Védelmező és stílusos zsinór karkötőkVédelmező és stílusos zsinór karkötők

Jelenleg nagyon népszerűek a piros zsinórból készült karkötők. Ennek oka a tetszetős dizájn mellett egy bizonyos lelki kiegyensúlyozottság is, amit a karkötőnek köszönhetünk. Ez egy régi spirituális hagyományon alapul. Tudjon meg többet a stílusos fűzős karkötőkről.


Piros és fekete zsinór karkötő kollekciója medállal

Az új évezred elején egyre gyakrabban tűntek fel világhírességek meztelen csuklóján körbe tekert karkötők, mint például Madonnán vagy Leonardo DiCaprion, amelyek főleg élénkpiros zsinórból készültek. Érthető módon nem kerülték el a kérdéseket, hogy ezeknek az első pillantásra nem csak dekoratív, divatos kiegészítőknek mi a célja. Válaszaikban általában szerepelt a pszichológiai előnyök említése, a spirituális védelembe vetett hit, vagy a Kabbala tanításainak megvallása.

Az ezredforduló trendje a mai napig tart, és ezzel együtt azok az okok is, amelyek miatt az emberek a piros zsinór karkötő után nyúlnak.

Pontosan mit fejeznek ki és honnan erednek?

A vörös szál világtörténelmi léptékben nem különösebben egyedi. Annak a vonzó erőnek a jelképe, amely két ember életét átszövi, és sorsuk a közös házasság (ókori Kína), valamint a megváltáshoz vezető út jele (hagyományos kereszténység), a szerzetesi fogadalomtétel bizonyítéka (buddhizmus), valamint a családi állapotra utaló jel (a hinduizmusban a házas nők balján és a hajadon nők jobbján).

A Vörös gyapjú zsinór a Kabbala nevű spirituális iskola egyik leghíresebb szimbóluma is. Ez a misztikus judaizmus egy formája, egy sajátos ezoterikus tanítások és a Szentírás értelmezésének módszere.

A bal csuklón lévő piros zsinór a Kabbalában hagyományosan védő funkciót tölt be valamilyen mentális támadás ellen egy csúnya pillantáson keresztül. Megkaphatja olyan embertől, aki nem szereti önt vagy irigy. A zsidó hagyomány szerint a mentális beavatkozás ilyen formája akár megakadályozhatja az embert életpotenciáljának teljes kibontakoztatásában. Ezért nem meglepő, hogy az emberek minden lehetséges módot kerestek egy ilyen támadás elkerülésére.

Miért a piros zsinór?
A legenda szerint a bibliai Ráhel, az Ószövetség egyik legfontosabb szereplője sírja köré hosszú piros zsinórt tekertek. A piros zsinór amellett, hogy merész színével magára vonzza a potenciálisan veszélyes tekintetet, emlékezteti viselőjét, hogy kapcsolatban maradjon azzal, ami jó és pozitív az életben – Istennel, családdal, barátokkal és közösséggel.

Ezek az értékek univerzálisnak tekinthetők, átlépik az egyes vallások határait, és valószínűleg ezzel függ össze a piros karkötők nagy népszerűsége világszerte.


A zsinór karkötő stílusai 

A piros karkötők erős szimbolikája hivatottá teszi őket arra, hogy ajándékká váljanak, amelyet szeretteinek ajándékozhat. Annál is inkább, mert kialakításuk korántsem korlátozódik a gyapjúszál anyagára. Ebben a karkötőtípusban lehetőség van például egy személyes jelentőségű nemesfémből készült elem elegáns beépítésére, tovább erősítve a két ember közötti kötődést.

A karkötőbe szőtt ideális szimbólumok a kereszt, a szív, az angyal, az életfa vagy a végtelenség jele ("fekvő nyolcas alakzat"). A különféle színű és anyagú gyöngyök is kedvelt dekoráció.

Piros zsinór karkötő arany kereszttel

 


A kereszt alakú medált leggyakrabban a keresztények viselik. Jézus Krisztus keresztre feszítését ábrázolja, és kifejezi a hitet, a reményt és a szeretetet.

