Mindent a piercingekrőlMindent a piercingekről

A piercingek rendkívül közkedveltek. Jól láthatóan és feltűnésmentesen elrejtve, minden alakban és méretben, az idősebbek és fiatalabbak arcát is ékesítik. Tudja, honnan erednek, mi a felhelyezésük módja, mi a másodlagos céljuk, vagy milyen szokatlan formákban jelennek meg?

Nemcsak a jobb kinézet iránti vágy, hanem hogy felhívják magukra a figyelmet, vagy akár kifejezzenek valamilyen nézetet - mindezek arra ösztönzik a hölgyeket és urakat, hogy hagyják a bőrüket ékszerrel átlyukasztani. A piercingek növekvő népszerűsége mellett annak módja is megsokszorozódik, hogy hogyan (vagy hová) lehet ezeket felhelyezni. És az arc természetesen tagolt részei a különféle alakú ékszerek kombinációjával ehhez egész sor lehetőséget nyújtanak.


Klasszikus ezüst fülbevaló a fülben

A bőr átszúrása a kisebb kozmetikai műtétek egyik fajtája. Éppen ezért azt szakembernek kellene végeznie, és közben betartania a higiéniai alapelveket. Ugyanolyan szigorú kritériumoknak kell megfelelnie az ékszernek is, amelyet a bőr nyílásába helyeznek.

A legelső és leggyakoribb kérdések egyike a piercinggel kapcsolatban, hogy fáj-e. A válasz többnyire az egyéni fájdalomküszöbtől függ. Vannak azonban olyan helyek, például a fül porcának részei, amelyek jobban szoktak fájnak, mint mások. Amennyiben az ambuláns beavatkozást szakszerűen végezték el, a fájdalom az átszúrást követően fokozatosan csökken. Az esztétikai sebész szaktudásától függ az esetleges műtét utáni komplikációk veszélye is.

A fül átszúrása tűvel

 

A piercinggel kapcsolatos kockázatok egyáltalán nem elhanyagolhatóak. Ide tartoznak az allergiás reakciók, a bőrfertőzések, a váratlan hegek, a vér által terjedő betegségek és később a nem kívánatos szakadások az ékszer hordásánál.

A jó minőségű és biztonságos piercinget ezért nem a kozmetikai szalonokban, hanem a szakrendelőkben kell keresni. A használt eszközök, a fertőtlenítésük, az ismeretek és tapasztalatok, vagy az esetleges komplikációk előrelátásának képessége, egyértelműen az utóbbiak mellett szólnak.

A szakképzett profi által megvalósított beavatkozás nem belövőpisztoly segítségével, hanem erre a célra szánt tűvel történik, amely megfelelő módon sterilizálható. Nagyon sok múlik a környezet tisztaságán és higiéniai standardjain, ahol a beavatkozás megvalósul. Nem hiányozhat a kesztyű, maszk és a steril egyszer használatos eszközök sem.

 

Ezüst karika piercing az orrban

Az arról szóló vita, hogy a tű vagy a belövőpisztoly használata biztonságosabb-e, egyértelműen a tű javára dől el. Nem csak higiénikusabb, hanem a sebész jobban ellenőrzése alatt tudja tartani és az átszúrás kevésbé traumatikus. A képzések, amelyeket azoknak kell elvégezni, akik a piercinget professzionálisan tűvel szeretnék végezni, sokkal hosszabbak, magasabb minőségűek és mélyrehatóbbak. A tűvel dolgozó engedéllyel rendelkező szakembernek rendszerint ezért jobb ismeretekkel kellene rendelkeznie, mint az olyan személynek, aki belövőpisztollyal dolgozik. A belövőpisztolyos piercing „előnyei” közé tartozik, hogy olcsóbb és kényelmesebb.

Az újonnan kialakított bőrnyílás iránti gondoskodást a beavatkozást követően sem szabad elhanyagolni. A helynek mindig tisztának kell lennie, kerülni kell a medencéket, szaunát és hasonló, magas páratartalmú helyiségeket. Az ékszert a lehető legkevesebbet szabad mozgatni. 

 

Arany karika díszfülbevaló a fülben

 

Az alkohollal vagy hidrogén-peroxiddal való fertőtlenítés nem ajánlott, mivel szárít. Jobb megoldást jelenthetnek a sebgyógyító krémek, azonban azokat a bőrorvosnak kellene ajánlania. Rossz szokás például a gyógyuló fül közelébe tenni a telefont, vagy belehelyezni a fülhallgatót.

Ami az anyagok típusát illeti, az ékszer azon részében, amely közvetlenül érintkezik a bőrrel, a legalkalmasabbak a tiszta fémek (nikkeltartalom nélkül) – a 14 és ennél magasabb karátos arany, platina, titán, nióbium és a sebészeti acél. Az ezüst nem a legjobb megoldás, mivel csak ritkán szokott megfelelően tiszta lenni, és még az is gyorsan oxidál a felületen.

