Teljes útmutató egy környezetbarát esküvőhöz

A klímaváltozás a föld minden élőlényére veszélyt jelent.  Az első hatásai/következményei szerte a világban megfigyelhetők. A katasztrófa megelőzése érdekében elsősorban saját magunknak kell megváltozni. Környezettudatosan kell élnünk, minimalizálnunk kell a ökológiai lábnyomunkat, és meg kell próbálnunk a lehető legnagyobb mértékben odafigyelni környezetünkre.

 

A vőlegény átadja a menyasszonynak a karikagyűrűt

 

Kíváncsi vagy, mi köze van mind ehhez az esküvőtöknek? Egy átlagos esküvő 200-400 kg hulladékot és közel 65 tonna CO2-t termel. És mindezt egy nap alatt.

Szerencsére számos lehetőség létezik, hogyan tegyük emlékezetessé életünk egyik legfontosabb napját, úgy, hogy közben környezetbarátok maradunk. Tanácsainknak köszönhetően az ökológiái esküvő megtervezése nem kell, hogy bonyolultabb legyen, mint egy hagyományos esküvő.


Kis esküvő, kevés hulladék

Minta
 

Bár nagyon csábító lehet meghívni az összes ismerőst, családtagot, köztük összes unokatestvért, munkatársat és középiskolai osztálytársakat, az igazság az, hogy minél több vendéget hívsz meg, annál több hulladék termelődik, és annál nagyobb az ökológiai lábnyom.

Jól gondoljátok át, kik azok, akik a legközelebb állnak hozzátok, és nem tudnátok nélkülük elképzelni életetek nagy napját. Próbáljátok meg a vendég listát a lehető legrövidebbre fogni. Így nem csak a pénztárcátokat kímélitek meg, hanem a természetet is. Ráadásul egy kisebb esküvőn meghittebb a hangulat és jobban oda tudtok figyelni vendégekre.

Egy kisebb esküvőn a catering részét önerőből is meglehet oldani, amibe nyugodtan bevonhatjátok a családtagokat, vagy akár a vendégsereget is, ezzel csökkenthetitek a kiadásokat, a hulladék termelést ezzel ökológiai lábnyomot is.

 

 

Virág díszek az esküvői asztalon

 


Meghívók

Dísz
 

Ha meghívókat küldeni szeretnétek, fontoljátok meg az alternatív ökológiai anyagokra történő nyomtatást. Napjainkban a nyomdák már az újrahasznosított papíroktól kezdve a különféle újrahasznosított anyagokon át fát és hasonló anyagok széles skáláját kínálják. Használhatunk magvakkal ellátott papírt is, amely gyorsan lebomlik és ültetés, öntözés után különféle növényeket vagy gyógynövényeket növeszt.

Ha azonban a lehető legkíméletesebbek szeretnék lenni a természettel szemben, egyáltalán ne nyomtassatok meghívókat. Dizájnos meghívókat akár elektronikus formában is küldhettek.


Az esküvő helyszíne

Dísz
 
A megfelelő esküvői helyszín kiválasztásával környezetterhelését is csökkenthetitek. A helyiségeknek meg kell felelniük az alapvető szabványoknak, és energiahatékony technológiákat kell alkalmazniuk. Ezért a helyiség lefoglalása előtt tájékozódjatok arról, hogy üzemeltetőik milyen lépéseket tesznek az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. Tudjátok meg, hogy együttműködnek-e és milyen mértékben a helyi beszállítókkal a dekorációról és a teljes ellátásról.

Az esküvő helyszínének nem muszáj kimondottan erre a célra szolgáló helységnek, épületnek lennie. Egyre többen keresnek eredeti és nem feltűnő alternatív helyszíneket, elhagyott épületeket, tanyát vagy nagy kertes vidéki házat. Szép időben az esküvőt a szabadban is megszervezheti, például egy szőlősön.

Ha természetbarát esküvő mellett döntünk, és olyan helyet választunk, ahová minden vendégnek repülővel vagy egyénileg több tíz-száz kilométert autóval kellene utaznia, nagymértékben rontana az eredményen. Ezért fontos, hogy a kiválasztott hely a lehető legideálisabb helyen legyen, ami a távolságot illeti. Rossz megközelíthetőség esetén szervezzen olyan buszt, amely a násznépet egyszere szállítja a színhelyre, vagy készíthettek egy weboldalt, ahol a vendégek egyeztethetnek fuvart.

