Szeretne meggazdagodni? Próbálja meg megtalálni az egyik elveszett kincset.Szeretne meggazdagodni? Próbálja meg megtalálni az egyik elveszett kincset.

Sok dolog izgatja az emberi képzeletet, és kétségtelenül ezek közé tartoznak az elveszett kincsek is.


Láda tele aranyérmével

A róluk szóló legendák a világ minden táján ismertek, a leghíresebb történetek inspirálták a filmvilágot, ezért azok kalandfilmek és irodalom tárgyaiként jelennek meg. Kövessen néhányat velük.

A frigyláda

Körülbelül 3000 évvel ezelőtt az izraeliták elhelyezték a kőtáblákat, amelyekre a Tízparancsolat volt felírva, a bárkába, amelyet ma is az egyik legszentebb tárgynak tartanak a Bibliában. Nem tartalmaz aranyat vagy drágaköveket, de az Ószövetségben számos csodához hozzák összefüggésbe, és számos bibliai műalkotásban megtalálható annak értelmezése, hogy milyen lehet egy aranyláda. Az ie 6. században veszett el, amikor a Babilóniai Birodalom legyőzte az izraelitákat. Sok mítosz kering körülötte, például, hogy a Sion Boldogasszony székesegyházban rejtőzik Etiópiában, vagy hogy a jeruzsálemi első templom alatt temették el, ahol ma a Sziklakupola szentély áll, ami lehetetlenné teszi. hogy megtalálja őt. Azonban senki sem bizonyította, hogy látta volna, mióta eltűnt. A bárkát könnyen ellophatták, vagy ami még rosszabb, megsemmisült volna. Ennek ellenére a kincsvadászok ma is keresik.

 

Holt-tengeri réztekercs

A Holt-tenger északi végén, Palesztinában, Kalya városa közelében található Qumran régészeti lelőhelye. Az itteni barlangokban 1946-ban egy beduin fedezte fel a híres holt-tengeri tekercseket. A későbbi ásatások 972 pergamen- és papiruszszöveget, valamint két szokatlan réztekercset tártak fel, amelyek valószínűleg ugyanannak a leletnek a két része.

A réztekercset 1952-ben fedezték fel. Kiderült, hogy 64 olyan hely részletes listája, ahol állítólag jelentős mennyiségű aranyat és ezüstöt rejtettek el.

Sajnos a helyszíneket úgy írják le, mintha az olvasó pontos instrukciók nélkül is felismerné az említett helyeket, így a rejtély a mai napig megfejtetlen. Bár sok történész úgy véli, hogy a kincsek egy részét a rómaiak találhatták meg a régióba való behatolásuk során, még mindig van remény arra, hogy e lelőhelyek közül legalább néhányat soha nem fedeztek fel.

 

Láda a arany kincsekkel a parton

 

János király kincse

1216 októberében Angliában betegség és éhség pusztított, a bárók fellázadtak János király ellen, az országot pedig zsoldosai pusztították. Délkeleten Lajos francia herceg uralta az összes kastélyt három kastély kivételével– Doverben, Lincolnban és Windsorban. Az idősödő és beteg János király Lincoln városába vonult, hogy megerősítse csapatát és megbüntesse azokat, akik támogatták Lajos herceget. Útja során sós mocsarak, mély patakok, futóhomok és kiszámíthatatlan dagályok között kellett átkelnie, ahol ijesztő sebességgel ösvények jelenhettek meg és tűntek el a víz alatt. Míg János király az útja során szerencsésen leküzdött minden akadájt, vagyonával megrakott szekereit elnyelte a futóhomok. Állítólag így tűntek el a koronaékszerek, a katonák fizetésére szolgáló arany, az ezüst- és aranylemezek, a szent ereklyék, valamint Tristramnak, az egyik Arthur lovagnak a kardja. Bár azonnal megkezdték a keresést az elveszett kincs után, soha nem találták meg. A táj iszaptelepekkel és tőzeglápokkal jellemezhető jellege arra utal, hogy iszaptelepek alatt lehet.
 

