Gránát

Már maga a név is elárulja, hogy a gránátalma magjára hasonlít.

Ezeknek a drágaköveknek több, mint 20 fajtájával találkozhat. Különféle színűek, csupán kék színűt nem találhat sosem. Kristályos szerkezete miatt a gyémántok csoportjába tartozik. A világon a legismertebb a piros színű. Sok ember nem is tud más színűről. Tulajdonságaiban és színeiben azonban különbözik a gyémánttól. Ennek a fajtának piros színe a legpreferáltabb majdnem az egész országban. De más színek nem fordulnak elő ilyen mennyiségben, mivel más színek és formák korlátozottak. A legismertebbek közé tartoznak: „grosulat, hesonit, uvarova, tsavorit, almandin, piroptapazolit, rodolit“.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Csiszolás: Arról ismert, hogy különféle alakúra csiszolják. Igényessége nem nagyon nyilvánul meg a megmunkálásában.

Szín: Az emberek szép, kifejező piros színük miatt ismerik. A legismertebb gránát azonban zöld színű. Különféle színekben találhatja meg, de kék színűt sehol sem szerezhet.

Tisztaság: A legtisztább drágakövek közé tartozik. Értéküket főleg a gyűjtők méltányolják. Az emberek tudatalattijába a zsurlószerű, kifejező elrendeződésüknek köszönhetően is bekerültek.

Gyógyhatások

Ha valamilyen megbetegedésben szenved, akkor ezt a követ bőr/ bőrből való karkötővel együtt kellene viselnie, mivel a hatása ebben a kombinációban erősebb. Ez a szerelem drágaköve, amiről a gyönyörű és telt piros színe is árulkodik. Olyanoknak is ajándékozzák, akiknek hiányzik az önbizalmuk. Jelentős események alkalmából ajándékozzák, mint az évfordulók, születésnapok és névnapok. A szerelem varázsát rejti magában, amelyet Ön felébreszthet saját magában, vagy a partnerében is.

A felhasználás módja és kezelése

Ezek a kövek nem esnek át hőkezelésen. Kezelésük ugyanis semmilyen esetben sem csökkenti, és nem is növeli az értéküket. Ezért nem munkálják meg őket.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

A világűr szempontjából a Plútó, Merkúr és a Mars bolygókhoz kapcsolódik. Már az ókorban hittek a világűr varázsában, ezzel a drágakővel összefüggésben. A múltból feljegyezték, hogy erős védelmező hatalma volt. Mindegyik birtokosát megvédte a gonosztól, főleg éjszaka. Ezért úgy vonultak be a történelembe, mint talizmánok és az emberek védelmezői. Már több ezer évesek. A lámpa, amely gránátból tevődött össze, magát Noét is védelmezte, amikor a bárkáját védte. Történelme egészen a római és az egyiptomi időkbe nyúlik vissza.

Ára és népszerűsége

Ha világosabb és a fénye áttetsző, akkor az ára magasabb, mint a más típusú gránátoknál. Minden egyes ilyen kőben áttetsző színek, fény és teltség található, amely visszatükröződik az áraikon is. A Hesonite, Spessartin, Tsavorit az ehhez a fajtához tartozó legértékesebb ékszerek közé tartozik. Áruk a minőségüktől függően változik. Ezek tartoznak a legértékesebbek közé a gránát minden fajtáját tekintve az egész világon.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka

a kéken kívül minden szín megtalálható

Fajta

gránát

A súly, amelyben mérik

3,62 - 3,78

Keménysége

6,5 - 7,5 (Mohs-skála)

Fluoreszcencia

fehér

Fluoreszcencia

nincs

Törésindex

1,720 - 1,756

Kristálytani készlet

tizenkétoldalú, kubikus

tizenkétoldalú, kubikus

változó

 

Története és fellelhetősége

1966-ban, Ausztráliában fedezte fel egy főiskolai hallgató. Ez a gránát főleg arról volt ismert, hogy a történelem legnagyobb leleteként jegyezték fel. Több ezer tonnás volt. Ugyanebben az évben 145 000 dollárért árvereztek el egy gránát brosst egy jelentős rendezvényen, amelyen az árverezés történt.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Gránát