Mindent az esküvői értesítőkrőlMindent az esküvői értesítőkről

Hamarosan dönteniük kell az esküvői értesítők külalakjáról? Itt mindent megtalálnak, amit tudniuk kell ahhoz, hogy megfelelően megtervezzék, hibátlanul elkészítsék és időben elküldjék azokat.

Az értesítők az első betekintést nyújtják a nagy nap megvalósulásának stílusába és légkörébe. A dizájnjuknak ezért az esküvői helyszín díszítésének vizualitását kellene követnie, tükrözve a hangulatot is, amelyet szeretnének elérni. Az esküvői értesítő tervét és kidolgozását előre át kell gondolni, és ha nem tudják honnan kezdjék, akkor most jó helyen járnak.

Virágos festett esküvői értesítő és ehhez illő újrahasznosított boríték

Információk az esküvői értesítőn

Amiről a formát vagy grafikai kialakítást érintő kreatív ötletek áradatában könnyű megfeledkezni, az az értesítő elsődleges célja. Az pedig tájékoztató jellegű – az értesítőnek a vendégek számára szükséges összes gyakorlati információt tartalmaznia kellene, hogy az alábbi kérdések egyikére se kelljen majd utólag a választ keresniük.

 

Ki? – Természetesen a menyasszony és vőlegény vezeték- és utóneve nem maradhat le. Olykor hibaként előfordul, hogy a pár csak az utóneveket tünteti fel, ami félreértésekhez vezethet. A nevekhez a címeket, esetleg a szülők nevét is mellékelhetik, és ide tartozik az esküvői értesítő mottója is.

Mi? – Itt érthetően kommunikálni kell, hogy esküvőről van szó. A költői nyelvezetben ugyanis ez könnyen elveszhet. Hasonlóképpen azt is a konkrét vendégek tudomására kell hozni, hogy a lakodalomba is meghívják őket. Ezt rendszerint az értesítőhöz mellékelt külön kártyán közlik.

Hol? – Az esküvői szertartás helyszínének teljes címe. Az esküvői partyra meghívott vendégeknek ezt a helyszínt is meg kell adni.

Mikor? – Legalább a szertartás pontos dátuma és időpontja. Ha a szertartás és a fogadás között hosszabb szünetet terveznek, akkor a fogadás kezdetét is fel kell tüntetni.

RSVP dátum? – Meddig kell a meghívott vendégeknek visszaigazolniuk a részvételt. A „Répondez, s'il vous plaît” (azaz RSVP) meghatározásának világosnak és érthetőnek kell lennie, hogy időben megkapják a választ.

A tartalmi hibákból és elírásokból egészen a súlyosabb faux pas-ig az esküvői értesítők szövegein meglepően sok van, ezért a kialakításuk során érdemes rendkívül körültekintőnek lenni. Annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a stresszeket, olvassák el az esküvői értesítők hibáiról szóló cikkünket.

A tökéletes első benyomás érdekében a borítékba helyezett értesítőt az alábbiakkal egészíthetik ki:

A részvételt visszaigazoló kártya megkönnyíti a válaszadást a meghívásra. Teret kellene nyújtania az esküvőn résztvevő személyek számának feltüntetésére, speciális menü választására stb. Az előre kifizetett postadíjjal ellátott borítékról sem kellene megfeledkezni. Azonban az elektronikus kommunikáció és elkötelezett környezetbarát hozzáállások idején a részvétel visszaigazolása e-mailben is kérhető.

Az ünnepi asztalhoz való meghívás az értesítő standard részét képezi. Azokat a vendégeket, akiket a fogadásra is meghívnak, erről értesíteni kell.

Az összes esküvői esemény programja a megfelelő módja annak, miképp ismertessük a vendégekkel a részleteket, mint a ceremoniális funkciót betöltő személyek neve, a szertartás során elhangzó énekek és versek szövegei, vagy az esküvői hétvége kísérő rendezvényei.

A menü nélkülözhetetlen eszköze annak, hogy a vendégek tudják, mire számíthatnak.

Ültetési rend, hogy egyetlen vendég se érezze elveszettnek magát.

Az esemény helyszínének térképe ideális kiegészítő, amely megkönnyíti a vendégek számára az út megtervezését, a szertartási helyszín megközelítését, a parkolást stb.

Az ideálisan kézzel írt köszönetnyilvánítás mindenkit szíven ragad.

 

Esküvői értesítők és nyomtatványok szettje virágmotívummal

Az elküldés időzítése

Az esküvői értesítők elküldésének időpontja ugyanolyan fontos döntés, mint a tartalmuk és formájuk. Ha túl korán küldjük, a vendégek programjába egyéb, fontosabb kötelességek is bekerülhetnek, és a részvételüket az esküvőn törölni lesznek kénytelenek. Viszont, ha a meghívókat utolsó pillanatban küldjük el, akkor nem marad elegendő időnk a tervezésre. Ideális esetben az értesítőket az esküvő előtt 3 hónappal elküldhetjük, a részvétel visszaigazolását pedig 4 – 6 héttel előtte kérjük. Alternatív megoldás a meghívó elküldése a szertartás előtt egy évvel, miközben megkérjük a vendégeket, hogy az adott időpontra ne tervezzenek mást.

