Menyasszonyi fátyol - hossza, történelme és hagyománya

Az esküvői fátylak ma már széles körben elfogadottak a menyasszony öltözékének kiegészítőjeként, nekik köszönhetően válik tökéletessé egy menyasszony megjelenése.


Menyasszony keringő hosszúságú fátyollal

 

 

Az esküvői fátyolnak számos különböző történelmi és kulturális jelentése van. Az ókori Róma idejére nyúlik vissza, amikor a menyasszonyokat tetőtől talpig fátyol borította, hogy elrejtse őket "a szellemek elől, amelyek el akarják rontani a boldogságát". Az emberek úgy vélték, hogy egy menyasszony fátyolban való bevonulása azt jelenti, hogy „szerény és érintetlen szűz”. A különböző patriarchális társadalmakban az emberek a fátylat használták arra, hogy megvédjék a menyasszony arcát a férjétől és a násznéptől. Amikor a fátylat eltávolították, az azt jelentette, hogy már nem az apja és a testvérei birtokolták.

Menyasszony csipke fátyollal

Különböző vallásoknál a fátyolnak más-más jelentősége van. A fátylak egy kis időre kimentek a divatból, végül Viktória angol királynő esküvője tette őket újra népszerűvé. Viktória királynő volt az első modern uralkodó, aki fátyollal kombinált fehér ruhában ment férjhez, amely évszázadokra meghatározta a menyasszony "klasszikus" külsejét. 


 

Fátyol igen vagy nem?

A hosszabb fátylak drámai kinézetet biztosítanak, és egyszerű eleganciát kölcsönöznek az esküvői megjelenéshez, míg a rövidebb fátylak frissek, és némi dinamizmust kölcsönöznek. Egy másik részlet, amelyet figyelembe kell venni, a "blusher", amely egy rövidebb fátyoldarab, általában a menyasszony arca előtt helyezkedik, amikor az oltár elé sétál. Sok modern menyasszony úgy dönt, hogy nem visel "blusher" fátylat, ezzel sincs semmi baj, ha szereti a hagyományosabb megjelenést.

Menyasszony köves fátyollal  az arcán „blusher”

 

Vannak menyasszonyok, akik úgy döntenek, hogy nem viselnek fátylat, amikor az oltár elé sétálnak vagy a szertartás alatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ki kell hagyniuk a fátyol által alkotott gyönyörű fotókat. Még akkor is, ha a menyasszony úgy dönt, hogy nem visel fátylat a szertartás alatt, a fátyol az „előkészítő” helyiségben jó választás, és fotózás egyik kedvenc kiegészítője.

Az esküvői fátyol hossza kissé zavaró téma lehet a menyasszonyok számára, mivel a különböző gyártók és beszállítók méreti kissé eltérnek, ahogy az elnevezésekben is lehet némi eltérés. Azonban határozottan létezik néhány szabványos fátyolhossz, amelyeket alább felsorolunk.

Nagymama fátylat helyez a menyasszonyra


Különböző hosszúságú menyasszonyi esküvői fátylak

 

 

Fátyol hosszának elnevezései

A rövidebb fátylat általában aszerint nevezik el, hogy a fátyol milyen messzire (nagyjából) nyúlik a testen. Például "derékhossz", "ujjhossz" stb. A hosszabb fátylat általában az esküvő helyszínéről nevezik el. Például "Chapel Length", "Cathedral Length". Minél nagyobb a templom, annál hosszabb a fátyol!
Minden hosszúságú menyasszonyi fátyolról készítettünk egy illusztrációt, ahol könnyen megnézheti, melyik fátyol lenne a legmegfelelőbb az Ön számára.

 

 Az alábbiakban megtalálja az egy- és kétrétegű fátyolhosszúságokat.


Menyasszony vállig érő fátyollal

Válig érő fátyol

A legrövidebb esküvői fátyolhosszúság. Ez szimbolikus elfogadása a hagyományoknak anélkül, hogy elnyomná a ruha szépségét. Az egyrétegű vállig érő fátyol a ruha tetején végződik, és egy csipetnyi finomságot kölcsönöz megjelenésének. A kétrétegű változatban egy kicsit több szövet van, ami szépen „ráül“a vállra. Ennek a rövid, ütős fátyolnak a mérete és formája tökéletes a rövidebb ruhákhoz. Egy réteg hossza kb. 50 cm, a dupla réteg hossza 45 + 50 cm.

