Holdkő

Egy drágakő, amely a legértékesebb kövek közé tartozik, leginkább a színével vonja magára a figyelmet, amely a Hold felszínére emlékeztet. Éppen ezért kapta ezt a megnevezést, amely ráadásul tökéletesen leírja a mágikus külsejét is. Ezt a finom, kék foszforeszkálás okozza, amit a gemmológiában adulareszcenciának neveznek. Erős kapcsolatban áll nem csak a Holddal, hanem az intuícióval is, amelyet képes fejleszteni. Hatásai főleg a telihold idején megsokszorozódnak.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: A csiszolás a holdkőnél csak kiemeli annak fényhatásait, és ezért sokkal fontosabb, mint a többi drágakőnél. Leggyakrabban speciális csiszolásban találhatjuk meg, amelyet cabochon-nak is neveznek, kivételesen ovális alakban is megtalálható.

Szín: A holdkő több színben létezik, leggyakrabban azonban tejszínű, vagy színtelen változatban fordul elő. A benne található inklúzióknak köszönhetően jön létre a foszforeszkálás benyomása, amely elszíneződhet kékesfehérré, sőt ezüstössé. Sőt a holdkövek némely fajtája szivárvány színeket hoz létre. További színek, amelyekkel ennél a drágakőnél találkozhatunk, a zöld, narancssárga, kávészín és a szürke.

Tisztaság: A holdkőhöz kapcsolódnak az inklúziók, amelyek füstös kinézetet alakítanak ki. Éppen nekik köszönhetően egyedülálló ez a drágakő a szín tekintetében. Az inklúziók több fajtája létezik, amelyek a felszínen különféle képeket alakítanak ki, amelyek például macskaszemre, vagy csillagra (angolul Cat´s eye moonstone/Star moonstone) emlékeztetnek. A holdkő ezen típusai a legértékesebbek közé tartoznak.

Gyógyhatások

Jótékony hatásai vannak olyan betegségek esetén, amelyek összefüggnek az emésztéssel, segít a testnek felszívni a tápanyagokat és kiválasztani a mérgeket. Szoros összefüggésben áll a női ivarszervekkel is, kiválóan hat nem csak a menstruáció előtti szindrómára, hanem a fogamzásra, terhességre és a szülésre is. Hatásai miatt az álmatlanság és a holdkórosság orvosságaként is ismert.

A felhasználás módja és kezelése

Főleg jóslásnál használják, a lelki képességek növelésére. Főként ékszer alakban kedvelt, ugyanis így mindig magunkkal hordható.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

A holdkövek korát 5,3 milliárd évre becsülik. A létező legöregebb drágakövek egyikéről van szó, és ezért a legtöbb legenda is hozzá kötődik. A hindu legenda szerint a holdsugarakból jött létre, más monda szerint egyedül a holdkő képes telihold idején megmutatni az ember jövőjét. Főként Indiában vallási szertartásokon használják, amikor abban hisznek, hogy az embert gazdaggá teszi. Az arab kultúrában a termékenység szimbólumának tartják. Gyakran találhatjuk az új kezdetek köve megnevezés alatt is.

Ára és népszerűsége

A holdkő ára az adulareszcencia kifejezőségétől függ. Minél kifejezőbb ez az effektus, annál inkább növekszik a drágakő értéke is.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

színtelen, tejszínű, narancssárga, sárga

Fajta

holdkő (opalit)

Vegyi összetétel

kálium-alumínium-szilikát

Keménysége

6 (Mohs-skála)

Hozzáillő csillagjegy

Rák, Bak

Külalak

-

Törésindex

1,518 sőt 1,526

Kristálytani készlet

Egyhajlású

A csíkok színe

-

 

Története és fellelhetősége

Megnevezése az Adula svájci hegységtől származik, ahol a követ először felfedezték. Ennek a drágakőnek az előfordulása aránylag átlagos, a legnagyobb lelőhelyeknek Indiát és Srí Lankát tartják, ahonnan a holdkő legértékesebb alfajai származnak. Itt megtalálhatjuk őket szivárványszínben is, amely a specifikus inklúzióknak köszönhetően alakul ki.


 

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Holdkő