Dagobert király jogara

Még a francia koronaékszereknek sem sirkerült szemelőt maradniuk. Dagobert pálcája, jogara, amely része volt, tömör aranyból készült, és a Szent Denis Bazilikában őrizték. egészen 1795-ig, amikor is eltűnt, és soha többé nem látták. Feltételezik, hogy ellopták, és holléte a mai napig ismeretlen.
 

A templomosok kincse

A Templomos Lovagrend Európa egyik leghíresebb vallási katonai rendje volt. 1119-ben alapították az új Jeruzsálemi Királyság védelmezőinek rendjeként a muszlim szomszédok ellen, és a szent helyekre látogató keresztény zarándokok védelmére.

Élvezte, hogy hatalmas befolyásra és gazdagságra tett szert. Fülöp francia király IV. azonban fenyegetést látott bennük, és a pápa segítségével kegyetlenül bánt velük. 1307-ben letartóztatta a legbefolyásosabb lovagokat, sokukat megkínozták és kivégezték. A templomosok kincsét azonban nem foglalta le. Hogy mi a templomos kincs és hol van elrejtve, az továbbra is rejtély, amely 7 évszázada lenyűgözi a világot.

Templomos lovag öltözet és sisak

 

Az inkák elveszett aranya

Kincsvadászok százai keresik szorgalmasan Paititi elveszett városát, ahol a legenda szerint az ősi inkák rejtették el kincsüket a spanyolok elől. A szakértők szerint az aranyváros Peru dzsungelében található. A keresés során számos olyan településre bukkantak, amelyeken egyértelmű információkat találtak Paititi létezéséről. Hogy ez egy legenda-e, mint az El Dorado, létezik-e, és hogy ez a két hely valójában azonos-e, azt remélhetőleg a jövőben megtudjuk.
 

Elveszett császári Fabergé-tojások

1885 óta az orosz cárok Fabergé ékszerésztől húsvétkor drágakőből és fémből készült tojás alakú ékszereket adtak hölgyeiknek. Mindegyik kincs volt, és a tojások kisebb kincseket tartalmaztak – mint egy arany korona egy arany tyúk belsejében egy aranysárgájában. Összesen 52 darabot gyártottak, melyeket az 1917-es orosz forradalom idején a bolsevikok elkoboztak. Idővel nyolc eredeti császári tojás eltűnt, hollétük máig ismeretlen.

De még mindig van remény, hogy megtalálják őket: 2012-ben egy amerikai fémhulladék-kereskedő fedezett fel egyet, aki azt mondta, hogy a háza egyik polcán találta.

Farbergé- tojás

Holland aranybánya

Amerika leghíresebb elveszett bányája állítólag valahol Arizona zord hegységében található. A bányát Jacob Waltz 19. századi bevándorlóról nevezték el, aki állítólag körülbelül 200 millió dollár értékű aranyat hagyott ott. Becslések szerint 500 kalandozó halt meg a kincs után kutatva, így az elveszett holland aranybányája a világ legveszélyesebb kincsvadászatává vált.

Az öreg aranybánya belseje

 

Borostyánszoba 

A Borostyánszoba építése 1701-ben kezdődött, amikor I. Frigyes porosz király a poroszországi Charlottenberg-palota számára rendelte meg a helyiséget. A kézműves mestermű, amelynek megépítése több mint hat évig tartott, a fényes panelek, tükrök, aranylevelek és ékköves mozaikok csillogó fénye a Borostyánteremben korának egyik legnagyobb építészeti csodája volt. A kamara 1716-ban a szentpétervári Téli Palota része lett, amikor Nagy Péter adományozta, majd később lánya, Erzsébet császárné kérésére 1755-ben a közeli Carszkoje Selóban lévő Katalin-palotába helyezték át. Itt kibővítették és átépítették, és egy 55 négyzetméteres ékszerré vált, amelyet több mint hat tonna borostyánnal töltöttek meg.

A nácik 1941-es támadása után a palota kurátorai különféle anyagok és tapéták alá rejtették a paneleket, de nem sikerült megmenteni. Kevesebb, mint két nap alatt a nácik kifosztották a Borostyánkő szobát, és átköltöztették a Königsberg-kastélyba (ma Kalinyingrád).