 

Az esküvői értesítők dizájnstílusai

Miután tisztáztuk az alapvető szervezési feltételeket, itt az ideje, hogy teljes figyelmünket az értesítő dizájnjának szenteljük. Számtalan egyedi utat választhatunk, és a kreatív potenciálunk elpocsékolását jelentené, ha döntésünket a képeslap méretű hagyományos papírformára korlátoznánk.

Elsőként egészen biztosan a stílust kell meghatározni. Tiszta és modern, vagy inkább retró, a természet ihlette, vagy valamilyen különleges legyen? Ezt követi az anyag, grafika, a betűtípus, színek kiválasztása, és nem kellene megfeledkezni az elosztásról, elrendezésről sem. Ne féljenek minden új változatot a legszigorúbb bírálat alá vetni.
 

A fenntartható anyagok trendik, amelyek után boldogan nyúl számtalan pár. Az újrahasznosított vagy lebomló papír az esküvői értesítéshez (akár mezei virágok magját is tartalmazhatja) remek eszköze lehet a környezetünket érintő felelősségteljesebb és körültekintőbb magatartásnak. Stílusában természetesen a természetközelibb, vintage és rusztikusabb témákhoz felel meg, azonban más motívumok esetén sem kell hagyni eltántorítani magunkat.

Az akril értesítők elegáns és kifinomult trendet képviselnek. Az anyag áttetszősége a szélek dekorálásával a kivételesség érzetét keltik, amely kétségkívül hozzátartozik az esküvőhöz.

A pergamenpapír, amelyet Vellumként ismerünk, a modern és a kifinomult ötvözése. Az áttetszősége a bizonyos mattságával és elegendő vastagságával csaknem mindenfajta nyomtatáshoz ideálissá teszi – színes, metál és dombornyomott.

A követ imitáló hátterek nem csupán a népszerű márványra szűkülnek le. Egyéb kőzetek színesebb mintázatai, akár a szöveg hátterében vagy az esküvői értesítők borítékjain, egyre gyakoribb választást jelentenek. A homokkő, gránit és a pala is egészen biztosan megtalálja a helyét számos szimmetrikus betűtípus háttereként.

Az aranyfóliával történő nyomtatás az egész esküvői értesítő vonzó és exkluzív jellegét biztosítja akkor is, ha az egész dizájn inkább minimalista szellemű. A különféle változatok bármely típusú alapra alkalmasak, legyen az papír vagy egyéb anyag.

A viaszpecsét a partneri szövetség erős szimbóluma. A borítékra is tehető, de akár magán az értesítőn is jól mutat. Akár szárított virág vagy masni is „hozzáolvasztható”. A pecsét szimbólumát is lehet variálni - saját maguk megtervezhetik, profiknál legyártathatják és akár más alkalmakkor is használhatják, esetleg egy családi pecsétgyűrű is használható ehhez.

A monogram, vagyis mindkét partner nevének kezdőbetűi egy egységes ornamentális kalligrafikus kialakításban, az egész téma grafikai elemeként szolgálhat. Személyes érintéssel ruházza fel, egyúttal a fontosság és előkelőség érzetét is kelti.

A bekeretezett meghívókat az esküvői vendégeik az esküvőt megelőző időszakban akár dekorációs elemként is kiállíthatják az otthonukban. Az elküldésükhöz doboz szükséges, ami növeli a költségeket, azonban a végső hatás megfizethetetlen. Ezenfelül a dobozba az összes további kártya, és akár egy apró figyelmesség is becsomagolható.

A metál nyomtatás egy decensen csillogó akcentussal anélkül tűnik majd ki, hogy kirívó lenne. A finom szemcsés jelleg egyaránt alkalmas a betűkhöz, absztrakt grafikához, és a konkrétabb formák kontúrozására is, mint a virágok, alakok, építmények stb.

A megvalósulás helyszínének illusztrációja elsősorban akkor hasznos, ha az esküvő szokatlan és érdekes helyen zajlik majd. A kastély, park, történelmi templom, a környék panorámájának vagy természeti jelenségnek a megjelenítése kiegészíti az értesítő külalakját, és az adott helyszín hangulatával és varázsával látja el.

A szabálytalan alakú kártyák a kreativitás egyszerű megnyilvánulásai lehetnek, amelynek eredménye a jobb megjegyezhetőség lesz, és kitűnés az esküvői értesítők szokványos méretei közül. A geometriai egyediség, vagy az adott vonalak másolása (például a megvalósulás helyszínének térképét körül vágva) csupán két ötlet a magával ragadó formák széles palettájáról.

További eredeti ötleteket az esküvői értesítőkhöz a környezetünkben is találhatunk. Fényképek, vízfestékek, népművészeti motívumok, vallási üzenetek, minimalizmus, lézervágás, mágnesek, kézi kalligráfia és feltűnő betűtípus - mindezek a rendelkezésükre állnak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőlük.

