Esküvői ülésrend

Az esküvőkre összeállított ülésrendnek óriási szerepe van, sőt az egyik legfontosabb dolog, amely nagyban befolyásolja a lagzi sikerét.  Tudja, mire kell oda figyelni a tervezés során?


Körasztalok kinti esküvőn

Kit hívjuk meg az esküvői asztalhoz?

Eljött az idő a vendéglista kidolgozására. Igyekezzen elkerülni a konfliktust a partnerével, és előre szabjon szabályokat, hogy kinek hány vendége legyen. Sok házaspár számára a költségvetés a fő meghatározó tényező a vendéglisták méretében. Ha már tudja, mennyit költhet az esküvőre, akkor előállhat egy olyan számmal, amelyet kényelmesen megengedhet magának.

Eljött az idő a vendéglista kidolgozására. Igyekezzen elkerülni a konfliktust a partnerével, és előre szabjon szabályokat, hogy kinek hány vendége legyen. Sok házaspár számára a költségvetés a fő meghatározó tényező a vendéglisták méretében. Ha már tudja, mennyit költhet az esküvőre, akkor előállhat egy olyan számmal, amelyet kényelmesen megengedhet magának.
Ha a menyasszony és a vőlegény szülei részt akarnak venni ebben a folyamatban, akkor valószínűleg a legjobb, ha hagyjuk, hogy ők is hozzászóljanak, különösen akkor, ha a segítenek az esküvő anyagi részében. Előfordulhat azonban, hogy határozottan kell fellépni, ha bármelyikük több meghívottat szeretne, mint amennyire a másik félnek lehetősége van. Kezdje a teljes létszámmal, döntse el, hogy kiket kell feltétlen meghívni (testvérek, legjobb barátok, nagynénik, nagybácsik és unokatestvérek), majd fokozatosan vegyék át további személyeket.

Feldíszített asztal fára festett számmal 

Legyen óvatos, amikor meghívja munkatársait. Remek megoldás, ha a nászútról való visszatérés után minden munkatárssal külön – külön szervezünk meg az utó partit.

A meghívásban egyértelműen meg kell határoznia a párok elfogadhatóságát. Például, ha olyan személyt kíván meghívni, aki hosszú ideje él párkapcsolatban párjával, érdemes mindkét nevet felvenni a meghívóba. 

Ha a költségvetése lehetővé teszi, megengedheti, hogy egyedülálló vendégei is hozzanak magukkal partnereket. Akár a meghívó szövegébe is beilleszthet egy erre utaló mondatott. Ha ez nincs belefoglalva, akkor egyértelmű, hogy a meghívó csak a meghívóban szereplő személynek szól.

Egyes jegyesek családi kötelezettségekkel néznek szembe - talán a menyasszony édesapjának van egy üzleti partnere, sértve érezné magát, ha nem kapna meghívót, vagy a vőlegény édesanyjának van egy ügyfele, aki meghívta őt egyik gyermeke esküvőjére, ezért adósának érzi magát, így szeretné viszonozni azt. Ha a költségvetése lehetővé teszi, ne habozzon meghívni a szülei barátait is. A jóakarat az élet része, és jó példa arra, hogyan mutassuk ki elismerésünket szüleinkkel szemben, különösen, ha beszálnak a költségvetésbe.


Kit hova ültessünk

Előrelépett az esküvő szervezésében, sikerült kiválasztani az esküvői fogadás helyét és a meghívott vendégek listájával is készen van, a következő lépés az ülésrend kialakítása. 

Letölthető: Ülésirend esküvőre

Ülésirend 80 személyes esküvőre

 

 

Nehéz lehet eldönteni, hová ültesse le barátait és családját, különösen, ha a személyek száma magasabb. Ön és partnere nagy valószínűséggel kitöltötte esküvői vendéglistáját azokkal az emberekkel, akik a leginkább számítanak önöknek, így annak eldöntése, hogy ki kap VIP státuszt, és ki kap helyet a hátsó részen, kis küzdelemnek bizonyulhat. Annak érdekében, hogy a tervezési folyamat stresszmentes legyen, és vendégei elégedettek legyenek, készítsen részletes esküvői tervet.

