Medalion: Nyakláncok rejtett titkokkalMedalion: Nyakláncok rejtett titkokkal

Pillantson be velünk a medalionok lenyűgöző világába.


Arany ovális nyitható medalion láncon

Mi jut az eszébe, ha meghalja a „medalion” szót? Talán egy ősi ékszert képzel el, amely egy közeli hozzátartozó fényképét vagy különféle titokzatos szimbólumokat rejt? A medalionok a világ egyik legérdekesebb ékszere, gazdag történelemmel és számtalan történettel. A cikkben megemlítjük, mik is azok a medalionok, miben különböznek a medáloktól, szó lesz eredetükről és érdekes történetükről, valamint közelebbről megvizsgálunk néhány klasszikus darabot is. 

Díszes, ovális nyitható fehérarany medailon

Mik azok a medalionok?

A medalion kifejezés leggyakrabban egy domborművel vagy képpel ellátott ovális vagy kör alakú medálra utal. Főleg láncon hordják, bár más formájú medálok is ismertek, mint például a híres gyűrű medalion, amelyet I. Erzsébet királynő (1533-1603) viselt.
A medalion belsejébe gyakran egy fénykép, egyéb miniatűr, haj vagy személyes tárgy beillesztésére kialakított hely található. A medalion az az ékszer, amelyet a szívünkhöz közel viselünk, ezért gyakran érzelmi jelentéssel társítják őket.


A medalion és a medál közötti különbség

Bár a medalionok és a medálok nagyon hasonlóak, mégis van egy pár jellegzetes különbség közöttük.

A medál alapvetően bármi lehet, amit láncra akasztunk. Ez azt jelenti, hogy a medálok bármilyen formájúak és méretűek lehetnek, és különböző anyagokból készülhetnek. Technikailag még egy szörfös nyaklánc cápafoggal vagy egy kis méretű kereszt láncon is medálnak minősül.

Bár minden medalion nyaklánc medálnak minősül, fordítva ez nem érvényes. Ennek több oka is van. Mint már említettük, a medalion főként ovális vagy kör alakú. Gyakran valamilyen szimbólum díszíti külsejét, vagy szétnyitható, és helyet ad a személyes pici tárgyak tárolására. Függetlenül attól, hogy a medalionok aranyból, platinából, ezüstből vagy bevonattal készülnek, ez a legjobb minőségű medál.  

Különböző alakzatú medalionok sárga és fehéraranyból


A medálok története

A medalionok ősi eredete az ókorba nyúlik vissza. Ahogy a neve is sugallja, az első medalionok valóban érmek voltak, amelyeket különféle érdemekért nyertek, különösen a harctéren.

Az első díszérmeket a rómaiak készítették, akik amulettként vagy a gonosz erők elleni védelem érdekében viselték őket. A középkorban fokozatosan népszerű ékszerré váltak, nemcsak vallási szimbólumokként, szeretteik képét is ezekben a medálokban tartották.

A reneszánsz és a romantika korszak idején a romantikusok és a szeretteik portréit viselő művészek kedvelt ékszereivé váltak. Erzsébet királyné már említett gyűrűje a legelső portrét tartalmazó medalionok közé tartozik.

A viktoriánus korszak elhozta a gyémántokkal, gyönggyel és smaragddal díszített medalionok virágkorát. A fénykép készítés technológiai fejlődése a 19. században megnyitotta a lehetőséget a miniatűr fényképek medálokban való tárolására, így fontos családi örökséggé váltak. 


Arany szív medalion láncon

Klasszikus medalionok

A klasszikus medalionok gyakran kerek vagy ovális alakúak, nemesfémekből, például aranyból vagy ezüstből készülnek. Virágok, kereszt, pillangó, szív vagy más szimbólum díszíti őket.

Gyakran kinyithatók, üreges belsővel rendelkeznek, amelyben kép vagy apró tárgy helyezhető. A klasszikus medalionokat általában filigrán, metszet vagy zománcozás díszíti, így egyedi műalkotásokká válnak.

A medálokat ma is viselik, és nagyon népszerű kiegészítők, nemcsak gyönyörű ékszerként, hanem a személyes összetartozás és az érzelmi érték szimbólumaként is. Nagyszerű módja az emlékek megőrzésének, akár portré, haj vagy más személyes tárgy formájában. Mindegyik medalion sajátos történetét és titkot rejt, így a világ egyik legszebb és legérdekesebb ékszere.


 Híres kinyitható medalionok

Számos történelmi nyitható medál létezik, amelyek lenyűgöző történetekkel rendelkeznek. Nézzünk meg néhányat közülük.

Maria Fitzhebert ékszere

Ez egy gyémántmázas medalion IV. György király portréjával herceg korából.

A portréval ellátott medalion ovális tokját 18 rózsaszín gyémánt veszi körül. IV. György király parancsára hozták létre, aki Mary Fitzherbertnek (szül. Smythe) ajándékozta, akit állítólag szeretett volna, de nem tudott feleségül venni. 2017-ben ezt az ékszert 341 000 fontért elárverezték.

