Opál

Kreatív színvilága miatt jelentős.

Mindenki, aki az opálra tekint, egy színes szívárványt lát. Főleg törékenység jellemzi és 5-10% vizet képez. Ennek a drágakőnek a megmunkálása igényesebb, mint más ékköveké, de a munka eredménye megjegyzendő gyümölcsöt hoz. Sziklákban képződik, a belsejükben és létrehozza átlátszó színeit. A leginkább csodált a piros és a narancssárga színű opál.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: Leginkább a forma jellemzi, amely a vesére emlékeztet. Színessége kiemelkedik az összes drágakő közül. Főleg ovális és "round" alakot csiszolnak belőle.

Szín: Színeinek sokfélesége már első ránézésre észrevehető. A leginkább keresettek az ún. tejopálok. Mexikóban a legértékesebbek közé tartozik a pirosasnarancssárga opál, amelynek kifejező színe van.

Tisztaság: Ha az opál átlátszatlan, minősége jelentősen emelkedik. Az átlátszósága és az áttetszősége miatt kapta a tüzes opál megnevezést, amely azon opálok ellentéte, amelyek átlátszatlanok.

Gyógyhatások

A gyógyhatás, amely ezekben a kövekben rejlik, nagyon értékes. Úgy hírlik, hogy a viselője megtalálja az igazi szerelmet. Segít a depresszív gondolkodás gyógyításában. Kapcsolatban állt a látnokság adományával. Annak, aki még nem találta meg a szerelmet, vagy csalódott, ezzel a drágakővel lehetősége nyílik az igaz szerelem megtalálására.

A felhasználás módja és kezelése

Azok az opálok, amelyek a tüzes kövek csoprtjába esnek, sok esetben egyáltalán nincsenek megmunkálva. Sok opál megmunkáláson megy keresztül kőolaj, viasz, vagy műanyag segítségével.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

Egyszer egy történész, aki érdeklődött a drágakövek iránt, az opált „minden drágakő drága kövének“ nevezte. A történelemből Kleopátrához kapcsolódik, aki ezt az ékkövet az egyik szeretőjétől kapta, mint a szerelem ajándékát. Már az ókori rómaiak is csodálták, kb. 200 évvel Krisztus előtt.

Ára és népszerűsége

A legnagyobb értéket az opálgyűjtők értékelik. A legértékeltebbek közé tartoznak azok az opálok, amelyek fekete színűek. A legjobb minőségű ékkövek közé a piros színű opálok tartoznak. Ha az ebbe a sorba tartozó válogatott kövön valamilyen érdekes, vagy eltérő minta van, ez emeli az értékét. A „kristály“ opálok a fokozottan csodált és a magasabb árú minőségek közé tartoznak.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

a színek változatossága

Fajta

opál - ásvány

A súly, amelyben mérik

1,98 sőt 2,50

Keménysége

a Mohs-skála szerint eléri az 5,5 - 6,5 számot

A csíkok színe

a fehér színük ismeretes

Fluoreszcencia

tüzes opál – zöldes, barnás szín

Törésindex

1,37 sőt 1,52

Kristálytani készlet

szőlő- és vesealakú

Vegyi összetétel

SZILÍCIUM-DIOXID VÍZZEL, SiO2 ·nH2O

 

Története és fellelhetősége

A legjelentősebb opálok közé tartozik a "Big Ben" és a fehér drága opál, amelyet a "világ fényének" neveznek. Ez a drágakő az elismertek közé tartozik és kinézete minden idők legtarkább kövévé teszi. A 6 843 kg súlyú opál neve "Andamooka Desert Flame". Ez az opál kinézetét és súlyát tekintve a legnagyobb.


 

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Opál