Több lehetőség létezik, de a legjobb módja az ülésrend elkészítéséhez toll és papír. Nagyobb (pl. Csomagoló) papírra rajzoljuk le az asztalok elrendezését (írjunk egy jegyzetet, hogy hány vendéget ültethetünk az adott asztalhoz), és írjuk fel a vendégek nevét öntapadós papírkákra. Ez lehetővé teszi, hogy könnyedén mozgassa az embereket, amíg kialakul a tökéletes ülésrend.

A násznép koccintása


Vegye fontolóra a többféle asztal

Az asztalok különböző formájúak és méretűek lehetnek, hogy a lehető legtöbb vendég férjen el. Az esküvőkön jellemző, hogy kerek asztalok vannak, amelyek nyolc -tíz fő befogadására alkalmasak, de ezen kívül sok más esküvői fogadás is létezik. Jelenleg sok pár hosszabb téglalap alakú asztalokat választ, a meghittebb ülésrend érdekében. Kerekasztalok használatával kisebb csoportokat hozhat létre. Amikor eldönti, hogy milyen típusú asztalokat szeretne a lakodalomban, gondoljon arra is, hogy milyen étkezési stílust tervez.

Mielőtt véglegesítené a vendégek elrendezését, pontosan tudnia kell, hogy hány vendég fér el egyes asztaloknál. Ha a teljes elrendezést többé -kevésbé felügyeli és kézben tartaj, gondoljon arra, hogy mindenki kényelmesen elférjen, meglegyen a kellő mennyisségű hely, és inkább számoljon több vendéggel váratlan vendégek esetén, hogy ne érjék meglepetések. Ne feledje, hogy bár úgy tűnhet, hogy "csak még egy ember", egy bizonyos ponton több szék nem fér el az asztal körül. Ne kövesse el ezt a hibát, mert nehéz kijavítani.

És ne felejts el elegendő helyet hagyni az asztalok között! Az egyes asztalok közötti minimális távolság kerek asztalok esetében 150 centiméter, téglalap alakú asztaloknál további körülbelül 15 cm. Ha azonban a körülmények lehetővé teszik, hagyjon több helyet az asztalok között, hogy a személyzet és a vendégek is kényelmesen járhassanak. Ha az asztalok a fal mellett vannak, akkor az asztal és a fal közötti tér fele elegendő. 

Esküvői körasztal hortenziával díszítve


Önök lesznek az ünnepség uralkodói

Látogasson el az esküvő helyszínére, és találja meg a tökéletes helyet az asztaluknak. Ezután tervezze meg, hova helyezze el a többi vendéget. Tudja meg, hogy Ön és partnere milyen asztalnál szeretne ülni. Ez lehet egy asztal kizárólag kettőjüknek, vagy egy nagyobb asztal au ifjúpárnak és közvetlen családtagjainak, vagy egy "U" alakú asztalsor, ahol csak Önök vagy közvetlen családja ül a rövidebb oldalon.

Főasztal az ifjú pár számára

A szülők általában egy asztalnál, a főasztalnál ülnek az ifjú házasokkal, attól függően, hogy a vőlegényhez vagy menyasszonyhoz tartoznak, de ennek nem kell dogmának lennie. Ez akkor jelenthet problémát, ha elvált szülőkről van szó. Ha feszültség van bizonyos kulcsfontosságú személyek között, fontolja meg, hogy van két asztal, amelyek egyformán közel vannak a főt asztalhoz, majd helyezze el mindegyik párt külön asztalhoz. Így senki sem érzi magát kényelmetlenül vagy hátráltatva. Egy másik lehetőség, hogy ugyanahhoz a téglalap alakú asztalhoz ülteti őket, viszont távol egymástól, az asztal két ellenkező végébe. 

Hosszú asztalok U alakban


Ki tartozik a VIP -vendégek közé?

Miután meghatározta az ideális helyet saját maguknak és szeretteinek, folytassa a tervezést más fontos esküvőre hivatalos személyek elhelyezésével. Kik ők? Család, tanúk, koszorúslányok és koszorúsfiúk.

Még ha ki is szeretné hagyni a szülőket a szervezkedésből, most eljött az ő idejük.  Ki más tudná jobban kit kivel lehet összeültetni a családban? Ha nem szeretne gyermekasztalt, hagyja, hogy a gyerekek a szüleikkel vagy nagyszüleikkel üljenek, hogy felváltva tudjanak ügyelni a gyermekekre.

