Esküvői stílusok – hogyan válasszuk ki az esküvő témáját

Nem sikerült még kiválasztani a esküvőjük stílusát? Merítsen ihletet cikkünkből.


Modern esküvői stílus egy üvegmennyezetű szobában

 

Minden pár azt szeretné, ha a nagy napjuk nem csak nekik, hanem vendégeiknek különleges és felejthetetlen élmény legyen. Ezért az esküvő megfelelő témájának vagy stílusának kiválasztása nagyon fontos része a tervezésnek. 


Mi az esküvői stílus?

 

Az esküvő stílusa meghatározza az esküvő általános megjelenését, benyomását és esztétikáját. Különböző elemeket tartalmaz, mint például a színvilág, a dekoráció, a ruházat és a helyszín, amelyek együttesen összetartó és személyre szabott hangulatot teremtenek az eseményhez.

A párok kiválaszthatják az esküvői stílust, amely tükrözi személyiségüket, érdeklődési körüket vagy kulturális hátterüket, és útmutatóként is szolgálhat az esküvő részleteinek eldöntésekor.


Különbség a téma és stílus közt

 

Bár az esküvői stílus és az esküvői téma kifejezéseket néha felcserélhetően használják, van néhány különbség a kettő között.

Az esküvő stílusa meghatározza az esküvő általános megjelenését és hangulatát. Olyan elemekkel foglalkozik, mint a használt színpaletta, dekoráció, ruházat vagy helyszín. Az esküvői stílus megadja az esküvő alaphangját, és összetartó egységet teremt az egész esemény során.

Tipikus esküvői stílusok például a vintage, a rusztikus, a romantikus vagy a boho stílus.

Az esküvői téma szorosan kapcsolódik a stílushoz, de itt egy konkrét koncepció vagy ötlet, amely az esküvő során végigszőtt. A téma egy adott színen, korszakon, kulturális hagyományon vagy hobbin alapulhat. Az esküvői téma inspirálhatja az esküvő tervezési és dekorációs elemeit. Tipikus esküvői téma például a "Nagy Gatsby" vagy a "Grease - Pomádé" esküvő.

Tehát a téma konkrétabb, mint maga a stílus. Például a fent említett "Nagy Gatsby" téma kifejezetten a könyvhöz és a filmhez kapcsolódik, és több stílust is összekapcsol, mint például az "Art Deco", a "Vintage" és a "Glam".

Nézzük meg közelebbről a legnépszerűbb esküvői stílusokat. 


 

Romantikus esküvő

 

Természetesen már maga az esküvő romantikusnak tekinthető, de itt egy sajátos esküvői stílusról beszélünk, amelyet legtöbbször lágy púder, krém vagy pasztell árnyalatokba bújtatnak, és nem hiányozhat, a rengetek virág, főleg rózsa és bazsarózsa, gyertya és a pazar díszek sem.

Az esküvői ruháknak, klasszikusnak és időtállónak kell lenniük, lehetőleg hagyományos fehérben gazdag díszítéssel, mesebeli hatást keltve.

Egy romantikus esküvőn az terítés elegáns, ízléses terítékkel, kiegészítve a már említett virágdíszekkel és gyertyákkal. Klasszikus habzóbort, pezsgőt vagy habzó rozét szolgálnak fel, mely rózsaszínes színével tökéletesen illeszkedik a romantikus színpalettába.

És hol kell ilyen esküvőt szervezni? A kastélyok, kastélyok terei ideálisak egy romantikus esküvőhöz, de ha nem félünk a rossz időtől, akkor a szőlőültetvények vagy a nagy, gyertyákkal díszített kertek kültéri tere is kiváló választás lesz.

Romantikus esküvő rózsaszín tónusokban

Esküvői fogadás vintage stílusban

 

Vintage esküvő

 

A vintage kifejezés eredetileg a szüreti borra utalt, de mivel az emberek megszerették az évtizedekkel ezelőtt készült ruhákat, kiegészítőket és dizájner cikkeket, a szó jelentése kibővült, és ma már szinte bármire alkalmazzák a korabeli dizájnra, és leginkább a 20. század elejéhez kötik.

