Tudja, hogyan és mely ujjakon viseljen gyűrűt?Tudja, hogyan és mely ujjakon viseljen gyűrűt?

A gyűrűk évszázadok óta az emberi kultúrák és hagyományok részét képezik, viszont jelentésük változik. Manapság a gyűrű viselése többféle dolgot kifejezhet, beleértve a szimbolikát vagy a viselő jellegzetes énjét. Magán az ékszeren kívül hozzájárul az is, hogy hol helyezkedik el - a gyűrűk esetében ez egy konkrét ujj a kézen.


Különböző gyűrűk kombinálása minden ujjon

A karikagyűrűk és az eljegyzési gyűrűk esetében a legtöbb ember tudja, melyik ujján kell viselni, és miről árulkodik. Fontos mérföldkövet jelentenek viselőjük életében, például egy új fejezet kezdetét egy párkapcsolatukban. Most pedig nézzük sorra a többi ujjat. 


 

Gyűrűsujj

A gyűrű az örök szerelem, a kreativitás és a szépség jelképe. Gyakran hozzák kapcsolatba Apollón görög istennel, és ehhez az ujjhoz készült drágakövek a gyémánt, a jáde, az ametiszt, a holdkő, a zafír és a türkiz.

Sok kultúrában a bal gyűrűsujját jegygyűrűknek és eljegyzési ékszereknek tartják fenn. Ez minden bizonnyal igaz a legtöbb nyugati országra, és ennek a szokásnak az eredete valószínűleg az ókori római hiedelemből származik. Az ókorban azt hitték, hogy a Vena Amoris ("szerelem véna") véna ezt az ujjat közvetlenül a szívhez kapcsolta. Azonban több ország is használja a jobb kéz gyűrűsujját ugyanerre a célra. Ilyen például Németország, India vagy Oroszország.

Menyasszony felhúzza a gyűrű vőlegény gyűrűsujjára 

 

 

Hogy melyik drágaköveket választja a gyűrűsujjának, az a személyes megítélésétől függ, valamint attól, hogy milyen szimbolikus jelentést szeretne megörökíteni a gyűrűvel.

A gyémántok a leggyakoribb és legnépszerűbb kő a gyűrűsujjon. Szépségükről, keménységükről és magas árukról ismertek. A gyémántokat gyakran a romantikus szerelemhez kötik, de a hatalom és a siker érzésével is.

A vőlegény aranygyűrűt ad a menyasszonynak az esküvői szertartás során


 

Középsőujj

A bal és jobb középsőujj identitásunkhoz kapcsolódik és életcélunkhoz. Szaturnusz istenhez kapcsolódik. A középső ujjon lévő gyűrű az erő, az igazságosság és a képességek szimbóluma. Talán azért is, mert ez a kéz legnagyobb ujja. Az ujjon lévő gyűrű mindenki figyelmét felkelti. Felelősséget és egyensúlyt képvisel, ezért az ujjhoz köthető drágakövek az akvamarin, a korall és a kristály, amelyek megerősítik ezeket a tulajdonságokat és nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek. Gyakorlati szempontból egy karcsúbb, szem nélküli gyűrű alkalmas a középső ujjra, mert ezen az ujjon hajlamos jobban megakadni. Ez az ujj jó választás, ha szeretné megmutatni a gyűrűt, anélkül, hogy bármit is elárulna magánéletéről.

Aranygyűrű love felirattal na középsőujjon


 

Mutatóujj

A mutatóujj a Jupiter uralma alatt az ambíciót, a vezetést és az önbizalmat szimbolizálja. Ha az ujján kék topázt, ametisztet vagy lapisz lazuli gyűrűt visel, az elősegíti a Jupiter tulajdonságait. Tökéletesen megfelel kedvenc ékszerei váltogatására, egy-egy ruha összehangolására, vagy éppen a hangulata kifejezésére.

Más kultúrákkal ellentétben a hagyományos zsidó házasságokban a karikagyűrűt a jobb mutatóujjon hordják, nem pedig az egyik gyűrűsujjon. Ebben a kultúrában a jobb mutatóujjat tartják a szívhez legközelebb eső ujjnak, ezért itt javasolják a karikagyűrű viselését. Ezen az ujjon gyakran hordják a drámai és kifejező gyűrűket, például a nagy drágakövekkel díszített koktélgyűrűket. A múltban a királyok és a papok viseltek gyűrűt ezen az ujjon, égy megerősítve a dominanciát és a hierarchikus tekintélyt.

