Achát

Talizmánként szolgáló féldrágakő, biztosítja a hosszú életet, a sikert és a jó barátokat. Főleg, mint a védelem és az erő köve ismert, viselőjének biztosítja a sikert és megszabadítja a stressztől. A kapcsolatok terén főleg a rózsaszín achátot tartják a házastársi hűség szimbólumának. A maximális hatás elérése érdekében a szív felett kell viselni.

Tények, amelyeket felhasználhat a vásárlásánál

Vásárlásnál a következő tényezők fontosak: Tisztaság, csiszolás és a szín.

Csiszolás: Az achátot különféle csiszolási alakban találhatjuk. A modern technológiáknak köszönhetően alakítható kerek alakútól kezdve egészen téglalap alakúig.

Szín: Több színváltozatban fordul elő, de leggyakrabban kék, zöld, rózsaszín és piros színben találhatjuk meg.

Tisztaság: Az inklúziók száma függ az achát színétől, általában azonban csak minimális. Abban az esetben, ha az inklúziók nagyobb száma alkotja, nagyon érdekes egészet képez.

Gyógyhatások

Az achát képes javítani a lelki életet, amennyiben támogatja a koncentrálóképességet és fokozza az önbizalmat. Bár a hatás csak lassan jelentkezik, de annál nagyobb erőt ad. A negatív energiával is jól el tud bánni. Gyógyítja a szemet, a gyomrot és a szaporítószerveket. A terhesség alatt segít a magzat megtartásában, akit megvéd az elvetéléstől és később megkönnyíti a szülést. Áttisztítja a nyirokrendszert a gyomorral együtt, segít bőrproblémák esetén is és gyógyítja a bőrbetegségeket, valamint az allergiát.

Ára és népszerűsége

A színtől, nagyságtól és az inklúzióktól függően különféle árkategóriákban találhatjuk meg. Arannyal alkotott kombinációban túlnyomórészt medálok és fülbevalók formájában fordul elő, amelyek az elérhető árú ékszerek közé tartoznak. Szintén nagyon keresett kézen viselhető karkötőként, amely kölönféle színű achátgolyócskákból tevődik össze. A múltban a „művészek talizmánja“ elnevezéssel illették, amennyiben támogatja a kreativitást és a képzelőerőt. Az emberek ezenfelül amiatt a képessége miatt is megkedvelték, hogy felismeri az igaz barátokat.

A felhasználás módja és kezelése

Az achátot leggyakrabban nagyobb felületre csiszolják, hogy kitűnjön elrendezésének szerkezete. Az opál, kvarc és a kalcedon fajtái többszínű rétegeinek elrendezésével képződik.

A legendákkal való múltbéli kapcsolata

Ennek a féldrágakőnek a neve a görög „achates“ szóból származik, egy szicíliai folyó neve alapján, ahol felfedezték az achátot. Érdekesség, hogy a középkorban az emberek a tengeri betegség gyógyszereként használták. Ami a gondoskodást illeti, az achát az igénytelen kövek közé tartozik. Ajánlatos, hogy legalább hetente egyszer öblítse le folyó víz alatt, hogy kiüsse, és utána helyezze a napra, ahol rövid idő alatt ismét feltöltődik.

A gemmológiából adódó paraméterei

 

E drágakő színválasztéka kék, zöld, szürke, barna, piros, rózsaszín
Fajta kalcedon (szilikátok)
Hozzáillő csillagjegy Bika, Skorpió
Keménysége 6,5-7

A csíkok színe

különféle, leggyakrabban fehér

Fluoreszcencia igen
Törésindex kagylóhéjas/1.535 – 1.539
Kristálytani készlet

hexagonális

Vegyi összetétel SiO₂, szilícium-dioxid
 

Története és fellelhetősége

Az achátot először a középkorban fedezték fel, és előfordulása aránylag gyakori a Föld több részén. A legnagyobb lelőhelyek közé tartozik az USA, Brazília, India és a Cseh Köztársaság. Szlovákiában főleg az alacsony-tátrai területeken találhatjuk meg.

Tekintse meg ékszer és drágakő kínálatunkat is Achát