A vintage stílus elérésének egyik legegyszerűbb módja az esküvői ruhák, a smink és a frizura. Magától értetődik, hogy az esküvői stílusról is tájékoztasson minden esküvői vendéget, és kérje meg őket, hogy szigorúan tartsák be a korabeli öltözködési kódot. A kiegészítőket és a dekorációt a választott évtizedhez is hozzáigazíthatod, mely érintésben az egész esküvőd átviszik.

A vintage esküvők leggyakrabban választott évtizedei a múlt század 20-as éveinek art deco időszaka, de az 50-es, 60-as évek rock'n'roll időszaka is.

Válassza ki az esküvői ruhát annak a korszaknak megfelelően, amelyben az esküvője zajlik. Ne féljen merészebb darabokat vagy korhű jelmezeket választani.

A vintage esküvő ideális helyszíne az, amelyik az Ön által választott stílusban épült, vagy fontos társadalmi tér szerepét töltötte be azokban az években, amikor az esküvő stílusa zajlik. Előfordulhat azonban, hogy egy ilyen helyet nem könnyű megtalálni és lefoglalni, így minden más, korabeli stílusban kialakított tér is jól működik.


 

Art Deco esküvő

 

Az előző bekezdésben említettük az Art Deco esküvőt, de nagy népszerűsége miatt kicsit bővebben is kitérünk rá.

Ezt az időtlen stílust az 1920-as évek pompája és különcsége jellemzi. Gyakran hozzák összefüggésbe a Nagy Gatsby témájával, egy könyvvel, amelyet F. Scott Fitzgerald író írt. Nem hiányozhat belőle nagy mennyiségű arany elem, toll vagy csillogás.

A férfi dresskódot világos, kétsoros kabát, ing és nadrág alkotja. A fejről nem hiányozhat kalap sem. A Fedora kalapok vagy a szalma "boater" kalapok nagyon népszerű darabok voltak ebben a korszakban.

A nők viseljenek rojtokkal díszített flitteres ruhát, hajkiegészítőt vagy női kalapot, és a kesztyű sem maradjon le a kezükről.

Az Art Deco esküvői ruhák a részletekről szólnak. Az elterjedt minták közé tartoznak a gyöngyös ruhák, a geometriai ihletésű minták, a mintás csipke, a letisztult vonalak, valamint a sok arany és ezüst gyöngysor, amelyek a régi hollywoodi korszakot idézik.

Art deco stílusban öltözött ifjú házasok

Neonfények az esküvőn és emeletes torta virágos díszítéssel

 

 

Retro esküvő

 

A retro stílusú esküvő is érdekes ötlet. A retro esküvő a vintage esküvővel ellentétben a közelmúltban eltelt idő jegyében zajlik, a legkorábbiak a múlt század 70-es éveire nyúlnak vissza. A különbség az is, hogy milyen mértékű recesszióban lehet tartani egy retro stílusú esküvőt.

Egy vintage esküvőn jobban odafigyelnek a stílus elegáns megőrzésére, a retro esküvőn viszont szabadjára engedheti a fantáziáját a násznép, és a 90-es évek témájával beöltözhetnek, mondjuk egy fényes melegítő szettbe.

Különféle neonlámpák és táblák, művirágok és nagymamák lakásából beszerzet kellékek sem hiányozhatnak a dekorációból. Egyes üzletláncok retro termékeket is kínálnak, amelyeket különleges promóciós hetek keretében vásárolhat meg. Ha bevonatos szendvicseket és finom salátákat kínál vendégeinek, mint például tőkehal vagy "párizsi", bizonyára hosszú időkön át beszélnek majd esküvőjükről.  


 

 

Ekológiai esküvő

 

Ha Ön is azon emberek közé tartozik, akiknek érdeke a bolygó és annak jövője, akkor minden bizonnyal szeretne arra törekedni, hogy az esküvője a lehető legkisebb negatív hatással legyen a természetre. Ideális esetben az említett esküvők bármelyikénél követheti elhatározását. Egy kis erőfeszítéssel látni fogja, hogy a listánkon szereplő különcebb esküvők is elkészíthetők minimális klímaterheléssel.