1943 januárjában Hitler elrendelte a Borostyánszoba szétszerelését és Németországba küldését. Ugyanezen év augusztusában a szövetséges bombák megsemmisítették Königsberg várát. Hogy a Borostyánszoba megsemmisült-e a bombázás során, vagy a német erők sikeresen áthelyezték egy ismeretlen helyre, egyelőre nem tudni.

Ennek 2003-ban épült másolata ma is áll az oroszországi szentpétervári Katalin-palotában.

 

A Toplitz-tó kincse 

Körülbelül 40 mérföldre délkeletre az ausztriai Salzburgtól egy rejtélyes tó terül el. A második világháború közeledtével és az amerikai csapatok közeledtével a nácik egy csoportja több ládát dobott a tóba. Sok találgatás folyik arról, hogy mi lehet bennük – az Európa-szerte zsákmányolt aranytól egészen az olyan dokumentumokig, amelyek megmutatják, hol tárolták a háború alatt a zsidóktól elvett tárgyakat. Ha hinni lehet a történeteknek, a Toplitz-tó 5,6 milliárd dollár értékű ellopott arany otthona lehet. Sokan azonban még mindig azon töprengenek, hogy más kincsek rejtőzhetnek-e a tó zavaros vizében.

Legalább hét búvár azonban életét vesztette, amikor veszélyes kísérletet tettek arra, hogy a jéghideg, 100 méter mély tóból kihozzák a feltételezett kincset. 2005-ben a tóért felelős osztrák állami cég, a Bundesforste AG beleegyezett abba, hogy Norman Scott amerikai kincsvadásznak belemerüljön a tóban annak reményében, hogy végre megoldja a rejtélyt, de nem talált semmit.

 

Toplitz-tó Austriában

 

Walbrzychi aranyvonat  

Az alsó-sziléziai Walbrzychben található fenséges, 13. századi Ksiaz-kastélyban állítólag földalatti alagutak találhatók, amelyek a második világháborúból származó náci arannyal megrakott vonatot védik.

A 300 tonna arannyal, műalkotásokkal, ékszerekkel és még a Borostyánszoba egyes részeivel megrakott vonatról szóló pletykák felkeltették az amatőr aranyásók figyelmét, különösen azután, hogy két férfi, Andreas Richter és Piotr Koper megkereste a lengyel kormányt, hogy tárgyaljanak a 10%-os megtalálásról. díjat cserébe az általuk azonosított vonat pontos helyének nyilvánosságra hozataláért. A keresés javában zajlott, de az erősen erdős terület továbbra is őrzi titkát.

A Beale-rejtjelek titka 

Az egyik legérdekesebb elveszett kincs Thomas J. Beale-é. Beale és több más férfi nagy mennyiségű aranyat és ezüstöt talált a Sziklás-hegységben végzett bányászat során az 1820-as években. A kincset Bedford megyébe vitték, ahol elásták vagyonukat. A férfiak biztosítani akarták, hogy családjaik jó anyagi biztonságban legyen, ha meghalnak, ezért Beale írt három titkosított cetlit, amelyek az eltemetett kincshez vezetnek. Egy dobozba helyezte őket, amelyet egy megbízható barátjánál, a helyi fogadósnál, Robert Morrissnál hagyott, és utasította, hogy nyissa ki a dobozt, ha tíz éven belül nem tér vissza. 23 évvel később Morriss kinyitotta a dobozt, és megpróbálta feltörni a kódot – sikertelenül. A mai napig csak a második kriptogramot sikerült megoldani, amely leírja a kincs tartalmát.


Régi kincses térkép

Oak Island 

A pletykák szerint a kanadai Új-Skócia állambeli Oak Islanden egy „pénzgödörben” temették el, ez a mesés kincs három évszázada csábítja a kalandorokat. 2018 elején a kincsvadászok egy igazi kincset fedeztek fel a helyszínen: egy ékköves brosst. Azóta aranyat fedeztek fel a szigeten, ami növeli a további felfedezések valószínűségét. Ha hinni lehet az elméleteknek, a szigeten valódi vagyon rejtőzik – bankók milliótól egészen Shakespeare elveszett leveleiig, Marie Antoinette francia királynő ékszereiig és még a Szent Grálig is.