Az üvegből, organikus anyagokból (fa, csont), bioműanyagokból és szilikonból készült alkotások a formai változatosságuk miatt vonzóak, azonban higiéniai szempontból nem ideálisak.  


 

Fülpiercing

Valószínűleg a piercing leghagyományosabb helye a fül. A teljesen szokványos, fülcimpában elhelyezett fülbevalóktól, a fülkagyló külső szélét szegélyező variációkon át, egészen a belső részeibe behelyezett daraboktól – a fül ékszerekkel való díszítésének egész sornyi érdekes formája van.

 

Ezenfelül a fülkagyló a test azon része, ahol az akupunktúrás zónák rendkívül sűrű koncentrációja található, amit a piercing megsérthet. Mindenkinek, aki a piercing pontos helyének kiválasztásakor aggódik, hogy túlzottan beavatkozik ezekbe a zónákba, előbb egy akupunktúrás szakértővel kellene konzultálnia. A szakértő az egészségi állapot és az esetleges érzékeny pontok elbírálását követően a legjobb helyet ajánlja az átlyukasztáshoz.

Fülpiercing fajták

 

 

A fülcimpa piercing relatívan fájdalommentes, jól gyógyul és számos fülbevaló típus belehelyezhető. A fülcimpa átlósan (klasszikus lyuk) és horizontálisan is átlyukasztható, ami például a hosszabb „súlyzó” viselésére alkalmas módszer – az a fülcimpán balról jobbra halad át, mindkét kilógó végén az ornamentális végei láthatóak. A fülcimpába egymás mellé több piercing is elfér, és remekül kitűnnek benne az olyan kombinációk, mint a „snakebite“ (kígyómarás), amely két egymás melletti apró és azonos fémgolyóból áll.

Alagutakat és plugokat a nagyobb méretű piercingek követelnek meg, amelynél szélesebb gyűrűt (esetleg telt karikát) helyeznek be, amely a nyílás egész belsejét kitölti.

Akupunktúrás pontok: szem, homlok, gyomor, nyelv és szájpadlás, mandula, szorongás, ingerültség, depresszió, étvágy a sósra 

A fül akupunktúrás pontjai


A tragus, tehát a fülkagyló porca vastagabb részének átszúrása, azon a helyen, ahol az arc bőrével érintkezik, fájdalmasabb lehet. A gyógyulás akár több hónapig is eltarthat, és csupán a higiéniai alapelvek szigorú betartásával gyorsítható meg. A traguson leginkább az apró formák tűnnek ki, mint a szív, csillag vagy levél.

Akupunktúrás pontok: mellékvese, garat, orr, szájüreg, étvágy az édesre, immunitás

Közvetlenül a fülcimpa fölött, a tragusszal szemben, fekszik az antitragus, amely lezárja a fülkagyló spirálját. A fül e részének átszúrása szintén a fájdalmasabbak közé tartozik, és a gyógyulás 6 - 12 hónapot vesz igénybe. A stílusát tekintve csaknem minden alkalmas ide, a karikáktól a hosszúkás formákon át a cimpával vagy a szemben lévő tragusszal való kevésbé szokványos összekapcsolás súlyzó vagy lánc segítségével.

Akupunktúrás pontok: anyaméh, bágyadtság, rosszullét

Két snakebite fülbevaló egymás mellett a fülcimpán és kis helix fülbevaló

 

Az antitragus meghosszabbítása felfelé az anti-helix, vagyis a fülkagyló külső vonala és ürege közötti ív. Az anti-helixre helyezett piercinget tartják általában a legfájdalmasabbnak a fülkagyló keretében. A vélemények arról, hogy maga az átszúrás okoz-e több fájdalmat, vagy majd az ékszer behelyezése, különböznek. A gyógyulás 4 - 6 hónapot vesz igénybe. Azonban formájával az anti-helix számos eredeti variációnak ad teret, egyaránt alkalmas ide a súlyzó, karika és az ívformát másoló ékszerek is.

Akupunktúrás pontok: szív, lép, tüdő, gyomor

Az anti-helix felső részét egy enyhe kitüremkedés zárja, amelyet anti-helix szárnak neveznek. Az ebben a részben történő beavatkozás közepesen fájdalmas és a seb 3 - 4 hónap alatt gyógyul be. Habár kisebb helyről van szó, a karikák és az apró labretek is jól mutatnak itt.

Akupunktúrás pontok: hasnyálmirigy, vese, szorulás, sciatikus ideg

Két ezüst fülbevaló a fülben és egy karika helix fülbevaló

A fülkagyló külső íve (helix) szintén az íves szárral (crus helix) kezdődik, közvetlenül a tragus fölött. A fájdalmat ebben a részben tompa jelzővel illetik, amely nem túl jelentős. A gyógyulás hosszabb, 6 - 9 hónap. Népszerű ékszer a gyűrűs karika fülbevaló, amely a fülkagyló belseje felé irányul. Az arc bőrével összekötött részben (elülső helix) a kisebb kövek sorozata is érvényesül.