Azt kérdezi, hogyan kezdjen hozzá? Van néhány tippünk az Ön számára. Készítsen dekorációkat újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból. Béreljen vagy vásároljon használt esküvői ruhát. Fontolja meg a vegetáriánus vagy vegán menüt, amely helyi beszállítók termékeiből áll. Szervezze meg az esküvőt azon a településen, ahol a vendégek többsége lakik, ideális esetben saját ingatlanán. Küldje el a meghívókat elektronikus formában. Kerülje a műanyag palackos italok fogyasztását. És végül, de nem utolsósorban, ne vásároljon fölösleges dolgokat.

További tanácsokat és tippeket olvashat a környezetbarát esküvőről szóló cikkünkben.

Egyszerű dekoráció minimalista stílusban egy ökológiai esküvőn

Színes virág és gyümölcs dekoráció az esküvőn

 

 

Színpompás esküvő

 

A legtöbb esküvő a lágy pasztell árnyalatok jegyében zajlik, de ha imádja a színeket, ne fogja vissza magát.

Használjon merész, élénk színeket a szertartás és a fogadás minden aspektusában, a virágdíszektől a koszorúslányok ruháiig és a vőfély nyakkendőjéig. A menyasszony választhat egy nem mindennapi színes menyasszonyi ruhát, vagy egyszerűen csak színes elemeket építhet be kiegészítőibe.

Akár az esküvői menü is lehet színes, a torta színes virágokkal vagy mintákkal díszíthető, a vendégek pedig színes koktélokat fogyaszthatnak.

Egy színes esküvő nagyszerű módja annak, hogy megünnepeljük egy pár szerelmét és egyéniségét, és olyan felejthetetlen eseményt teremtsünk, amelyre még évekig emlékezni fognak.


 

 

Kerti esküvő

 

Ha nem szeretne egy hatalmas, vendégekkel teli esküvőt, akikre amúgy sem lesz ideje, inkább egy meghittebb összejövetelt képzel el, akkor egy kerti parti stílus a megfelelő választás.

Az ilyen esküvők légköre kötetlenebb és lazább, az öltözködési kód kevésbé szigorú, és az esküvői asztalok otthonosabb terítéket kapnak.

Egy kerti esküvő alkalmával a hagyományos vacsora helyett lehet grillezés, dekorációnak elég a füzér, fáklya, gyertya, ha pedig van virágágyás a kertedben, azok szépen helyettesítik a vágott csokrokat.

Egy kerti esküvőnél azonban érdemes többször átgondolni a dátumot, és figyelni az időjárás-előrejelzést, nehogy keresztülhúzza számításait a rossz idő.

Boldogságkapu és székek készen állnak a kerti esküvői szertartásra

Boho menyasszony egy esküvői fotózáson a természetben

 

Boho esküvő

 

A bohó szó jelentése hazánkban nem igazán ismert, külföldön viszont már évek óta használják, a bohém stílus és a hippi stílus keveredését jelölve. A Boho a BOhemian HOmeless szavak rövidítése, ami lazán fordítható bohém hajléktalan vándor stílusnak.

A Boho esküvői témák a szabad szellemről, a hippi ihletésű szeszélyről és a textúrák és színek eklektikus keverékéről szólnak. A Boho esküvők lehetnek egyszerűek és tele barkácsolt kiegészítőkkel  amelyek pénzt takarítanak meg, és teret engednek művészi tehetségének kibontakoztatására. Egy ilyen esküvő szinte bármilyen költségvetésből megszervezhető, a pazartól a rendkívül korlátozottig. Ez a stílus mindenki számára vonzó, aki természetes, hétköznapi szépségre vágyik.

A bohó esküvői ruhák gyakran kényelmesek, lendületesek és könnyű bennük mozogni, ugyanakkor megragadják a bohém téma művészi és szeszélyes jellegét. A gyakori kiegészítők közé tartoznak a hajba szőtt virágkoszorúk, karkötők és hosszú nyakláncok.