Vőlegény menyasszonnyal könyökig érő fátyolban

Könyök fátyol

Egy másik nagyszerű választás azoknak a menyasszonyoknak, akik rövid fátylat keresnek, de sokkal elegánsabbat, mint a nagyon rövid vállig érő fátylak. Ez a hosszúság jól mutat az 50-es és 60-as évek vintage esküvői megjelenésével. A kétrétegű változat ebben a hosszban 50 cm-es pirosító fátyollal rendelkezik. Ha azt szeretnéd, hogy a fátyol az arc felett legyen, érdemes egy derékig érő fátylat választani, aminek kicsit hosszabb a felső rétege. Egy réteg hossza kb. 63 cm, a dupla réteg hossza 50 + 63 cm.

A menyasszonyt ölelő vőlegény

Derékig érő fátyol

Most elérkeztünk az esküvői fátyol hagyományosabb hosszúságához. Néha könyökhosszként is említik, ezért ellenőrizze a méreteket. Remekül passzol egy A-vonalú, természetes derekú ruhához. A fátyol alsó részének fel kell hívnia a figyelmet a derékra. Attól függően, hogy hol viseli ezt a hosszúságot – közvetlenül a feje tetején vagy közelebb a tarkójához –, a legtöbb menyasszonynál a derék körül fog ülni. Ha a ruha hátulja fűzővel vagy derékmagasság alatti részlettel rendelkezik, a csípő- vagy lábujjhossz (vagy hosszabb) megfelelőbb lenne. Egy réteg hossza kb. 76 cm, a dupla réteg hossza 61 + 76 cm.


Egy menyasszony ujjvégekig érő fátyollal

Fátyol az ujjvégekig

A csípőig és az ujjvégekig érő fátylak nagyon hasonló hatást keltenek. A teljes méretű, kétszintes, csípőig érő blusher fátyol mérete 76 cm. Ez egy gyönyörű, simuló hosszúságú, amiben könnyedén áttáncolhatod az éjszakát. Ha olyan fátylat választasz, amely középen összeráncolt, akkor a fátyolnak szép oldalsó részei is lesznek, amelyek szükség esetén a karok és a vállak köré ülnek. Ez a hosszúság nagyszerű lenne egy fűzős ruhához, mivel pont alatta érne véget. Egy réteg hossza kb. 91 cm, a dupla réteg hossza 76 + 91 cm.

Az ujjvégekig érő fátyol a tökéletes hosszúság sellő stílusú ruhákhoz. Ennek az az oka, hogy a fátyol az ujjbegyek szintjén ér véget, hogy a térd látható legyen a szoknyából. Remek kombinációja ezeknek az öltözködési stílusoknak és a fátyolnak. A kétrétegű ujjbegy fátyol sok menyasszony számára remek választás. Egy rövid fátyolnak még mindig elég hosszú ahhoz, hogy folyósnak és elegánsnak tűnjön. Egy réteg hossza kb. 106 cm, a dupla réteg hossza 76 + 106 cm.


Menyasszony keringő hosszúságú fátyollal

Keringő stílusú fátyol

A keringő hossza (néha balettként is ismert) alapvetően olyan hosszú, amennyire lehetséges anélkül, hogy a fátyol hozzáérne a padlóhoz. Ez a fátyol tökéletes minden menyasszony számára, aki egy hosszú fátyolra vágyik anélkül, hogy aggódnia kellene a manőverezés miatt. Pánt nélküli ruhákhoz vagy bokáig érő ruhákhoz is jó választás lehet. Az említett lehetséges előnyök mellett – a hosszú fátyol megjelenése minden cécó nélkül – az is lenyűgöz, ahogy a keringőhosszúságú fátyol közvetlenül a ruha uszálya kezdete előtt véget ér. Hatékony, ha például csipkeszoknyája van. Egy réteg hossza kb. 152 cm, a dupla réteg hossza 76 + 152 cm.


