Teniszkarkötő – minden, amit erről az időtlen klasszikusról tudni érdemesTeniszkarkötő – minden, amit erről az időtlen klasszikusról tudni érdemes

Valószínűleg Ön is hallott már erről az ékszerről, viszont kevesen tudják, hogyan kapta a nevét. Miért teniszkarkötő a teniszkarkötő, hogyan kell viselni és sok még más információ, amelyet cikkünkben elolvashat.


Arany teniszkarkötő fehér Heratis dobozban

Fedezze fel a teniszkarkötők időtlen eleganciáját – egy klasszikus ékszert, amelyet az 1970-es évek vége óta örvend nagy imádatnak. Nevének eredetétől a tartós népszerűségig feltárjuk ennek a gyémántokból vagy más drágakövekből álló finom és elegáns lánc jelentését és szépségét. Akár ajándékot keres egy különleges alkalom megünneplésére, akár egy kiegészítő, amely feldobja mindennapi stílusát, a teniszkarkötő tökéletes választás, amely soha nem megy ki a divatból. 


Mi az a teniszkarkötő? 

A teniszkarkötő gyémántok vagy drágakövek szimmetrikus mintájából kialakított karkötő, amelyet vékony nemesfémlánc köt össze, általában fehérarany vagy platina, de készülhet rosé vagy sárga aranyból is. A karkötőkben található kövek többnyire azonos méretűek, alakúak, színűek és tisztaságúak.

Eredetileg a teniszkarkötőket örökkévalóság karkötőknek hívták, mivel a tervezésük az örök szeretetet hivatott kifejezni.

Az 1970-es évek végén azonban történt egy olyan esemény, amely miatt ezek a karkötők már nem örökkévalósági karkötők, hanem teniszkarkötők.

Arany teniszkarkötő ékszerdobozban


Hogyan jött létre a teniszkarkötő elnevezés? 

1978-ban a New York állambeli Flushing Meadowsban rendezett US Open tenisztornán az akkor 25 éves amerikai teniszező, Chris Everts lépet a pályára. A játék során egy gyémánt karkötőt viselt, ami kioldódott és valahol elveszett a pályán. A játékos arra kérte a tisztviselőket, hogy függesszék fel a játékot, amíg az eltűnt karkötőt keresi, miközben a pálya és a tévénézők is követték a keresését.

A gyémánt karkötőt végre megtalálták. A megjelenés oka egy törött kapocs volt, ami végül arra késztette az ékszerészeket, hogy biztonságosabb kapcsokat készítettek ehhez az ékszerhez, amely a már említett bizarr helyzetnek köszönhetően hatalmas siker lett.

Egyébként találkozni lehet olyan forrásokkal, amelyek szerint az esemény 1987-ben történt, de maga a teniszező szerint ez a dátum torz, és elvesztette a karkötőt az első US Openen, amelyre Flushing Meadows-ban került sor. 1978-ban.

Arany teniszkarkötő


Hogyan kell helyesen viselni 

A teniszkarkötő az említett incidens után vált népszerűvé, és ikonikus divatdarabbá vált, amely különféle stílusokhoz illeszthető.

A teniszkarkötőket úgy tervezték, hogy laza és kissé lezser szabásúak legyenek. Nem lenne szabad olyan alacsonyan helyezkedniük a kézen, mint  más karkötők. Ugyanakkor nem szabad túl szorosnak lenniük sem. A megfelelő hossz, amikor a csukló és karkötő közé befér a mutatóujj.

Lezser stílusuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak kötetlen és formális öltözködési stílusokhoz is. Viselhető farmerrel, ahogy a 70-es években divat volt, de akár gyémánt fülbevalóval vagy gyémánt nyaklánccal párosíthatja estélyi ruhához egy operabálba.

Viselje teniszkarkötőjét az órájával 

Ha szereti a karkötő órákat, és érdekli egy teniszkarkötő, jó hírünk van az Ön számára. Mert az óra és a karkötő viselése ugyanazon a csuklón, úgy, hogy a karkötő óra helyezkedik magasabban, mint a karkötő, nagyon divatos összeállítás. Ha hozzá ad még egy karórát, elegáns hatást ér el, de ügyeljen arra, hogy a teniszkarkötőn lévő gyémántok vagy drágakövek megfelelően illeszkedjenek az órájához.

Ha az óraszíja bőr helyett fém, bármikor megváltoztathatja stílusát, és az órát az egyik csuklóján, a teniszkarkötőt pedig a másikon viselheti. Ez különösen akkor működik jól, ha nem szeretné, hogy karkötője finom megjelenését egy lazább, keményebb bőrszíj rontsa el.

Párosítsa más divatos karkötőkkel 

Amellett, hogy a teniszkarkötő remekül passzol az órához, az is remek ötlet, ha ugyanazon a kézen több különböző karkötővel kombinálja.

A teniszkarkötők kecsesen csillognak, ha más karkötőkkel kombinálják, és finoman felhívják magukra a figyelmet anélkül, hogy „ellopnák a dicsőséget“. A karkötők keverése és párosítása nagyszerű módja annak, hogy felfrissítse az öltözékét, és lehetővé teszi, hogy új darabokat építsen be, miközben kihozza a maximumot régebbi kedvenc darabjaidból.

Párosítsa más teniszkarkötővel 

Igen, jól hallja, ha számos teniszkarkötő nem faux-pas. Éppen ellenkezőleg, ha több teniszkarkötőt visel egyszerre, igazi luxushatást ér el. A karkötők többféle fajtájának, vastagságának és stílusának kombinálásának legjobb módja.

Kombinálja egy egyszerű nyaklánccal 

A teniszkarkötők egyszerre tűnnek lazának és elegánsnak. Ha nehéz nyakláncokkal és fülbevalókkal együtt viselik, akkor óriási kontrasztok jöhetnek létre.