 

 

Olíva koszorúk esküvői székek díszeként

 


Dekoráció

Dekoráció
 
Pri výbere svadobných priestorov môžete ušetriť prírodu už tým, že vyberiete miesto, v ktorom sa prirodzene vyskytujú dekoračné prvky. Svadba zorganizovaná v skleníkoch plných rastlín sa postará o kvetinovú výzdobu, hostina na lúke pri starom vodnom mlyne vám poskytne romantiku, akú by ťažko pripravil aj ten najlepší svadobný dizajnér. / Helyszínválasztáskor azzal is védjük a természetet, ha olyan helyszínt választunk, ahol természetes dekorációk vannak jelen. Üvegházban megszervezett esküvő, amely telis-tele van szebbnél szebb növények vannak, vagy egy réten, vízmalom mellett, olyan romantikus, hogy egy profi dizájner is nehezen tudna ennél szebbet készíteni.

Ha úgy döntöttetek, hogy saját kezűleg készítetek dekorációt, a legokosabb megoldás, ha újrahasznosítható anyagokból készülnek, vagy legyenek olyan díszek, amelyek a jövőben bekerülnek az otthonotokba és újra felhasználjátok őket. Például asztaldísznek választhatunk gyertyatartókat, amiket aztán megtarthatunk, az asztal közepére pedig csak egy váza kell egy régi üvegpalackból egy virággal vagy egy csokor vegyes réti virágból. Arany vagy ezüst spray-el különlegessé tehetjük az üvegpalackot. Esküvő után dekorációkat oda is lehet ajándékozni emlékbe a násznépnek (pl. virágcserepek élő növényekkel, amelyek a banketten az asztalokat díszítették).

 

 

Egyszerű természetes asztáldísz

 

Virágok

Dekoráció
 
A virágokból készített dekorációk az esküvők nélkülözhetetlen díszei. Sok virág nagy beszállítóktól érkezik külföldről, és gyakran több ezer mérföldet tesz meg, mielőtt az asztalra kerül. Próbáljatok meg a helyi termelők virágait beszerezni, ezzel is csökken az ökológiai lábnyom. Magyarországon már sok olyan szezonális virágtermesztőnk van, amely eredeti és helyben termesztett. A helyitermelőket is tudjuk így támogatni. 

Érdemes megfontolni az elültetett virágokat és növényeket is, amelyeket az esküvő után megtarthattok, vagy ajándékba kaphatják a vendégek. Egyes cégek bérbe is adnak ilyen növényeket.

Ha vágott virág mellett döntötök, ne dobjátok ki azokat esküvő után. Vegyétek el a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, amelyek például az idősek otthonaiba helyezhetik át dekorációját.

 

 

Virág díszek az esküvőn

 

Étel

Dekoráció
 
Az étellel is megtudjuk védeni bolygónkat, annál is jobban, mint első hallásra tűnik. Sok ételt és italt távoli országokból importálnak, ezért javasoljuk, hogy ismét a helyi forrásoknál maradjatok.

Az menü sornak elsősorban magyarországi beszállítók szezonális zöldségeiből és gyümölcseiből kell állnia. Az állattenyésztés is nagy hatással van a természetre, ezért a legkörnyezetbarátabb, ha teljesen elkerüljük, és vegetáriánus, vagy még jobb, ha vegán ételeket szolgálunk fel. Ha azonban nem nélkülözheti a húst és az állati eredetű termékeket, keressen magyar farmokról származó biohúst.

Hazánk gazdag borokban minőségi, így a vendéglátásnak ezt a részét túl nagy ökológiái lábnyom nélkül is megszervezheti. Ha inkább a sört kedveli, Magyarországon az elmúlt években számos mikro sörfőzde jött létre, amelyek kiváló kézműves söröket kínálnak, amelyek a násznépnek biztosan ízleni fognak. Szinten nagy a választék szörpökből, ezekből finom üdítők készülhetnek. Ezeket akár a nagymamákra is rá lehet bízni. Ha mégsem vállalják, a szörp megvásárolható különféle magyar kistermelőktől is.