Piros zsinór karkötő szív alakú arany medállal

 


A szív alak a szeretet és a szeretet szimbóluma. A szerelem vagy a barátság jeleként adják. Általában egy elhunyt személy emlékeként is viselik.

Piros zsinór karkötő arany angyal medállal

 


Az angyal népszerű választás azok számára, akik szeretnék kifejezni hitüket vagy spiritualitásukat. Őrangyalt jelképez, aki védelmet ad és helyes útra vezényli viselőjét.

Fekete zsinór karkötő kerek arany medállal és az életfa szimbólumával

 


Az élet fája az újjászületést, a növekedést, a termékenységet, az új kezdeteket és a folyamatos változást jelképezi.

Fekete zsinór karkötő végtelen medállal

 


A végtelen jele egy matematikai szimbólum, amely a végtelen bonyolultabb fogalmát képviseli. A fizikában és a matematikában gyakran használják az univerzumban létező végtelen számú lehetőség kifejezésére. A végtelen jele a populáris kultúrában is népszerű szimbólum, ahol gyakran használják az örök szerelem vagy az élet véget nem érő körforgásának ábrázolására.

A zsinór piros színe sem adott.
Különböző színek használhatók különböző pozitív erők és érzelmek kifejezésére, például:

Kék - kommunikációt és nyitottságot jelez.

Sárga – megszabadít az anyagi dolgokhoz való ragaszkodástól.

Narancssárga – stabilitást és szilárd lehorgonyzást jelent a jelen pillanatban.

Fehér - a lelki tisztaságot szimbolizálja.

Zöld – egyensúlyt és harmóniát idéz elő.

Fekete - hozza a bölcsesség felébredését és az elme megvilágosodását.


Hogyan viseljük a zsinór karkötőt?

Ahogy a zsinór karkötőt a személyiség egyéniségéhez lehet igazítani, úgy mindenki kialakíthatja a viselésének egyedi rituáléját.

Kezdheti azzal, hogy tisztázza önmagában, miért szeretné viselni a karkötőt. Azért, hogy védelmezze? Szerelem? Szerencsét vonzani? Emlékként? Az említett hagyományok közül valamelyik különösen nagy visszhangot kelt Önben? Fontos számára, hogy melyik kezén hordja a karkötőt?
Ne válaszoljon elhamarkodottan, hanem hagyja, hogy az információs zaj megjelenjen, és várja meg, amíg az elméje kitisztul. Alternatív megoldásként leírhatja a kérdést és a választ papírra vagy naplóba. A meditáció vagy a légző gyakorlatok szintén segíthetnek az elme megnyugtatásában és a koncentráció növelésében.

Az ásás eredménye egy koncentrált szándék lesz – miért választotta ezt a karkötőtípust. Például: "Ez a karkötő segít emlékeznem a szeretteimmel való kapcsolatomra." Vagy: "Ez a karkötő boldogságot és szeretetet hoz számomra.”

Ezután tegye fel a karkötőt (hagyományosan a bal kéz csuklóján hordják), szimbolikusan megerősítve szellemi értékét. A karkötő érzése a kezén és az azt kísérő pillantás kellemes érzésekkel társuljon, amelyeket továbbra is szisztematikusan táplálhat és erősíthet. Fokozatosan jön ez az erősítő érzés minden alkalommal, amikor viselés közben ránéz a karkötőre, vagy akár csak gondola rá.

Egyes hagyományoknak megfelelő viselése azt is jelenti, hogy a karkötőt addig nem távolítják el a kézről, amíg magától le nem esik (a tudatos elvágás pedig állítólag balszerencsét hoz). Ezért lehetséges, sőt bizonyos módon természetes is, hogy még alvás vagy fürdés közben is hordjunk zsinór karkötőt.

Piros és fekete zsinór karkötő arany medállal

A karkötő textil részének gondozása viszonylag egyszerű - alkalmankénti folyékony szappan használatával tisztán tartható. A nemesfémből készült medálokat a legjobb a gyártó vagy az eladó utasításai szerint tisztítani. 


24.02.2023


További cikkek