Talán a leghíresebb a nyári zenei fesztiválok résztvevői számára a bohó stílus, ahol gyakran találkozunk így öltözködőkkel. Talán ez az oka annak is, hogy a bohó stílusú esküvők általában kertek, szőlőültetvények vagy parkok természetes tereiben zajlanak, amelyek némileg fesztiválterületre emlékeztetnek.


 

 

Rusztikális esküvő

 

Vidéken vagy természetben zajló esküvő, ahol a fa és a természetes anyagok, a zsákvászon, a szalma és a réti virágok dominálnak.

A rusztikus esküvő hangulatát a bőséges világítás erősíti gyertyák és lámpások formájában. A szalmakazalokat, egy régi kocsit, boroshordókat és a sztereotip vidéki élet egyéb elemeit gyakran használják dekorációként. A rusztikus stílus díszítőelemeit gyakran használják más stílusokban is, például a már említett boho stílusban.

Egy rusztikus esküvőhöz inkább a nem hagyományos esküvői ruhák tartoznak, kevésbé kifejező díszítéssel. Még a vendégek öltözködése is inkább lezser.

Az igazi vidéki hangulathoz egy nagy pajta, várrom, szőlő vagy borospince ideális helyszín egy esküvőhöz.

Rusztikus pajtaesküvő magas mennyezettel

Minimalista és ízlésesen díszítettt esküvői fogadás

 

 

Modern esküvő

 

A modern esküvő az egyszerűségről és a minimalizmusról szól. Előnyben részesítse a kifinomult, de trendi ötleteket a dekorációhoz és a divathoz, amelyek egy egyszerű színpalettában vannak rögzítve. A témának minden részletében következetesnek kell lennie, a gondosan megválasztott terítőktől a terítéseken át egészen a speciálisan elkészített koktélokig.

A menyasszony ruhája hagyományosan fehér legyen, de itt is van lehetőség a modernebb színvilággal való kísérletezésre.

Az étlap állhat különféle ételbloggerek ihlette ételekből, sőt trend az ilyen esküvőkön street food különlegességeket is felszolgálni.

Egy modern esküvő ideális terei a különféle loftok, ipari épületek vagy egy modern borozó.


 

Fényűző esküvő

 

Azok a párok, akik imádják a pompát, rikító színeket és a fényűző, pazar stílust, más néven glam stílust szerveznek ilyen esküvőt. 

Egy pazar esküvő bármilyen színösszeállításban lehet, de mindig a fehér szín az uralkodó. Legyen gazdag csillogó részletekben, gyertyákban és fényűző textúrákban, és nem hiányozhatnak a fémes hangsúlyos színek sem.

Az ilyen stílusú esküvőknek gyakran lenyűgöző részleteket tartalmaznak, például egy virágfal, szökőkút vagy személyre szabott funkciók, például ehető italdugók. A dekoráció az elegáns, modern atmoszférától a túlzott és extravagáns elemekig terjedhet.

A menyasszony ruhája is legyen a lehető legfényűzőbb. Függetlenül attól, hogy csillogó fejpántot vagy 3 méteres fátylat visel, kövesse a szívét, és alkosson meg egy egyedi megjelenést.

Fontos, hogy különleges szórakozást biztosítson a vendégeknek – például egy jól ismert zenekar élő előadását vagy tűzijátékot –, ezekkel biztos elkápráztatja a násznépet.

Egy pazar esküvő megszervezése nagy, sokszor hatalmas költségvetést igényel, így nem mindenkinek való. Az ilyen stílusú esküvők többnyire a kastélyokban kerülnek megszervezésre.

Fényűzően berendezett sátor magas mennyezettel és krémszínű esküvői dekorációval

DIY díszített üvegedény és palack virágokkal

 

DIY esküvő

 

Vagy „csináld magad esküvő” magyarul. Ez egy esküvői koncepció, ahol a legtöbb dekorációt, frissítőket tulajdonképpen mindent, ami eszébe jut, saját kezűleg vagy barátai segítségével készíti el.

