értékelni fogják a következő évtizedekben.

Kislány fehér ruhában keresztelőre


A keresztény hit különféle aspektusaihoz kapcsolódó drágakövek:

Zafír Zafír – Isten akarata, Isten fénye

Achát Achát – kapcsolat Istennel

Ametyst Ametiszt – isten királysága

Smaragd Smaragd – tiszta hit

Rubín  Rubin – alázat

Peridot  Peridot – isteni szeretet

Jadeit  Jadeit – isteni tudás

Boldog gyermek fehér ingecskében keresztelőre készen