Tudja, mi rejtőzik a népszerű „Evil eye“ és Fatima keze szimbólumok mögött?Tudja, mi rejtőzik a népszerű „Evil eye“ és Fatima keze szimbólumok mögött?

A lélegzetelállító babonák, legendák és kusza tények a gonosz szemről, ezek materializálódásaként jött létre a talizmán, amelynek domináns része a kék kobalt szem. Tudja, hogy mit jelképez?

 

Tenyér alakú medálokat, melyeknek közepén egy igen csak figyelemre méltó, figyelmet felkeltő szem helyezkedik, megtalálhatjuk a közel-keleti bazárokban és a világhírű áruházakban. Azonban népszerűségük nem tévesztheti meg Önt - nem egy divat különlegességről van szó. A Hamsa, Fatima keze vagy Mária keze talizmánok hosszú történelemmel büszkélkedhetnek, olyan hosszúval, mint az emberiség maga.

Az alapot a szem képezi, amely kultúrákon és a kontinenseken keresztül, több ezer éven át hasonló amuletteken jelenik meg. Nem meglepő, hogy e szimbólum eredete és jelentése (nazar Törökországban és mati Görögországban) szintén komoly tudományos kutatás tárgyát képezte. Ez sokat elárul a nagy népszerűségéről.

 

 

Talisman evil eye

 

 

Eredete

 

Az irigy tekintet az emberekben, amióta világ a világ, félelmet kelt. Az antropológusok szerint ez annak a meggyőződésnek köszönhető, hogy az egészség és a vagyon a világon korlátozott. Mindenki megkapja a maga részét, viszont kapzsisága miatt könnyen el is veszítheti azt. A legrégebbi Mezopotámiai és Egyiptomi civilizációkban, valamint az Ószövetségben gyökerezik, az emberi tekintet csodája, mely balszerencsét okoz, színes múlttal rendelkezik. Ugyanakkor számos módon védekezhetünk a kellemetlen támadások ellen.

Találunk közte mágikus tárgyakat, varázsigéket és titokzatos rituálékat. Mindegyiküknek saját módszere van a gonosz tekintetek elhárítására. Az időpróbában egyetlen egy dolog állta meg a helyét - a misztikus szem, amely elvonja a rosszindulatú tekintet az áldozatról és önmagára fordítja.

A "gonosz szem" első említése megtalálható volt a sumér és babiloni éktáblákban, a nagyobb egységekben imákként értelmezve. Időszámításunk előtt 3300 évtől egész 3000 évig datálódnak és körülbelül evvel egyidejűleg lettek megtalálva az óriás szemeket ábrázoló alabástromi amulettek, melyekre Mezopotámia városában Tell Brak-ban bukkantak rájuk. Az összefüggésük bizonytalan, de eléggé valószínű.

A szemszimbólum a sumér anyaistennő, Ninhursag imádatához kapcsolódik. Megvédi az újszülötteket, akiket mindig is védtelennek tartottak a babonákkal szembe is. Ezért az a feltételezés, hogy a felnőttek ebben az összefüggésben az istennő védelmére támaszkodtak, nem tűnik teljesen megalapozatlannak. Ezt támasztják alá a Földközi-tenger más részein hasonló tárgyi leletek is.

De honnan jött a hipnotikusan hódító, sötétkék szín? Az ókori Egyiptom népe a védelem hatékony módjának tekintette a szemet. Egy Horus nevű istenséghez tartozott, és sokkal szélesebb körű cselekvési területtel rendelkezett - hitték, hogy elhozza az elpusztíthatatlanságot vagy akár újjászületést is.

A Horus Eye tipikus kivitelezése a hagyományos zománcozott kerámia volt, jellegzetes türkizkék árnyalattal. Ez képviseli a nap örök regeneratív erejét, és a tudósok úgy vélik, hogy a különböző árnyalatoknak is drágaköveket kell utánozni. Bár sokkal valószínűbb, hogy a Fatima keze máshonnan származik, vonzó és nagyon népszerű színét minden bizonnyal az egyiptomiaknak köszönheti.

Arany nyaklánc Fatima keze

Arany medál Fatima keze 

 

 

Kibővítés

 

Görögország és Anatólia (mai Törökország) üveggyártói változást hoztak az amullet anyag formájába és bonyolultabb részletekkel látták el. Mivel ez a mesterség mindkét régióban viszonylag fejlett volt, a szem négy koncentrikus körből álló üveggyöngyből állt: egy belső fekete gránit, körülötte világoskék szivárványhártya, fehér szemfehérje és sötétkék külső felület.

Számos létező szöveg is megerősíti a gonosz elterjedését és az ellene való védelmet az ősi Mezopotámia határain túl. A Biblia, a Korán, a régi rabbinikus szövegek, Plutarchus vagy Emesa Heliodorus dokumentálja az ősi civilizációk és a modern idők történészeinek előfordulását a mai Lengyelország és Írország területén. A brazil és közép-amerikai országokban rögzített rituálék azt mutatják, hogy az irigységes szemlélettel szembeni védekezés szükségessége nem kerülte el ezeket a végeket sem.

A technológiai fejlődése nem jelentette ennek az erős babonának a gyengülését. Éppen ellenkezőleg, ez segített a mindenféle talizmándizájnok bővítésében. A védelmező szem szimbolikája elterjedt az alternatív életmód hívei között, a modern mágia, a művészek, a tervezők és a hírességek között.

 

 

Arany nyaklánc Fatima keze

Kéz

 

A nyílt kéz fontosságát, amelyen a szem pihen, a három Ábrahámvallás mindegyikét sajátos módon magyarázza.

Az öt ujj iszlám vallás fő motívuma, az iszlám öt pillérét jelképezi (hit, böjt, zarándoklat, ima és adó). A népi legenda szerint, amikor Fatima férje, Ali, egy nap egy új feleséggel tért haza, Fatima egy forró levest kevergetett. A látvány annyira megdöbbentette, hogy nem vette észre, hogy a szedőkanál kiesett a kezéből, és a levest már csak a csupasz kezével keverte tovább. Még az égési fájdalmat sem érezte.

A judaizmusban a paphoz tartozó kéz képe megjelenik a kabbalista kéziratokban. Ez megduplázza a héber sin (ש) betűt, az első a szent név Shadaj-ban. Az emberi kéz és a szentírás ezen átfedése egy fajta hídként szolgál a hívő és Isten között.

A keresztény művészetben megint Szűz Mária az, aki gyakran széles, nyitott felfele tartott tenyerekkel ábrázolt.

Bár Fatima keze nagyszerű példája a határok leküzdésének - kulturális, földrajzi és vallási - másképp is lehet rá tekinteni. Ez képviseli a civilizáció hajnalának maradványát, és az emberi tudat és a hit egyik legmélyebb és tartósabb érzését fejezi ki.

 


16.05.2019


További cikkek