Nefrit

A nefritet a kínaiak kövének nevezhetnénk, akik már öröktől fogva értékesebbnek tartják a gyémántnál, vagy a drága ékszereknél. A múltban még poharakat is készítettek belőle, amelyekből azért ittak az emberek, mert úgy hitték, hogy a nefrit pohárból fogyasztott italoknak gyógyhatásuk van. Ennek a kőnek a szó szerinti jelentése a vese, amelyből adódik, hogy éppen erre a testrészre van óriási hatással.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

A vásárlásnál a következő tényezők fontosak: Tisztaság, csiszolás és a szín.

Csiszolás: Ezt a természetes féldrágakövet a leggyakrabban kerek csiszolás formájában találhatjuk meg, de az ékszer típusától függően a többi csiszolásnál is kitűnik.

Szín: A legnagyobb periodicitással a zöld szín árnyalataiban fordul elő, a legnépszerűbb a sötétzöld. A vékonyabb nefritek mérsékelten áttetszőek lehetnek. A szín a lelőhely elhelyezkedésétől függ. A Kanadából származó nefritek akár sárgába átmenő árnyalattal is kitűnnek, amely világító kőre emlékeztet. Kivételesen találkozhatunk pirosaslila színnel is.

Tisztaság: A nefrit típusától függően különféle típusú inklúziókat találhatunk benne. Azonban éppen ezek teszik ezt a féldrágakövet ránézésre vonzóvá és érdekessé. Hasonlatossága miatt gyakran összekeverik a jadeittel.

Gyógyhatások

Védelmező kő, amely rendkívül hatékony főleg az emocionális problémák esetén. Képes megteremteni a stabilitást a harmóniával, és segít az elme megtisztításában a negatív gondolatoktól. Főleg olyan gyermekeknek ajánlott, akiknek gondot okoz új barátságokat kötni, miközben egyúttal megvédi őket a fizikai és a pszichikai veszélytől. Ami a fizikai oldalt illeti, már a nevéből kitűnik, hogy főként a veseproblémák esetén hasznos. Hatékony a gyulladások, vizelési zavarok, illetve vesekövek esetén. Képes azonban segíteni a szív-, ízületi és szemmegbetegedések esetén is.

A felhasználás módja és kezelése

A nefrit elismert kő Új-Zélandon is, ahol mindmáig nagyon értékesnek tartják. A múltban itt nem csak ékszereket készítettek belőle, hanem különféle fegyvereket is.

A legendákkal való kapcsolata

Egy kínai legenda szerint a nefrit megkristályosodott holdfény, amely a szent hegyről érkezett hozzájuk. Mindmáig ezért hiszik, hogy a kozmikus elv megtestesítéséről van szó. Létezik azonban egy történet arról, hogy egy nagy vihar idején született meg, és azóta azért volt jelen a háztartásokban, hogy megvédje őket a villámoktól. Már a régi görögök is azt állították róla, hogy egyetlen más kő sem olyan titokzatos, mint a nefrit.

Ára és népszerűsége

A nefrit ára a lelőhely elhelyezkedésétől függ, általában azonban az ár tekintetében hozzáférhető féldrágakövek közé sorolják. Kedveltsége főként azon alapul, hogy az életbe öt alapvető szellemi elvet hoz: együttérzést, szerénységet, bátorságot, igazságosságot és bölcsességet.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

a zöld árnyalatai, leggyakrabban sötét

Fajta

amfibol

Hozzáillő csillagjegy

Rák

Keménysége

Keménysége – 6-6,5 (Mohs-skála)

A csíkok színe

-

Fluoreszcencia

-

Törésindex

1,654 sőt 1,667

Kristálytani készlet

-

Vegyi összetétel

Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2

Abszorpciós fényt tartalmaz

-

 

Története és fellelhetősége

Már évezredek óta a legkedveltebb kő Kínában. Azonban a nefrit egy amerikai állam, Alaszka, illetve a Kanadában található Brit Columbia hivatalos díszköve is. Előfordulása gyakori, az említett államokon kívül megtalálható Brazíliában, Mexikóban, Ausztráliában, Lengyelországban, vagy Oroszországban is.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Nefrit