 

Kincs a Flor de la Mar hajóról (A tenger virága) 

A Flor de la Mar egy 400 tonnás vízkiszorítású portugál fregatt volt, amelyet Lisszabonban építettek. Alfonso de Albuquerque kapitány vezetésével a hajót hatalmas, Malacca zsákmányolt aranykincsével, valamint Sziám királyának ajándékaival rakták meg. Különféle történelmi források szerint ez volt a legnagyobb felhalmozott kincs a portugál haditengerészet történetében.

Flor de la Mar négy másik hajóval együtt Portugáliába indult, de heves viharba ütköztek, és 1511. november 20-án Flor de la Mar tönkrement a szumátrai zátonyokon. A hajó kettétört, és bár a kapitányt megmentették, a kincs és sok fiatal rabszolga elveszett a hullámokban. A roncs pontos helye nem világos, valószínűleg a pontatlan térképek miatt. A roncsot a legnagyobb kincsnek tartják, amely elméletileg még mindig megtalálható.

 

Merchant Royal 

Amikor a Merchant Royal a rossz időjárás köveztében elsüllyedt 1641-ben, állítólag Scilly-szigetek közelében, 100 000 font aranyat, 400 rúd mexikói ezüstöt és körülbelül 500 000 érmét vitt magával. Minden idők legértékesebbnek tartott hajóroncsának horgonyát az angliai Cornwall partjainál 2019 márciusában találták meg, ez mutat a kincsvadászoknak irányt, hol lehet a több mint 1,5 milliárd dollár értékű rakomány. A kincsvadászoknak azonban jól felszereltnek kell lenniük, ha meg akarják találni az elveszett roncsot. A víz mélysége eléri a 100 métert, és viharos is lehet.

A Vero Beach kincsei 

Az évszázadok során számtalan hajótörés történt a floridai Vero Beach partjainál. Ez csalogatja a kincsvadászokat a világ minden tájáról, és még a mai napig is kutatnak a kincsek után.  Bár már több millió dollárnyi aranyat és értéket találtak, a többi elrejtett kincs a hullámok alatt hever, és arra vár, hogy megtalálják.

1715 júliusában tizenkét hajó indult el a kubai Havannából Spanyolországba, ezüstöt, aranyat és drágaköveket szállítva körülbelül 14 millió peso értékben. Egy heves hurrikán szívébe kerültek, és a hatalmas hullámok tizenegy hajót, köztük a Nuestra Senora de la Reglát és a Santa Cristo de San Ramont az óceán mélyére húztak. Csaknem ezer ember vesztette életét, valamint jelentős mennyiségű rakomány. Bár Spanyolországnak sikerült visszaszereznie az elveszett kincsek 80%-át, a többit még mindig szerencsés megtalálójára vár, mivel négy hajót még mindig nem sikerült megtalálni.


Naplemente a mólónál Vero Beach-ben

 

Kalózok kincsek 

Feketeszakáll kincse

Edward Teach, ismertebb nevén Feketeszakáll kalóz, az 1700-as évek elején évekig terrorizálta a Karib-tengert azzal, hogy zászlóshajója, az Anna királynő bosszúja hajóit kifosztotta és kifosztotta. Úgy tartják, hogy zsákmányát a környező szigeteken rejtette el.

A kalóz kincsének egy részét 1996-ban fedezték fel, amikor megtalálták hajója roncsát, és a kincsek között volt egy borospohár is, melynek szárát gyémánt borította és arannyal díszítették. A kincsvadászok úgy vélik, hogy a vagyon nagy része még mindig különböző helyeken van szétszórva.


Bahamák bélyeg Feketeszakál kalózzal

William Kidd kapitány kincse

William Kidd skót kapitány a történelem egyik leghíresebb kalóza. 1701-ben azonban gyilkosság és kalózkodás miatt elkapták és kivégezték. Halála előtt Kidd azt állította, hogy elásta a kincset. 10 000 fontot szereztek vissza tőle a New York állambeli Long Island partjainál található Gardiner's Islanden, és 1700-ban Angliába küldték Kidddel, mint bizonyítékként ellene. Ma a kincsvadászok igyekeznek megtalálni a maradék zsákmányt, amely állítólag a Karib-tengertől Amerika keleti partjáig bárhol megtalálható.