A menyasszonyt hosszú fátyol takarja

Földig érő fátyol

A földig érő fátyol, bár talán nem olyan népszerű, mint a kápolna vagy a katedrális, nagyszerű választás azok számára, akik uszály nélkül szeretnének teljes hosszúságú fátylat. Alkalmas szűk "boho" stílusú ruhákhoz, amelyek gyakran uszály nélkül vannak. A kétrétegű földig érő fátyol sok menyasszony számára jó választás. Az uszály effektus könnyen irányítható, a „pirosító” fátyolréteg pedig azt jelenti, hogy hagyományos fátyolfelemelést végezhet. A legjobb hatás érdekében a padlóig érő fátyolnak túl kell nyúlnia a ruha végén. Egy réteg hossza kb. 198 cm, a dupla réteg hossza 76 + 198 cm.


A menyasszony hátát puha, hosszú fátyol borítja

Kápolna hosszúságú fátyol

Messze a legnépszerűbb hosszúság a kápolna hosszúság. A fátyol nemcsak gyönyörűen néz ki bármilyen ruhával, hanem csodálatos fényképes kellékek is, amelyek sok szép pózolási lehetőséget biztosítanak a fotós számára. Lehet-e valami klasszikusabb menyasszonyi, mint egy arcfátyol? A leghosszabb hosszokat azért nevezték el kápolnákról és katedrálisokról, mert tökéletesen tükrözik e helyek csodálatosságát. Egy réteg hossza kb. 244 cm, a dupla réteg hossza 76 + 244 cm.


Menyasszony nagy csokorral és katedrálisig érő fátyollal

Katedrális hosszúságú fátyol

Némelyik ruhához csakis katedrális hosszúságú fátyol illik, és vannak menyasszonyok, akik kizárólag ezt a hosszúságot szeretnék. Ha mindig is egy ultrahosszú fátyol volt az álma, hajrá! A katedrális hagyományosan mindig is a leghosszabb esküvői fátyol volt. A ruha végén túlnyúló fátyol, különösen, ha az alján csipkerészletek vannak, a lehetséges legnagyobb klasszikus menyasszonyi stílus. Ha egy kápolna hosszúságú fátylat próbál párosítani egy katedrális hosszúságú uszállyal, akkor az jó pár centivel elmarad a ruha végétől, és kicsit furcsán fog kinézni. Egy réteg hossza kb. 290 cm, a dupla réteg hossza 76 + 290 cm. Az összes hosszúság közül a katedrális fátyol a leglenyűgözőbb, és minden vendégét biztosan elvarázsol.


Menyasszony királyi fátyollal

Királyi fátyol

Ha a királyi grandiózusról van szó, a fátyol királyi hossza felülmúlhatatlan. A királyi esküvők fenségét és eleganciáját idéző ​​fátyol hihetetlen hosszúságot és drámaiságot kölcsönöz egy esküvői ruhának. Általában több méterrel a menyasszony mögött húzódik, gyönyörű sziluettet és lenyűgöző benyomást keltve. Az akár 400-450 cm-t is elérő fátyol királynőhöz méltóan tökéletes hatást biztosít. A kétrétegű dizájn, a felső réteg körülbelül 76 cm-es dimenziójával, kifinomult és dinamikus megjelenést tesz lehetővé, amely kétségtelenül megfelel a menyasszonynak, aki csak a legjobbat akarja különleges napjára. Ne tántorítsa el, hogy ezeket a fátylakat többnyire királyi családok és hírességek hordják, ha egy kastélyban vagy egy gyönyörű, lenyűgöző lépcsőházzal rendelkező templomban lesz az esküvőjük, a királyfátyol tökéletes választás az Ön számára.


Még egy jó tanács

Az esküvői fátyol szélessége is nagy szerepet játszik az általános megjelenésben. A hosszú, széles fátyol sokkal drámaibb megjelenésű, mint egy vékony és keskeny, mivel teljesen körülveszi az uszályt, és lenyűgöző látvnyt hoz létre a földön.