Mi a ródium - miért válasszon ródium ékszert?Mi a ródium - miért válasszon ródium ékszert?

A ródium a világ legdrágább nemesfémje címet viseli. Tudja, mitől egyedi, és hogyan használják ékszerészetben?


Ródium gyűrű három fekete kővel

 

 

Ezt a rendkívül ritka fémet ezüstfehér, robusztus, inert, korrózióálló fémként határozzák meg.
A ródium ára valójában sokkal magasabb, mint az arany ára. Ritkasága miatt a ródium csak töredéknyi aranyban érhető el. Az arany és a ródium közötti nagy árkülönbség annak a ténynek köszönhető, hogy az aranybányából sokkal több van, mint a ródiumbányákból. A ródium egy ritka fém, amelyet leginkább korrózióval és hővel szembeni nagy ellenállása miatt bányásznak. Fényvisszaverő felületeit keresőlámpákban, tükrökben és ékszerek kivitelezésében használják, gyönyörű fényt adva mindennek, amit érint. 

Kettő ródium nyaklánc


A ródium felfedezésének története 

1800 karácsony estéjén William Hyde Wollaston angol tudós és kollégája, Smithson Tennant ajándékot bontott ki – saját maguknak. Egy darab csaknem tiszta platinaérc volt, amelyet titokban a dél-amerikai Nueva Granada spanyol gyarmatról (ma Kolumbia) vásároltak és csempésztek 795 fontért (ma kb. 23 ezer dollárért). A pár nagy reményeket fűzött ehhez az egyetlen szikladarabhoz. Wollaston úgy gondolta, hogy új kémiai eljárást tud létrehozni, amely a szilárd ércet alakítható platinává alakítja.

S kusom pašovanej platinovej rudy dokázal Wollaston za pár rokov to, čo predchádzajúci vedci nedokázali. Jeho novátorský chemický proces, ktorý izoloval platinu a urobil ju tvárnou, vytvoril aj dva vedľajšie produkty - rozpustný aj nerozpustný zvyšok. Po vyzrážaní rozpustného roztoku si všimol, že zostali červenkasté soli. Červené soli nie sú typické pre platinu a Wollaston mal podozrenie, že vo vzorke bolo prítomné niečo iné. V rokoch 1803 a 1804 Wollaston oznámil, že so vzorkou platinovej rudy objavil dva ďalšie drahé kovy. Jeden nazval paládium a druhý ródium so symbolom Rh a atómovým číslom 45.

Ródium tégla

Mi az a ródium és mire használják?

A ródium (vagy rhodium) egy ezüstfehér fém elem, amely erősen tükröződik és erősen ellenáll a korróziónak. A világ legritkább és legértékesebb nemesfémének tartják – sokkal inkább, mint az arany vagy a platina. Elsősorban autókatalizátorokban használják, ahol csökkenti a légkörbe kibocsátott nitrogén-oxid (NOx) kipufogógázok mennyiségét. 2019-ben a ródiumigény közel 90%-a az automata katalizátorok szektorából származott. Sokkal kisebb mértékben használják más iparágakban:

  • katalizátor salétromsav és ecetsav előállításához a vegyiparban,
  • védőbevonat az ékszereken a karcolás és elszíneződés elleni védelem érdekében,
  • üvegerősítő ötvözetek.

Összességében a ródium piaca viszonylag kicsi, 2019-ben alig 1,15 millió unciát (MOz) fogyasztottak el. Ez a kis mennyiség mindössze 32 tonna anyagnak felel meg, amivel könnyedén meg lehetne tölteni egy teherautót.

A ródium kínálata nem rugalmas a kereslethez, ami azt jelenti, hogy ha a kereslet növekszik, nincs gyors módja a termelés vagy a kínálat növelésének. Ennek számos oka van: a fő, hogy a földkéreg ródiumtartalma rendkívül ritka, a fémet pedig platina, palládium vagy nikkel bányászatának melléktermékeként bányásszák. Nincs olyan, hogy elsődleges ródiumbánya, és a fő termelők Dél-Afrikában találhatók. Dél-Afrika évente termeli a világ ródiumkészletének több mint 85%-át. Ezek a tényezők teszik a legdrágább nemesfémet.

De a ródium árának hatalmas hullámvölgyei vannak. Néha akár tízszeresére is emelkedhet az arany árának – általában akkor, amikor a platinát nem bányásszák annyira, mert csökken a kereslet. Máskor az árak sokkal közelebb esnek az arany vagy a platina árához. Ezért a helyzet összetettsége miatt a ródium nem a legstabilabb befektetés. 

A tiszta ródium törékeny és gyengén képlékeny fém, ezért alkalmasabb bevonásra, és így ékszerekben is használják.

Kerek ródium fülbevaló


Mi az a ródium bevonat?

Az ékszer bevonásának folyamata azt jelenti, hogy rendkívül vékony, mindössze néhány mikron vastagságú ródiumréteggel vonják be.

A ródium bevonatot, más néven " rhodium dip " vagy " rhodium flashing " használnak az ékszerek fehér fényvisszaverő megjelenésének létrehozására. Mivel a platina fémcsalád része, keményebb, mint az arany, ezért olyan felületet biztosít az ékszernek, amely ellenáll a karcolásoknak és a szennyeződéseknek.