Akupunktúrás pontok: belek (vékony, vastag, vak), epe, magas vérnyomás, anyaméh

A helix rendszerint az emberi fül legnagyobb és legjelentősebb része. A kerülete mentén csaknem az összes hozzáférhető piercing forma elhelyezhető, és a különféle kombinációjuk is. A fájdalom viszonylag alacsony, és a gyógyulás nem tart 6 hónapnál tovább. A helix piercing specifikus és viszonylag népszerű formája az úgynevezett industrial, amely a két helyen való átlyukasztáson alapszik. Ekkor mindkét nyíláson egy hosszabb, jelentősebb súlyzó halad át.

Akupunktúrás pontok: nyakszirt, nyaki gerinc, mellkas, vállak, máj, kezek, kar, csukló, könyök, a kéz ujjai, lábak

A fül képe hátulról és kis karika helix fülbevaló 

A piercing története és kulturális jelentősége

A fül

1991-ben az ausztriai Schnalsal gleccserben váratlanul megtalált 5300 éves múmia keltett szenzációt. A leletet Ötzinek nevezték el, és azonnal intenzív kutatásnak vetették alá. Az első megállapítások egyike az volt, hogy Ötzi mindkét fülcimpája át volt szúrva, mégpedig 7 - 11 mm átmérőjű lyukakkal. Ezért megállapítható, hogy a piercing története legalább a neolit korig terjed.

Azonban a fül kilyukasztásának kulturális kontextusa csak később jelenik meg. Számos törzsnél alapvetően azt jelképezte, hogy az egyén teljes értékű felnőtt emberré vált. A piercing egyúttal a törzsi hovatartozást is kifejezte az idegenekkel való találkozások alkalmával, valamint a viselője társadalmi helyzetét a törzsi hierarchiában. Az Alaszka és Kamcsatka között fekvő Aleut-szigeteken élő nők kemény fókabajusszal szúrták át a fülüket, hogy jó vadászt biztosítsanak maguknak férjként.

Arany piercingek a fülben 

 

 

Esztétikai dolognak tartották a fülbevalót a rómaiak Cézár uralkodása idején, és a viktoriánus korszak nemessége is. A tengerészek hozzáállása a piercinghez gyakorlatibb okokra vezethető vissza. Azért tettek arany fülbevalót a fülükbe, hogy ha váratlanul meghaltak volna, az arany a fülükből fedezte volna a temetés költségeit. Sok ember úgy tartotta, hogy a démonok a fülön keresztül lépnek be a testbe és a vallási szimbólumokat tartalmazó fülbevaló ebben megakadályozhatja őket.

A piercing iránti elragadtatás csodálatos példája Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című ismert képe.

Ezüst fülbevaló a fülben 

Az orr

Amikor a bibliai Ábrahám megtalálta Rebekát, aki fia, Izsák menyasszonya lett, a megállapodást azzal pecsételte meg, hogy egy orrba való aranykarikát ajándékozott neki. Az antropológiai tanulmányok dokumentálják, hogy ez egyáltalán nem volt szokatlan dolog, a beduin és berber nemzetek és számos indiai etnikum is már emberemlékezet óta átlyukasztják az orrukat.

Dél-Ázsia szigetein a piercinget az orrcimpán keresztül volt szokás átvezetni. Hasonlóan a panamai Guna indiánoknál is, akiknél az istenekkel való kapcsolatot szimbolizálta, és a Himalája alatti vidékeken is, ahol védő és ornamentális funkciót is betöltött.

Két nő piercinggel az orrban

A nyelv

A maja és azték papoknál a nyelvpiercing kétféle célt szolgált. Annak eszköze volt, miként áldozhatták fel az isteneknek a saját vérüket, és az extatikus transz és módosult tudatállapotba vezető kaput is jelentette. A nyelv átszúrása a fakírok – muzulmán aszkéták szokásos gyakorlata is volt. Napjainkban már szokványos jelenségről van szó, amely elsősorban a fiatalabb generációk körében népszerű.

Az ajkak

Az ajkak átszúrása több afrikai nemzetre jellemző. Az ajkak nyílásaiba helyezett nagy díszített korongok a világ eredetét szimbolizálják, amely a hitük szerint az ősanya fogai közötti fonal szövésével keletkezett. Egyes törzseknél a korongok a női szépség kiemelését szolgálják, és méretük a hajadon lányoknál a hozomány nagyságát is előre jelzi.

Nyelvpiercing

 

A köldök

A köldökpiercing az ókori Egyiptomban a fáraó jele volt. Ő volt az egyetlen, aki testének e részét ékszerrel díszíthette. Ha kiderült, hogy alacsonyabb rangú személy is átszúratta a köldökét, azt kivégzés fenyegette.

Az ilyenfajta díszítés valódi reneszánszát a múlt évszázad 90-es évei jelentették, amikor a köldökpiercing a divatvilág kifutóin és a zenés videóklippekben is megjelent. Az Aerosmith nevű híres rockegyüttes Cryin’ című ismert számában Alicia Silverstone színésznő hagyta magát ily módon felékesíteni.

Két nő piercinggel a köldökben

 

 


06.10.2020


További cikkek