Numizmatika - a legértékesebb érmékNumizmatika - a legértékesebb érmék

Egy dollár 10 millió dollárért? Igen, a numizmatikusok által gyűjtött ritka érmék némelyike ilyen értékkel ​​rendelkezik. Nézzük meg együtt a legértékesebbeket.


20 és 10 centes eurós érmék

Különféle gyűjtők léteznek, mind közül egyértelműen a numizmatika az egyik leghíresebb. A numizmatika az érmék és a pénzek gyűjtésével és kutatásával is foglalkozik.

Valószínűleg már az ókorban megtalálhattuk az első gyűjtőket. Egyes források szerint Augustus császár különféle ősi érmék gyűjteményét adományozta a Saturnalia ünnepségek alatt. Később, a korai középkorban megjelent az első érmékről szóló könyv "De Asse et Paribus", és ekkor beszélhetünk az első igazi gyűjtőkről. A numizmatika leghíresebb úttörője volt Francesco Petrarca, de számos európai uralkodó, nemesség, sőt a papság is gyűjtött érméket, ezért kezdték ezt a hobbit a gazdagok hobbijának nevezni.

Ma több ezer gyűjtő létezik. Vannak, akik szórakozásból gyűjtenek érméket, mások kicsit komolyabban veszik, és hajlandók ezreket-milliókat fizetni egyes darabokért. Tekintse meg velünk a világ legértékesebb érmeit.

Érmék gyűjtői albumban


A világ érméi

$1 Million Gold Canadian Maple Leaf

Kezdjük a valaha volt egyik legnagyobb érmével. A Kanadai Arany Juharlevél érme, amelyet a kanadai pénzverde vert 2007-ben, tekintélyes 100 kg (3215 troy uncia) súlyú, és 99,999%-os színaranyból aranyból készült.

Ez a világ első 1 milliós névértékű érme. Ezt az érmét eredetileg a kanadai pénzverde által vert 1 troy uncia 99,999%-os színaranyból, aranyérmék új sorozatának népszerűsítésére verték.

2010-ben a bécsi Dorotheum aukciósházban elárverezték több mint 4 millió dollárért. Jelenleg csak 5 gyűjtő vásárolta meg ezt az érmét.

1794 Flowing Hair Dollar

A Stack's Bowers által a 2013 januári New York-i Americana Sale-n értékesített érme akkoriban világrekordot állított fel egyetlen érme eladási árában.

A numizmatikusok úgy vélik, hogy a Flowing Hair Dollar volt az első ezüst dollár, amelyet az Egyesült Államok szövetségi kormánya bocsátott ki. Mivel az ezüstdollárok pénzverése akkoriban meglehetősen lassú volt, ebből a dollárból mindössze 2000 darabot vertek, amiből csak 1758 került forgalomba. Ebből a számból csak 10 példányt találtak később.

A 2013-ban elárverezett darab tökéletes állapotú, szinte érintetlen volt, tökéletes részletekkel, éppen ezért hihetetlen 10 millió dollárért sikerült elárverezni. Ez volt az első érme, amely átlépte ezt a küszöböt.

1933 Double Eagle

Az érme sorsának egyik leglegendásabb története az 1933—ban történt és a Double Eagle-höz köthető. Ebben az évben történt, hogy F. D. Roosevelt amerikai elnök a pénzügyi válság megelőzése érdekében úgy döntött, hogy minden aranyat kivon a forgalomból, elrendelte, hogy olvasszák be és tárolják Fort Knoxban. Valahogyan 13 aranyérme mégis csak elkerülte ezt a sorsot, és a világ legritkább érméi közé került. 1944-ben az egyik érmét, amely elkerülte, hogy beolvasszák, ellopta egy lelkes gyűjtő, Farouk egyiptomi király.

Az ellopott érmére csak 1996-ban bukkant rá az amerikai titkosszolgálat, amikor egy brit aranykereskedő próbálta eladni. Ennek az érmének a legdrágább példányát 2002-ben a londoni Sotheby's aukciósházban adták el hihetetlen 7,6 millió dollárért.

Double Eagle érme előlapja fehér kesztyűs kézben

1913 Liberty Head

Az első érme, amely áttörte a millió dolláros határt, a ma már ritka, nikkelből készült, Liberty Head volt 1913-ban. Nincs történelmi feljegyzés ennek az érmének a veréséről. A kutatók úgy vélik, hogy az érmét az éj leple alatt verte a pénzverde egyik alkalmazottja. Bár nem világos, hogy ebből az érméből hányat vertek, 5 került belőlük a forgalomba, és ma különböző állami és magán érmegyűjtemények tulajdonát képezik.

A lényeg az, hogy ez a nikkel az 1970-es évek Hawaii Five - O című sorozatában is szerepelt, ahol közeli felvételekhez használták. Azonban az akciójelenetekhez, amelyekben szerepelt, közönséges nikkelt használtak az esetleges sérülések elkerülése érdekében.

A legdrágább darabot 2010-ben 3,7 millió dollárért árverezték el a dallasi Heritage Auctions-on.

1804 Bust Dollar

Ezt az érmét az "amerikai érmék királyának" is nevezik. Bár az 1804-es évszám van rányomva, valójában csak 1834-ben állították elő, amikor is az Állami Pénzverde képviselői 1804-ben gyártott ezüstérméket akartak adni üzleti partnereiknek. Amikor azonban rájöttek, hogy nem létezik, több darab is volt náluk. ezüstdollárokat vertek erre a célra.1804-ben.

