Türkiz

A türkiz már az ókor óta ismert. Emberemlékezet óta ékszerként és gyógykőként használták. Neve valószínűleg a francia pierre turquoise-ből származik, amely török követ jelent. De a türkizt nem Törökországban termelik ki. A törökök kereskedtek ezzel a kővel, ők voltak a fő importőrei Európába.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

A vásárlásnál a következő három tényező fontos: csiszolás, szín és tisztaság.

Csiszolás: Néhány kivételtől eltekintve a drágaköveket még az emberiség legrégebbi időszakaiban sem használták nyers állapotban. Az első kezelések közé tartozik az inklúzió eltávolítása a felszínről és a fényesítés, hogy elérjék a kristály tökéletes kinézetét. Később kezdték el alkalmazni a csiszolást, hogy hangsúlyozzák a fénytörést és az ásványok csillogását. Az átlátszatlan ásványoknál és kőzeteknél, mint a türkiz, leginkább a laposra csiszolást és a fényesítést alkalmazzák. A türkizt nagyon könnyen ki lehet fényesíteni.

Szín: Ezeknek a féldrágaköveknek csak ritkán van tiszta kékeszöld színük. Gyakran kis barna, fekete vagy szürke foltok vannak rajtuk, amelyek úgy néznek ki, mint a pókhálók, ún. Mátrix. Ez a pókháló más kövekből származhat. Mint pl. a piritből. Az égszínkék történelmileg a legjobban értékelt, miközben a türkiz zöldes színét kevésbé értékesnek tartják.

Tisztaság: A türkizek nem tiszták, gyakran tartalmazzák a pirit, kaolinit vagy a wavellit inklúzióit.

Gyógyhatások

A türkiz a sámánok egyik köveként ismert. A sámánok, indiánok gyógykőnek tartották. Ezzel idézték meg az esőt, vagy a veszélyes víz legyőzésére használták (pl. vízesések, áradás ...), vagy abban az esetben, ha meg akarták magukat védeni kint a vihartól vagy a villámtól. Mindig úgy érzékelték, mint az erény őrzőjét, egyesek hitték, hogy képes elnyelni a negatív energiát. Az embereknek, akik viselik, sikert és szerencsét hoz. A türkiz pozitív hatással van a kommunikációra, argumentációra, segít nekünk jobb megoldást találni és megvéd a kritikától. Támogatja a határozottságot a munkában. Jó védelmező a gonosz ellen. A szerencse kövének tartják. Kedvező hatással van a reumatizmusra, a vesegyulladásra, a hörgőgyulladásra, a torokfájdalomra.

A felhasználás módja és kezelése

Ez a kő a teltségig impregnált különféle olajokkal, gyantákkal vagy más kémszerekkel. Néha hővel kezelik. Óvatosan kel bánni vele és védeni kell. Mindezen ékességek pontos gondoskodást igényelnek, hogy megnyilvánulhassanak a gyógyhatások.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

A türkizt már az egyiptomiak is használták, Kállay-nak nevezték. A törökök úgy hitték, hogy védi a lovakat a túlhevüléstől és az eséstől, és ezért a követ a hámhoz kötözték. Az indiánok úgy tartották, hogyha az íjukhoz kötözik, kitűnő lövészekké válnak. Az ókori arabok "Fayruz"-nak nevezték, ami "szerencsekövet" jelent. A legenda úgy tartja, hogy a szivárvány végén az ember elásott kincset találhat – ez a türkiz.

Ára és népszerűsége

Ára mindenekelőtt a szín intenzitásától függ. Az égszínkék szín a lekinkább értékelt. A zöld türkizek nagyon értékesek, mégpedig főleg Kelet-Ázsia országaiban. A legértékesebb türkizek a szárazság sújtotta régiókból származnak. Abban az esetben, ha az ékszer mátrixot tartalmaz, ez növelheti az árát. A pókhálónak azonban illenie kell a kőhöz.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

kék, kékeszöld, zöld

Ásványosztály

hidratált foszfát idegen anionokkal

Lelőhelyek

Irán, Kína, Chile, USA, Ausztrália, Németország, Afganisztán

Keménysége

a Mohs-skála szerint eléri az 5 – 6-os értékű keménységet.

A csík színe

fehér, zöldes

Fluoreszcencia

zöld

Törésindex

Α = 1,610; β = 1,615; γ = 1,650

Kristálytani készlet

háromhajlású

Vegyi összetétel

Cu(Al,Fe)6(PO4)4(OH)8 · 4 H2O

 

Története és fellelhetősége

A türkiz az első drágakövek egyike, amelyet kitermeltek. Már 5000 évvel ezelőttről léteznek bizonyítékok. A Sínai-félszigeten hat térség van a sziget délnyugati részén. Kettő közülük, Serabit el-Khadim és Wadi Maghreh, valószínűleg a világ legidősebb bányái. A mai korban itt már nem folyik kitermelés. További jelentős és nagyon idős térségek találhatók Iránban és Kínában. Kisebb területek vannak Tibetben, Afganisztánban, Chilében, az USA-ban, Ausztráliában és Németországban (Szászországban).

 

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Türkiz