Aranygyűrű topázzal és briliánsokkal a mutatóujjon


Kisujj

A kisujj a Merkúr uralma alatt áll, amely az intuíciót, az intelligenciát és az elvet szimbolizálja. Ha kisujjra olyan követ választ, mint a borostyán, citrin vagy holdkő, az felerősíti annak erejét. A kisujj a legkisebb ujj a kézen, ezért jó hely a finom gyűrűk számára, amelyek segítségével feltűnés nélkül fejezheti ki magát. Egyes kultúrákban szimbolikát is találtak a gyűrű viselésére a legkisebb ujjon. Az Egyesült Királyságban és más nyugati országokban a férfiak néha a bal kisujjat tartják fenn a pecsétgyűrű számára. Ez a gyakorlat több száz éve létezik, és a gyűrű a családot és a státuszt szimbolizálja. Egy ilyen gyűrű gyakran tartalmaz címert, és sok családban nemzedékről nemzedékre szál.

A bal kisujján lévő két gyűrű is néha azt jelezte, hogy egy férfi házas. Az alsó gyűrű volt a jegygyűrű, majd a pecsétgyűrű a tetején. Ez a szokás a 19. században és a 20. század elején volt népszerű. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök állítólag így viselte jegygyűrűjét és pecsétgyűrűjét. A kisujj gyűrűjét a The Sopranos című sorozat is híressé tette, amely a kisujjgyűrűk viselésének népszerűségét tükrözte a szervezett bűnözés környezetében. Egyes országokban a gépészmérnöki és ökológiai tanulmányok elvégzése után a jobb kisujjon is találhatunk professzionális gyűrűket.

Aranygyűrű a kisujjon


Hüvelykujj

Úgy tartják, hogy a hüvelykujj az akaraterőt és az önérvényesítést szimbolizálja. A hüvelykujjon lévő gyűrű nem árulkodik kapcsolata állapotáról, szakmájáról vagy bármilyen személyes dologról. Ennek ellenére jó hely a stílusa bemutatására. Egy nagy gyűrű, amely nem zavarja a mozgásban, magabiztos ember benyomását kelti, aki ismeri a divatot.

A hüvelykujj a logikát és az akaratot is reprezentálja. A hüvelykujj kevésbé szokványos a gyűrű viselésére, de ha a megfelelőt választod, meglepően kényelmes lesz. A múltban a hüvelykujj gyűrű hagyományosan a gazdagság szimbóluma volt. Ennek egy prózai oka van, nevezetesen, hogy hüvelykenként több anyagra volt szükség, mert ez volt a legszélesebb, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Az ókori Görögországban az erőt és a férfiasságot képviselte. A modern megjelenés a "hüvelykujj fel" gesztusnak köszönhetően barátságos hozzáállást is idéz.

A gyűrűk egy módja annak, hogy egyéniséget kölcsönözzön ruházatának. És mivel annyira sokféle gyűrű áll rendelkezésre, amelyet felhasználhat, még soha nem volt ilyen egyszerű beépíteni ezeket a gyűrűket személyes stílusába.

Próbája ki azt a trendet, amely nemrégiben óriásu nepszerűségnek örvendet a világon– a gyűrűk rétegezését. Tanácsot adunk a réteges gyűrűk különböző módon történő viselésére.

Aranygyűrű kis szívvel a hüvelykujjon


A fémek „keverése  

A sárga, rózsa vagy fehérarany a nemesfémek legegyszerűbb párosítás. Mindig elegáns. Míg egykor a fehér, a sárga vagy a rozéarany keverése nem volt túlságosan ízléses, ma viszont ez már nincs így, és nem kell aggódnia, hogy ezzel bármit is elront. A fémek sikeres kombinálásához meg kell győződnie arról, hogy a gyűrűk ugyanazon a kézen vannak párosítva. Ez azt jelenti, hogy a fehér, sárga vagy rosé aranyat egymásra kell helyezni ugyanazon a kezen, ahelyett, hogy az egyik kezén egy fém, a másik kezén pedig egy másik fém lenne. Ha csak két fémre támaszkodik, az is megbízható módja hogyan dobhatja fel külsejét. Válasszon egy domináns színt, majd a második fémszínéből tegyen 2-3 darabot a teljes készlethez.

