Topáz

Sokan "tüzes kő" néven ismerik.

Mint minden drágakő, ez is kivételes jellemvonásokkal rendelkezik. Az ár az árnyalat és a színesség alapján változik. Főleg amiatt kifejező, hogy a színek széles választékában található meg. Az is jellemzi, hogy az árnyalata orchidea, vagy tenger színű lehet.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: Különféle formákban láthatók. A legpreferáltabbak közé tartozik a könny- és a szívalakú topáz. Azokat, amelyek nem tartoznak a preferáltak közé, "round" alakban találhatja meg.

Szín: Ezek a kövek arról ismertek, hogy különféle alakjuk és színük van. A legjobb minőségűek és a leggyakrabban előfordulók közé tartoznak ennek a fajtának a pirosasbarna és a rózsaszín drágakövei. A legtöbbször eladottak a kékszínű kövek.

Tisztaság: Az áttetsző kövek közé tartozik. Ha a vásárlásán gondolkodik, olyanokat részesítsen előnyben, amelyeknek finom inklúziójuk van, vagy amelyek első ránézésre tiszták.

Gyógyhatások

Az embereknél nagy örömérzetet vált ki. Ez a barátság köve. Megőrzi a szilárdságot, a hűséget és a harciasságot az erős párkapcsolatban és barátságban. Az életbe nyugalmat és örömöt hoz.

A felhasználás módja és kezelése

A kezelésére a besugárzás módszereit használják. Ennek a megmunkálásnak a segítségével megy végbe az általános kezelésük. Amennyiben természetesek, többnyire színtelenek. Megmunkálásuk során olyan kezeléseket is alkalmaznak, amelyeket elektronnak nevezünk. Főleg a vizes – kék topázokra irányulnak, amelyeknek égszínkék árnyalatuk van.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

Arról ismert, hogy a hívők talizmánjaként híresült el. A rómaiak ezt a követ átadták az isteneknek. A kő által biztosított láthatatlanságban főként a görögök hittek. Abban hittek, hogy az, aki birtokolja, láthatatlanná válik.

Szájhagyomány útján is terjedt, hogy ez a kő elárulja, ha az ételben, vagy a folyadékokban méreg található. A világűr szempontjából a Vénuszhoz tartozik.

Ára és népszerűsége

A kevésbé hozzáférhetők közé tartoznak a piros és a rózsaszín topázok. A legkeresettebbek közé ebből a fajtából azonban azok a drágakövek tartoznak, amelyek éppen piros színűek.

Ahogy más köveknél is, az ár itt is a megmunkálás függvényében változó. A beavatkozás nélküli, természetes kő ára magasabb. Hozzáférhetők és ár tekintetében ezen ékkövek rajongóinak kedvelt vásárlásai közé tartoznak.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

lilás - pirosas - barna, sötét-világos-kék, világosnarancssárga, piros, világoszöld, sárga, színtelen

Fajta

topáz

A súly, amelyben mérik

3,49 sőt 3,57

Keménysége

a Mohs-skála szerint eléri a 8-as számot.

A csíkok színe

fehér

Fluoreszcencia

szinte nincs

Törésindex

1,609 sőt 1,643

Kristálytani készlet

hasábok, amelyek nyolcszögűek

Vegyi összetétel

ALUMINOSZILIKÁTOT tartalmazó fluor, Al2SiO4 (F2OH)2

 

Története és fellelhetősége

A legnagyobbak közé tartozik a "Braganza", Portugáliában található. Kezdetben sok vita folyt arról, hogy ez a kő gyémánt-e. A következtetések és a feljegyzések azonban úgy ítélték, hogy topázról van szó, amely színtelen. Ukrajna az az ország, amely éppen a kék topáz miatt vált híressé. Ez a lelet kb. 100 kg-t nyomott. Washingtonban sárga színű topázt is feljegyeztek.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Topáz