Amar Parga kincse

Amaro Pargo spanyol kalóz volt, aki a 17. század végétől a 18. század első feléig élt. A Cádiz és a Karib-tenger közötti útvonalon rabolt. 1747-ben bekövetkezett halála után vagyonának nagy része az örököseihez került. A végrendeletében azonban a kabinjában lévő ládáról írt. Aranyat, ékszereket, ezüstöt, gyöngyöt, kínai porcelánt, festményeket, szöveteket és drágaköveket tartalmazott. Állítólag egy pergamenbe csomagolt könyvbe van írva, ahol a ládát elrejtette, és "D" betűvel jelölték. Azt azonban nem árulta el senkinek, hol van a könyv, így a kincsvadászok ma is keresik.

Lima kincsei

Miután a perui Lima 1820-ban a lázadás szélén állt, William Thompson kapitánynak 12 ládát kellett elszállítania Mexikóba, ahol biztonságba lehettek volna. A láda 500 000 aranyérmét, 16-18 font aranyport, 11 000 ezüstérmét, tömör aranyat, vallási szobrokat, ékszerládákat, kardok százait, több ezer gyémántot és aranytárgyat tartalmazott.

Thompson és legénysége azonban elvágta az őr és a kísérő pap torkát, és lefoglalták a kincset. Később elkapták és kivégezték őket kalózkodás miatt, de az elrejtett kincs helyett magukkal vitték a sírjukba.


Kincsek a galériából
 

A műalkotások a tolvajokat és a hódítókat is vonzzák, így sok közülük a prédájuk lett, néhány pedig örökre elveszett. A keresésük sok kincsvadászt vonz.

Minden idők legtöbbet ellopott műalkotása Hubert és Jan van Eyck Genti oltárképe. A 15. század óta, amikor a mű keletkezett, többször is elveszett. 1934-ben elloptak egy tablót, amely az úgynevezett igaz bírákat ábrázolta. A második világháború idején a megmaradt 11 táblát a német csapatok kifosztották, a háború után megtalálták és visszavitték a belga katedrálisba, de a 12. tábla még mindig hiányzik.

A nácik 1939-ben lopták el a krakkói Czartoryski Múzeumból Raphael fiatalember portréját is, amelyet 1513-14-ben festett. A festmény a Lengyelországból Németországba szállítás közben tűnt el, és azóta sem látták.

Hasonló sorsra jut az Angyal Titusz-vonásokkal Rembrandttól, amely a holland mester fiát ábrázolja. A festményt az 1943-as invázió során ellopták. Azóta Rembrandt portréja eltűnt.

Valószínűleg háborús zsákmány lett a Michelangelo-féle faunfej, amely a firenzei Bargello Múzeumban volt kiállítva egészen 1944-ig, amikor is gyűjteményét a nácik kifosztották. Becslések szerint a Harmadik Birodalom a háború alatt az európai művészet mintegy 20%-át kifosztotta, és ezeknek a műveknek a többsége ma is hiányzik.

Az eltűnt legendás festmények között van Jézus Krisztus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel. Caravaggio olasz barokk mester 1609-es festménye több mint 300 éven át a Palermói San Lorenzo Oratórium oltára fölött lógott. 1969 októberében valaki kivágta a keretből, és a festmény eltűnt. A feltételezések szerint a maffia a felelős a lopásért. A festmény az egyik legkeresettebb ellopott műalkotás, amelyet az FBI keresett.

A Vincent Van Gogh által 1887-ben festett Makovice szintén lopás áldozata lett. Kétszer is ellopták őket – 1977-ben Mohamed Mahmoud Khalil kairói múzeumából tűntek el, de 10 évvel később a festményt Kuvaitban találták meg. 2010 augusztusában másodszor is ellopták, és a mai napig nem találták meg. A valaha volt legértékesebb ellopott festményhez hasonlóan Johannes Vermeer Concertója is, amely 1664-ből származik, és Rembrandt Vihar a Galileai-tengeren című művével és 10 másik fontos műalkotással együtt lopták el az Isabella Stewart Gardner Múzeumból történt hírhedt lopás során. Bostonban 1990 márciusában.


30.09.2022


További cikkek