Tanzanit

Ez a történelmileg aránylag újabb, kék drágakő közkedveltségre tett szert.

Megnevezése Tanzánia nevéből származik. A felfedezője a híres Tiffany & Co New Yorkból. Ő nevezte el ezt az ékszert elsőként a bemutatók közül. Bár az újabb drágakövek közé tartozik, az értéke ugyanolyan, mint a régebbi drágaköveké. Az egész világon a kifejező kék színe miatt vált híressé. Megszerezte az értékes megnevezést, mint a 21. század drágaköve.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: A törékeny kövek közé tartozik, ezért nagyon precíz csiszolást igényel. Ennél a drágakőnél érvényes az a „szabály“, hogy mindig találni egy oldalt, amelynek nincs szüksége csiszolásra. A fennmaradó oldalakat a tökéletes oldal szerint csiszolják.

Szín: Kék szín jellemzi, amely kifejező és telt. Ez a kő a piros árnyalattal kapcsolatos, a visszfényeivel együtt, amelyek tündöklőek.

Tisztaság: Ezek az ékszerek arról ismertek, hogy egyáltalán nem található bennük inklúzió. Oldalról oldalra átjárja őket a fénysugár és egy vékony vonal.

Gyógyhatások

Azért híresült el, mert képes összhangot és harmóniát hozni az életbe. Gyógyítja a stresszt és megkönnyíti az ember nehéz pillanatait. Sokan meditáció közben használják és különféle lelkigyakorlatoknál.

A felhasználás módja és kezelése

A kristályok eltűnnek 400 - 500 ° C-os hőmérsékleten. Ennél a megmunkálásnál a kristályai barnássárga árnyalatokra utalnak.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

Ezt a drágakövet gyermek születésekor ajándékozták. Ugyanis úgy tartották, hogy ennek a kőnek nagy hatalma van, mivel védelmezi a gyermeket az élete során. A pásztorok voltak az elsők, akik észrevették, hogyha ezek a kövek nagy hőnek vannak kitéve, megváltoztatják a színüket, tűz után, vagy nagy villámcsapás esetén ezek a kövek kékké válnak. Ezt az ékkövet Tanzániában fedezték fel, innen ered a megnevezése is.

Ára és népszerűsége

Nagyon nehezen juthat hozzá. Ezért az ára sokkal magasabb, de főleg a gyűjtők értékelik. Ha liláskék színűek, nagyobb mennyiségben találhatjuk meg őket, mint a kék talizmánokat. A leggyakrabban vásároltak közé tartoznak a kék színű tanzanitok.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

sötétkék, bíborlila

Fajta

zoisit

A súly, amelyben mérik

3,35

Keménysége

a Mohs-skála szerint 6,5 sőt 7

A csíkok színe

fehér

Fluoreszcencia

nincs

Törésindex

1,691 sőt 1700

Kristálytani készlet

csíkos, sokoldalú hasábok, rombuszos

Vegyi összetétel

Ca2Al3 (SiO4) 3 (OH)  KALCIUM-ALUMÍNIUM-SZILIKÁT

Abszorpciós fényt tartalmaz

 

 

Története és fellelhetősége

A „Kilimandzsáró királynője“ ennek a fajtának a legjelentősebb drágakövei közé tartozik. Torontóban található, ahol tiszteletbeli helye van a múzeumban. Itt megemlíthetjük Michael Scottot, aki a színes drágakövek gemmológiájának képviselője és egyúttal nagy szakértője.


 

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Tanzanit