Tehát válasszon egy egyszerű nyakláncot egy elegáns gyémánt medállal, hogy lépést tartson a teniszkarkötő szórakoztató és elegáns megjelenésével.

Kombinálja karikagyűrűvel vagy eljegyzési gyűrűvel 

A teniszkarkötő viselése, karikagyűrűvel vagy eljegyzési gyűrűvel az egyik legromantikusabb megoldás hogyan büszkélkedhet ezzel a trenddel. És ne aggódjon, ha annyira szeretni fogja a karkötőjét, hogy még az esküvő napján sem szeretné levenni, a teniszkarkötő szintén egy remek kiegészítője a menyasszonyi ruhának.

Arany teniszkarkötő


Milyen típusú karkötőket ismerünk 

Ennek az ékszernek a legalapvetőbb felosztása a gyémánt sorok vagy az értékes kövek sora szerint történik. Hagyomány szerint az egysorostól a négysorosig gyártják őket.  Ahogy a neve is sugallja, sorok számában különböznek, amelyekben a drágakövek vagy gyémántok találhatók. Az  egysoros/egysávos teniszkarkötők klasszikus és minimalista választás, amelyet bármilyen stílusba könnyen beépíthet.

Nagyobb számú sor esetén maga az ékszer nagyobb dominanciája van, és ezért más kiegészítőkbe történő beépítése nehezebb lehet. Természetesen az egyenlet, minél több sor, minél több karát és annál nagyobb az ékszer érték.

Ha szereti a gyémánt teniszkarkötőket, de nem engedheti meg magának, vannak olcsóbb fajták, amelyek cirkóniából készülnek.


Megfelelő zárszerkezet

Sok különböző típusú teniszkarkötő kapocs létezik, de mi kiválasztottuk azt a hármat amelyek a leggyakoribb és legbiztonságosabbak közülük.

Rugós karika kapocs

A rugós karika kapocs a karkötőkben található leggyakoribb zárszerkezet. Ennek a kapocsnak van egy rugós szerkezetű fémgyűrűje, amely egy kis kar meghúzásával oldható ki. Ez a típusú csat elegáns, sokoldalú és biztonságos.

Karabiner

A rugós karikához hasonlóan a karabiner az ékszercsat másik gyakori formája. Egy mozgatható kart használ, melynek segítségével kinyitjuk a karabinert és biztonságosan zárjuk bele a karkötő láncszemét. A karabiner szilárdan rögzíthető az ékszer egy részéhez, vagy elhelyezhető a forgó mechanizmuson, ami különösen előnyös a sokat mozgó karkötőknél, mert így nem csavarodik el a karkötő.

Az egyik legbiztonságosabb rögzítési mód, mert a karabiner spontán kioldása és a láncszemből való kicsúszás ritkán fordul elő, ezért is alkalmas egy luxus teniszkarkötőhöz.Arany tenisz karkötő kapocs

Henger kapocs

A henger kapocs két fém részből áll, amelyek összecsavarhatók és henger alakúak. Ezt a csatot kicsit nehezebb lehet rögzíteni, de hihetetlenül biztonságos.


Milyen alakú gyémántokat használnak a teniszkarkötőknél?

Általában a teniszkarkötőben lévő összes gyémánt ugyanolyan formájú. A teniszkarkötőkben leggyakrabban használt gyémántforma a kerek gyémánt.

A klasszikus stílusokban a gyémántokat gyakran karmok tartják, ami azt jelenti, hogy minden gyémántot négy kis fém fogacska tart a helyén. Néha az ún egy rubover, amely lényegében egy kerek nemesfémbevonatba burkolja a gyémántot.

Egyes karkötőkben a gyémántok csoportosultak, ami azt jelenti, hogy a karkötő egyes láncszemeibe elhelyezett különálló gyémántok helyett egy kis „gyémántcsokor“ található, amelyek nagyon közel helyezkednek egymáshoz, egy nagyobb gyémánt megjelenését utánozva.


A gyémántok mérete

A gyémántok nagyságban is  különböznek. Az ékszerészek a gyémánt súlyát karátban fejezik ki, és a karkötő összes gyémánt karátját egyben tüntetik fel, nem pedig gyémántonként.


Teniszkarkötők színes drágakövekkel

A puristák számára a klasszikus teniszkarkötők csak gyémántokat tartalmazhatnak. De igazából ez csak ízlés kérdése. Ezért egyes karkötők a gyémántokon kívül más drágaköveket is tartalmaznak, de vannak teljesen színes drágakövekből készült minták is.


Férfi teniszkarkötők

Ha felmerült Önbe a kérdés, hogy vajon férfiak is viselhetik-e ezt az ékszert, a válasz egyértelmű – természetesen. A közhiedelemmel ellentétben a teniszkarkötők valójában nemek szempontjából semleges kiegészítők, ezért nemi beállítottságától függetlenül bárki viselheti. Sok divatkritikus még azt is állítja, hogy ez a dizájn lesz a következő nagy trend a férfi ékszerek terén világszerte. Ezért elsősorban a férfi hírességek felelősek, mint például Lenny Kravitz vagy Justin Bieber, akik minden rendezvényen ezt a kiegészítőt viselik.

Hiszünk abban, hogy nekünk köszönhetően többet megtudott erről az időtlen klasszikusról az ékszerek világából, és lezser eleganciája éppúgy megnyerte Önt, mint mi. Ha teniszkarkötő mellett dönt, semmi esetre se viselje teniszezés közben, valószínűleg nem fog lecsúszni a kezéről, de játék vagy egyéb fizikailag megterhelő tevékenység közben megsérülhet, amiért óriási kár lenne.


06.06.2023


További cikkek