Az esküvői értesítők és nyomtatványok nem hagyományos szettje tengeri tematikával

Az esküvői értesítők szövege

Az esküvői értesítő szövegének összhangban kellene állnia a dizájnjával. Ha a dizájn inkább természetes stílusú, romantikus szöveg illik hozzá. A rusztikus témákhoz a vallási versek, az esküvői értesítők minimalista kialakításához tömör és intelligens idézetek illenek. A hagyományos esküvőhöz akár a népköltészethez, a felszabadítóbb hangulat kialakításához pedig akár valami könnyedebb és nem támadóan humoroshoz is nyúlhatunk.

A szöveggel és azzal, hogy az olvasója miképp reagál rá, sokat tesz a betűtípus is, amellyel íródott. A klasszikus, komoly talpas betűk (serif) a formai tartalom komolyabb hangvételéhez ideálisak. A modernebb talp nélküli betűtípusokat (sans serif) gond nélkül használhatják a minimalista értesítőkön. A témáját tekintve sokkal egyedibb stílusokhoz a testreszabottabb megfelelő betűtípusok között válogassanak.

Pár szövegminta:

Klasszikus:

„ ... és ... örömmel értesítik,

hogy életüket

...napon ... órakor kötik össze

...-ban “

Romantikus:

„Itt van, eljött végre a nagy nap, mikor

... és ...

.... napon... órakor ....-ban egymásnak örök hűséget fogad“

Vallásos:

„ Amikor megszólal az orgona zenéje

Elhangzik mindkettőnk ajkán az igen

Sorsunk ekkor eggyé forr majd össze,

Szeretni akarlak és megtartani, mindörökre.“

Humorosabb:

„Esküvő. Játék egy felvonásban.

Szereposztás:

menyasszony - ... ,

vőlegény -... ,

kórus - rokonok és barátok.

A premier .... napon ... órakor .... helyszínen valósul meg.

A belépés díjtalan! Ne késsék le, ismétlés nem lesz!”

Idézet:

„A szeretet az egyetlen erő, amely képes ellenséget barátokká alakítani.

Martin Luther King”
 

Hogyan készítsünk esküvői értesítőket

Amíg a dizájn megtervezése és a szöveg kiválasztása végleg Önökön múlik, az esküvői értesítők kivitelezését szakemberekre bízhatják. Vagy nem. Megmutatjuk, hogyan készíthetik el gond nélkül otthon is.

  1. Dolgozzák ki a dizájnt. Valamely fenti leírással inspirálódhatnak, és valamely ismert grafikai programot használhatják hozzá.
  2.  Határozzák meg a költségvetést. Nincs annál rosszabb, mint amikor kitalálják a tökéletes értesítőt és annak a tökéletes, az elképzeléseiknek pontosan megfelelő változatát nem engedhetik meg maguknak anyagilag. Ne feledjék, hogy a többtagú családoknak egyetlen meghívó elég lesz.
  3.  Kezdjék a prototípussal. Szerezzék be hozzá az anyagot, és alkossák meg az első díszítetlen változatot. Tervezzék meg az alap elrendezését és vágják ki a pontos formákat. Ha valami mégsem tetszik, térjenek vissza a dizájnhoz. A végleges formát nyomtassák ki és beszéljék meg a párjukkal, esetleg egy grafikai konzultánssal.
  4. Eljött a díszítés ideje. Az alap elrendezés megfelelő módosítása után jöhetnek hozzá a díszítések. Legyen szó akár grafikai elemekről vagy kiegészítő anyagokról, mint az említett viasz, hagyjanak maguknak erre időt és próbálják ki az alkalmazás több változatát is.
  5. Az egész folyamatot ismételjék meg a kiegészítő kártyák, térképek, esetleg a borítékok esetén is. A boríték belseje is dekorálható, grafikusan hozzáillő papírból sablont nyírhatnak és beleragaszthatják a borítékba. Ilyen egyszerűen tehetik egyedibbé a borítékot, amelynek belseje harmonizál majd az értesítők grafikai motívumával.
  6. Tervezzék meg a teljes nyomtatást. Ez a színkészletet, a nyomda megbízhatóságának próbáját, elegendő papírt, a grafikai fájlok megfelelő számítógépes formáját, és még egy próbanyomást jelent, amely megerősíti, hogy elégedettek az elrendezéssel, a színhűséggel stb. Még egyszer ellenőrizzék a helyesírást és a szöveg stilisztikáját.
  7. Nyomtassanak 10 százalékkal több értesítőt, mint amennyit el akarnak küldeni.
  8. Ha szükséges, az értesítőkön végezzenek felületi korrekciókat – vágják körbe, egészítsék ki dekorációval, hajtsák félbe, tűzzék össze, vagy tegyék borítékba. Majd helyezzék biztonságba arra az időre, amíg el nem küldik.

 

 

 


21.03.2020


További cikkek