Minimalizáljátok az élelmiszer- és italhulladékot. Igyekezzetek csak annyi ételt készíteni, amennyit elfogyaszt a vendégsereg, és az esetleges felesleget csomagoljátok be a násznépnek. A svédasztalok közkedveltek, de általában sok el nem fogyasztott és elkezdett ételt jelent, ami a kukába kerül, ezért lehetőség szerint nélkülözzétek. Ha lehetőség van rá, inkább csapolt sör legyen felszolgálva, mint palackozott, ugyanez vonatkozik a borra is. A vendégek a nagyobb csapokból közvetlenül a poharakba csapolhatják saját üdítőitalaikat.

 

 

Esküvőre készített italok

 

Ruhák

Dekoráció
 
Menyasszonyi ruha, koszorúslányok ruhái, de a vőlegény és koszorúsfiúk öltönyei is általában csak egyszer használatosak, az esküvő után már csak a szekrényben porosodnak. Ezért ahelyett, hogy új darabokat vásárolnátok, inkább kölcsönözzetek. Nemcsak a természetet véditek meg ezzel, hanem a költségvetést is. Ha romantikusabb személy vagy, és ragaszkodsz ahhoz, hogy a nagy nap emlékei miatt az esküvő után is meg tartsd ruhádat, próbáld meg használtan vásárolni. Ha új ruhát szeretnél, varrasd meg a helyi szabókkal. Ezzel ismét csökkented az ökológiai lábnyomodat, és támogatod a magyar gazdaságot. Az esküvő után fontold meg ruha eladását vagy adományozását. 

 

 

A vőlegény átadja a menyasszonynak a karikagyűrűt a szertartás alatt


Ajándékok

Dekoráció
 
Az esküvők is az esküvők szerves részét képezik. Sokszor azonban a násznél nem tudja, mit is ajándékozzon, és olyan ajándékokat is adnak, amelyeknek az ifjú pár nem veszi hasznát. Ezért készíthettek online listát környezetbarát dolgokról, és olyan dolgokról, amelyek minden bizonnyal alkalmazást találnak a háztartásában. A násznép ekkor megállapodhat abban, hogy ki melyik ajándékot veszi meg, vagy akár közösen is kitalálhatnak egy nagyobb ajándékot. Viszont, ha úgy érzitek, hogy nincs szükségetek semmire, kérjétek meg a társaságot, hogy a nektek szánt ajándékot felajánlják jótékonysági szervezetnek.

Kerülje a felesleges dolgokat

Dekoráció
 
Hagyományok szerint a menyasszonyt és a vőlegényt rizzsel vagy konfettivel szórják meg templomból kimenet, viszont ezzel is ártunk a természetnek. Ha nem nélkülözheti az esküvők ezen lenyűgöző részét a fotókon, cserélje le a rizst vagy a konfettit környezetbarátabb, könnyen lebomló anyagokra. Remek megoldás – szárított levelek vagy virág szirmok.

Sok esküvőn léggömböket vagy repülő lámpásokat eresztenek az égbe. Amellett, hogy földetérés után lebomlásuk hosszadalmas, tüzet okozhatnak, és veszélyt jelenthetnek az állatokra, amelyek gyakran lenyelik a léggömbmaradványokat. Ezért gondoljátok át, hogy hasonló tevékenységeknek lesz-e helye az esküvőtökön.

A tűzijátékkal készített fényshow abszolút elképzelhetetlen egy ökológiai esküvő esetében. 

 

 

Esküvőre készült szárított virágok


Nászút

Dekoráció
 
Az ökológiai gondolkodás és cselekedetek nem érhetnek véget a nagy nap lezajlásával. Az ökológiai esküvő után a nászútnak is ebben a szelemben kell történie. Természetesen nem szeretnénk, ha feladná a csodás Bora Borát, de ha lehetősége van rá, válasszatok olyan üdülőhelyeket, amelyek a környezethez való pozitív hozzáállásukról ismertek. Vagy egyszerűen válasszatok egy nem mindennapi nászutat, például egy túrát.

Egy csodás és eredeti esküvő a környezet túlzott terhelése nélkül is megvalósítható. Bízunk benn, hogy elég inspirációval szolgáltunk ezzel a cikkel és nem csak önmagadért, hanem a minket körülvevő világért is felelősségteljesen léptek bele a közös életbe.