Természetes arany – érdekességek a mézről és a méhekrőlTermészetes arany – érdekességek a mézről és a méhekről

Az összes figyelemre méltó tény az egyik leghasznosabb rovarfajtáról és annak ízletes és egészséges termékéről.


Méh a műlépen

 

A méz kemény, becsületes, soha véget nem érő munka eredménye. Méhek ezrei töltenek hosszú órákat a nektár begyűjtésével, ugyanis ez a folyamattal kezdődik minden. A összeszedett nektárt a szorgalmas dolgozó méhek a kaptár belsejében dolgozzák fel, kész termékké - édes és tápanyagban gazdag, sűrű, sárga színű masszává. De nem az arany szín az egyetlen olyan tulajdonság, amely a mézet méltóvá teszi a legdrágább fémmel való összehasonlításra. A kompozíció egyedisége, a gyártási folyamat megismételhetetlensége és a legtisztább formában való előfordulásának viszonylagos ritkasága az exkluzivitás további jelei, amelyeket ritkán találunk a természetben.

 

Kaptárba repülő méh

Gazdaságilag hasznos rovar 

Az eredetileg vadon élő méhek tenyésztésére használt első agyagedények leletei Észak-Afrika területeiről származnak, és eredetük 10 000 éves múltra tekint vissza. Ennek a lenyűgöző rovarnak a háziasítása tehát nagyjából a többi haszonállattal egy időben történt, és az egyik első faj, amellyel őseink harmonikus, szimbiotikus kapcsolatot alakítottak ki. A méhek jelentősége a gazdaságban messze meghaladja a méz, viasz vagy propolisz termelését. A gazdaságilag és ökológiailág fontos növények beporzása a méhek egyik fő feladata, és a becslések szerint az ökoszisztémák összes beporzásának akár egyharmadáért is felelős.

Egy közönséges kaptárban élő méhcsalád általában 20 000 vagy több egyedből áll. Minden mézelő méh körülbelül 25 km-t repül óránként, és naponta akár 2000 virágot is meglátogat. Ahhoz, hogy egyáltalán a levegőben maradhasson, repülés közbeni mozgásaihoz percenként 15 000 szárnyrezgés szükséges.

Méhek a kaptárban

Ahhoz, hogy a teljes méhcsalád életben maradjon, szezononként körülbelül 30 kg mézet kell termelnie. Egy méh csak körülbelül 1/12 teáskanálnyi mennyiséget hoz, ezért a populáció kulcsfontosságú tényezővé válik a méhek számára. A tojásrakás a királynő kiváltsága. Évente csak egyszer repül ki a kaptárból, körülbelül 20 napig, ezalatt tuskókkal kell megtermékenyíteni. Számuk 12 és 15 között van, és biztosítja az utódok nagy genetikai sokféleségét. A törzsek röviddel a megtermékenyítés után elpusztulnak. A kaptárba való sikeres visszatérés után a királynő naponta akár 2000 tojást is lerakhat.

A kaptáron belüli elrendezés is teljes mértékben aláveti a biztonságos szaporodás célját. A kaptár hőmérséklete egész évben stabilan 35 °C, és a méhek rendben tartják. A születések (15%) és a dolgozó méhek arányát maguk a méhek "kezelik", és a lárvák táplálékának tápanyag-összetételétől függ. Közismert kifejezés az úgynevezett "méhpempő", azaz a legtáplálóbb elérhető táplálék, amelyet a lárva teljes fejlődése során csak a leendő királynő kap. A legerősebb egyéniséggé nő ki, és átveheti a családfenntartó szerepét.

Mindezek a tevékenységek a méhek összehangolására is képesek, köszönhetően a mozgásformában kialakított kommunikációs formának, amit "táncnak" is szoktak nevezni.

Méh a virág beporzása közben


Méz

A méhek fő terméke tartós hírnevet szerzett az ízletes és tápláló finomság, amely jótékonyhatással van az emberi szerveze.

A virágokról gyűjtött, cukorban gazdag nektárt a méh először egy „mézes” gyomorban tárolja, a tápláléktól elkülönítve. Körülbelül 40 mg nektárt tartalmaz, és a méh tömegének 50%-át teszi ki. Erős enzimek hatására a szacharóz első lebomlása glükózra és fruktózra a nektárt gyűjtő méh testében történik. Az ilyen emésztés és a kaptárba való visszatérés után a méh kiköpi a nektárt, hogy a későbbiekben más méhek elfogyasszák. A táplálék így fokozatosan több emésztési szakaszon megy keresztül, és a víz jelentős része is elpárolog, így adja a méz állagát. A méhek a kész mézet műlépekben tárolják.