Hagyja legalább az egyik ujját szabadon. Ha néhány gyűrűt felhalmoz, az „éppen elég”-ből „túl sok”-ba nagyon gyorsan válhat. Ennek elkerülésére egy egyszerű tipp, hogy egyszerre csak négy ujjon viseljen ékszert. Ha legalább az egyik ujja üres, az kiegyensúlyozottabb és összetartóbb megjelenést hoz létre, ahelyett, hogy elsöprő lenne. Kiválaszthatja, hogy melyik ujját hagyja szabadon. Ez lehet a gyűrűsujj, a kisujj vagy a hüvelykujj.

Kombinálja a súlyokat és a formákat. Egy biztos módja annak, hogy vizuális egyensúlyt teremtsen a gyűrűiben, ha kombinálja a különböző vastagságokat és formákat. Például keverje össze az egyszerű, finom gyűrűket robusztus gyémántgyűrűkkel. Ne aggódjon, ha a két gyűrű nem illeszkedik tökéletesen egymásra. Ehelyett a gyűrűknek egységes megjelenésűnek kell lenniük. Ügyeljen arra, hogy ha egy domináns gyűrűt választ a többi gyűrű viszonylag egyszerű maradjon, hogy ne versenyezzen egymással.

 

Fehér és sárga arany gyűrűk minden ujjon

A kevesebb több. Válassza ki az ujját (vagy ujjait!), és kezdje egy halom gyűrűvel. De légy óvatos, ha elkezd gyűrűket rétegezni minden ujjára, az összbenyomás kissé zsúfoltnak tűnhet. Különösen szeretjük azt a megjelenést, amely abból adódik, hogy két vagy három gyűrűt rakunk egy ujjra, majd egy külön gyűrűt a szomszédos ujjra. Ez gyönyörű megjelenést biztosít, amelyet nappal vagy különleges esti alkalmakkor is viselhet.

Kezdve a gyűrűsujjon lévő domináns gyűrűvel – vagy akár egy eljegyzési gyűrűvel – azt jelenti, hogy a figyelem középpontjában maradhat, hacsak nem rak köré finom gyűrűket. Ha különösen nagyot választ (például pecsétgyűrűt), ügyeljen arra, hogy a többi viszonylag "sima" legyen, hogy elkerülje a túl nehéznek tűnő kombinációt.

Midi gyűrűk. Ezek az apró gyűrűk, amelyek valójában az ujj elején maradnak, tökéletesek a gyűrűk rétegezéséhez. Ezek a legalkalmasabbak a középső ujjhoz, és a legegyszerűbb módja a többi gyűrű hangsúlyozásának és kiegyensúlyozásának.

Mindkét kezén legyen valami, hogy az egyik keze ne legyen teljesen üres. Lehet ez teljesen egyszerű, helyezne három gyűrűt három különböző ujjra.

Az egyszerű aranygyűrűk a réteggyűrűk szerves részét képezik, és könnyedén kombinálhatja más típusú gyűrűkkel.

Ha vizuálisan összetett, mégis kiegyensúlyozott gyűrű kombinációt szeretne létrehozni, mindenképpen játsszon a gyűrűk elhelyezésével. Ügyeljen arra, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt. Cserélgesse a gyűrűket mindaddig, amíg úgy nem érzi, hogy a megjelenése megfelelő egyensúlyban van.

A gyűrűk "stylingolásakor" legyen kreatív, és fogja fel játszásként. Az ékszerek rétegezése az önkifejezésről szól. Tehát miközben különböző kinézetű gyűrűkkel játszik, ne felejtsen el pihenni, szórakozni, és hagyja, hogy kreatív oldala elvaduljon. Fedezzen fel új gyűrűstílusokat, próbáljon ki új kombinációkat, és élvezze az egész folyamatot.


24.07.2023


További cikkek