Egyikük a koszorúslányoknak és a koszorúsfiúknak külön asztaluk lehet, ahol leülhetnek partnereikkel.

Névkártyák az esküvői asztalon


Hova ültessük a többieket?

A családtagok és a VIP vendégek rendezése után dolgozzon a többi résztvevővel. Azt szeretné, hogy az asztalnál ülő összes vendégben legyen valami közös, hogy legyen miről beszélgetniük az evés során. Próbálja őket kategóriákba osztani aszerint, hogy például volt osztálytársak, munkatársak, a menyasszony családja, a vőlegény stb. és ha nem férnek el egy asztalnál, ossza őket kisebb csoportokra.

A kerekesszékes vendégeknek vagy a nagyobb mozgásigényűeknek olyan asztalokhoz kell ülniük, amelyek vagy közelebb vannak a terem egyik széléhez, vagy közelebb a táncparketthez, hogy szükség esetén legyen elegendő mozgásterük.

 

Bízunk benne, hogy a fentieket figyelembe véve, vendégei jól fogják érezni magukat. Ha mégis sikerül valakiket egy asztalhoz ültetniük, akik nem igazán egymás szíve csücskei, ez még nem teszi tönkre az esküvőt! Ha tudja, hogy vannak olyan vendégei, akik valószínűleg problémákat okoznak, vagy egyszerűen nem tudnak együtt ülni (őket is meghívhatják), fordítson különös figyelmet az ülőhelyükre. De mindenki más több mint jó lesz. Annyi örömmel a szobában, nehéz savanyúan nézni az asztalra. 

Virágok, névkártyák és más dekorációk az esküvői asztalon


Vegye figyelembe a vendégek igényeit

Mielőtt gratulálna magának az esküvői terv elkészítéséhez, gondoljon vendégei egyéni igényeire. Az egyedülálló vendégeknek olyanokkal kell ülniük, akiket ismernek, vagy olyanokkal, akikkel közös érdekeik vannak - nem házasok csoportjával. A nagyszülők és az idősebb vendégek ne üljenek a zenekar vagy a hangszórók mellé, hanem biztosítson számukra  kilátást az ifjúpárra. Alternatív megoldásként jegyezze fel a vendéget, ha különleges igényei vannak (például étrend, vegetáriánusok stb.), hogy jelezze ezeket a kivételeket a személyzetnek és a szakácsoknak is.


Ülésrend

Ha már mindenkit sikerült elhelyezni, itt az idő, hogy a vendégekkel is ismertesse. Az egyik lehetőség, hogy minden asztalt névkártyával lát el, ilyenkor viszont fennáll a veszélye, hogy mindenki tanácstalanul fog járni az asztalok között, saját nevét keresve, ezért kicsit kaotikus lesz a kezdés. Jobb megoldás az, ha létrehozunk egy táblát, amely egyértelműen megmutatja, kinek hova kell ülnie. 

Tengeri tematikájú dizájnos ülésrend

Az egyik lehetőség az, hogy olyan szakemberre vagy barátra bízza a munkát, aki közel áll egy ilyen tevékenységhez. Ha azonban úgy dönt, hogy saját maga szeretné megtervezni, vagy legalábbis a dizájnját, akkor tudnia kell, hogy garantáltan mindenki megnézi, ezért fontos, hogy tökéletesen illeszkedjen a témához és az Ön által választott színpalettához, melyet az esküvőre választott. Tervezésekor, engedje szabadjára fantáziáját és kreativitását.

 

Az esküvő témája szerint válassza ki az anyagot, amelyből készülni fog. Rusztikus esküvők esetében alkalmas például régi fa használata, ha valamilyen hobbi vagy hivatás köti össze párjával, akkor használhatja azokat jellemző anyagokat és tárgyakat. De a természethez való viszonyát is bemutathatja, például élő virágok és hasonlók használatával. 

Asztalszám levélből arany keretben

 

 

Fontos, hogy a tábla teljesítse alapvető célját, és mindenki megtalálja a helyét. Ezért szánjon kellő figyelmet a betűtípus és a háttér kiválasztására. A könnyebb tájékozódás érdekében ne felejtsen el minden egyes asztalt megjelölni számmal vagy más azonosító jellel, amely megfelel az ülésrend tábláján lévő jelölésének.

Ülésrend spárgákon díszes rámában