A méz színe és aromája olyan külső tényezők eredménye, mint például azon növények fajdiverzitása, amelyekből a méhek nektárt gyűjtöttek, vagy az évszak időjárása. Sötétebb és aromásabb mézfajták készülnek, amikor növényekből, virágokból gyűjtik be a nektárt, halványabb színe van például akácméznek.

Többféle méz

A mézet legfőképpen természetes édesítőszerként használják. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően támogatja egészségünket.  A méz hagyományos gyógyszer köhögés ellen, pozitív hatással van a gyomorirritáció enyhítésére, javítja a memóriát és koncentrált energiaforrás is.

Egyes mézfajtákban magasabb a propolisz tartalma (növényi alapú gyanta, amelyet a méhek a kaptár erősítésére használnak), méhpempő vagy antioxidáns tartalma. Ezek a változatok sebekre alkalmazva fertőtlenítő hatásúak (a propolisznak köszönhetően), támogatják a reproduktív egészséget (méhpempő) és segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben (antioxidánsok).

Sajnos a méz egyedi biokémiai összetétele bizonyos esetekben egészségügyi kockázatot is jelenthet. Előfordul, hogy allergiát okoz, ritkábban fordul elő a mezőgazdaságban használt mérgező elemekkel, antibiotikum-maradványokkal nem kívánatos reakciókat vált ki. Különösen óvatosnak kell lenni, ha kisgyermeknek szeretnék mézet adni.

Kutatások szerint a méz jótékony egészségügyi hatásai a lóhere-, citrus- és gyapotmézben a legmagasabbak. Az is jobb, ha a méhek több növényfaj virágaiból gyűjtik a nektárt. A megfelelő, hűvös és sötét helyen történő tárolás a mézben tartja a hatóanyagokat, és ellenkezőleg, hevítéskor elvesznek. A méz általában nem romlandó, de ha nedvesség kerül bele, a cukrok további erjedése következhet be. A nem pasztőrözött méz általában nagyobb arányban tartalmaz antibakteriális anyagokat, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő pollenmaradványokat is.

Méz kanál folyékony mézzel


A méhek szimbolikája 

A méhekkel való történelmileg hosszú és harmonikus együttélés mellett nem meglepő, hogy ezek a kis szorgalmas teremtmények több szimbolikus jelentés hordozói is lettek. Jelenlétüket ősidők óta a termékenységgel, a jó terméssel vagy az Isten pozitív üzeneteiről alkotott elképzelésekkel társították, és a szorgalom és a kitartás példájaként is szolgálnak.

Különféle méh- és kaptárportrék jelen vannak az ókori leleteken, megjelennek vallási szövegekben, ábrázolásuk festményeken, dekoratív domborműveken is dekoratív célt szolgál. Ősidők óta inspirációként szolgálnak az ékszerészek számára, és a fülbevalók, medálok és brossok központi témáját alkotják.

 


Arany fülbevaló Méhecske


 


Arany karika medál Méhecske


 

 

A méhek bővelkednek az ókori Görögország mitológiájában. A filozófus Platónról azt mondják, hogy a bölcsőben egy egész rajt rakott a szájára. A mitikus Ikarosnak viszont méhviasszal ragasztották be híres szárnyait. A méhek és édes termékeik szintén Aesopus meséinek tárgya. A méz Artemisz efézusi istennő istentiszteletében is szent étkezés volt, és Pitagorasz filozófus úgy vélte, hogy a bölcs és leleményes emberek lelke a halál után a méhek testébe kerül.

A kelták a méheket a világok közötti szárnyas hírvivőknek tartották, az egyiptomiaknál a méh a lelket képviselte, a kontinentális Európa pogány kultuszaiban pedig a méhek mennyországba jutó lények voltak. A méhek istenei a skandináv mitológiából, Indiából és a maja kultúrából ismertek. A keresztény hitnek több szent pártfogója van a méheknek és a méhészeknek, a Korán szerint a méhek közvetlenül Istentől kaptak utasításokat, és a méz is fontos része az ételeknek a zsidó vallási szertartások során.

Részletes képkocka virágot beporzó méhről

A 19. század egyik legnagyobb ipari központjának, az angol Manchester városának címere az egyik leghíresebb, amelyen méhek láthatók, mint a magas munkamorál szimbóluma. Méhraj repül benne a földkerekség felett, ami egyértelműen azt üzeni, hogy szorgalmas munkával meg lehet hódítani a világot.

A modern populáris kultúra a méhekhez hagyományosan társított pozitív tulajdonságok mellett az ökoszisztémákban betöltött kritikus szerepükre és fenyegetettségük kérdésére is felhívja a figyelmet.


22.11.2021


További cikkek