Mikor és hogyan lyukasszuk át kisbabánk fülét?Mikor és hogyan lyukasszuk át kisbabánk fülét?

Bár a válasz erre a kérdésre meglehetősen egyszerű, a szakértők véleménye mégis különbözik. Két táborra oszlanak, nemcsak ami az lyukasztás módszerét illeti, hanem a megfelelő időt, kort illet. Annak érdekében, hogy a lehető legjobban döntsön, olvassa el az adott lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Kisbaba kora

Gyakran már a szülőszobán, közvetlen a baba születése után találkozhatunk a füllyukasztással. Ennek előnye a gyorsabb sebgyógyulás, mivel az újszülött még kevésbé aktív, és nem fogja húzgálni őket. Természetes részeként fogja kezelni, így megelőzzük a fül esetleges begyulladását, amit gennyezés követ. Hátránya viszont az akupunktúrás útvonalak lehetséges megsértése, amely befolyásolja bizonyos szervek helyes működését a szervezetben. Azonban az esélye annak, hogy a tű eléri ezeket a helyeket minimális. A kórház ápolói, a sokéves tapasztalatnak köszönhetően pontosan tudják, hol kell az újszülött fülecskéit átszúrni.

Kisbaba

Másrészt viszont a legtöbb szakember azt javasolja, hogy várjuk meg az első védőoltást, mely tartalmazza a tetanuszt elleni hatóanyagot. Azt ajánlják, hogy a szülők átszúrással is várjanak, még pedig azért, mert később a fülpárnák fejlettebbek lesznek, ami megkönnyíti a fülbevaló berakását. Mindkét lyuk valószínűleg ugyanazon a helyen lesz, így a későbbiekben gyermeke elkerülheti a problémás fülbevaló választást, amely eltakarná a lyukak egyikét. A hátrány gyakran a fülbevalók húzgálása a fülből, mivel az valami új a baba számára, és nem megszokott. Ilyenkor nagy a valószínűsége annak, hogy a fül megsérül, a lyuk megszakad és gennyezni kezd, ami lassítja a gyógyulást.

Szúratni vagy lövetni?

Az újszülött csecsemőknél történő füllyukasztás egy megszokott hagyomány, amely a szülészeten jött létre. Különösen az idősebb gyermekeknél találkozunk leginkább átlövéssel, ami sokak szerint nemcsak gyorsabb, hanem kevésbé fájdalmas is, mivel a fülbevaló azonnal a fülben marad. Ez sebészeti acélból készül, amelyet elsősorban a lehetséges allergiák miatt használnak.

A gyógyulás időtartama körülbelül 4-6 hét, azt követően pedig egy arany fülbevaló váltja fel a sebészeti acél fülbevalót. A kislányok számára a legjobb választás a elől kapcsolós baba fülbevalók, amelyet iskolás korukig viselhetnek. Ha el szeretné kerülni az allergiát, válasszon sárga aranyat, amely nem tartalmaz adalékot, mint például a fehérarany nikkel található.

Fontos, hogy a lyuk megfelelő helyen helyezkedjen - kb. 0,5 cm-re az alsó fülcimpától, viszont ha a baba idősebb 6 hónapnál, a hely már nem számít.

Kisbaba fülbevalók cirkóniával

Hol szúrassuk át a füleit?

Az átszúrást vagy átlövetést mindig bízza szakemberre. Hogyha később szeretné átlyukasztani a baba fülét, mint közvetlen születés után, akkor egyeztessen időpontot az ápolónőkkel még a kórházban vagy akár a gyermek orvosával. Így biztos lehet a steril környezetben.

Egy másik népszerű hely a tetováló szalon. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy a szalonban maximális tisztaság legyen. Ne féljen előre megkérdezni hogyan fog a lyukasztás megtörténni. Komolyabb szalonok ebből nem csinálnak gondot, és szívesen elmagyarázzák a folyamatot lépésről lépésre. Általában az ékszerészetek is foglalkoznak lyukasztással, viszont őket inkább már az idősebb gyerekek vagy felnőttek választanak.

Bárhogyan is döntött, ne feledkezzen meg a higiéniáról, amelynek betartása kulcsfontosságú. A füleket szárazan és tisztán kell tartani, ebben segítséget nyújtanak a speciális fertőtlenítő folyadékok. Nem ajánlatos a hajmosás legalább két napig a lyukasztás napjától. A gyógyulás időtartama mindig a gyermek korától és tevékenységeitől függ.


16.12.2018


További cikkek