Az ilyen esküvőknek természetes és egyedi hangulata van, hiszen a dolgok túlnyomó többsége szívből és az érintettek által készül, különösen erre az alkalomra.

Ha az egész esküvő kézművés stílusban zajlik, a hab a tortán lehet egy kézzel varrott menyasszonyi ruha, vagy valamelyik vendég által varrt ruha. Ha nem vállalja be saját ruhájának megvarrását, nyugodtan válaszd a hagyományos utat, és készíttesd el a ruhát profikkal.

A DIY esküvők alkalmasak alkotni szeretőknek, de szűkösebb költségvetéssel rendelkezőknek is, mivel az ilyen esküvők közvetlenül arra kérik Önt, hogy a nyaralóban, a nagyszülei házában vagy más, Önhöz szorosan kapcsolódó személyes helyen rendezze meg.


 

 

Tengerparti esküvő

 

A fehér homokos karibi tengerparton tett sétát minden bizonnyal több ifjú pár is megálmodta magának. A tengerparti esküvőket általában kisebb létszámú vendégi társaság számára szervezik, akik a szertartás alatt ülnek vagy állnak, szemben a virágos boldogságkapuval, míg a háttérben az azúrkék tenger nyújt lélegzetelállító panorámát.

A cipőt nyugodtan elfelejtheti egy ilyen esküvőn, csak egy felesleges kellék. A menyasszony egyszerű fehér ruhát, a vőlegény vászonnadrágot és inget visel. A hófehér homokon virágszirmokat szórhatunk, a későbbi órákban pedig égő fáklyákat ragadhatunk.

A szertartás után a lakoma a strand melletti pavilonokban vagy kabinokban folytatódhat, ahol a szertartás zajlott.

A tengerparti esküvő előnye az is lehet, hogy az esküvőt közvetlenül a nászúttal kombinálhatja. Hátránya a magasabb vendégszállítási költségek és a hivatalos okmányok bonyolultabb feldolgozása, de manapság sok utazási iroda mindent elintéz helyetted.

Az ifjú pár a tengerparton

Táncoló pár népviseletben

 

 

Hagyományos népi esküvő

 

A magyar hagyományok jegyében az utóbbi időben egyre népszerűbbek a hagyományos népi esküvők.

A menyasszony és a vőlegény népviseletbe öltöznek, viszont a násznép nem köteles népviseletben megjeleni, mivel problémás lehet ezeknek a ruháknak a beszerzése. Az esküvő során, helyszínhez kötődő, összes néphagyományt igyekeznek betartani, vagy arról a környékről, ahonnan az ifjú házasok származnak.

A népi esküvő különösen alkalmas a dédanyáink hagyományaihoz közel álló párok és a folklórfalubeliek számára.

A népi esküvő ideális helyszíne a szabadtéri múzeumok, faluházak vagy hagyományos faházak.


Kreatív stílus 

 

Ha az Ön stílusa teljesen egyedi, és nem sorolható be más kategóriákba. Számos kreatív esküvői témát inspirálhatnak olyan szubkultúrák, mint a punk vagy a hip-hop, míg a képregényeket kedvelő párok Marvel vagy DC stílusú esküvőt tarthatnak.

Az esküvői esztétika az értelmezésről szól, saját témája vagy stílusa megalkotása lehetővé teszi, hogy személyiségéhez igazítsa a nagy napot.

Egy kreatív témával tökéletes alkalom nyílik arra, hogy a menyasszonynak egy igazán eredeti ruhát, a vőlegénynek pedig egy öltönyt találjatok ki, de ha nincs hozzá kedve, mindig választhatja a hagyományos esküvői ruhákat.

Hiszünk abban, hogy közelebb hoztuk Önt a legnépszerűbb esküvői stílusokhoz, és megkönnyítettük az Önnek legmegfelelőbb stílus kiválasztását. Szép és eredeti esküvőt, elégedett vendégeket és boldog házasságot kívánunk!