Iolit

Az iolit a nagyon jó minőségű drágakövek közé tartozik, amelyek főleg a meditációs segítőtárs szerepét töltik be. Segít a vizuális elképzelések előhívásában, és az intuícíó fejlesztésének támogatásában. Viselésének köszönhetően az ember képes jobban kinyilvánítani a saját egyéniségét és képes megszabadulni a különféle függőségektől, azok okainak leleplezésével. Olyan képessége van, hogy eltávolítja a régi gondolati képleteket, amelyeket áttisztít és egy megoldással helyettesít, új látószög formájában. Talán ezért is kapta egy olyan kő megnevezését, amely a „vízióknak van szentelve“.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Vásárlásánál ezek a tényezők fontosak: Tisztaság, csiszolás és a szín.

Csiszolás: Jelenleg különféle formákban és csiszolatokban található. Kombinációban az arannyal különösen érdekes négyzet vagy ovális alakban. Keménységének köszönhetően tartós ékszer, alkalmas a mindennapos használatra.

Szín: Az iolit többféle színárnyalatban létezik, túlnyomórészt azonban a kék, szürke és zöld árnyalatokról van szó, amelyek kölcsönösen egymásba olvadnak. Sokszor jelentős üveges, sőt matt fénye van, amely átlátszó, vagy félátlátszó. Változó színének köszönhetően megszolgálta a „vízi zafír“ megnevezést, de a smaragdra is emlékeztet.

Tisztaság: Ez a drágakő néhány inklúziót tartalmaz, amelyek az esetek többségében szabad szemmel láthatók. Csakhogy éppen nekik köszönhetően a színe még különlegesebb.

Gyógyhatások

Az iolitot olyan kőnek tartják, amely segít kialakítani a szilárd egészség alapját. Támogatja a test általános detoxikációját, és csökkenti annak zsírtartalékait. Alkalmas az emésztőrendszer daganatos megbetegedései esetén, vagy a máj regenerációjánál. Képes elnyomni a migrént és a fejfájást. Minthogy általánosan elpusztítja a baktériumokat, nagyon nagy segítség a légutak megbetegedése esetén is.

A felhasználás módja és kezelése

A hatalmas lelőhelyeknek köszönhetően az iolit relatíve nagy méretekben férhető hozzá, és a súlya gyakran nagyobb, mint 5 karát. Éppen ezért megfelelő a felhasználása merész dizájnú, divatos ékszerekhez. Feldolgozható minden típusú ékszerhez, amelyek kitűnnek a kidolgozásukban. Az iolitokat azonban nem csak hölgyeknek szánták, hanem az urak mandzsettagombjainak, vagy pecsétgyűrűinek részeiként is használják. A megmunkálás során kedvelt amiatt is, hogy jól tűri a magas hőmérsékleteket, amelyeknél megőrzi a színét.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

Az iolit a drágakövek világában a “vikingek köveként“ ismert. Egy régi norvég legenda szerint ugyanis a vikingek használták a tengeren polarizációs filterként, amelynek segítségével képesek voltak az égbolton megtalálni a napot akkor is, ha a felhők mélyen elrejtették. És pont a vikingek voltak állítólag azok, akiknek sikerült felfedezni a híres iolit ereket Norvégiában és Grönlandon.

Ára és népszerűsége

A drágakövek világában az iolit főleg amiatt a képessége miatt örvend közkedveltségnek, hogy megszabadítja viselőjét a jövőtől való félelemtől. A különféle pszichikai problémák esetén csillapítja a depressziót és egyensúlyban tart minket. A drágakövek piacán az ára miatt kedvelt, minthogy a minőségét tekintve például a zafírok, tanzanitok, vagy a smaragdok közé sorolják, csakhogy az ár tekintetében ezekkel szemben sokkal hozzáférhetőbb.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

színtelen, kék, kékeszöld, szürkéslila

Fajta

szilikát

A súly, amelyben mérik

-

Keménysége

7-7,5 (Mohs-skála)

A csíkok színe

-

Fluoreszcencia

nincs

Törésindex

1,538 - 1,578

Kristálytani készlet

-

Vegyi összetétel

Mg2Al4Si5O18, Corderit

 

Története és fellelhetősége

Ennek a drágakőnek az eredeti neve kordierit volt, a francia geológus, Pierr Louis Cordier után, aki a 18. és a 19. század fordulóján élt. Csak később nevezték át iolitra, amely szó alapja görögül lila színt jelent. A fő lelőhelyek az USA, Kanada és Srí Lanka, de ékszerminőséget egyedül Madagaszkáron, Tanzániában és Dél-Afrikában találhatunk.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Iolit