Viktória királynő medalionja

Kis arany emlékérem középen ovális ónixszal, fekete fehér alapon, sima arany szegélyben. Középen egy gyönyörű gyémántcsillag. A kerület körül kék zománcfelirat található: "Die reine Seele schwingt sich auf zu Gott", ami lefordítva: "A tiszta lélek felszáll az Úrhoz". A medalion belsejébe az egyik oldalon haj, a másikon Albert herceg fényképe látható, mindkettő üveg alatt.

Egyike volt annak az ékszercsoportnak, amelyet a királynő 1901-es halála után a windsori kastély Albert-szobájában helyeztek el. Ebben a szobában halt meg Albert herceg 1861-ben.

A királynő utasításokat hagyott a személyes ékszerek konkrét listájával, amelyeket nem volt szabad átadni a családnak, hanem az említett szobában kell tartani.

Viktória királynő volt az, aki sikeresen növelte a fotóékszerek viselésének elfogadottságát azáltal, hogy különféle ékszereket viselt, gyűjtött és mutatott be néhai férje, Albert herceg fényképeivel. A királynőnek köszönhetően a nyitható medálok divatos kiegészítővé váltak, amelyet sokan átvettek, először az Egyesült Királyságban, majd később Európa többi részén és Észak-Amerikában.


Medalionok a háború alatt

Az első világháború idején Európában a fiatal katonák a frontra való kivonulásuk előtt medalionnal ajándékozták meg szeretteiket, amely saját fényképüket rejtette. Egyes medalionok aranyból, mások ezüstből voltak, de mivel gyakran elszegényedett fiatalokról volt szó, kevésbé értékes fémek is előkerültek.

Az Egyesült Államokban megugrott a kereslet a medalionos nyakláncok iránt, éppen akkor, amikor az Egyesült Államok belépett az 1. világháborúba 1917-ben. Ezek a medálos nyakláncok annyira népszerűek voltak, hogy a postahivatalokban árulták őket, így a fényképeket a helyszínen bele lehetett helyezni és azonnal el is küldeni. Az ilyen ékszereket „Sweetheart jewelry“-nek (szerelmesek ékszere) nevezték.

A medalionos nyakláncot olyan nők viselték, akik otthon maradtak és bíztak abban, hogy szerelmük épségben hazatér. A harcban a férfiak is viseltek, emlékként az otthonukra. A harcban részt vevő katonák feleségük, anyjuk és gyermekeik képeivel ellátott medalionokat viseltek. Ezeket a számukra kedves képeket medálkapcsok, karkötők, gombok és nem utolsósorban nyakláncokba rejtették el. Természetesen a Sweetheart ékszer trend még a második világháború alatt is folytatódott.

A második világháború befejezése után azonban ez a tendencia hanyatlott, annak a reménynek is köszönhetően, hogy a vérontás megszűnt, és az ilyen ékszerekre már nem lesz szükség.


Kinyitható medalionok manapság és trendek
 

A nyitható medálok manapság még mindig népszerű ékszerek, nemcsak esztétikai értékük, hanem eszméi értékük miatt is. Sokan azért viselik őket, hogy megőrizzék szeretteikkel töltött értékes pillanatait vagy emlékeit.

Az ékszer trendek mindig változnak, de a kinyitható medálok továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. A modern változatok gyakran kombinálják a hagyományos kézműves technikákat innovatív anyagokkal. Az arany és ezüst nyitható medálok továbbra is divatosak, de találhatunk új, különböző fémekből készült, drágakövekkel díszített változatokat is.

Négyzetalakú arany medalion „Mama” felirattal


Hogyan viseljünk medalionokat

Ha Ön is követni szeretné ezt a trendet, akkor érdemes tudni, hogyan kell helyesen viselni a medalionokat.

Medalion vásárlásakor láncot általában külön megvásárolható. Ez teljes kontrolt biztosít a medál végső megjelenése felett. A legsokoldalúbb stílus érdekében vásároljon egynél több láncot, így többféleképpen viselheti medált.

A medálokat általában egyenként hordják, de egyre népszerűbb a réteges megjelenés. Válasszon egy medaliont az időtlen és elegáns megjelenésért.

Ha úgy dönt, hogy több darabot szeretne viselni egyszerre, akkor lehetnek egy láncon vagy külön-külön is jól fog mutatni. Ha több medál is van ugyanazon a láncon elegáns megjelenést biztosít. Ez a stílus különösen alkalmas nyári ruhákhoz.

Több lánc rétegezésével még frissebb és lezserebb megjelenést érhet el. Tökéletes módja annak, hogy bármilyen egyszerű ruhát feldobjon.

A láncok és medalionok megfelelő kombinációi bármilyen stílushoz jól passzolnak, ezért ne féljen kísérletezni, amíg meg nem találja a megfelelő kombinációt, amelytől természetesen elbűvölő érzi magát.

A kinyitható medalionok nem csupán ékszerek – kis tárolóhelyek emlékeink és történeteink számára. Univerzális vonzerejük az, hogy összekötnek minket a múlttal, és ez soha nem megy ki a divatból. Tehát, ha van egy nyitható medálja, mindenképpen nézze át az új családi albumokat, hogy megtalálja a legjobb helyet személyes kincseinek.


07.03.2024


További cikkek