Morganite

Egy drágakő, amely már az első pillantásra kivételes a finom, rózsaszín színe miatt, óriási segítőtárs a stressz esetén. Könnyen le tudja bontani, amennyiben jótékony hatással van az idegrendszerre, amelybe gyorsan harmóniát hoz. Gyengéd színe szintén a szerelemhez kapcsolódik, amelyet nem csak feléleszteni képes, hanem megtartani is. Nem hiába nevezik ezért a szív kövének, vagy angyali kőnek.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Vásárlásánál a következő tényezők fontosak: Tisztaság, csiszolás és a szín.

Csiszolás: A morganitot szinte minden alakra szokták csiszolni, elsősorban mint a round és a smaragd. Azonban sok világhírű tervező emiatt az újonan felfedezett drágakő miatt hoz létre állandóan új csiszolási stílusokat, amelyekben tökéletesen kitűnnek a színei.

Szín: Többféle színárnyalatban találhatjuk meg, amelyeket finom pasztell színezet jellemez. Éppen emiatt egyre népszerűbb és keresettebb a morganit. A színskála a barackrózsaszíntől kezdve, a rózsaszínen, barackszínen, lazacszínen keresztül, egészen a lilásrózsaszínig terjed. Leggyakrabban azonban az első két említett árnyalatot használják.

Tisztaság: Ez a drágakő már első pillantásra tökéletes, és ez így van a valóságban is. Csak minimális mennyiségű inklúziót találhatunk benne, amelyek csak mikroszkóppal láthatók.

Gyógyhatások

A morganitról köztudott, hogy a legmagasabb frekvenciájú kövek közé tartozik. A vele végzett meditáció lelki nyugalmat hoz, ezenfelül tompítja a stresszt és kiegyensúlyozottá tesz minket. Egyenes összefüggésben van a szívvel, amelynek segít legyőzni az erős szívdobogást, de más szívvel kapcsolatos problémákat is. Enyhíti a májbetegségeket, illetve a légzőszervi megbetegedéseket is, mint például az asztma, tuberkolózis és a tüdőbetegségek. Néhányan a fekete mágia elleni védelemként viselik és azért, mert optimizmust ad.

A felhasználás módja és kezelése

A berill fajtái közé tartozó többi drágakőhöz hasonlóan, a morganit is hőkezelésen megy keresztül, hogy a színe még inkább tökéletesedjen. Ez főként a sárga, illetve narancssárga árnyalat eltávolítása miatt van, amelyet 400°C-ra történő hevítés során a drágakő gyönyörű pasztell rózsaszín árnyalattá változtat. A hőkezelés a kövön egyáltalán nem vehető észre.

A legendákkal való kapcsolata

A morganitot aránylag új drágakőnek tartják, amelyet a 19. században fedeztek fel. Ebből az okból nem fűződnek hozzá történetek, vagy legendák. Az ókori irodalomban azonban megtalálhatjuk a „rózsaszín rózsa“ megjelölés alatt.

Ára és népszerűsége

A morganit a berill rózsaszín alfaja, amelyet a legértékesebb és legszebb drágakövek alkotnak. Minthogy aránylag új drágakőnek számít, a drágább kövek közé tartozik. Közkedveltségének és nagyon ritka előfordulásának köszönhetően a legtöbbre értékelt drágakövek egyike. Jelenleg a fehér arannyal alkotott kombinációban részesítik előnyben, ahol még inkább kitűnik, vagy a rózsaszín arannyal alkotott kombinációban, amellyel tökéletesen kiegészítik egymást. Az ilyen kollekciókat tüneményesen romantikusnak tartják.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka a rózsaszín, barack, lazac, lila árnyalatok
Fajta berill
Hozzáillő csillagjegy Mérleg, Vízöntő, Bika
Keménysége 7,5-8 (Mohs-skála)
A csíkok színe -
Fluoreszcencia gyenge, szinte nincs
Törésindex 1,58 sőt 1,60
Kristálytani készlet hatszögletű
Vegyi összetétel Be3Al2(SiO3)6, DIBERILLIUM-TRIALUMÍNIUM-SZILIKÁT

 

Története és fellelhetősége

A morganit megnevezést 1911-ben kapta, amikor Tiffany ékszerésze elnevezte az ismert pénzügyi szakemberről és drágakőgyűjtőről, John Pieport Morganról. Addig az ideig csak úgy bántak vele, mint a berill rózsaszín alfajával. Ma főként Madagaszkáron, Brazíliában és Kaliforniában folyik a kitermelése.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Morganite