Zafír

Ez a drágakő gyönyörű kék színe miatt ismert. A rubin és a zafír nagyon hasonló drágakövek, de ne hagyja magát megtéveszteni. Ár tekintetében a drágább kövek közé tartozik, mivel rögtön a gyémánt után a legkeményebb kövek egyike. A zafír ismert már a múltból is a nemessége miatt. Jelentős királyi alkalmakkor, koronázásokkor is használták.Úgyszintén előnyben részesítik az olyan gyűrű vásárlását, amely ezt a kék drágakövet tartalmazza.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: A legenda által bekerült a köztudatba a csillagos zafír. A round zafírral együtt a legbecsesebbek közé tartozik. A vátozatos kövek egyike.

Szín: Ha a zafír sötét, magasabb az ára, mint a világos zafírnak. A legmagasabb árral a tintaszínű, vagy a túl sötét zafírokat értékelik. De a gyengébb árnyalatoknak is megvan az értékük, bár az ár szempontjából az alacsonyabban értékelt kövek közé tartoznak.

Tisztaság: A legértékesebbek és legtisztábbak közé tartoznak a kék zafírok. Színüket a finom zafír okozza. Selyemréteg jellemzi őket. De ha a réteg túlságosan selymes, ez szürke színt okoz. A drágakövekből a zafír sokkal tisztább, mint a rubin. Ennek a kőnek a legfontosabb tényezője a kék színe.

Gyógyhatások

A zafír már régóta ismert. Többnyire azok hittek benne, akik éjszaka féltek a rémektől és a szörnyektől. Az életbe bölcsességet, bátorságot és békét hoz. Sokak számára talizmán, akiket védelmez. A partnerek és a házastársak számára azért jelentős, mert megszilárdítja a hűséget és az őszinteséget a szerelmükben.

A felhasználás módja és kezelése

Kezelésük 1700 sőt 1800 °C-os hőmérsékleten megy végbe. Ez a folyamat néhány óráig tart. Ennek a felhasználásnak az alapján a színük sokkal gazdagabb. A zafírok leggyakoribb megmunkálása a hőkezelés módszere alapján megy végbe.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

A legismertebb legenda egy vadászt említ, aki a szépségével minden nő érdeklődését felkeltette. A szépsége miatt féltek kinyilvánítani a az iránta érzett érzelmeiket. Fegyverként bumerángot használt. Az óhajtott szépsége "Csillagocska" volt. Már első ránézésre elbűvölte a vadászt, aki beleszeretett. Az erdőben talált rá, amikor egy nap nem bírt elaludni. Egy gyönyörű éjszakán Csillagocska olyan alacsonyan találta magát, hogy megérinthette őt Dzhampal vadász. Állandóan őrá vágyott. Másnap Csillagocskát megtámadta egy állat. A vadász meg akarta menteni, ezért használta a fegyverét – a bumerángot. Megcélozta az állatot, de sajnos eltalálta Csillagocskát is és egy darabkáját letörte. Éppen eléje esett. Középen világított egy csillagocska, ami kék színű volt. Így kapta a csillagos zafír megnevezést.

Ára és népszerűsége

Ára és kezelése hasonlóan ingadozik, mint a többi kőnél. Nagyobb az értékük azoknak, amelyek természetesek. Ezeknél a drágaköveknél általában hőkezelés használatos, de ez azonban csökkenti az értéküket, még akkor is, ha a szín a hőmegmunkálás után kifejezőbb. A gyűjtők a gyűjteményeikben főleg a sárga és a kék színre büszkék. Áruk aránylag elég magas, de ez nem akadályozza meg a gyűjtőket abban, hogy ilyen ékszert tartsanak otthon. A leginkább preferáltak a liláskék színűek.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

kék, fekete, lila, zöld, rózsaszín, színtelen

Fajta

korund

A súly, amelyben mérik

3,95 sőt 4,03

Keménysége

a Mohs-skála szerint eléri a 9-es számot

A csíkok színe

fehér szín

Fluoreszcencia

kék zafírok - nincs

Törésindex

1,762 sőt 1,788 (+0.08, -0.04)

Kristálytani készlet

gúlák - háromszögletű, hatszögletű

Vegyi összetétel

alumínium-oxid (tímföld), Al2O3

 

Története és fellelhetősége

A mai korban ez a kő az eljegyzési gyűrűk jelentős eleme. Feljegyezték Diana, walesi hercegné és cambridge-i fejedelemnőnél is, aki Károly herceg felesége volt. A zafírnak megvan a maga történelme, amikor is kb. 300 évvel ezelőtt fedezték fel. A legnagyobb drágakövek közé tartozik az "India Csillaga". Amerikában található, a pénzügyi múzeumban.

 


 

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Zafír