Mandzsettagombok hajdan és maMandzsettagombok hajdan és ma

 

 Időtlen férfi ékszer, amely már évszázadok óta a férfi öltözék feltűnés nélküli, de azért domináns részét képezi. A francia mandzsetták így nem kerülték el a világhírű tervezők figyelmét sem, mint amilyen például Tiffany, vagy Cartier. A divatszakmában a bemutatók és a vezércikkek rendszeres részei. Dizájnjuk több változáson esett át, míg olyan formába kerültek, amelyben ma is ismertek.

 

 

A mandzsetták és történelmük

A mandzsettagombok eredete a 13. századba nyúlik vissza, amikor kizárólag díszítő jellegük volt. Ezt a férfikiegészítőt két díszes oldal alkotta, lánccal összekötve, és eltartott néhány évig, míg megkapták mai formájukat. Csak fokozatosan kezdtek el gyakorlati jelleget is betölteni, mégpedig a mandzsetta rögzítésére szolgáló kis pecek révén.

Arany mandzsetták

Európába a mandzsettagombok a 17. században kerültek, amikor ékszerészeti ékességet képviseltek arany, ezüst, sőt drágakövek formájában. Ez főként abból az okból volt, hogy kizárólagosan az angol és francia királyi körökben használták őket. Kézzel készültek, és ezért kész remekműnek számítottak, amelyek a mai korban nagyon értékes gyűjtői darabok. Fokozatosan elterjedtek a nemesség körében is olcsóbb változatban, amelyet az igazi gyémánthoz hasonló üveg kerámia keverékből készítettek. Már 1788-ban első alkalommal használták a „cufflinks“ megnevezést, amely lefordítva mandzsettagombot jelent.

A 19. század elején a mandzsettagombokat világszerte kezdték gyártani. Külsejük, alakjuk és dizájnjuk fokozatosan változott, egészen a jelenlegi formáig. Már nem annyira csak az ünnepélyes eseményekre jellemzők, hanem az öltözék kiemelésére szolgáló szabadidős kiegészítők formájában is ismerjük őket.

Arany mandzsetták

A mandzsettagombok viselése

A bekapcsolás egyszerű rendszere ellenére is gyakran félreértésre kerül sor, hogyan is kell a mandzsettagombokat tulajdonképpen bekapcsolni. Ebből az okból jó, ha ennek az ékszernek a felhelyezését az ing ujjára előre áttanulmányozzuk.

A gomb átmegy a francia mandzsetta mindkét lyukán úgy, hogy a díszített rész látható legyen a mandzsetta felső részén. Elég, ha maga elé teszi a kezét tenyérrel lefelé, és a gombot felülről áthúzza. Az alsó oldalról utána kinyílik a forgatható pecek, amivel a mandzsetta összeköthető és biztosítható. Utána már csak elég behúzni a mandzsetta végénél fogva, és a gombot még jobban rögzíteni benne.

 


13.09.2017


További cikkek