A ródium bevonat ideális vastagsága 0,75-1,0 mikron. Bár rendkívül vékonynak tűnhet, elég vastagnak tekinthető a gyűrűk és egyéb ékszerek számára, amelyek durva kopásnak vannak kitéve. 

Az olyan ékszerek esetében, mint a fülbevalók és medálok, amelyek jobban védettek, vagy a nem gyakran hordott ékszerek esetében a 0,10-0,50 vastagság elfogadható. Ha a ródium bevonat túl vastag, megrepedhet a ródium ridegsége miatt. Ha azonban a ródium bevonat túl vékony, az az ékszerek színének megváltozását okozhatja.

Ródium nyaklánc szív alakú medállal



Mely fémeket kezelik ródiummal?

Leggyakrabban ródiumot használnak fehérarany bevonására, mivel ennek a fémnek természetes sárga árnyalata van, így ródiumréteggel galvanizálva az ékszer fényes fehér felületet kap. Sárga aranyon is használható, hogy színét fehérre változtassa. Figyelembe kell azonban venni, hogy amikor a bevonat kopni kezd, az arany sárga színe átütt. Ennek elkerülése érdekében a bevonatot gyakrabban kell megismételni.

Az ezüst érme esetében a ródiummal való bevonás felesleges a, ha a színét szeretné megváltoztatni, de megakadályozhatja annak sötétedését, ami idővel biztosan megjelenik az ezüst ékszereken, és sokáig erősen fényes marad.

Ródium nyaklánc medállal


 

Okozhat allergiát?

A ródium bevonat hipoallergén, így nem lép fel bőrreakció ródiumékszerek viselésekor. A ródium nem tartalmaz allergéneket, például nikkelt. Valójában, ha van egy ékszere, amely bőrreakciókat okoz, a ródium bevonat kiküszöbölheti a problémát. 

Előfordulhat azonban, hogy bár maga a ródium nem okoz semmilyen reakciót, viszont ha bevonat megkoppik, az alatta lévő fém hatására allergiás reakció léphet fel.

Ródium gyűrű három fekete kővel


 

Meddig fog tartani?

Bár a ródium maradandó, mint minden más ékszerben használt fém, idővel hajlamos elhomályosulni, ezért az ékszert újra be kell vonni. A gyűrűt általában 12-18 havonta egyszer kell ródiumozni, de ez változhat az elhasználódástól, valamint a bevonat vastagságától és az alapfém színétől függően. 

Ródium karkötő szívvel


Hogyan védjük meg a ródiumozott ékszereket? 

Mivel az ékszeren lévő ródiumréteg annyira vékony, elhasználódhat. Ennek a folyamatnak a felgyorsítását hátrányosan befolyásolhatják:

  • Munka- és életmódruházat
  • Túlzott izzadás
  • Egyéni testkémia
  • Klór
  • Erős háztartási tisztítószerek
  • Ütődések, súrlódások.

Mindezek a dolgok lerövidíthetik a ródium bevonat élettartamát. Az, hogy mennyi ideig tart, attól is függ, hogy milyen ékszerre került. Például azok a fülbevalók, amelyeken nem látszik túl sok dörzsölés vagy kopás, tovább tartanak, mint a gyűrűk vagy karkötők.

Hogyan biztosíthatja tehát, hogy ékszerei megőrizzék gyönyörű fehér fényét? Azáltal, hogy a legjobban törődik ékszereivel. Kerülje el azokat a helyzeteket, amikor ékszerei lekophatnak. Ez a legvalószínűbb a gyakori kézmosást igénylő foglalkozásokban, például az egészségügyben és a vendéglátóiparban. Ne viseljen gyűrűket és karkötőket munka közben, nehogy megsérüljön a bevonat. Ha erős vagy kémiailag agresszív tisztítószereket, különösen klórt tartalmazó tisztítószereket kíván használni, ügyeljen arra, hogy ékszerei ne érintkezzenek ezekkel a termékekkel

Javasoljuk, hogy ne próbálja meg rendszeresen tisztítani ródiumozott ékszereit, mert a súrlódás miatt gyorsabban kopnak. Ha azonban úgy dönt, hogy megtisztítja, kerülje a szappant, vizet és határozottan erős vegyszereket. Törléshez használjon olyan anyagot, amely nem hoz létre túl nagy súrlódást. A gyakori karbantartás azonban elhasználhatja a nemesfémet.

Ródium eljegyzési gyűrű


A ródium bevonat hatással lesz a drágakövekre? 

Attól függ, milyen drágakőről van szó. A puhább drágakövek, például az opálok, gyöngyök, korallok és türkizek esetében fokozott óvatossággal kell eljárni, mert a ródiumozási folyamat során további munkára lehet szükség, hogy megvédjék őket. Az olyan kövek azonban, mint a gyémántok, rubinok és zafírok, elég tartósak ahhoz, hogy ellenálljanak a ródiumozásnak.

Összefoglalva, a ródium bevonatnak a következő előnyei vannak:

  • Gyönyörű fényes megjelenés
  • Tartósság
  • Jó minőség
  • Hipoallergén
  • Nem mérgező

Egyetlen hátránya, hogy némi karbantartást és gondozást igényel. Ez azonban csak apró negatív tény ahhoz az örömhöz képest, amit a ródiumozott ékszerek nyújtanak.


23.03.2023


További cikkek