Jelenleg 15 példányról tudunk, és mindegyik csillagászati ​​áron kelt el. Utoljára 2021-ben árverezték el a New York-i Stack Bower's Galleries-ben 7,68 millió dollárért.

1787 Brasher Doubloon

Ephraim Brasher New York-i ötvös- és ezüstműves volt a 18. század végén. Mivel az Egyesült Államok Pénzverde még nem működött, a gyarmatok saját pénzverésükhöz folyamodtak. Ezen érmék egy részét magánvállalkozók verték, mint Brasher.

Sok numizmatikus, köztük Henry Chapman és Q. David Bowers, a Brasher Doubloont a világ legfontosabb érméjének ismeri el.

A Brasher Doubloon a korai amerikai dizájn lenyűgöző példája, melynek elemei a mai napig fennmaradtak. Tizenhárom csillag, egy olajág és egy fenséges sas képviseli az Amerikai Egyesült Államokra a mai napig jellemző pénzverési szimbólumokat. Ez az érme volt az első aranyérme, amelyet az Egyesült Államokban vertek.

Utoljára 2021-ben árverezték el a Dallas's Heritage Auctions-on 9,36 millió dollárért.

Arany érmék a ládában


Magyar érmék

A mi piacunkon is tartanak helyi érmeaukciókat, amelyeken nagyobb ingatlanok árán kerülnek érmék árverésre. A legnagyobb érdeklődés a korlátozott számban kibocsátott történelmi érmék iránt van, vagy nyomdahibás darabok kelnek el nagyobb összegekért, de akár a számunkra hétköznapinak ítélt érmék is felkeltik a gyűjtők érdeklődését.

1642-es III. Ferdinánd 10 dukát

III. Ferdinánd tízszeres dukátja 1642-ből a valaha nyilvános aukción eladott legdrágább magyar érme. Az újkori Magyar Királyságban, így III. Ferdinánd uralkodása alatt is (1637 – 1657), a pénzrendszer csúcsán a megközelítőleg 3,5 g tömegű aranypénzek, az ún. dukátok, pontosabban annak többszörösei. A legmagasabb hozammal bíró dukát a tízszeres dukát volt, amelyet többnyire ezüstművesek szerszámaiból állítottak elő. Ferdinánd III. Körmöcbányán és Selmecbányán több éven át tízszeres dukátot vertetett, de az 1642-ből származó tízszeres dukát rendkívül ritka, sőt egyedülálló, mert csak egy példányát ismerik az egész világon. Azt pedig 2020 novemberében hihetetlen 950 000 euróért (jelenleg körülbelül 370 millió forintért) adták el.

II. Rákóczi Ferenc pénzérme 1705-ből

II. Rákóczi Ferenc érmét, más néven „kuruc érmét“ a Habsburg-monarchia elleni kuruc felkelés idején verték. Az egyik oldalon II. Rákoczi Ferenc portréja látható és a másik oldalon Erdély címere. A dukát az ellenállás és a függetlenségi harc szimbólumává vált, és máig az egyik legfontosabb műemlék ebből az időszakból. 2011-ben 320 ezer euróért (jelenleg hozzávetőlegesen 124 millió forintért) árverezték el. Ez az érme ritka, történelmi jelentősége és kiváló pénzverési minősége miatt nagyra értékelt.
 

II. Mátyás király arany érme 1619-ből

II. Mátyás arany dukátja, más néven „Joachim tallér”, a jólét szimbólumává vált. Híre Európa-szerte elterjedt, és máig a legkeresettebb gyűjtői tárgyak közé tartozik. 2014-ben 280 ezer euróért (jelenleg körülbelül 109 millió forintért) árverezték el. Ennél az érménél magas az arany tisztasága és kidolgozott kialakítása miatt ritka.

 

Mária Terézia kettős dukátja 1780-ból

II. Rákóczi Ferenc érmét, más néven „kuruc érmét“ a Habsburg-monarchia elleni kuruc felkelés idején verték. Az egyik oldalon II. Rákoczi Ferenc portréja látható és a másik oldalon Erdély címere. A dukát az ellenállás és a függetlenségi harc szimbólumává vált, és máig az egyik legfontosabb műemlék ebből az időszakból. 2011-ben 320 ezer euróért (jelenleg hozzávetőlegesen 124 millió forintért) árverezték el. Ez az érme ritka, történelmi jelentősége és kiváló pénzverési minősége miatt nagyra értékelt.

Soha nem késő érmegyűjtővé válni. Az első érdekes érméket például akár nyaralás közben is összegyűjtheti az eurós érméket. A kisebb államokból, például a Vatikánból vagy Andorrából származó érmék a legritkábbak. Az ilyen országok természetesen kevés érmét vernek, tehát többet érnek. Másrészt a ritka forgalomban lévő érmék olyan gazdag országokból származó centek, mint például Monaco vagy Finnország, ahol alig használnak centet, és nagyon keveset vernek belőlük.

Ha szerencséje van, rábukkanhat a ritka olasz egycentes érmék egyikére is, amelyeket összetévesztenek a kétcentesekkel. Ennek az érmének az értéke elérheti a 6000 eurót is, ezért azt tanácsoljuk, tartsa nyitva a szemét.


15.03.2024


További cikkek